Το ρολόι έδειχνε 4.33 το απόγευμα του Σαββάτου 1 Οκτωβρίου, όταν οι θεατές στη Σπάρτη έγιναν μάρτυρες ενός γεγονότος που ποτέ δεν είχε ξανασυμβεί σε 29 χρόνια ιστορίας. Χρειάστηκε να περάσει σχεδόν το ένα τρίτο ενός αιώνα για να καταφέρει μια Ελληνίδα να ολοκληρώσει επιτυχή τερματισμό στο Σπάρταθλο. Οι όχι πολλές προσπάθειες που έγιναν κατά καιρούς από Ελληνίδες, βρήκαν επιτέλους δικαίωση από τις προσπάθειες της Αμαλίας Ματθαίου. Η Αμαλία μετά τη σωρεία διακρίσεων σε αγώνες μεγάλων και υπέρ-αποστάσεων, έφτασε αρκετά άνετα στον τερματισμό, όσο μπορεί να πει κάποιος κάτι τέτοιο για έναν αγώνα σαν κι αυτόν, ενώ δυο βδομάδες μετά το Σπάρταθλο, κατά τη προσφιλή της τακτική, δεν δίστασε να δώσει το παρόν σε ορεινό αγώνα 110 χιλιομέτρων, το VFT, όπου κι εκεί πραγματοποίησε εντυπωσιακή εμφάνιση.
Όσα δεν φέρνει ο χρόνος, τα φέρνει η στιγμή λέει το ρητό. Αυτό δεν θα μπορούσε να επιβεβαιωθεί με καλύτερο τρόπο εκείνη την ημέρα, καθώς αυτό που δεν ξαναέγινε σε 29 χρόνια, χρειάστηκε μόλις κάτι λίγο παραπάνω από δύο ώρες για να ξαναγίνει, αυτή τη φορά με τη Σοφία Κασίμη να φτάνει κι αυτή έγκαιρα στο άγαλμα του Λεωνίδα. Ήταν μια ακόμη ξεχωριστή στιγμή που επιφύλασσε το φετινό Σπάρταθλο. Η Κασίμη, που έτρεξε για την υποστήριξη της Φλόγας, μετείχε για τρίτη διαδοχική χρονιά στον αγώνα, που ήταν η τρίτη και καλή, καθώς μετά από δύο εγκαταλείψεις, αυτή τη φορά κατόρθωσε να φτάσει στο τέρμα. Ως τώρα από τις λίγες Ελληνίδες που είχαν επιχειρήσει να τρέξουν στο Σπάρταθλο, η Βίκυ Καρπούζα ήταν η μόνη που έφτασε σχετικά κοντά στο όριο των 36 ωρών, πριν δύο δεκαετίες. Αποκλείστηκε όμως από το χρονικό όριο, αλλά δεν σταμάτησε τη προσπάθειά της, και τελικά τερμάτισε άτυπα σε χρόνο περίπου 40 ωρών.
Έχοντας δει τα του αγώνα εδώ (http://www.runningnews.gr/?id=9984), καλό θα είναι να εστιάσουμε περισσότερο στους 36 Έλληνες που μετείχαν στον αγώνα. Τα εντυπωσιακά ρεκόρ 12 τερματισμών το 2009 και 11 πέρυσι, αποδείχτηκαν πολύ μικρά, καθώς φέτος ο αριθμός έφτασε τους 20. Τη περασμένη δεκαετία υπήρξε και χρονιά χωρίς Ελληνικό τερματισμό, ενώ σχεδόν πάντα τερμάτιζαν ελάχιστοι Έλληνες, μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού. Αυτά όμως πέρασαν ανεπιστρεπτί, και το άθλημα συνεχίζοντας τη ραγδαία άνοδο που έχουν οι επιτυχίες και οι συμμετοχές σε όλες τις μορφές αγώνων τρεξίματος στη χώρα μας, από τους πιο μικρούς και λαϊκούς αγώνες, ως και τους πλέον επίπονους, κάθε χρονιά δημιουργούνται νέα αριθμητικά ρεκόρ.
Ο Γιώργος Κουτσιούκος με τον πολύ καλό χρόνο 29:07, συνέτριψε το περσινό του 31:41 και τερμάτισε πρώτος Έλληνας (13ος γενικής), ενώ πέρυσι ήταν τρίτος. Ο χρόνος του ήταν κατά 4 λεπτά μεγαλύτερος από τον χρόνο του περσινού πρώτου Έλληνα Στέργιου Αναστασιάδη, που φέτος δεν μετείχε, όπως δεν μετείχε και ο Δημήτρης Πετρολιάγκης που επίσης πρωταγωνιστούσε τα προηγούμενα χρόνια. Ο ακούραστος και πολυάσχολος πρόεδρος του ΑΠΣ Λεπάντο Δημήτρης Καραχάλιας, που σημειωτέον σε ηλικία 49 ετών έκανε 2:53 τον μαραθώνιο Θεσσαλονίκης τον Απρίλη, στη 2η εμφάνισή του στον αγώνα κατέβηκε τις 30 ώρες (29:51), και τερμάτισε 2ος από τους Έλληνες. Να σημειωθεί ότι ο Καραχάλιας είναι από την αρχή του έτους προπονητικός καθοδηγητής της Αμαλίας Ματθαίου, αλλά και του νικητή του αγώνα 100 χιλιομέτρων της Ψάθας Γιώργου Βλάχου, που φέτος στο Σπάρταθλο έκανε ένα πολύ δυνατό ξεκίνημα και τελικά τερμάτισε 3ος Έλληνας με 31:02.
Και για τους τρεις πρώτους Έλληνες, αυτός ήταν ο 2ος τερματισμός τους στον αγώνα. Με 31:12 επόμενος ήταν ο Δημήτρης Μπεσύρης, ενώ το καταπληκτικό του σερί διεύρυνε με 8 τερματισμούς στα ισάριθμα τελευταία χρόνια ο Απολλώνιος Γκόγκος. Στη συνέχεια τερμάτισαν οι: Κώστας Καρακατσάνης 33:15, Αμαλία Ματθαίου 33:34, Δημήτρης Ζιαμπάρας και Λουκάς Κώνστας με 33:48, Ανδρέας Πάτσης 34:08, Γιώργος Κρυστάλης 34:18 με 7 τερματισμούς τη τελευταία 7ετία, Γιώργος Τριαντάφυλλος και Γιάννης Παπαμιχαήλ 34:41, Γιάννης Σκουρτανιώτης 35:21, Στέργιος Αράπογλου 35:22, Παναγιώτης Καλόγηρος 35:29, Σπύρος Μαραγκός 35:45, Σοφία Κασίμη 35:45, Γιάννης Αποστολόπουλος 35:51. 20ος με 35:52 ο Kugota Tsutomu, που το όνομά του περισσότερο Ιάπωνα θυμίζει, αλλά καταγράφεται στα αποτελέσματα ως Έλληνας.
Επτά ήταν οι Έλληνες που εγκατέλειψαν προτού περάσουν από τον πρώτο ηλεκτρονικό σταθμό ελέγχου. Αυτοί ήταν οι Θανάσης Τζίμης, Γιάννης Γερμακόπουλος, Θανάσης Ατματζίδης, Κώστας Δώδης, Στάθης Καραχρήστος, Χάρης Τσεπαπαδάκης, Σταύρος Γιαννάκης. Επίσης οι Δημήτριος Κρυστάλλης, Δρόσος Βενετούλης, σύμφωνα με τα ον-λάιν αποτελέσματα που μεταδίδονταν την ημέρα του αγώνα, δεν ξεκίνησαν.
Το απόγευμα της Παρασκευής, δηλαδή ύστερα από μισή μέρα αγώνα, εγκατέλειψαν οι Γιάννης Παπαγιάννης, Κώστας Κοφίνης, Νίκος Μπρόκος. Το βράδυ εγκατέλειψαν οι Κώστας Σασάκαρος (στη πρώτη του εμφάνιση), Σωτήρης Κακκαβάς, Νικήτας Νομικός, Κώστας Σπηλιόπουλος, και ο Γιώργος Πάνος που πέρυσι είχε τερματίσει. Μετά τις 5.00 το πρωί του Σαββάτου εγκατέλειψε ο Κύπριος Ανδρέας Παπαδόπουλος που συνεχίζει να δίνει το παρόν χωρίς ως τώρα να έχει τερματίσει. Τελευταίος, τρεις ώρες μετά σταμάτησε και ο Βασίλης Τζίμης.
Τα θερμότατα συγχαρητήριά μας σε όλους τους μετέχοντες, ευχόμαστε και του χρόνου να μιλάμε για τις νέες εντυπωσιακές επιτυχίες των αθλητών μας!
KostasPVol
Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Μοιράσου το με τους φίλους σου!
Ο 40ος Αυθεντικός Μαραθώνιος Αθήνας πέρασε στην ιστορία και έτσι κλείνει για τους περισσότερους δρομείς ένας μεγάλος αγωνιστικός και προπονητικός κύκλος, ενώ όπως κάθε χρονιά η διοργάνωση συγκεντρώνει νέους φίλους του τρεξίματος που πλέον θέλουν να κάνουν το επόμενο βήμα.
Οι adidas Runners Athens εκτόξευσαν και φέτος την ενέργεια των δρομέων στα ύψη στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας με πάρα πολλές δράσεις και περισσότερα από 600 μέλη του community να συμμετέχουν στη μεγαλύτερη δρομική γιορτή, αυτό το σαββατοκύριακο 11 και 12 Νοεμβρίου.
Η εταιρεία αξιοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την τεχνολογία Nitro και δημιουργεί δύο ξεχωριστά μοντέλα το κάθε ένα σχεδιασμένο ειδικά έτσι ώστε να καλύπτει τις εκάστοτε ανάγκες για μικρές ή μεγάλες αποστάσεις.
Χάρη στις δυνατότητες της σύγχρονης επιστημονικής και τεχνολογικής εξέλιξης στην ιατρική, ο φυσικοθεραπευτής έχει την δυνατότητα να χρησιμοποιήσει παράλληλα νέες εξελιγμένες μορφές θεραπευτικών μέσων που ενισχύουν την θεραπευτική δράση και αντιμετωπίζουν μεγαλύτερη γκάμα προβλημάτων με ταχύτερα αποτελέσματα.
Για τον αμερικανικό κολοσσό στο χώρο των αθλητικών ειδών, το 1080 είναι το καλύτερο παπούτσι που κατασκευάζει, όπως περήφανα αναφέρει η New Balance, τοποθετώντας το στο μοναδικό σημείο που τέμνονται η επαυξημένη άνεση, οι επιδόσεις του υψηλότερου επιπέδου και η καθημερινή, έντονη χρήση.