Thessaloniki Night Half Marathon
Αρχική Ειδήσεις Καλεντάρι Αποτελέσματα Ενημέρωση Εικόνες Άρθρα Εξοπλισμός Forum Διαφήμιση
Trinews.gr NSCoaching My Athlete POWERMAN GREECE Energy Races Kasimis Training
Εξοπλισμός
Saucony
Metron Group
Corfu Half Marathon
Kallithea Half Marathon
Xylokastro
Lions
Nyxterines Diadromes
X-treme Stores

07 Οκτ 13 ← πίσω

VEINOPLUS® Sport: Ο συνεργάτης σου στην αποθεραπεία!

review: Γρηγόρης Σκουλαρίκης

Το Veinoplus Sport είναι μια φορητή συσκευή ηλεκτροδιέγερσης με ειδικό πρόγραμμα αποθεραπείας για την απομάκρυνση των τοξινών της προπόνησης ή του αγώνα και την παροχή χρήσιμων θρεπτικών συστατικών μέσω της αύξησης της αρτηριακής κυκλοφορίας και της φλεβικής επιστροφής του αίματος στην καρδιά.

Το VEINOPLUS® Sport αφορά αποκλειστικά την αθλητική αποθεραπεία και όχι μυϊκή ενδυνάμωση όπως άλλες συσκευές του εμπορίου. Η τεχνολογία αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το Εθνικό Ινστιτούτο Αθλημάτων και Επίδοσης της Γαλλίας (Institut National Du Sport, De L'expertise Et De La Performance - INSEP) και την Ολυμπιακή Ομάδα της Γαλλίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες, Λονδίνο 2012.

Γενικά, η αποθεραπεία μετά από έντονη προσπάθεια μπορεί να γίνει είτε παθητικά (δηλ. ξεκούραση) είτε ενεργητικά με κάποια μορφή ήπιας κίνησης (π.χ. χαλαρό τρέξιμο,  ποδηλασία, κτλ). Το VEINOPLUS® Sport έρχεται να προσφέρει έναν αποτελεσματικό μέσο που παρέχει ταυτόχρονα τα πλεονεκτήματα της ενεργητικής και της παθητικής αποθεραπείας. Η ηλεκτροδιέγερση ενεργοποιεί μια ομαλή σύσπαση στους μύες της γάμπας (όπως το περπάτημα) με την οποία διευκολύνεται η επιστροφή του αίματος στην καρδιά  μέσω του φλεβικού συστήματος. Για αυτό οι μύες της γάμπας θεωρούνται μεγάλες αντλίες αίματος και καλούνται «δεύτερη καρδία».

Επιπρόσθετα της αυξημένης φλεβικής επιστροφής, μελέτες έδειξαν ότι οι μύες καταπονούνται λιγότερο με το Veinoplus Sport.

Συγκεκριμένα, το οξυγόνο στους ιστούς κατά την διάρκεια της εφαρμογής του Veinoplus Sport είναι μικρό και συγκρίσιμο με αυτό της παθητικής αποθεραπείας καθώς δεν καταπονούνται οι μύες. Αντιθέτως, με την ενεργητική αποθεραπείας (ήπια άσκηση) το ιστικό οξυγόνο μειώνεται σημαντικά καθώς υπάρχει μια μικρή, αλλά αξιοσημείωτη, μυϊκή καταπόνηση η οποία ωστόσο μπορεί να προσφέρει αρκετή επιβάρυνση σε αθλήματα με διαδοχικούς αγώνες (etape ή σε τουρνουά αγώνων) ή αθλήματα με ημίχρονα. Συνεπώς, οι αθλητές μπορούν να το χρησιμοποιούν για άμεση και αποτελεσματική αποθεραπεία τους χωρίς να επιβαρύνουν το μυϊκό τους σύστημα έστω και αν θα πρέπει να ξαναγωνιστούν σύντομα.

Ένα πλεονέκτημα σε σχέση με την παθητική αποθεραπεία είναι ότι επιταχύνεται η απομάκρυνση των άχρηστων μεταβολικών παραγώγων και η σωστή αναπλήρωση των αποθεμάτων γλυκογόνου, ενώ αντίθετα η παθητική αποτελεί γενικά έναν ατελή τρόπο καθώς απαιτεί μεγάλο χρονικό διάστημα και συνοδεύεται από μειωμένη απόδοση του αθλητή εάν ο επόμενος αγώνας ή προπόνηση είναι χρονικά κοντά. Από την άλλη, η ενεργητική αποθεραπεία προκαλεί γρήγορη απομάκρυνση των μεταβολικών παραγώγων, αλλά συνοδεύεται από μυϊκή καταπόνηση και διαταραγμένη αναπλήρωση των αποθεμάτων γλυκογόνου. Επιπλέον, η ενεργητική αποθεραπεία αμελείται πολλές φορές από τους αθλητές είτε λόγω έλλειψης χρόνου είτε πνευματικής διάθεσης ή άλλων πρακτικών θεμάτων.

Το Veinoplus Sport εκτός από "ολική αποθεραπεία" μέσω της φλεβικής επιστροφής και του κύκλου του γαλακτικού οξέος, μπορεί να εφαρμοστεί και τοπικά σε κάποιες μυικές ομάδες (τετρακέφαλοι, δικέφαλοι, κτλ) για «τοπική αποθεραπεία» των εν λόγω ομάδων μετά από καταπόνηση τους λόγω της φύσης του αθλήματος ή λόγω κάποιου τραυματισμού. Η τοπική αποθεραπεία επιτρέπει την μείωση του κίνδυνου κραμπών, οιδήματος, αιματώματος ή πόνου.

Για βέλτιστα αποτελέσματα, προτείνεται η εφαρμογή με ένα μικρο πρόγραμμα 5-10 λεπτών αμέσως μετά την κάθε προπόνηση ή τον αγώνα και επιπλέον 1-2 φορές την μέρα να γίνεται εφαρμογή του πλήρως προγράμματος των 30 λεπτών, ώστε να έχουμε και βέλτιστα αποτελέσματα σε βάθος χρόνου. Παρόλα αυτά ο αθλητής μπορεί να την εφαρμόσει όσες φορές θέλει μέσα στην ημέρα.

Αν και η ανάγκη για τους αθλητές γίνεται πιο έντονη σε περιόδους μεγάλης έντασης/όγκου προπόνησης ή κατά την αγωνιστική περίοδο, συνίσταται η χρήση του και σε περιόδους και μέρες συντήρησης/αποκατάστασης, ακριβώς για να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη αυτών των περιόδων και ο αθλητής να προχωρήσει με δυνατότερες βάσεις στις πιο επίπονες προπονητικές περιόδους ή να μπει στους αγώνες.

Η χρήση το συνιστάται όχι μόνο σε οικιακό και αθλητικό περιβάλλον, αλλά και στα ταξίδια. Οι πιο έμπειροι αθλητές θεωρούν πλέον επιβεβλημένη τη χρήση του στις αεροπορικές πτήσεις ή στα οδικά ταξίδια με λεωφορείο, όπου εξαιτίας της ακινησίας, τα πόδια πρήζονται και μουδιάζουν. Με τη χρήση του Veinoplus Sport τα πόδια παραμένουν σε εγρήγορση και μπορούν να επανέλθουν σε δράση πολύ γρήγορα μετά το ταξίδι.


Επιγραμματικά, τα σημαντικότερα οφέλη του για τους αθλητές σε κάθε περίπτωση είναι:

·       Επιτάχυνση της απομάκρυνση των μεταβολικών παραγώγων (π.χ. γαλακτικό οξύ) ώστε να αποθεραπευτείτε γρηγορότερα

·       Επιτάχυνση της αναπλήρωση των αποθεμάτων γλυκoγόνου ώστε να αποδίδετε καλύτερα στην επόμενη προπόνηση

·       Μείωση πιθανότητας κραμπών, οιδημάτων και αιματωμάτων στους μύες που καταπονούνται περισσότερο

·       Μείωση του αισθήματος «βαριών ποδιών»

·       Βέλτιση ανάκτηση ικανότητας επίδοσης με εφαρμογή μόνο 15 λεπτών, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στην παθητική αποθεραπεία όπου η επίδοση σε τεστ πέφτει κατά 16%.

Η χρήση του είναι πολύ απλή και εύκολη. Ο αθλητής τοποθετεί τα ηλεκτρόδια στις γάμπες του και τα συνδέει με το Veinoplus Sport. Ο χειρισμός του μηχανήματος περιλαμβάνει μόνο τον έλεγχο της έντασης της ηλεκτροδιέγερσης και τίποτε άλλο.

Τα ηλεκτρόδια μπορεί να είναι είτε τα κλασικά αυτοκόλλητα με ειδική αγώγιμη κόλλα που κρατάει περίπου για 40 χρήσεις ή τα νέα υφασμάτινα ηλεκτρόδια "Power Cuffs" που θεωρητική αντέχουν για χρόνια και μπορούν να χρησιμοποιηθούν αντί των αυτοκόλλητων ηλεκτροδίων. Τα Power Cuffs φαίνεται πως θα κυριαρχήσουν και στην προτίμηση των αθλητών αφού δεν χρειάζεται να αγοράζει κανείς ηλεκτρόδια και αυτοματοποιεί τη διαδικασία τοποθέτησης των ηλεκτροδίων στη γάμπα κάνοντας την επαναλήψιμη, πρακτική και γρήγορη.


* To VEINOPLUS® Sport κοστίζει 185 ευρώ, τιμή πολυ χαμηλοτερη απο άλλες συσκευές της ίδιας κατηγορίας. Περισσότερα θα βρείτε στην ιστοσελίδα της εταιρίας Ostracon που είναι ο επίσημος αντιπροσωπος του προϊόντος: http://www.ostraconmed.com/.../veinoplus-sport/Γρηγόρης Σκουλαρίκης

Απόφοιτος Ε.Μ.Π. Ηλεκτρολόγων Μηχ. & Μηχ. Η/Υ

Ειδικότητα στη Βιοϊατρική Τεχνολογία

Πρωταθλητής Ελλάδα στο Δίαθλο

http://www.duathlon.gr/?page_id=31

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

Κάντε "like" στη σελίδα μας στο facebook για όλα τα τελευταία Running News!

...διάβασε επίσης
Ποια είναι τα πιο υγιεινά λαχανικά; Ισορροπημένη διατροφή

Runster
Σχόλια αναγνωστών
...διάβασε επίσης
Πως γίνεσαι δρομέας: όλα όσα νιώθεις από τη πρώτη μέρα που έτρεξες, μέχρι να φτάσεις στον 10ο χρόνο Τρέξε τώρα που ΜΠΟΡΕΙΣ
Εξάρθρημα ώμου: ο τραυματισμός του καλοκαιριού Τρίπτυχο Διατροφή - Άσκηση - Αντιγήρανση
FitnessPulse

Garmin FR family
Suunto
Runster
FitnessPulse.gr

Πρέπει να διαβάσετε
09 Ιουν 19
Δοκιμάζουμε τα ASICS Metaride
Επιμέλεια: Γιώργος Σπύρος
Εδώ και περίπου 10 μέρες έχουμε στα χέρια μας, στα πόδια μας σωστότερα, τα νέα Asics Metaride με τα οποία έχουμε γράψει περίπου 50 χλμ σε 6 προπονήσεις.
17 Μαϊ 19
Ζήσε κι εσύ τις πιο απολαυστικές δρομικές εμπειρίες των adidas Runners x Intersport, κάθε εβδομάδα!
Εδώ και ένα μήνα, περισσότεροι από 180 runners ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των adidas Runners Athens και της INTERSPORT, απολαμβάνοντας χαλαρό τρέξιμο σε νέες running διαδρομές στα βόρεια και νότια προάστια.
16 Απρ 19
Άνοιξαν οι εγγραφές για το Kids Aquathlon Rafina που θα γίνει στις 11 Μαΐου 2019
Ο Δ.Ο.Π.Α.Π. Ραφήνας – Πικερμίου και η Ελληνική Ομοσπονδία Τριάθλου συνδιοργανώνουν το Σάββατο 11 Μαϊου 2019 στο Δημοτικό Κολυμβητήριο Ραφήνας την 3η παιδική-αναπτυξιακή ημερίδα Aquathlon (Κολύμβηση+Τρέξιμο) Ραφήνας με τον διακριτικό τίτλο "Kids Aquathlon Rafina 2019".
11 Απρ 19
Οι adidas Runners Athens και η INTERSPORT σε προσκαλούν σε νέες running διαδρομές στα βόρεια & νότια προάστια!
Οι adidas Runners Athens δίνουν ραντεβού για τρέξιμο κάθε Τρίτη στο κατάστημα INTERSPORT στη Γλυφάδα και κάθε Πέμπτη στο κατάστημα INTERSPORT στο THE MALL ATHENS.

©2005-2019 RunningNews.gr: Τα πάντα για το τρέξιμο, το δρομέα και τους αγώνες δρόμου. Ενημέρωση, Αρθρογραφία, Φωτογραφίες, Βίντεο, Φόρουμ - Όροι Χρήσης
Επικοινωνήστε μαζί μας για οτιδήποτε επιθυμείτε στο info [at] runningnews [dot] gr - Αν επιθυμείτε να διαφημιστείτε στο RunningNews.gr δείτε εδω

SportsWeb.gr Network: RunningNews.gr - trinews.gr - Runster.gr - Energy Races - duathlon.gr - Nutrition News - Fitness Pulse