Marathon EXPO
Αρχική Ειδήσεις Καλεντάρι Αποτελέσματα Ενημέρωση Εικόνες Άρθρα Εξοπλισμός Forum Διαφήμιση
Trinews.gr NSCoaching My Athlete Energy Photos Energy Races Kasimis Training
Άρθρα
Saucony

Ioannina Lake Run

Poikilo Nigth Trail

Marathon Half Marathon

X-treme Stores
16 Δεκ 14 ← πίσω

Olympus -selfie- Marathon 2006: Το πρώτο (?) σέλφι που υπήρξε σε ελληνικό αγώνα

Κώστας Παλάντζας
Η ορολογία 'σέλφι' έχει ανακαλυφθεί σχετικά πρόσφατα, για να δώσει ονομασία σε κάτι όμως...όχι και τόσο πρόσφατο, που γινόταν από χρόνια πριν, και που απλά δεν είχε το δικό του όνομα. Πρόκειται για τη νέα μόδα του 2014, που παλιότερα ήταν μια όχι τόσο διαδεδομένη συνήθεια, αλλά τους τελευταίους μήνες έχει κυριεύσει πολύ κόσμο σε βαθμό υπερβολής, μέχρι που κάποια στιγμή μελλοντικά θα ατονήσει, και όπως κάθε μόδα θα αρχίσει σιγά-σιγά να λιγοστεύει το ενδιαφέρον της, χάνοντας τη μάχη από κάποια καινούρια μόδα που θα εμφανιστεί, εξισορροπώντας στη πραγματική της θέση, που θα είναι, το σέλφι να γίνεται περιστασιακά και για ουσιαστικό λόγο, αντί..."για ψύλλου πήδημα".

 

Ο όρος λοιπόν σέλφι αφορά τη φωτογράφηση του...εαυτού μας, ή ακόμη και την αυτο-βιντεοσκόπηση. Το βίντεο "επιτρέπεται" να έχει και άλλες σκηνές, χωρίς εμάς. Όπως κάθε δραστηριότητα της καθημερινότητας που μπορεί να μεταφερθεί και στο τρέξιμο, βλέπουμε λοιπόν στο χώρο μας αρκετούς δρομείς να μην αποχωρίζονται κατά τη διάρκεια του αγώνα το κινητό ή τη φωτογραφική μηχανή, αποθανατίζοντας πολλές χαρακτηριστικές στιγμές από τους αγώνες τους και τις διαδρομές. Συνήθως αυτό το κάνουν δρομείς που δεν τους ενδιαφέρει, τουλάχιστον στον συγκεκριμένο αγώνα τους, η καλύτερη δυνατή επίδοση, αλλά υπάρχουν και οι εξαιρέσεις, καθώς το ίδιο έχουν κάνει και δρομείς υψηλού επιπέδου, ακόμη και σε αγώνες που νίκησαν. Χαρακτηριστικότερο και γνωστότερο σε εμάς παράδειγμα για αυτή τη περίπτωση, είναι ο Ρώσος Ιαντγκαρόφ Ισταντέρ, νικητής του αγώνα των 10.000 μέτρων του περσινού Κλασικού Μαραθωνίου Αθήνας (2013), που έδεσε κάμερα στο σώμα του, και κατέγραψε όλη τη πορεία του για τη νίκη με χρόνο 32:28. Βέβαια αυτό που έκανε δεν είναι η ακριβής έννοια του σέλφι, αλλά μια και μάλλον δεν υπάρχει η αντίστοιχη ορολογία, ας χρησιμοποιήσουμε αυτή. Για την ιστορία, ο Ρώσος δρομέας μάλλον δεν ανάρτησε κάπου το βίντεο που κατέγραψε, οπότε θα αρκεστούμε να τον δούμε στη φωτογραφία που είχε βγάλει ο Γιώργος Σπύρος, ή αν ψάξουμε τον τερματισμό στο τότε βίντεο της μετάδοσης της Δημόσιας Τηλεόρασης (από το 1:33:20, και για κάτι λιγότερο από ένα λεπτό).

 

Αρκετά όμως κράτησε ο πρόλογος. Ώρα να περάσουμε στο κυρίως θέμα, και στο λόγο που ξεκίνησα να γράφω το κείμενο. Πήγα λοιπόν οκτώμισυ χρόνια πίσω, και θυμήθηκα ότι κατά κάποιο τρόπο υπήρξα ένας από τους πρώτους που σκέφτηκε να κάνει σέλφι σε αγώνα, και μάλλον ο μοναδικός που το έκανε τότε σε τέτοιο βαθμό, κάτι που τώρα πλέον γίνεται συχνά. Μάλιστα το είχα κάνει όχι σε ένα "απλό" αγώνα, μια και στις 25 Ιουνίου 2006 έτρεξα τον 3o Olympus Marathon με τη φωτογραφική μηχανή ανά χείρας, ή και στο τσαντάκι βέβαια όποτε δεν την είχα ανοιχτή, και κατέγραψα στιγμιότυπα από τη διαδρομή, από την εκκίνηση και τα πριν από αυτή, μέχρι τον τερματισμό. Ακόμη και από τη τεχνική ενημέρωση και το πάστα πάρτυ μια ημέρα πριν, το Σάββατο.

 

Αν και πρόκειται για υλικό που κατέγραψα τότε ουσιαστικά για προσωπική χρήση (δυο μήνες μετά πρωτοπήρα υπολογιστή, και δεν είχα σκεφτεί τότε ότι μετά από χρόνια θα μπορούσε να το δημοσιοποιήσω), μαθεύτηκε αυτό που έκανα παρότι ήμουν άγνωστος τότε ιντερνετικά, και τελικά όσα κατέγραψα τα έδωσα εκείνη την εποχή και σε όσους φίλους μου το ζήτησαν, που δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από το -πρωτότυπο για τότε- αποτέλεσμα, ενώ συνέχισαν και οι ίδιοι το μοίρασμα. Το ίδιο εντυπωσιάζονταν ή παραξενεύονταν οι συναθλητές που συναντιόμασταν στη διαδρομή βλέποντάς με με τη κάμερα. Είναι ευκαιρία να αναρτήσω τώρα το υλικό που κατέγραψα τότε, για να δούνε όσοι ενδιαφέρονται πως ήταν το πρώτο πιθανότατα "selfie" εκείνης της εποχής, τουλάχιστον σε τόση διάρκεια, που ξεπέρασε τη μισή ώρα. Στο επίσημο βίντεο της διοργάνωσης του 2006, συμπεριλήφθηκε το στιγμιότυπο που κρατούσα τη κάμερα στην εκκίνηση, και θεώρησα σκόπιμο να ξεκινήσω το βίντεο που παραθέτω με αυτό το χαρακτηριστικό στιγμιότυπο, βάζοντας εν συνεχεία το δικό μου υλικό.

 

Ως ποιότητα "σκηνοθεσίας" μη περιμένετε εντυπωσιακά πράγματα, καθώς: α) ήμουν τελείως άπειρος για τέτοια βιντεοσκόπηση, β) είχα να κατέβω σε αγώνα βουνού από το τρήμερο σε ετάπ Pindos Crossing 2000 (άντε, κι ένα μικρό αγώνα στο Πήλιο το 2003, το "Μονοπάτι του Ιάσωνα"), οπότε χρειαζόταν να έχω το νου μου στις...κακοτοπιές όπου δεν ήμουν ιδιαίτερα προσαρμοσμένος έστω κι αν στον OM έτρεξα χαλαρά για τη συμμετοχή, γ) δεν έδωσα τη μεγαλύτερη βαρύτητα καθώς τότε προόριζα το υλικό μόνο για μένα, δ) η μεταφορά τότε σε dvd μείωσε την ποιότητα, ε) ήμουν ουσιαστικά άσχετος με υπολογιστές, στ) ο εξοπλισμός δεν ήταν κάτι το ιδιαίτερο, μια απλή φωτογραφική μηχανή της εποχής, και με μια όλη και όλη μπαταρία, που έπρεπε να έχω το νου μου να μη την εξαντλήσω πρόωρα, κάνοντας χρήση της μηχανής με φειδώ, και ζ)... ε, δεν χρειάζονται άλλες δικαιολογίες!- ) Όποιος πάντως θέλει να δει κάτι πιο...εξελιγμένο από σέλφι βίντεο μέσα από αγώνα που μετείχα, ας δει αυτό που έβγαλα το 2013 στην Ανοπαία Ατραπό.

 

Επειδή πολλοί έκτοτε έχουν δημιουργήσει ανάλογα βίντεο σε αγώνες, αν θέλαμε να δώσουμε άριστα σε κάποιον, αυτός είναι ο Βαγγέλης Παπαγεωργίου που το 2010, 2011, 2012, 2013, 2014 δημιούργησε απολαυστικά βίντεο από τις συμμετοχές στον Κλασικό και Αυθεντικό Μαραθώνιο. Πολύ ωραία και κατατοπιστικά βίντεο μέσα από αγώνες βουνού έχει βγάλει ο Μάνος Κυριακάκης, ενώ πολλοί ακόμη φίλοι έχουν παρουσιάσει τη δική τους δουλειά.

 

Αναφορικά στους αριθμούς, για την ιστορία ο χρόνος που έκανα στον αγώνα ήταν 9:48:48. Το όριο τότε ήταν 12 ώρες, και με δεν με ενδιέφερε τι χρόνο θα κάνω, παρά να πάω περπατοτρέχοντας εντός των χρονικών ορίων για να γνωρίσω τον αγώνα, και τον Όλυμπο που μόνο 2-3 φορές είχα επισκεφτεί ως τότε. Πήγα χωρίς προπονήσεις σε ανάλογα τεραίν, με συνέπεια παρά την αργή πορεία, να είμαι πιασμένος τις προσεχείς ακριβώς δέκα (αριθμός ρεκόρ, ακόμη το θυμάμαι) ημέρες. Ως μαραθωνοδρόμος, οι χρόνοι που έκανα σε μαραθωνίους ασφάλτου εκείνα τα χρόνια ήταν λίγο κάτω από 2:50. Τον OM τον ξαναδοκίμασα το 2008, αυτή τη φορά...χωρίς σέλφι και στοχεύοντας σε καλούτσικο χρόνο, αλλά και πάλι με υποτυπώδεις προπονήσεις σε τέτοια τεραίν. Στο ανέβασμα πήγα αρκετά καλά, αλλά στη κατηφόρα δεν είχα τεχνική, και το μόνο που έκανα, ήταν να παραμερίζω για να περνούν τα "αγριοκάτσικα". Τελικά έκανα 7:36:32.

 

Αρκετά όμως έγραψα. Ώρα να δούμε το βίντεο "Olympus selfie Marathon 2006", χωρίς παρεμβάσεις, ακριβώς όπως το είχα ενώσει τότε, καθώς και ορισμένες από τις φωτογραφίες που έβγαλα! (όλες οι φωτογραφίες, βρίσκονται και μέσα στο βίντεο)


Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

Κάντε "like" στη σελίδα μας στο facebook για όλα τα τελευταία Running News!

...διάβασε επίσης
Μάθε γιατί είναι πολύ σημαντική η εκγύμναση των γλουτών μας Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου - αφιέρωμα. Ποιοι θα είναι οι πρωταγωνιστές στα 5000 και 1500 μέτρα;

Runster
Σχετικές φωτογραφίες
Photo Photo Photo Photo Photo
 
Photo Photo Photo Photo Photo
 
Photo Photo Photo Photo Photo
 
Photo Photo Photo Photo Photo
 
Photo Photo Photo Photo Photo
 
Photo Photo Photo Photo Photo
 
Photo Photo Photo
 
Σχόλια αναγνωστών
...διάβασε επίσης
Αβγό: Ολόκληρο, τον κρόκο ή μόνο το ασπράδι; Τι να προτιμήσω; Οι καλύτερες τροφές με άφθονη πρωτεΐνη για την διατροφή μας
Καμιά ελπίδα… βουλευτής χαρακτηρίζει τους αγώνες δρόμου «ψεκδηλώσεις» και «αντικοινωνική συμπεριφορά» «Πάρτε ένα διάδρομο στο σπίτι σας να κάνετε μόνοι σας τρέξιμο να μην σας βλέπουν και τα αδιάκριτα βλέμματα»
Nutrition News

Rundome.gr

Salomon

Thessaloniki Night Half Marathon

Runster.gr

Πρέπει να διαβάσετε
11 Ιουν 22
ΟΠΑΠ MARATHON expo 2022 - Εκεί όπου αθλητισμός και πολιτισμός τέμνονται δημιουργικά
Η ΟΠΑΠ MARATHON expo, η μεγαλύτερη εμπορική έκθεση αθλητικών ειδών και εξοπλισμού στην Ελλάδα, θα πραγματοποιηθεί για άλλη μία χρονιά στο εκθεσιακό κέντρο Κλειστό Π. Φαλήρου (πρώην TAE KWON DO) από τις 9 έως και τις 12 Νοεμβρίου 2022.
25 Μαϊ 22
Το Run σου γίνεται πλέον Aκόμη Γρηγορότερο με το Νέο Δρομικό Παπούτσι της Under Armour HOVR™ MACHINA 3!
Η Under Armour μας εκπλήσσει ευχάριστα για ακόμη μια φορά δημιουργώντας ένα νέο και τεχνολογικά εξελιγμένο Running παπούτσι το οποίο θα ικανοποιήσει πλήρως και τους πιο απαιτητικούς λάτρεις του τρεξίματος.
20 Απρ 22
Η άσκηση στο επόμενο επίπεδο με το νέο myathlete hub
Η φετινή άνοιξη είναι ακόμα πιο ανθηρή για τους λάτρεις της άσκησης, αλλά και όλους εκείνους που προσεγγίζουν την ευεξία και την καλή υγεία μέσω της γυμναστικής και της σωστής διατροφής. Το myathleteάνοιξε ξανά τις πόρτες του στο νέο δικό του χώρο και τα σχόλια όσων έσπευσαν ήδη να το επισκεφτούν, είναι διθυραμβικά!
13 Απρ 22
HUAWEI WATCH GT Runner: Το απόλυτο smartwatch που ικανοποιεί και τον πιο απαιτητικό δρομέα
Η HUAWEI κάνει εντυπωσιακό ντεμπούτο στον χώρο των smartwatches, παρουσιάζοντας το εμβληματικό HUAWEI GT Runner, ανοίγοντας νέους ορίζοντες στην απόδοση των δρομέων.


©2005-2021 RunningNews.gr: Τα πάντα για το τρέξιμο, το δρομέα και τους αγώνες δρόμου. Ενημέρωση, Αρθρογραφία, Φωτογραφίες, Βίντεο, Φόρουμ - Όροι Χρήσης
Επικοινωνήστε μαζί μας για οτιδήποτε επιθυμείτε στο info [at] runningnews [dot] gr - Αν επιθυμείτε να διαφημιστείτε στο RunningNews.gr δείτε εδω

SportsWeb.gr Network: RunningNews.gr - trinews.gr - Runster.gr - Energy Races - duathlon.gr - Nutrition News - Fitness Pulse