| Συγγραφέας |
Θέμα  |
|
|
echetlos
Advanced Forum-Runner

267 Δημοσιεύσεις |
Δημοσιεύτηκε - 22/05/2010 : 08:38:02
|
Έχω το Garmin Forerunner 50. Γενικά έως τώρα δεν είχα κανένα πρόβλημα με την μέτρηση της απόστασης. Από την στιγμή όμως που άλλαξα μπαταρία στο ρολόι (και προφανώς μηδενίστηκαν οι ρυθμίσεις) δεν έχω καταφέρει να το καλιμπράρω ξανά. Το σφάλμα φτάνει το 25%!!!
Να σας πω και πώς ακριβώς το καλιμπράρω: Έχοντας λοιπόν μετρήσει μια απόσταση 1χλμ, την περπατάω και στο τέλος προσαρμόζω με το +/- την (λάθος) ένδειξη του ρολογιού στην πραγματική απόσταση. Σωστά; Αυτό, κατά το εγχειρίδιο, είναι το Auto calibration.
Όπως λέει, μπορείς να κάνει και manual calibration, ρυθμίζοντας το calibration factor. Τι ακριβώς είναι αυτό; Η default τιμή που δείχνει είναι 0.10 Km
Μπορεί να με βοηθήσει κανείς; 
|
Edited by - echetlos on 22/05/2010 08:39:18 |
|
|
jkassot
Forum-Runner

Greece

167 Δημοσιεύσεις |
Δημοσιεύθηκε - 22/05/2010 : 10:47:12
|
Η default τιμή του calibration factor είναι 1.000. Ρύθμισε λοιπόν το cal factor σε 1.000 και τρέξε μία μετρημένη απόσταση γύρω στο 1000 μ με τον μέσο ρυθμό που τρέχεις συνήθως. Θα πρότεινα 2μιση στροφές στην εσωτερική στίβου. Το ρολόϊ θα σου δείξει μερικά μέτρα περισσότερο ή λιγότερο. Δοκίμασε τότε να αυξήσεις το cal factor σε 1.020, και εάν το σφάλμα μειωθεί είσαι στη σωστή κατεύθυνση οπότε συνέχισε να αυξάνεις λίγο - λίγο το cal factor και να ξαναδοκιμάζεις το 1000ρι στο στίβο μέχρι να ελαχιστοποιήσεις το σφάλμα (+/- 10 μ). Εάν όμως με το 1.020 το σφάλμα μεγαλώσει δοκίμασε να ρυθμίσεις το cal factor προς την κάτω κατεύθυνση, δηλ. 0.980 και επανέλαβε τη διαδικασία μέχρι να ελαχιστοποιήσεις το σφάλμα. Να ξέρεις όμως ότι για δεδομένο cal factor η μέτρηση της απόστασης (και ταχύτητας) του footpod εξαρτάται από τον μέσο ρυθμό που τρέχεις, το έδαφος (ταρταν,χωμα,άσφαλτος), τα παπούτσια που φοράς, το σημείο του παπουτσιού που τοποθετείς το footpod και το πόσο σφιχτά το έχεις δεμένο με τα κορδόνια. Για παράδειγμα εάν το έχεις καλιμπράρει και δείχνει ελάχιστο σφάλμα με cal facror 0.990 σε tartan μπορεί στην άσφαλτο να χρειάζεται cal factor 1.015 για να δείξει σωστά. Είναι λίγο μπερδεμένο αλλά δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Όμως να ξέρεις ότι ακόμη και αν αφήσεις το default cal factor 1.000, μπορεί να υπάρχει σφάλμα στην απόλυτη μέτρηση ταχύτητας/απόστασης, αλλά αυτό είναι το ίδιο κάθε φορά που τρέχεις εάν οι παράγοντες (παπουτσια, έδαφος κλπ) παραμένουν σταθεροί, οπότε έχεις ένα μέτρο της σχετικής σου βελτίωσης.
|
 |
|
|
echetlos
Advanced Forum-Runner

267 Δημοσιεύσεις |
Δημοσιεύθηκε - 22/05/2010 : 11:00:30
|
Σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση και τον χρόνο σου!
Ένα ρολόι με GPS, θα έλυνε όλα αυτά τα προβλήματα; |
 |
|
|
DIMITRISKAL
Senior Forum-Runner

Greece
637 Δημοσιεύσεις |
Δημοσιεύθηκε - 22/05/2010 : 11:04:19
|
Δεν μπορώ να σε βοηθήσω, αλλά εμένα μου κάνει εντύπωση αυτό που λες ότι δεν είχες κανένα πρόβλημα μέτρησης έως τη αλλαγή την μπαταρίας. Εγώ δεν κατάφερα ποτέ να μετρήσω σωστά. Το μόνο χρήσιμο με το footpod είναι να μετράς εάν θες cadence(βήματα/λεπτό). Κάποια στιγμή πρέπει να προχωρήσεις σε αγορά άλλου GPS(προσωπικά έχω 2 χρόνια τώρα το GARMIN 405 και είμαι πολύ ευχαριστημένος). Το Garmin 50 το χρησιμοποιώ μόνο στην θάλασσα όταν κάνω προπόνηση(έχει το πλεονέκτημα ότι είναι αδιάβροχο)
"Ποτέ μα ποτέ σε έναν Μαραθώνιο μην πηγαίνεις γρήγορα τα πρώτα χιλιόμετρα" !!! |
 |
|
|
echetlos
Advanced Forum-Runner

267 Δημοσιεύσεις |
Δημοσιεύθηκε - 22/05/2010 : 11:09:27
|
'Ή νόμιζα ότι δεν έχω πρόβλημα μέτρησης..!!
|
 |
|
|
huskarl
Advanced Forum-Runner

372 Δημοσιεύσεις |
Δημοσιεύθηκε - 22/05/2010 : 19:36:32
|
Σε γενικές γραμμές κάνε αυτό που λέει ο jkassot και θα το καλιμπραρεις μια χαρά.
quote: Originally posted by DIMITRISKAL ...Το μόνο χρήσιμο με το footpod είναι να μετράς εάν θες cadence(βήματα/λεπτό). Κάποια στιγμή πρέπει να προχωρήσεις σε αγορά άλλου GPS(προσωπικά έχω 2 χρόνια τώρα το GARMIN 405 και είμαι πολύ ευχαριστημένος)...
Ένα καλο φουτποντ, με σωστό καλιμπράρισμα, είναι ίσως στις περισσότερες περιπτώσεις καλύτερο από GPS. Το GPS έχει μεγαλύτερο σφάλμα πχ μέσα στη πόλη, κάτω από δέντρα, σε ανηφοροκατηφόρες, σε διαδρομές με κλειστές στροφές (πχ γήπεδο/ταρταν), σε συνεφιά/βροχή κτλ λόγω της ίδιας της λογικής του. Επίσης το footpod έχει γρηγορότερη απόκριση στις αλλαγές ταχύτητας. Από την άλλη, θες καλιμπράρισμα κάθε φορά που αλλάζεις παπούτσι, έδαφος, σε μεγάλες αλλαγές ρυθμού. Πάντως με προυπολογισμένα cal factors δε σκοτίζεσαι πολύ. πχ σε άσφαλτο έχω cf 1.0, σε ταρτάν 0.98. Τα σφάλμα στο δικό μου (polar s3 footpod) είναι στο 90% των περιπτώσεων 0%-1.5%.
|
 |
|
|
jkassot
Forum-Runner

Greece

167 Δημοσιεύσεις |
Δημοσιεύθηκε - 22/05/2010 : 22:18:45
|
Συμφωνώ με τον huskarl σχετικά με τα ρολογια - GPS. Εγώ χρησιμοποιώ ένα Garmin FR 305. Με το GPS δεν χρειάζεται να ασχολήσαι με τα Cal Factor, όμως το σφάλμα είναι κάθε φορά διαφορετικό και απροσδιόριστο ανάλογα με την ποιότητα λήψης του σήματος από τους δορυφόρους (το οποίο εξαρτάται από πιθανά εμπόδια) αλλά και από την σχετική θέση (γεωμετρία) που έχουν την δεδομένη στιγμή οι δορυφόροι πάνω από το κεφάλι σου. Οπότε μπορεί στην αρχή της προπόνησης το σφάλμα (απόστασης/ταχύτητας) να είναι μικρό ενώ όσο περνάει η ώρα να μεγαλώνει ή το αντίστροφο (πόσο μάλλον αν μιλάμε από μέρα σε μέρα). Επίσης, το GPS έχει γενικότερα μεγαλύτερη ακρίβεια σε διαδρομές με μεγάλες ευθείες ενώ έχει μεγαλυτερα σφαλματα σε διαδρομές με πολλές στροφές. Επίσης, καθώς είπε ο huskarl, η ένδειξη της στιγμιαίας ταχύτητας (ρυθμού) από το GPS είναι εντελώς αναξιόπιστη και "παίζει" συνεχώς +/- 15-20 sec/K ενώ διατηρείς σταθερό ρυθμό (όμως η μέτρηση του μέσου ρυθμού ανά Κ είναι σχετικά καλή δηλ +/- 3-4 sec/K). Επίσης, πλεονέκτημα του GPS (τουλ. των Garmin) είναι ότι καταγράφουν την διαδρομή, την οποία μπορείς μετά να προβάλεις πάνω σε χάρτη , Google Earth κλπ. Το καθένα έχει τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματά του, διαλέγεις και παίρνεις. Εγώ έχω ένα από το καθένα. |
 |
|
|
DIMITRISKAL
Senior Forum-Runner

Greece
637 Δημοσιεύσεις |
Δημοσιεύθηκε - 23/05/2010 : 18:34:58
|
quote: Originally posted by huskarl
Σε γενικές γραμμές κάνε αυτό που λέει ο jkassot και θα το καλιμπραρεις μια χαρά.
quote: Originally posted by DIMITRISKAL ...Το μόνο χρήσιμο με το footpod είναι να μετράς εάν θες cadence(βήματα/λεπτό). Κάποια στιγμή πρέπει να προχωρήσεις σε αγορά άλλου GPS(προσωπικά έχω 2 χρόνια τώρα το GARMIN 405 και είμαι πολύ ευχαριστημένος)...
Ένα καλο φουτποντ, με σωστό καλιμπράρισμα, είναι ίσως στις περισσότερες περιπτώσεις καλύτερο από GPS. Το GPS έχει μεγαλύτερο σφάλμα πχ μέσα στη πόλη, κάτω από δέντρα, σε ανηφοροκατηφόρες, σε διαδρομές με κλειστές στροφές (πχ γήπεδο/ταρταν), σε συνεφιά/βροχή κτλ λόγω της ίδιας της λογικής του. Επίσης το footpod έχει γρηγορότερη απόκριση στις αλλαγές ταχύτητας. Από την άλλη, θες καλιμπράρισμα κάθε φορά που αλλάζεις παπούτσι, έδαφος, σε μεγάλες αλλαγές ρυθμού. Πάντως με προυπολογισμένα cal factors δε σκοτίζεσαι πολύ. πχ σε άσφαλτο έχω cf 1.0, σε ταρτάν 0.98. Τα σφάλμα στο δικό μου (polar s3 footpod) είναι στο 90% των περιπτώσεων 0%-1.5%.
Ναι οκ, αλλά ουσιαστικά(περιγράφω την δικιά μου περίπτωση) κάθε φορά θα πρέπει πριν αρχίσω να το καλιμπράρο. 2 φορές τρέχω στην άσφαλτο & 2 φορές σε ταρτάν & 1 σε ανώμαλο. Επίσης 2 προπονήσεις είναι ελεύθερο, 1 tempo , 1 διαλλειματική & 1 long run. Άρα κάθε φορά πρέπει να βρω τον τρόπο να καλιμπράρο το foot pod.Επίσης 1,5 % είναι το default false και στο GPS. Πολύ κουραστική την βλέπω την διαδικασία. Από την άλλη με ένα GPS το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να αρχίσεις να τρέχεις
"Ποτέ μα ποτέ σε έναν Μαραθώνιο μην πηγαίνεις γρήγορα τα πρώτα χιλιόμετρα" !!! |
 |
|
|
echetlos
Advanced Forum-Runner

267 Δημοσιεύσεις |
Δημοσιεύθηκε - 24/05/2010 : 07:51:48
|
Κατ' αρχάς, ευχαριστώ για τις απαντήσεις!
Λοιπόν, χθές έτρεξα μια απόσταση 10,1 χλμ, σύμφωνα με το Google earth, και το garmin έδειξε 9,9 χλμ, με CF 1. Θεωρητικά, περίπου τι CF θα πρέπει να ορίσω ώστε καλύψω αυτή την διαφορά; |
 |
|
|
Queen
Senior Forum-Runner

Greece

441 Δημοσιεύσεις |
Δημοσιεύθηκε - 24/05/2010 : 09:08:16
|
Βάλε 1.020 και ξανατρέξε την ίδια απόσταση. Με το google earth όμως δεν υπάρχει μεγάλη αξιοπιστία. Καλύτερα κάνε το καλιμπράρισμα σε μετρημένο γήπεδο, με γνωστή απόσταση. Ίσως να χρειαστεί να την τρέξεις πολλές φορές μέχρι να πετύχεις το σωστό cf.
PS: Σ'εμένα ο cf στην άσφαλτο είναι 0.930...
___________________ Citius Altius Fortius! |
 |
|
|
mtbiker
Advanced Forum-Runner

Greece
343 Δημοσιεύσεις |
Δημοσιεύθηκε - 24/05/2010 : 09:18:58
|
quote: Originally posted by echetlos
Λοιπόν, χθές έτρεξα μια απόσταση 10,1 χλμ, σύμφωνα με το Google earth, και το garmin έδειξε 9,9 χλμ, με CF 1. Θεωρητικά, περίπου τι CF θα πρέπει να ορίσω ώστε καλύψω αυτή την διαφορά;
Ο τύπος είναι: (actual distance/watch distance)x old CF. Στην περίπτωσή σου (10,1/9,9)x1=1,020. Σωστή η Queen ! Και όχι,δεν χρειάζεται καλιμπράρισμα σε κάθε τρέξιμο! Ρυθμίστε το σε 5κμ σε μια μικτή ΜΕΤΡΗΜΕΝΗ διαδρομή με ένα μέσο σταθερό ρυθμό ,και δεν θα έχετε πρόβλημα ακόμη και αν αλλάζετε παπούτσια!
Pain is temporary. Trophies last forever ! |
 |
|
|
huskarl
Advanced Forum-Runner

372 Δημοσιεύσεις |
Δημοσιεύθηκε - 25/05/2010 : 10:22:12
|
quote: Originally posted by DIMITRISKAL Ναι οκ, αλλά ουσιαστικά(περιγράφω την δικιά μου περίπτωση) κάθε φορά θα πρέπει πριν αρχίσω να το καλιμπράρο. 2 φορές τρέχω στην άσφαλτο & 2 φορές σε ταρτάν & 1 σε ανώμαλο. Επίσης 2 προπονήσεις είναι ελεύθερο, 1 tempo , 1 διαλλειματική & 1 long run. Άρα κάθε φορά πρέπει να βρω τον τρόπο να καλιμπράρο το foot pod.Επίσης 1,5 % είναι το default false και στο GPS. Πολύ κουραστική την βλέπω την διαδικασία. Από την άλλη με ένα GPS το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να αρχίσεις να τρέχεις
Δεν χρειάζεται να κάνεις κάθε φορά calibration! Μπορείς να έχεις 2-3 τιμές που θα χρησιμοποιείς ανα περίπτωση και θα τις έχεις υπολογίσει 1 φορά. Επίσης, δεν αρκεί να αρχίσεις να τρέχεις με το gps για να έχεις ακριβή μέτρηση. Θέλει λιγο χρόνο (μερικά λεπτά αν δεν κανω λαθος) για να βρει τους δορυφόρους να κάνει αρχικοποιήσεις κτλ. Ο χρόνος που θες για να αλλάξεις (όχι να ξαναυπολογίσεις)τον calibration factor είναι μερικά δευτερόλεπτα. Όσο για το 1.5% του GPS, είναι αρκετά μεγαλύτερο στις περιπτώσεις που αναφέρθηκαν πιο πάνω. |
 |
|
|
echetlos
Advanced Forum-Runner

267 Δημοσιεύσεις |
Δημοσιεύθηκε - 25/05/2010 : 13:27:19
|
Λοιπόν, όταν αυξάνω το CF σε 1,02 και πάω να το αποθηκεύσω, μου γράφει "bad range" και δεν το αποθηκεύει, κρατώντας στην μνήμη ξανά το 1.0
Καμμιά ιδέα; |
 |
|
|
jkassot
Forum-Runner

Greece

167 Δημοσιεύσεις |
Δημοσιεύθηκε - 25/05/2010 : 15:57:09
|
Είναι όντως περίεργο να μην παίρνει το CF=1.020. Πιθανόν να έχει το ρολόϊ κάποιο πρόβλημα στο λογισμικό του. Θα σε συμβούλευα να στείλεις ένα e-mail στην Garmin. Απαντάνε σε 2-3 μέρες με μεγάλυ σαφήνεια και ακρίβεια. Ίσως να σου πουν να φορτώσεις στο ρολοϊ καινούργια έκδοση του FIRMWARE ώστε να λυθούν τα προβλήματα που παρατήρησες. |
 |
|
|
Iraklis
Newbie Forum Runner
Greece

39 Δημοσιεύσεις |
Δημοσιεύθηκε - 29/07/2010 : 17:04:28
|
| Σε περιπτωση που δεν εχουμε στιβο για ακριβη μετρηση,το αυτοκινητο ειναι αξιοπιστο για την μετρηση της αποστασης? |
 |
|
|
huskarl
Advanced Forum-Runner

372 Δημοσιεύσεις |
Δημοσιεύθηκε - 30/07/2010 : 10:15:57
|
quote: Originally posted by Iraklis
Σε περιπτωση που δεν εχουμε στιβο για ακριβη μετρηση,το αυτοκινητο ειναι αξιοπιστο για την μετρηση της αποστασης?
Τσου... Χωρίς καλιμπράρισμα το φούτποντ έχει μεγαλύτερη ακρίβεια από το αυτοκίνητο. Τα αυτοκίνητα ανάλογα με τη ταχύτητα μπορεί να έχουν και πάνω από 5% σφάλμα. |
 |
|
| |
Θέμα  |
|