Runster
Αρχική Ειδήσεις Καλεντάρι Αποτελέσματα Ενημέρωση Εικόνες Άρθρα Εξοπλισμός Forum Διαφήμιση
Trinews.gr NSCoaching My Athlete Tolo Energy Triathlon Energy Races Kasimis Training
Άρθρα
Saucony
Metron Group
Drama Run
Decathlon recruitment
SNFRUN_2020FR
X-treme Stores

17 Νοέ 14 ← πίσω

Συναθλητές ...ας δώσουμε λίγο περισσότερο προσοχή στο fair play

Κείμενο: Γρηγόρης Σκουλαρίκης
Συναθλητές ...ας δώσουμε λίγο περισσότερη προσοχή στο fair play
*για μας και γι' αυτούς που μας παρακολουθούν


Έχουν περάσει κάμποσες μέρες από τον 32ο Μαραθώνιο της Αθήνας και ανάμεσα στα άλλα όμορφα θέματα της επικαιρότητας, προέκυψαν και κάποια που με προβλημάτισαν και με στεναχώρησαν.

Όπως πληροφορήθηκα, έχουν υποβληθεί ενστάσεις στο πανελλήνιο πρωτάθλημα που αφορούν αθλητές που τερμάτισαν στις πρώτες θέσεις, τόσο στους άνδρες, όσο και στις γυναίκες. Ο λόγος των ενστάσεων σε κάθε περίπτωση αφορά παράτυπη εξωτερική βοήθεια κάτι που συνιστά και παράβαση κανονισμών.

Κανονικά και επειδή υπάρχουν και σχετικά αποδεικτικά στοιχεία ή/και μαρτυρίες, αυτό επιφέρει ακύρωση αθλητών και ...ανακατατάξεις. Δεν ξέρω πως θα χειριστεί ο ΣΕΓΑΣ αυτές τις περιπτώσεις, αλλά δεν πιστεύω ότι θα ακυρωθεί κάποιος. Δε νομίζω πάντως πως είναι αυτό και το ζητούμενο των ενστάσεων, αλλά περισσότερο να θυμηθούμε ότι υπάρχει και το fair play μεταξύ συναθλητών.

Γνωρίζοντας πρόσωπα και πράγματα και επειδή έζησα και τον αγώνα από μέσα δεν πιστεύω ότι υπάρχει επί της ουσίας αλλοίωση αποτελέσματος. Οι διαφορές των πρώτων και των μεταλλίων ήταν σημαντικές και δεν θα άλλαζαν ακόμα και αν δεν υπήρχαν οι παρατυπίες. Σε συζητήσεις που είχα και με τους ίδιους τους εμπλεκόμενους αθλητές, το ίδιο πιστεύουν προς τιμήν τους. Άλλωστε όλοι συναθλητές είμαστε και γνωριζόμαστε προσωπικά. Δεν υπάρχει διάθεση από κανέναν να κατηγορήσει τον άλλο ότι του έκλεψε τίποτα.

Όπως όμως έγραψα από την αρχή το θέμα είναι το fair play μεταξύ μας. Να μην δίνουμε αφορμές και δικαιώματα για αμφιβολίες και γκρίνιες για τεχνικές λεπτομέρειες. Επιπρόσθετα να μην δημιουργούμε ένταση και μέσα στον ίδιο τον αγώνα, όταν συμβαίνει παράβαση κανονισμών ...μπροστά στα μάτια μας.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος για τροφοδοσία από σημείο (ή όχημα) εκτός των προβλεπόμενων σταθμών. Δεν υπάρχει λόγος για συνοδεία και βοήθεια από αθλητές εκτός αγώνα ή αθλητές που έχουν κόψει δρόμο για να παίξουν ρόλο συνοδείας. Δεν υπάρχει λόγος για τίποτα εκτός κανονισμών...

Προφανώς δεν μιλάμε για τις πιο πίσω θέσεις του μαζικού αγώνα, όπου τέτοια πράγματα έχουν ελάχιστη σημασία, αλλά για τις πρώτες θέσεις όπου κάθε λεπτομέρεια παίζει το ρόλο της. Ομως ακόμα και για τους φίλους που είναι πιο πίσω στην κατάταξη, είμαι σίγουρος πως πολλοί θα έχετε από μια ιστορία γνωστού σας που ...κάπως κάπου έκλεψε σε κάποιον αγώνα.

Σε κάθε περίπτωση, είναι υποχρέωση μας να γνωρίζουμε κάθε λεπτομέρεια των κανονισμών και να διαφυλάσσουμε το fair play σε κάθε του πτυχή. Δεν υπάρχει λόγος να προκαλούμε. Το άθλημα έχει απλούς κανόνες, ας τους τηρήσουμε να είμαστε όλοι σωστοί μεταξύ μας και ήσυχοι με τη συνείδηση μας.
Μιλώντας για fair play μοιραία θα σκεφτούμε και το θέμα του ντόπινγκ, ειδικά όταν μιλάμε για τους πρώτους αθλητές. Δυστυχώς σήμερα οποιοσδήποτε ξεχωρίζει σε οποιονδήποτε αγώνα ...θεωρείται ύποπτος! Πόσο μάλλον σε ένα πανελλήνιο πρωτάθλημα Μαραθωνίου. Διαπιστώνω με λύπη πως για πολύ κόσμο η χρήση απαγορευμένων ουσιών θεωρείται δεδομένη, όχι μόνο για κάθε πρωταθλητή, αλλά και για οποιονδήποτε που ξεφεύγει από το μέσο όρο.

Ας μην ισοπεδώνουμε όμως τα πάντα. Μιλώντας προς τους συναθλητές μου θέλω να τους πω ότι κυρίως η δική μας στάση απέναντι στο θέμα είναι και αυτή που καθορίζει τις εντυπώσεις μεταξύ μας, αλλά και του υπόλοιπου κόσμου που μας παρακολουθεί. Το ντόπινγκ υπάρχει, όπως υπάρχουν και πολλοί πρωταθλητές που παλεύουν και διακρίνονται καθαροί. Προφανώς το fair play υποδεικνύει και τον καθαρό αθλητισμό χωρίς απαγορευμένες ουσίες και μεθόδους. Όμως "η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια, πρέπει και να το δείχνει". Εγώ θα προσθέσω ότι πρέπει να το υπηρετούμε και να το "διδάσκουμε" στους νεότερους σε κάθε ευκαιρία.

Γι' αυτό ακριβώς έπεσα και από τα σύννεφα όταν άκουσα τις τελευταίες δηλώσεις της νέας πρωταθλήτριας μας στο Μαραθώνιο της Σοφίας Ρήγα σε τηλεοπτική συνέντευξη στο Ionian Channel (στο 10:15). Ο δημοσιογράφος ρώτησε "με αφορμή το πρόσφατο θετικό δείγμα ντόπινγκ της Ριτα Γεπτο ... τι θα έλεγες στα νέα παιδιά που σας έχουν σαν πρότυπο, πόσο μακριά πρέπει να μείνουν?". Η απάντηση αποστομωτική: "Το ντόπινγκ είναι μια πολύ λεπτή συζήτηση. Όποιος βρίσκεται θετικός σε απαγορευμένες ουσίες δε σημαίνει πως δεν αξίζει αυτό που έχει κάνει. Οι περισσότεροι μπαίνουν σε αυτή τη διαδικασία για να αντέξουν τη σκληρή προπόνηση. Το ταλέντο υπάρχει, απλά υπάρχει μια βοήθεια από αυτό." Ευτυχώς το έσωσε λίγο στο τέλος συμπληρώνοντας "Καλό είναι να αποφεύγονται όλα αυτά".

Συγνώμη, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν είναι αυτό που θα έπρεπε να πούμε πρώτα στα νέα παιδιά που βλέπουν τους πρωταθλητές σαν πρότυπα. Τέτοια απαντήσεις επιδέχονται πολλές ερμηνείες, δημιουργούν περισσότερα σύννεφα και υποψίες και προσβάλουν όλους εμάς που δεν χρησιμοποιούμε καμιά "βοήθεια" από τέτοιες μεθόδους. Είναι σα να τους λέμε πως μόνο "έτσι αντέχεις την σκληρή προπόνηση για να κάνεις πρωταθλητισμό". Όχι βέβαια...

Το ντόπινγκ είναι μάστιγα (τα έγραφα και το 2102 αναλυτικά εδώ) και πρέπει να το καταδικάζουμε σε κάθε ευκαιρία υπηρετώντας τον καθαρό αθλητισμό. Όποιος κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών (πόσο μάλλον όταν αποδεικνύεται κιόλας με θετικό έλεγχο) είναι απλά κλέφτης και δεν έχει σημασία πόσο ταλαντούχος ήταν ή τι έχει κάνει, αφού το έχει πετύχει με απαγορευμένες ουσίες.

Δεν είναι απλά "καλό να αποφεύγονται όλα αυτά". Είναι επιβεβλημένο να πείσουμε τους νεότερους να μείνουν μακριά από το ντόπινγκ και να γαλουχήσουμε μια γενιά "fair play". Η στάση και συμπεριφορά μας σε κάθε ευκαιρία και θέμα που προκύπτει είναι αυτή που τελικά δημιουργεί τα παραδείγματα και τις βάσεις για την επικράτηση του "ευ αγωνίζεσθε", στην πράξη, όχι στα λόγια. Μπορούμε να κάνουμε και να δείξουμε το καλύτερο.

#togetherwerun

Γρηγόρης Σκουλαρίκης

* Ακολουθείστε με
web: www.duathlon.gr
facebook:  SpeedyS
twitter: SpeedyPowerman
Instagram: speedypowerman

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

Κάντε "like" στη σελίδα μας στο facebook για όλα τα τελευταία Running News!

...διάβασε επίσης
Γερά ισχία εύκολα και γρήγορα με 3 ασκήσεις Μυϊκή Γήρανση και αντιστροφή της μέσω της Άσκησης – Fitness Motivation Hellas

Runster
Σχόλια αναγνωστών
...διάβασε επίσης
Η Elizabeth Mc Colgan-Nuttall εξομολογείται Συνέντευξη του πρωταθλητή kick boxing Αλέξανδρου Νικολαΐδη στο Runningnews.gr για το Santorini Experience 2019
Πρώτη φορά έφτασα τρεις μήνες γυμναστήριο... Όταν κάθε βδομάδα τρέχεις αγώνα, ξέρεις με τι θα στολίσεις το έλατο...
FitnessPulse

Garmin FR family
Suunto
FitnessPulse.gr';
Runster
Πρέπει να διαβάσετε
06 Δεκ 19
adidas Ultraboost 20: Τεχνολογία από το διάστημα για ...«διαστημικές» επιδόσεις!
Επιμέλεια: Γρηγόρης Σκουλαρίκης
Δοκιμάσαμε το «διαστημικό» adidas Ultraboost 20 και είμαστε έτοιμοι για απογείωση στο ...διάστημα!
01 Νοέ 19
Τρέχεις στον Αυθεντικό Μαραθώνιο; Πέτυχε τον χρόνο-στόχο σου και μπορεί να είσαι εσύ μαζί με δύο υποστηρικτές σου που θα πετάξεις με την AEGEAN για να τρέξεις τον επόμενο σου Μαραθώνιο Δρόμο!
Ο Μαραθώνιος δεν είναι απλά ένα αγώνισμα, είναι ένα ταξίδι εμπειριών, συναισθημάτων και βιωμάτων πάνω στη διαδρομή του αγώνα των 42,2χλμ και όλων αυτών των διαδρομών και των χιλιομέτρων που έτρεξες και σε έφεραν μέχρι τη γραμμή της εκκίνησης.
30 Οκτ 19
Θα τρέξεις στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας; Φέτος θα σπάσουμε μαζί τον «τοίχο» στα 31χλμ της διαδρομής
Με την ενεργοποίηση του AVRA Wave, για πρώτη φορά οι υποστηρικτές ενώνουν τη δύναμή τους και βρίσκονται στο πλευρό των μαραθωνοδρόμων, καθ' όλη τη διάρκεια του αγώνα
23 Οκτ 19
Wave Ultima 11 Amsterdam edition. Το επίσημο παπούτσι του Μαραθώνιου Άμστερνταμ 2019
Η Mizuno, σε συνεργασία με το μουσείο Rembrandt στην Ολλανδία, παρουσιάζει τη συλλεκτική έκδοση του Wave Ultima 11 το οποίο θα είναι για φέτος το επίσημο παπούτσι του μαραθωνίου του Amsterdam. Ο πίνακας του Rembrandt ¨Νυχτερινή περίπολος¨

©2005-2019 RunningNews.gr: Τα πάντα για το τρέξιμο, το δρομέα και τους αγώνες δρόμου. Ενημέρωση, Αρθρογραφία, Φωτογραφίες, Βίντεο, Φόρουμ - Όροι Χρήσης
Επικοινωνήστε μαζί μας για οτιδήποτε επιθυμείτε στο info [at] runningnews [dot] gr - Αν επιθυμείτε να διαφημιστείτε στο RunningNews.gr δείτε εδω

SportsWeb.gr Network: RunningNews.gr - trinews.gr - Runster.gr - Energy Races - duathlon.gr - Nutrition News - Fitness Pulse