Athens Marathon Vrtual
Thessaloniki Night Half Marathon
Αρχική Ειδήσεις Καλεντάρι Αποτελέσματα Ενημέρωση Εικόνες Άρθρα Εξοπλισμός Forum Διαφήμιση
Roly Greece NSCoaching My Athlete Energy Photos Trinews.gr Kasimis Training
Άρθρα
Saucony
Metron Group
X-treme Stores

09 Ιαν 15 ← πίσω

Το μυστήριο της μυικής κράμπας: Αιτίες, Αντιμετώπιση, Πρόληψη και ...η συζήτηση συνεχίζεται

Επιμέλεια: Κώστας Παλάντζας – Γρηγόρης Σκουλαρίκης

Το μυστήριο της μυικής κράμπας: Αιτίες, Αντιμετώπιση, Πρόληψη ... και η συζήτηση συνεχίζεται

 

 

 

Οι μυϊκές κράμπες  είναι ακούσιες μυϊκές συσπάσεις που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια ή μετά από μια έντονη φυσική δραστηριότητα.  Είναι ένα συχνό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλοί αθλητές σε αθλήματα μεγάλης διάρκειας, ποδοσφαιριστές, δρομείς κ.α.

 

 

Από το να μας συνέβαινε κάποιος άλλος τραυματισμός, μάλλον αυτός θα ήταν προτιμότερος. Ωστόσο οι κράμπες είναι μια πολύ ενοχλητική, αλλά και οδυνηρή εμπειρία. Πιθανό να μην υπάρχει άνθρωπος που έστω μία φορά να μη του παρουσιάστηκε κράμπα. Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι δεν είναι καν τραυματισμός. Τι είναι όμως ακριβώς οι κράμπες, και τι μπορεί να τις περιορίσει ή να τις εξαφανίσει? Τι πρέπει να κάνουμε όταν εκδηλώνονται?

 

Οι κράμπες λέγονται αλλιώς και μυϊκοί σπασμοί. Είναι απροειδοποίητες συσπάσεις ενός μυ, ή σπάνια και περισσότερων μυών ταυτόχρονα.

 

Θεωρητικά μπορούν να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε μυ, συχνότεροι όμως είναι στα πόδια, στις γάμπες και σε άλλους μυς των ποδιών. Το μεγάλο τους αρνητικό είναι εκτός από τον έντονο πόνο, τη σκλήρυνση ή και πρόσκαιρη μεταμόρφωση του μυ, και τη μερική ακινησία που τις συνοδεύει μέχρι να υποχωρήσουν, είναι ότι αν εκδηλωθούν σε ώρα αθλητικής δραστηριότητας, κάτι το οποίο είναι πολύ πιο εύκολο να συμβεί επειδή οι μυς βρίσκονται σε πίεση, καταστρέφουν τη προσπάθεια του αθλητή. Αν μάλιστα αυτό συμβεί στη θάλασσα, τότε ο κολυμβητής μπορεί να αντιμετωπίσει και κάποιο έστω μικρό κίνδυνο αν δεν κινηθεί ψύχραιμα ή αν υπάρχει πολύ κύμα (Διαβάστε Τι πρέπει να κάνετε αν πάθετε κράμπα κολυμπώντας;  http://www.fitnesspulse.gr/item.php?id=13425 )

 

Συγκριτικά με τους άλλους τραυματισμούς που συνήθως εκδηλώνονται μια φορά σε βάθος χρόνου, οι κράμπες έχουν ένα ακόμη αρνητικό, ότι μπορεί να εμφανιστούν αλλεπάλληλες φορές σε μικρό χρονικό διάστημα για έναν επιρρεπή μυ. Πόσες φορές δεν έχουμε διαβάσει πχ για κάποιον που έτρεχε μαραθώνιο, ότι τον έπιαναν ασταμάτητα κράμπες προς το τέλος του αγώνα που οι μυς είχαν εξαντληθεί. Οι κράμπες πάντως έχουν και το θετικό τους, δεν είναι ακριβώς τραυματισμοί, και ούτε καταλήγουν σε μόνιμη ζημιά, ενώ τις περισσότερες φορές ξεπερνιούνται πολύ γρήγορα, ή σύντομα συγκριτικά με τους περισσότερους άλλους τραυματισμούς.

 

* Διαβάστε επίσης: Ποιες είναι οι αληθείς μυϊκές κράμπες: http://www.fitnesspulse.gr/item.php?id=15883

 

Η έντονη αθλητική προσπάθεια είναι βασικός λόγος λοιπόν για εμφάνιση κράμπας. Η πολύωρη διάρκεια δεν είναι απαραίτητη αιτία, καθώς μη ξεχνάμε ότι όσο συχνά συμβαίνουν κράμπες σε μαραθωνοδρόμους ή κολυμβητές, άλλο τόσο συχνά και οδυνηρά εκδηλώνονται και σε σπρίντερ πχ των 100 μέτρων, οι οποίες μάλιστα έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να οδηγήσουν σε θλάσεις. Επίσης, έστω πιο σπάνια, κράμπες εκδηλώνονται και σε ανθρώπους που δεν αθλούνται ή γυμνάζονται, μερικές φορές και σε περιπτώσεις που δεν βρίσκονται καν σε έντονη κίνηση.

 

Ως αιτίες συχνής εκδήλωσής των κραμπών, αναφέρονται επίσης η έλλειψη μαγνησίου, ασβεστίου, καλίου, νατρίου και γενικά ηλεκτρολυτών. Το καλοκαίρι που χάνονται πολλά στοιχεία με τον ιδρώτα, αποβάλλεται ευκολότερα το μαγνήσιο με συνέπεια να είναι μεγαλύτερος ο κίνδυνος για εκδήλωση κράμπας. Άλλες αιτίες που ευνοούν τις κράμπες είναι η ακατάλληλη στάση του σώματος στη καρέκλα ή όταν κοιμόμαστε, το ότι δεν κάνουμε σωστές διατάσεις ή καθόλου διατάσεις, οι σκληρές δίαιτες που στερούν τον οργανισμό από πολύτιμα συστατικά, η κληρονομικότητα, αν δεν πίνει κάποιος αρκετό νερό. Επίσης τα στενά ρούχα που εμποδίζουν τη καλή κυκλοφορία του αίματος και τη σωστή κίνηση των μυών, μπορούν και αυτά να δημιουργήσουν πρόβλημα. Η εγκυμοσύνη είναι και αυτή ένας λόγος που ευνοεί τις κράμπες, αλλά αυτή είναι βέβαια ο μόνος επιθυμητός λόγος για να πει κανείς, χαλάλι οι κράμπες.

 

Αν και έχουμε εντοπίσει αρκετές αιτίες η καταστάσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε κράμπες, εντούτοις, σε κάθε περίπτωση, δεν έχει ερμηνευτεί απόλυτα ο μηχανισμός ο οποίος προκαλεί την κράμπα στο ανθρώπινο σώμα και αυτό παραμένει ακόμα ένα από τα μυστήρια της φυσιολογίας του ανθρώπου. Γι' αυτο κιόλας η πρόληψη είναι η καλύτερη αντιμετώπιση.

 

Ως μέτρα προληπτικής αντιμετώπισης καλό είναι λοιπόν να γίνεται τα αντίθετα από όσα προαναφέραμε. Εκτός από...την έντονη αθλητική προσπάθεια εφόσον είναι απαραίτητη βέβαια, της κληρονομικότητας που δεν αλλάζει, και της εγκυμοσύνης για ευνόητους λόγους. Στη περίπτωση της έντονης αθλητικής προσπάθειας, ο αθλητής όσο δεν έχει πρόβλημα, είναι "αναγκασμένος" να ρισκάρει για να φτάσει στο καλύτερο αποτέλεσμα. Αν πάντως διαπιστώσει ότι κατά τη διάρκεια της αθλητικής προσπάθειας κάτι δεν πηγαίνει καλά και οδηγείται ή εμφανίστηκε κράμπα, καλό είναι να χαλαρώσει τη προσπάθεια, και ας χαθεί ο κύριος στόχος, ο οποίος ουσιαστικά θα είναι ήδη χαμένος έστω εν μέρει, μια και θα είναι αδύνατο να συνεχίζει να αγωνίζεται στο μέγιστο των δυνατοτήτων του.

 

Σημειώνεται πως θεωρείται ότι τα συμπιεστικά γάμπας βοηθάνε προληπτικά και μπορούν να περιορίσουν τις κράμπες για όσους τα φοράνε την ώρα της άθλησης. Συνεπώς μπορούν να συμπεριληφθούν στα μέτρα πρόληψης. Όσοι τα χρησιμοποιούν, θα γνωρίζουν περισσότερο αν πράγματι είναι αποτελεσματικά σε αυτούς και αν μείωσαν ή εξαφάνισαν το τυχόν πρόβλημα που είχαν. Μη ξεχνάμε ότι όπως και με κάθε μέτρο πρόληψης, για άλλους μπορεί να είναι πολύ αποδοτικό, και σε άλλους να μη φέρνει ιδιαίτερα αποτελέσματα.

 

* Διαβάστε επίσης: Οι κράμπες δεν είναι και τόσο αθώες - Δείτε ποια προβλήματα υγείας μπορεί να κρύβουν http://www.fitnesspulse.gr/item.php?id=14754

 

Εφόσον εκδηλωθεί κράμπα πάνω σε αγώνα ή προπόνηση, πρέπει να σταματήσουμε έστω προσωρινά, να κάνουμε διατάσεις όχι έντονες στον προβληματικό μυ, ή και χαλαρό μασάζ. Το καλύτερο θα ήταν εφόσον πρόκειται για αγώνα ή προπόνηση, να μη συνεχίζαμε όταν θα υποχωρούσε το πρόβλημα, αλλά αυτό λίγοι το κάνουν. Αν πάντως ξαναξεκινήσουμε και υπάρξει υποτροπή, το καλύτερο θα ήταν να μην επιμείνουμε άλλο. Όπως πάντως και αν έχει, είτε συνεχίσουμε είτε όχι τη προσπάθεια, όταν πάμε στο σπίτι, θα βοηθήσουν ζεστά επιθέματα πάνω στον μυ, ή αντιθέτως πάγος ανά τακτά διαστήματα. Σε βαριές περιπτώσεις καλή θα είναι η συνδρομή γιατρού. Όπως και σε όσους παρουσιάζουν πάρα πολύ συχνά κράμπες, όσα μέτρα πρόληψης και αν παίρνουν, η συμβουλή του γιατρού είναι μονόδρομος.

 

 

 

Κλείνουμε με σχετικές συζητήσεις το φόρουμ, για περισσότερες απόψεις:

 

κράμπες κράμπες κράμπες κράμπες

 

Κράμπες ταυτόχρονα σε τετρακέφαλο & γαστροκνήμιο

 

Κράμπες στα πόδια κατά τη διάρκεια του ύπνου

 

κραμπες...

 

Κυνηγώντας το Μαγνήσιο.....

 

Σύσπαση γάμπας

 

Πόνος στην γάμπα

 

Έντονοι πόνοι και σπασμοί στις γάμπες

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

Κάντε "like" στη σελίδα μας στο facebook για όλα τα τελευταία Running News!

...διάβασε επίσης
Ολυμπιακοί Αγώνες 1896: Tο τηλεγράφημα του ανταποκριτή των LA Times για τη νίκη του Λούη! Ο Chris Nikic θέλει να γίνει ο πρώτος άνθρωπος με Σύνδρομο Down που θα ολοκληρώσει Ironman

Runster
Σχόλια αναγνωστών
...διάβασε επίσης
Μεγάλη έρευνα για τον Μαραθώνιο και τους αγώνες κατατάσσει τους Έλληνες στην 38η θέση Όλοι οι δρομείς, οφείλουμε να προστατεύσουμε τον ΑΜΑ και τους αγώνες δρόμου στις κρίσιμες στιγμές που διανύουμε
Λιγότεροι καρδιακοί παλμοί, πιο υγιής καρδιά και αγγεία Τύποι τρεξίματος και αποφυγή καταπόνησης, για μέγιστη ενεργειακή απόδοση
Nutrition News

Alexander the Great Marathon

FitnessPulse.gr
Runster
Πρέπει να διαβάσετε
16 Οκτ 20
Βελτίωσε την απόδοσή σου με αυτές τις συμβουλές για τη διατροφή σου
 Ανεξάρτητα με το επίπεδο ή το τι τύπος δρομέα είσαι, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να προσπαθείς να βελτιωθείς, και το να προπονείσαι πιο σκληρά και πιο έξυπνα είναι ο καλύτερος τρόπος για να το κάνεις.
14 Οκτ 20
Το νέο adidas Adizero Adios Pro θα δώσει φτερά στα πόδια σου από το πρώτο ως το τελευταίο χιλιόμετρο
Επιμέλεια: Γρηγόρης Σκουλαρίκης
Το νέο μοντέλο adidas Adizero Adios Pro βγήκε στην αγορά πριν λίγες μέρες και έγινε ανάρπαστο σε σημείο εξαντλήσεως από την ιστοσελίδα της www.adidas.gr και όχι άδικα.
09 Οκτ 20
Οι adidas Runners Athens δοκίμασαν το νέο adidas Supernova και μοιράζονται την εμπειρία τους!
Τα μέλη των adidas Runners Athens, της μεγαλύτερης δρομικής κοινότητας της Αθήνας, είχαν την αποκλειστική ευκαιρία να δοκιμάσουν το νέο adidas Supernova στις προπονήσεις τους και να μοιραστούν την εμπειρία τους.
08 Οκτ 20
Δοκιμάσαμε τα νέα Reebok Forever Floatride Energy 2
Επιμέλεια: Γιώργος Σπύρος
Όταν έπιασα με τα χέρια μου το νέο μοντέλο της Reebok, τα Forever Floatride Energy 2, το πρώτο πράγμα που μου πέρασε από το μυαλό ήταν «ωχ και αυτά ψήλωσαν!».
18 Σεπ 20
Δοκιμάσαμε το νέο adidas Supernova στα COSMOS SPORT και νιώθουμε πιο έτοιμοι για προπόνηση!
Το ολοκαίνουριο adidas Supernova «έφτασε» στο cosmossport.gr, συνεχίζοντας την παράδοση αξιοπιστίας και σταθερότητας της σειράς Supernova που έχει καθιερώσει η adidas τα τελευταία χρόνια.

©2005-2020 RunningNews.gr: Τα πάντα για το τρέξιμο, το δρομέα και τους αγώνες δρόμου. Ενημέρωση, Αρθρογραφία, Φωτογραφίες, Βίντεο, Φόρουμ - Όροι Χρήσης
Επικοινωνήστε μαζί μας για οτιδήποτε επιθυμείτε στο info [at] runningnews [dot] gr - Αν επιθυμείτε να διαφημιστείτε στο RunningNews.gr δείτε εδω

SportsWeb.gr Network: RunningNews.gr - trinews.gr - Runster.gr - Energy Races - duathlon.gr - Nutrition News - Fitness Pulse