Thessaloniki Virtual Marathon
Αρχική Ειδήσεις Καλεντάρι Αποτελέσματα Ενημέρωση Εικόνες Άρθρα Εξοπλισμός Forum Διαφήμιση
Trinews.gr NSCoaching My Athlete Energy Photos Energy Races Kasimis Training
Άρθρα
Saucony
Metron Group
Atromitos Ultra
X-treme Stores

05 Φεβ 18 ← πίσω

Χαμηλή Οσφυαλγία: Κι όμως… υπάρχει σωτηρία!

Αναστάσιος Μ. Μαργαρίτης

Χαμηλή Οσφυαλγία-Μέρος 1ο: Κι όμως… υπάρχει σωτηρία!   Νιώθεις πονεμένος ,απογοητευμένος και δεν μπορείς εδώ και καιρό να βρεις λύση στο πρόβλημα που έχεις στην μέση σου ;  Γυρίζεις  από ειδικό σε ειδικό ,κάνεις ακτινογραφίες , εξελιγμένες θεραπείες , παίρνεις  φάρμακα αλλά ο πόνος επιμένει .Στο τέλος  καταλήγεις να πιστεύεις  σ’ αυτό που σου είπε  ο τελευταίος ειδικός , ότι όλα είναι στο μυαλό σου.

Μην ανησυχείς , τίποτα από όλα αυτά που αισθάνεσαι δεν είναι στη σφαίρα της φαντασίας σου , απλά  κανείς δεν σε αξιολόγησε περισσότερο από 15 λεπτά.


Κι αν αναρωτιέσαι , αν υπάρχει σωτηρία , η απάντηση είναι μία :

Αξιολόγηση & Εργονομία.

Τα δύο κύρια συστατικά για μία επιτυχημένη θεραπεία.


Επειδή όμως κάθε καινούριο ξεκίνημα έχει και την δική του δυσκολία , πάρε λοιπόν δύο κόλλες χαρτί .Στην πρώτη γράψε με λεπτομέρεια ,ποιες δραστηριότητές  σου , καθ ‘όλη την διάρκεια της ημέρας ,σου αυξάνουν τον πόνο και στην δεύτερη ποιες στον μειώνουν ή ακόμα στον εξαφανίζουν .

 

Με αυτό τον τρόπο δημιουργείς τον πρώτο σου προσωπικό οδηγό θεραπείας.

Ξέρεις πια ποιες κινήσεις  , στάσεις ή φορτία σου ανεβάζουν ή σου κατεβάζουν την ένταση του πόνου σου.

 

 


Γίνε ο διαχειριστής της σπονδυλικής σου στήλης

Αν σκέφτεσαι το πόσο δύσκολο είναι να κάνεις την δική σου προσωπική αξιολόγηση , τα παρακάτω κλινικά παραδείγματα θα σε βοηθήσουν να κατανοήσεις τί είναι αυτό που πραγματικά έχεις και το κυριότερο πως μπορείς να το αποφύγεις .


Κλινικά παραδείγματα

 1. Αν το πρωί δυσκολεύεσαι να δέσεις τα παπούτσια σου και αισθάνεσαι πόνο .Έπειτα στη δουλειά, παραμένεις καθιστός  σε μια καρέκλα ενός γραφείου περισσότερο από 20 λεπτά , και υποφέρεις από τον πόνο στην μέση, κάνε μία δοκιμή. Περπάτα γρήγορα  κι αν ο πόνος εξαφανιστεί ,τότε ξεκάθαρα η στάση σου αποτελεί τον  μηχανισμό πρόκλησης του πόνου. Ειδικά η σκυφτή σου στάση . Ανήκεις λοιπόν στην κατηγορία των ασθενών που δεν είναι ανεκτικοί στην κάμψη της  σπονδυλικής στήλης.(flexion intolerant)

 

Εικόνα 1: Λανθασμένη καθιστή θέση

Ο κύριος ένοχος για όλα τα παραπάνω είναι τις περισσότερες φορές  ο μεσοσπονδύλιος δίσκος  , που εξαιτίας της μεγάλης περιεκτικότητάς του σε νερό έχει φουσκώσει( bulge) από την παρατεταμένη συμπίεση.

 

Εικόνα 2 : Φουσκωμένος μεσοσπονδύλιος δίσκος ( bulging disc)

Και η λύση είναι μία :Σήκω από την καρέκλα κάθε 20 λεπτά , τέντωσε τα χέρια προς τα πάνω και περπάτησε γρήγορα για 2-3 λεπτά κινώντας τα χέρια από τους ώμους σου. Αυτές οι  απλές κινήσεις ξαναδίνουν την ζωή στον δίσκο σου , αφού αυτός είναι ο μεγάλος παθών της δύσκολης καθημερινότητάς σου.

 

Εικόνα 3: Ενεργητική αποσυμπίεση της σπονδυλικής στήλης

 

Αν πάλι είσαι στο σπίτι , μπορείς να ανακουφιστείς αν ξαπλώσεις πάνω στην κοιλιά σου και αφήσεις την μέση σου να πέφτει στο πάτωμα μετά από κάθε εκπνοή.(Εικόνα 4)   
Εικόνα 4

 1. Αν είσαι 55 ετών και άνω  και νιώθεις  πόνο μετά από 5 λεπτά περπάτημα που ολοένα αυξάνει καθώς συνεχίζεις να περπατάς,  και σε αναγκάζει να σταματήσεις , τότε η σπονδυλική σου στήλη έχει αρθριτικές αλλοιώσεις ή το πρόβλημά σου είναι αγγειακό και πάσχεις από αυτό που ονομάζεται διαλείπουσα χωλότητα ή νόσος των βιτρίνων.

Και αν αναρωτιέσαι πως θα καταλάβεις αν η ενόχλησή σου προέρχεται από την μέση ή από τα αγγεία σου ;Ανέβα σ’ ένα ποδήλατο  και αν μπορείς να κάνεις με ευκολία , τότε ο πόνος είναι από την μέση σου αφού η καμπτική-σκυφτή  θέση που παίρνεις ,σου ανοίγει το διάστημα (τρήμα) και σου απελευθερώνει το νεύρο.

Μπορείς επίσης εκτός από το ποδήλατο να αποσυμπιέσεις την μέση σου στο παγκάκι ενός πάρκου , κάθε φορά που ο πόνος στο πόδι σε σταματάει , να αποσυμπιέζεσαι και να ξεκινάς το περπάτημα . Έτσι κάθε φορά θα καταφέρνεις να κάνεις περισσότερα μέτρα και χωρίς πόνο.(Εικόνα 5)

 

 Εικόνα 5

 

Στην περίπτωση που δυσκολεύεσαι στο ποδήλατο και πονάς , τότε πρέπει να επισκεφθείς γρήγορα κάποιον ειδικό ιατρό .

 

 1. Αν ,όταν αλλάζεις πλευρό στο κρεβάτι , νιώθεις επώδυνα πιασίματα ή όταν φτερνίζεται   αισθάνεσαι πόνο σαν μαχαιριά στην μέση σου , τότε ίσως έχεις σπονδυλική αστάθεια .Αυτή διορθώνεται με ειδικές σταθεροποιητικές ασκήσεις .
 2. Αν πάλι είσαι στην αναπτυξιακή ηλικία και ασχολείσαι με κάποιο άθλημα που έχει υπερβολικές υπεκάμψεις ή υπερεκτάσεις , τότε μπορεί να έχεις σπονδυλόλυση ή σπονδυλολίσθηση . (Εικόνα 6)

Εικόνα 6: Σπονδυλόλυση και Σπονδυλολίσθηση

    Η λύση και η θεραπεία στο πρόβλημά σου είναι να μην φέρνεις την σπονδυλική σου στήλη σε ακραίες θέσεις  και να κάνεις ασκήσεις κινητικού ελέγχου και σταθεροποιητικές ασκήσεις.

 1. Αν το πρωί που σηκώνεσαι από το κρεβάτι , αισθάνεσαι πολύ πιασμένος , τότε ίσως φταίει το στρώμα σου ( πολύ μαλακό ) ή ο τρόπος που κοιμάσαι .Διάλεξε ένα στρώμα ενδιάμεσης σταθερότητας που να προσαρμόζεται στα κυρτώματα της σπονδυλικής σου στήλης και απόφυγε τις στάσεις στον ύπνο που φέρνουν την μέση σου σε υπερβολική κάμψη ή έκταση .Διατήρησε της σπονδυλική σου στήλη σε ουδέτερη θέση , όσο δύσκολο κι αν σου φαίνεται στην αρχή.(Εικόνα 7)
Εικόνα 7 :Λανθασμένες και ασφαλείς θέσεις ύπνου

 

 1. Αν ο πόνος στη μέση σου αντανακλά στο γλουτό , στο μηρό ή κάτω στο πόδι , τότε πιθανόν έχει ερεθιστεί το ισχιακό νεύρο από κάποιο φούσκωμα του δίσκου σου ή από εκφυλιστικές αλλοιώσεις της Σ.Σ ( οστεόφυτα ή υπερτροφία των συνδέσμων ). Απόφυγε τις διατάσεις , τις θέσεις και τις κινήσεις που ερεθίζουν το νεύρο σου.(Εικόνα 8)Εικόνα 8 : Πόνος στην πορεία του ισχιακού νεύρου

 1. 7.    Τέλος ,αν έχεις απότομη απώλεια βάρους , απώλεια ούρων , έντονο βραδινό πόνο , απευθύνσου γρήγορα  σ’ έναν ειδικό .Το σίγουρο είναι ότι δεν είσαι ο κατάλληλος άνθρωπος για να αξιολογήσεις αυτά τα συμπτώματα.

 

Τελικά αντιλαμβάνεσαι ότι ο ‘μη ειδικός πόνος στην μέση σου ’είναι πάντα ειδικός και έχει πάντα αιτία.

 

Δώσε λοιπόν χρόνο στην αξιολόγηση .Θα τον κερδίσεις από την θεραπεία.Βιβλιογραφία

 • Ø Low Back Disorders .Stuart Mcgill (2016)
 • Ø Back Mechanic . Stuart Mcgill (2017)
 • Ø Ultimate Back Fitness And Performance. Stuart Mcgill (2017)
 • Ø Clinical Biomechanics Of The Spine.White & Panjabi(1990)
 • Ø Maitland Vertebral Manipulation .Hengeveld & Banks(2016)
 • Ø Clinical Anatomy Of The Lumbar Spine And Sacrum.Bogduck(2009)

 

Αναστάσιος Μ. Μαργαρίτης
Occupational Health& Safety Specialist

Bsc Physiotherapy & Sports Science

Orthopaedic Manual Therapist

Functional Movement Certified
margaritis.tasos@gmail.com

www.activephysiotherapy.com.gr

Ξενοφώντα 60 &  Λεωνίδα 3 Γέρακας

2106049405 -697494238

 

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

Κάντε "like" στη σελίδα μας στο facebook για όλα τα τελευταία Running News!

...διάβασε επίσης
Έρευνα : η καλή φυσική κατάσταση δεν αρκεί αν έχεις αυξημένο σωματικό βάρος Η διαταραχή του κιρκάδιου ρυθμού ευθύνεται για τα μεταβολικά νοσήματα

Runster
Σχόλια αναγνωστών
...διάβασε επίσης
12 συνηθισμένα λάθη που κάνουμε στο τρέξιμο τον χειμώνα Συχνότητα βημάτων και υπεραποστάσεις
Η αλήθεια για τους υδατάνθρακες στη διατροφή μας Πρωινά πριν το τρέξιμο για μεγάλη ενέργεια
FitnessPulse

Runster

FitnessPulse.gr

Πρέπει να διαβάσετε
10 Νοέ 20
Τρέχουμε Virtual Marathon σε οποιεσδήποτε συνθήκες! Διέσχισε τη δική σου γραμμή εκκίνησης
Οι adidas Runners αποδεικνύουν για μια ακόμα φορά, ότι τίποτα δεν μπορεί να τους σταματήσει. Ένα community που βρίσκεται πάντα σε ετοιμότητα, που ζει για τη στιγμή που θα βρεθεί στους δρόμους για να τρέξει.
16 Οκτ 20
Βελτίωσε την απόδοσή σου με αυτές τις συμβουλές για τη διατροφή σου
 Ανεξάρτητα με το επίπεδο ή το τι τύπος δρομέα είσαι, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να προσπαθείς να βελτιωθείς, και το να προπονείσαι πιο σκληρά και πιο έξυπνα είναι ο καλύτερος τρόπος για να το κάνεις.
14 Οκτ 20
Το νέο adidas Adizero Adios Pro θα δώσει φτερά στα πόδια σου από το πρώτο ως το τελευταίο χιλιόμετρο
Επιμέλεια: Γρηγόρης Σκουλαρίκης
Το νέο μοντέλο adidas Adizero Adios Pro βγήκε στην αγορά πριν λίγες μέρες και έγινε ανάρπαστο σε σημείο εξαντλήσεως από την ιστοσελίδα της www.adidas.gr και όχι άδικα.
09 Οκτ 20
Οι adidas Runners Athens δοκίμασαν το νέο adidas Supernova και μοιράζονται την εμπειρία τους!
Τα μέλη των adidas Runners Athens, της μεγαλύτερης δρομικής κοινότητας της Αθήνας, είχαν την αποκλειστική ευκαιρία να δοκιμάσουν το νέο adidas Supernova στις προπονήσεις τους και να μοιραστούν την εμπειρία τους.
08 Οκτ 20
Δοκιμάσαμε τα νέα Reebok Forever Floatride Energy 2
Επιμέλεια: Γιώργος Σπύρος
Όταν έπιασα με τα χέρια μου το νέο μοντέλο της Reebok, τα Forever Floatride Energy 2, το πρώτο πράγμα που μου πέρασε από το μυαλό ήταν «ωχ και αυτά ψήλωσαν!».

©2005-2020 RunningNews.gr: Τα πάντα για το τρέξιμο, το δρομέα και τους αγώνες δρόμου. Ενημέρωση, Αρθρογραφία, Φωτογραφίες, Βίντεο, Φόρουμ - Όροι Χρήσης
Επικοινωνήστε μαζί μας για οτιδήποτε επιθυμείτε στο info [at] runningnews [dot] gr - Αν επιθυμείτε να διαφημιστείτε στο RunningNews.gr δείτε εδω

SportsWeb.gr Network: RunningNews.gr - trinews.gr - Runster.gr - Energy Races - duathlon.gr - Nutrition News - Fitness Pulse