Advertisement
Thessaloniki Protergia Half Marathon
Αρχική Ειδήσεις Καλεντάρι Αποτελέσματα Ενημέρωση Εικόνες Άρθρα Εξοπλισμός Forum Διαφήμιση
Parmakis Training NSCoaching My Athlete Triathlon News Energy Races Kasimis Training
Καλεντάρι
Mizuno
Saucony

Outrun
Military Marathon
Pedion Areos
X-treme Stores

23 Απρ 17 ← πίσω

Το Μονοπάτι του Ανέμου

23 Απριλίου 2017 έρχεται στον Αγκώνα ανανεωμένο, περιπετειώδες, αντάμα με την φύση, αυθεντικά ορεινό, το 2ο Μονοπάτι του Ανέμου στον Αγκώνα.

Η διαδρομή , αυξημένη, 9κμ πλέον, με  αφετηρία την 2η ανεμογεννήτρια

Το μαγευτικό αυτό τμήμα της Β.Κεφαλλονιάς σας προκαλεί για μία καινούργια δυναμική αναμέτρηση.

Ώρα 9.00 -10.15 εγγραφές στην εκκλησία της Παναγίας του Αγκώνα.

10.30 έναρξη  μεταφοράς στην αφετηρία.

12.00 εκκίνηση αγώνα.

Δυνατότητα μετάβασης –επιστροφής στον Αγκώνα με οχήματα της διοργάνωσης. Τηλ 6977533958, πληροφορίες και διευκολύνσεις στην διαμονή:

50% έκπτωση στην ακτοπλοϊκή συγκοινωνία με την εταιρεία KEFALONIANLINES μετά οχήματος και το ΚΤΕΛ (με αποστολή mail  με τα στοιχεία των διακινουμένων δρομέων στο vsamoli@yahoo.gr)

Μετάλλια σε όλους, βραβεύσεις ανά κατηγορία, πλούσιος μπουφές, δημιουργική απασχόληση για τα παιδιά.

Λινκ εγγραφών

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfQhdfxDiEKaFha3AUHiJH0z6PVoTT7DUFxVMkJJhI1GK2s5w/viewform

ΠΡΟΚΥΡΗΞΗ

ΟΡΕΙΝΟΥ ΑΓΩΝΑ «TRAIL»Β. ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΜΕ ΤΙΤΛΟ «ΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΤΟΥ ΑΝΕΜΟΥ» , 23/4/2017

 

Ο πολιτιστικός Σύλλογος «Αγκώνας» σε συνεργασία με τον Σύλλογο Δρομέων Κεφαλονιάς, προκηρύσσει τον 1ο Ορεινό Αγώνα «trail» Β. Κεφαλονιάς με τίτλο το «Το Μονοπάτι του Αντάρτη». Η περσινή διαδρομή ήταν 8κμ, φέτος θα προσεγγίσει τα 10κμ καθώς θα υπάρξει μια ελαφρά διαφοροποίηση της διαδρομής.

Επισημαίνεται ότι η διαδρομή –κατωφέρεια στο μεγαλύτερο τμήμα της-είναι καθαρά ορεινό μονοπάτι σε ποσοστό 87% του συνόλου της ενώ μόλις 11% αυτής είναι χωμάτινη και 1% ασφάλτινη, γεγονός πρόκληση για τους δρομείς που επιδιώκουν την αυθεντικότητα και καθαρότητα στα αγωνιστικά δρώμενα που χαρακτηρίζονται «ορεινά».


ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ –ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ:΄Eνας «αγώνας ψυχαγωγίας και περιπέτειας» που ερμηνεύεται ως η έκβαση μιας αυτόνομης ανθρώπινης προσπάθειας στην ανοιχτή φύση, με  έμφαση σε στοιχεία όπως η αυτοτέλεια, η δύναμη και η τόλμη.

 

Σκοπός

Μεταξύ των σκοπών του  αγώνα είναι :

 1. η προαγωγή αθλητικού πνεύματος και η ευαισθητοποίηση εθελοντών για την διοργάνωση δρομικών  και γενικά αθλητικών ή ψυχαγωγικών γεγονότων.
 2. η αντίληψη της άθλησης και της αντοχής ως έκφραση αναζήτησης των ανθρώπινων ορίων, μέσα από την επαφή με την ανοιχτή και ανεξέλεγκτη φύση, που επιβάλλει τους κανόνες της, απαιτώντας σεβασμό, επίγνωση, θάρρος, ψυχοσωματική δύναμη και εμπειρία
 3. Η παροχή εναλλακτικών διεξόδων άθλησης και διαφυγής στον τοπικό πληθυσμό.
 4. η ανάδειξη του ιδιαίτερου φυσικού κάλλους της περιοχής και της εξαιρετικής θέας και ειδικά στο ύψος των ανεμογεννητριών αλλά και κατά την κάθοδο από το μονοπάτι (εξαιρετικό πάντρεμα της απόκρημνης κατάφυτης βουνοπλαγιάς με το καθάριο γαλάζιο της θάλασσας του ιονίου),
 5. η προσέλκυση επισκεπτών με σκοπό να γνωρίσουν και να μυηθούν στα γνωρίσματα της περιοχής και παράλληλα να αθληθούν και να ψυχαγωγηθούν
 6. η  ανάδειξη του δρομικού «κινήματος» και η διάδοση του ορεινού τρεξίματος στην Κεφαλονιά

Χρόνος διεξαγωγής: Ο αγώνας θα διεξαχθεί στις 23 Απριλίου 2017. Χρονικό όριο για την διαδρομή είναι οι 2 ώρες. Με την ολοκλήρωσή της παράδοσης των αριθμών θα ξεκινήσει η ανάβαση προς την αφετηρία του αγώνα όπου είναι η βάση της 2ης ανεμογεννήτριας .

Χώρος διεξαγωγής: Ο αγώνας έχει εκκίνηση τον χώρο εγκατάστασης της πρώτης από της ανεμογεννήτριες που συνιστούν το αιολικό πάρκο της περιοχής και τερματισμό την εκκλησία της Παναγίας του Αγκώνα.

Δικαίωμα συμμετοχής: Ο αγώνας είναι ατομικός. Θα υπάρξουν 5 κατηγορίες, Ανδρών και 3 Γυναικών. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όσοι την ημερομηνία εκκίνησης του αγώνα θα έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους, ενώ για αθλητές μικρότερης ηλικίας απαιτείται έγγραφη δήλωση γονέα ή κηδεμόνα.

Υποστήριξη αθλητών: Οι αθλητές/αθλήτριες θα τρέχουν στις διαδρομές του αγώνα χωρίς να έχουν μαζί τους απαραίτητο (υποχρεωτικό) εξοπλισμό. Θα υπάρχουν δύο σταθμοί υδροδοσίας και τροφοδοσίας στο 3,5 κμ και στο 6,5 κμ:

Κανονισμοί διεξαγωγής αγώνα

 • Οι αθλητές/αθλήτριες οφείλουν να ακολουθήσουν τη διαδρομή του αγώνα, χωρίς παραλείψεις, προσθέσεις, παραλλαγές εκτός διαδρομής.
 • Οι αθλητές υποχρεούνται να περάσουν απ’ όλα τα σημεία τροφοδοσίας και υδροδοσίας καθώς και απ’ όλα τα σημεία ελέγχου των αθλητών.
 • Οι αθλητές οφείλουν να διατηρούν καθαρό το φυσικό περιβάλλον καθ’ όλη τη διάρκεια της διοργάνωσης.
 • Οι αθλητές συμμετέχουν με προσωπική τους ευθύνη στον αγώνα, τόσο αναφορικά με την κατάσταση της υγείας τους, όσο και ως προς την δρομική τους εμπειρία ή τυχόν ατυχήματα που συμβούν κατά την διάρκεια του γεγονότος. Εννοείται ότι οι διοργανωτές έχουν μεριμνήσει για την ασφάλεια των δρομέων κατά το δυνατό καλύτερα ως προς την βατότητα των μονοπατιών αλλά ασφαλώς δεν ελλείπουν οι τεχνικές δυσκολίες.
 • Οι αθλητές απαιτείται  να βρίσκονται σε άρτια φυσική και ψυχική κατάσταση
 • Οι αθλητές είναι υποχρεωμένοι να κινούνται στο μονοπάτι χωρίς να σχηματίζουν ομάδες εμποδίζοντας έτσι τους αθλητές που θα ήθελαν να προσπεράσουν. Όταν κάποιος αθλητής ειδοποιείται ότι πρέπει να κάνει άκρη για να προσπεραστεί θα πρέπει να μείνει στην εσωτερική πλευρά της πλαγιάς
 • Η συντόμευση (κόψιμο) της διαδρομής απαγορεύεται και τιμωρείται με αποκλεισμό. Οι ενστάσεις για οποιονδήποτε λόγο γίνονται από τον ίδιο τον αθλητή το αργότερο 15 λεπτά μετά τον τερματισμό του.
 • Απαγορεύεται αυστηρά η απόρριψη κάθε είδους αντικειμένων κατά μήκος της διαδρομής όπως πλαστικά μπουκάλια ή πλαστικές συσκευασίες στερεάς τροφής. Σε κάθε σταθμό τροφοδοσίας θα υπάρχει πλαστικός σάκος απορριμμάτων.
 • Οι αθλητές υποχρεούνται να προσέλθουν στον χώρο των εγγραφών την αναγραφόμενη ώρα έναρξης ώστε να λάβουν έγκαιρα τους αριθμούς και να μην υπάρξουν κωλυσιεργίες στην έναρξη του αγώνα.

Έπαθλα

 • Στους τρεις πρώτους/τες νικητές/τριες της γενικής κατηγορίας θα δοθούν κύπελλα .
 • Στους νικητές των κατηγοριών θα δοθούν μετάλλια απονομών (χρυσό, αργυρό, χάλκινο). Σε όλους τους άλλους συμμετέχοντες θα δοθούν αναμνηστικά μετάλλια.

 

Παρατηρήσεις

 • Η διοργάνωση δύναται να τροποποιήσει μέρος της διαδρομής, να αφαιρέσει ή να προσθέσει μέρος διαδρομής ή να αλλάξει τις ώρες εκκίνησης για λόγους ασφαλείας των αθλητών και την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα, ακόμη και να διαφοροποιήσει την κατηγοριοποίηση.
 • Απαγορεύεται κάθε εξωτερική βοήθεια σε αθλητή από άτομα ή σταθμούς που δεν ανήκουν στη διοργάνωση.

 

Σήμανση

 

Η διαδρομή είναι ευκρινώς σηματοδοτημένη ως προς την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθηθεί. Έχουν γίνει οι απαραίτητες εργασίες ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο ευδιάκριτες και ασφαλείς για τους αθλητές. Στον αγώνα θα υπάρχει διαθέσιμος Ιατρός για την παροχή πρώτων βοηθειών, εάν χρειαστεί. Επίσης τον αγώνα θα καλύψει κλιμάκιο των Σαμαρειτών

 

Παροχές

 

Για τους εκτός νομού αθλητές θα υπάρχει δυνατότητα φιλοξενίας στην περιοχή του αγκώνα πληροφορίες στο τηλ 6979779893. Για το κοινό και τα παιδιά θα λάβουν χώρα στην εκκλησία του αγκώνα ψυχαγωγικές δραστηριότητες έως και της ολοκλήρωσης του δρομικού γεγονότος. Προσφέρεται 50% έκπτωση στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια της Kefalonialines με αποστολή σχετικού αιτήματος στο vsamoli@yahoo.gr. Ενώ θα υπάρχει και μπουφές με παραδοσιακά γευστικά εδέσματα, νερά και αναψυκτικά για όλους. Θα αναρτηθούν προσεχώς τεχνικές οδηγίες για την ακριβή ώρα έναρξης  (ο αγώνας διεξάγεται το πρωί) για τις  εγγραφές και λεπτομέρειες για τα διαδικαστικά των παροχών, την αναλυτική περιγραφή της διαδρομής με την κλίση της και τις διάφορες προϋποθέσεις της συμμετοχής. Η χρονομέτρηση θα είναι ηλεκτρονική και το κόστος συμμετοχής  ανέρχεται στα 5 ευρώ.

Λινκ εγγραφών

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfQhdfxDiEKaFha3AUHiJH0z6PVoTT7DUFxVMkJJhI1GK2s5w/viewform
Κι ό άνεμος, μας πάει στον αγκώνα


Tο δρομικό μας ταξίδι συνεχίζεται, στα μέρη που το χτες ανταμώνει το σήμερα, απλά, νοσταλγικά….

στα μονοπάτια στα οποία οι οδοιπόροι ιχνηλατούν το παρελθόν……

στους τόπους που τα πάλαια και ωραία, ξεγλιστρούν αθόρυβα, συνθέτοντας φευγαλέες εικόνες στο πέρασμα των αθλητών.

Αυτές τις εικόνες, που ζωντανεύουν χρωματίζοντας την μνήμη, που αποτυπώνονται στην σταθερότητα της ανάσας, όταν η ευφορία διαδεχθεί την κούραση και ο παλμός γαληνεμένος, αναζητήσει την εμπειρία  που συλλέχθηκε με κόπο, σε κάθε διασκελισμό στο χώμα, σε κάθε ματιά στον καθάριο ουρανό, αυτές τις εικόνες που προσφέρονται σε αυτούς που αναζητούν με σεβασμό τα μυστικά της, αυτό το «μίλημα» της γης, γυρεύουμε να ανακαλύψουμε και να παρουσιάσουμε μέσα από τους αγώνες δρόμου που διοργανώνονται σε τούτο τον τόπο.

Δεύτερος προορισμός μας ο Αγκώνας, εκεί που η φύση σχεδίασε με μαεστρία ένα λυγισμένο ανθρώπινο αγκώνα, δίνοντας  μορφή και σχήμα  στο ειδυλλιακό τούτο χωριό, το αλώβητο από τον χρόνο.

«Το Μονοπάτι του ανέμου» μας ταξιδεύει κινηματογραφικά, από την «λευκή κορυφή», των νεότευκτων «μύλων του ανέμου», στην εποχή των πειρατών:

 τότε, που οι Βίγλες (τα παρατηρητήρια –σκοπιές στο βουνό) προειδοποιούσαν για το «κακό συναπάντημα» όταν στο βάθος του ορίζοντα ξεπρόβαλλαν οι μαύρες σημαίες,

τότε, που υπήρχαν άνθρωποι που ζούσαν λιτά αλλά όμορφα, σε πετρό-κτιστες σπηλιές στο επονομαζόμενο «Αυλάκι της Παναγιάς»,

τότε, που οι καλαίσθητα σμιλεμένες στέρνες προσέφεραν ανάσα δροσιάς στα ζωντανά, στις καλλιέργειες, στους κατοίκους και τους μουσαφίρηδες του Βουνού.

Το πριν και το μετά, αποτυπώνονται ακόμη νωπά στον καμβά του σήμερα, ζωηρά, ανεπιτήδευτα, πάνω στα ερείπια της εκκλησίας του Αγ.Δημητρίου αλλά και στο νεώτερο κτίσμα της.

    Στο γεράνι και τον Ασφακιά οι στέρνες που αποτελούν κομμάτι από τις μνήμες του μονοπατιού του αγώνα, γέμιζαν νερό καθάριο σαν τις ψυχές, εκείνων των αλλοτινών χρόνων. Των χρόνων που το στάρι, το καλαμπόκι, οι φακές, το ματιάτο, τα ρεβίθια, ήταν η γενναία ανταμοιβή της εύφορης γης στις φροντίδες και το μεράκι των παραγωγών.

Το βαθυπράσινο των φτελιών μοιάζει με όαση σε ένα χαρακτηριστικό σημείο της διαδρομής, ενώ ένα παχύ χαλί από χαμομήλια, δίνει την αίσθηση ότι σε τούτα τα σημεία η πλάση δεν έχει απολέσει την πρωτόλεια γνώση της, την δύναμή της δημιουργίας, που δεν τιθασεύει η εξέλιξη και ο «πολιτισμός».Ο «Άνεμος», μπερδεύει την ευωδιά της ρίγανης, με το θυμάρι, την αλισφακιά (φασκόμηλο), και το δεντρολίβανο, σε κάθε μας πάτημα,  ευωδιές δυνατές , φυσικές απαγίδευτες, από το φάσκιωμα του εμπορίου, γαργαλούν τα ρουθούνια αφυπνίζουν το πνεύμα.

Τα δεκάδες τοπωνύμια, ηχούν σχεδόν συνωμοτικά,  λες και ψιθυρίζουν μυστικά για τους μυημένους στο άβατο της περιοχής …»Στο σάκο», «στο καμένο μαντρί», «στον Λόγγο του Λειβαδά», «στου Χριστόφορου την πλαγιά», «στου Επαμεινώνδα το χωράφι», «στου Βένετα το κομπί», «στο Κλάφωρο», «στις Γείτσες», «στο Νεροστάτι» «στο Πρασωτό Αλώνι», «στα Χωράφια στους Γεωλύκους», «στο Μαγγανιά»  και η ιστορία του τόπου θαρρείς και ξεδιπλώνεται σε λίγες λακωνικές φράσεις.

Η Παναγία του Αγκώνα, χτισμένη το 1777, στην κατάφυτη πλαγιά του ορεινού χωριού κοσμεί με την μοναδικότητα της δυτικής τεχνοτροπίας κατασκευής της, τόσο τον τερματισμό της πορείας μας, όσο και την ιστορία της περιοχής.

Οι υπεραιωνόβιες κουκουναριές, θυμίζουν τον χρόνο, στον χρόνο, την ιστορία στην ιστορία. Η τέχνη,  αποτυπώνεται εξαιρετικά στις εικόνες, που φιλοξενεί το εσωτερικό του ναού. Το εκπληκτικό της τέμπλο έργο του Ανδρέα Σακβινάτσου,  αποδεικνύει το χνάρι της πίστης, στο θείο ταλέντο του δημιουργού.

Η εκκλησία χώρος γαλήνης και περισυλλογής παραμένει εκεί στο τέρμα, να προσφέρει ξεκούραση και θαλπωρή στους δρομείς και σε όσους δεν έχουν χάσει την πίστη , τις αξίες, τα ιδανικά και τους στόχους τους.

Τούτο το τέλος του δρόμου δεν είναι παρά η αρχή μιας προσπάθειας να παρουσιάζουμε το κάθε γεγονός,  πλαί πλαί με την παράδοση, την ταυτότητα και τον πολιτισμό μας.Άλλωστε αυτοί είμαστε και αυτές είναι οι ρίζες μας.


KEIMENA- ΡΕΠΟΡΤΑΖ : ΣΑΜΟΛΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ- ΦΩΚΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

Κάντε "like" στη σελίδα μας στο facebook για όλα τα τελευταία Running News!

...διάβασε επίσης
Που και που, μερικές φορές το μήνα δηλαδή, κάνω και κανα ρεπό από το τρέξιμο... Δεν έχει μα κύριε διαιτολόγε μου, εγώ πληρώνω...

Runster.gr
Σχόλια αναγνωστών
...διάβασε επίσης
10 πράγματα που δεν γνωρίζετε για την άσκηση Προετοιμάσου για το πρώτο σου Τρίαθλο!
Γιατί όταν έχει πάνω από 30°C «σκάμε», ενώ η εσωτερική μας θερμοκρασία είναι 36,6°C Τι είναι η ντοπαμίνη και πώς μπορούμε να ενισχύσουμε τα επίπεδά της στον εγκέφαλό μας
Nutrition News

Garmin FR family
Brooks
Runster
FitnessPulse.gr

Πρέπει να διαβάσετε
22 Ιουν 18
Κυκλοφόρησε το βιβλίο «Φέρνοντας κοντά τις μεγάλες αποστάσεις»
Το βιβλίο «Φέρνοντας κοντά τις μεγάλες αποστάσεις» του Δημήτρη Τζεφαλή αποτελεί έναν ολοκληρωμένο οδηγό τόσο για τους νεοεισερχόμενους δρομείς στον μαγικό κόσμο των μεγάλων αποστάσεων
21 Ιουν 18
Τα νέα μοντέλα της σειράς Garmin® fēnix® 5 Plus, έχουν χάρτες, μουσική, είναι Garmin Pay™ Ready και διαθέτουν παλμικό οξύμετρο από τον καρπό
Η νέα γενιά smartwatch με GPS, fēnix 5 Plus διαθέτει τοπογραφικούς χάρτες, έχει δυνατότητα αναπαραγωγής μουσικής και υποστηρίζει ανέπαφες πληρωμές Garmin Pay™. Όπως και η προηγούμενη σειρά fēnix 5, διατίθεται σε διαφορετικά μεγέθη για να ταιριάζει σε κάθε καρπό. Το fenix 5s Plus διαθέτει μεγαλύτερη οθόνη Garmin Chroma από τον προκάτοχό του ενώ η διάμετρός του παραμένει στα 42 χιλιοστά, το fenix 5 Plus έχει διάμετρο 47 χιλιοστά και το fenix 5X Plus είναι στα 51 χιλιοστά.
20 Ιουν 18
Το Καρπενήσι θα είναι ο ιδανικός προορισμός για έναν καλοκαιρινό αγώνα δρόμου 10χλμ
Ο Δήμος Καρπενησίου, η Ελληνική Ομοσπονδία Τριάθλου και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος συνδιοργανώνουν την Κυριακή 29 Ιουλίου 2018 τους αγώνες KARPENISSI Energy RUN 10k & Energy Duathlon 2018 Kids edition στην πόλη του Καρπενησίου.
12 Ιουν 18
Τρεις γρήγορες προπονήσεις με τo νέο Reebok Floatride Run
Επιμέλεια: Γιώργος Σπύρος

Το σώμα μας είναι μια εκπληκτική μηχανή, που έχει την δυνατότητα να εξελίσσεται και να προσαρμόζεται στα ερεθίσματα που του δίνουμε, ώστε την επόμενη φορά να αποδώσει καλύτερα στην δοκιμασία που το υποβάλλουμε.©2005-2018 RunningNews.gr: Τα πάντα για το τρέξιμο, το δρομέα και τους αγώνες δρόμου. Ενημέρωση, Αρθρογραφία, Φωτογραφίες, Βίντεο, Φόρουμ - Όροι Χρήσης
Επικοινωνήστε μαζί μας για οτιδήποτε επιθυμείτε στο info [at] runningnews [dot] gr - Αν επιθυμείτε να διαφημιστείτε στο RunningNews.gr δείτε εδω

SportsWeb.gr Network: RunningNews.gr - trinews.gr - Runster.gr - Energy Races - duathlon.gr - Nutrition News - Fitness Pulse