Alexander the Great Marathon
Αρχική Ειδήσεις Καλεντάρι Αποτελέσματα Ενημέρωση Εικόνες Άρθρα Εξοπλισμός Forum Διαφήμιση
Trinews.gr NSCoaching My Athlete POWERMAN GREECE We Fit Kasimis Training
Άρθρα
Mizuno
Saucony RIDE ISO
Dromos Pylaias
Run the Lake
X-treme Stores

05 Οκτ 18 ← πίσω

Μικροθρεπτικά συστατικά και εγκεφαλική λειτουργεία

Αλεξάνδρα Αλεξάκη-Γαβαλά

MIKΡΟΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΓΚΑΦΑΛΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙΑ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΑΒΑΛΑ

ΙΑΤΡΙΚΗ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΠΑΝ/ΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΡΙΑΤα Μικροθρεπτικά συστατικά(βιταμίνες μέταλλα ιχνοστοιχεία) συμμετέχουν εξίσου στην ομαλή λειτουργεία όλων των ιστών και κατέχουν εξέχουσα θέση στην ιεραρχία της διατροφικής μας αγωγής μαζί με τα μακροθρεπτικά που είναι οι πρωτείνες ,οι υδατάνθρακες και τα (καλά) λιπαρά.

Ο εγκέφαλος επεξεργάζεται τους μεταβολίτες που προέρχονται από την επεξεργασία των ουσιών της διατροφής (μερικές φορές αποκλειστικά  βιταμίνες, μέταλλα, απαραίτητα αμινοξέα και απαραίτητα λιπαρά οξέα, συμπεριλαμβανομένων των ω-3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων). Ωστόσο, για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν ήταν πλήρως αποδεκτό ότι τα τρόφιμα μπορούν να επηρεάσουν τη δομή του εγκεφάλου και, συνεπώς, τη λειτουργία του, συμπεριλαμβανομένων των γνωστικών και διανοουμένων. Στην πραγματικότητα, τα περισσότερα μικροθρεπτικά συστατικά έχουν αξιολογηθεί άμεσα στη ρύθμιση της εγκεφαλικής λειτουργίας. Για παράδειγμα, για την παραγωγή ενέργειας, η χρήση γλυκόζης από τον νευρικό ιστό συνεπάγεται την παρουσία βιταμίνης Β1 η οποία ρυθμίζει τις γνωστικές επιδόσεις. Η βιταμίνη Β9(φυλλικό οξύ) βοηθά επικουρικά τη λειτουργεία του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης(παιδική ηλικία) και τη μνήμη κατά τη διάρκεια της γήρανσης. Η βιταμίνη Β6 είναι πιθανό να ωφελήσει τη θεραπεία της προεμμηνορροϊκής κατάθλιψης.


Οι βιταμίνες Β6 και Β12, μεταξύ άλλων, εμπλέκονται άμεσα στη σύνθεση ορισμένων νευροδιαβιβαστών. Η βιταμίνη Β12 καθυστερεί την εμφάνιση σημείων άνοιας (και ανωμαλιών του αίματος), υπό την προϋπόθεση ότι χορηγείται σε ακριβές κλινικό ''χρονικό παράθυρο'' πριν από την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων. Η συμπλήρωση με κοβαλαμίνη βελτιώνει τις εγκεφαλικές και γνωστικές λειτουργίες στους ηλικιωμένους. βελτιώνει συχνά τη λειτουργία παραγόντων που σχετίζονται με τον μετωπιαίο λοβό, καθώς και τη λειτουργία των γλωσσικών λειτουργιών των ατόμων με γνωστικές διαταραχές. Οι έφηβοι που έχουν οριακό επίπεδο βιταμίνης Β12 αναπτύσσουν σημάδια γνωστικών αλλαγών. Στον εγκέφαλο, οι νευρικές απολήξεις περιέχουν τις υψηλότερες συγκεντρώσεις βιταμίνης C στο ανθρώπινο σώμα (μετά από τους επινεφριδικούς αδένες).


Η βιταμίνη D (ή ορισμένα από τα ανάλογα της) θα μπορούσε να παρουσιάσει ενδιαφέρον για την πρόληψη διαφόρων πτυχών νευροεκφυλιστικών ή νευροανοσολογικών ασθενειών. Ανάμεσα στα διάφορα συστατικά βιταμίνης Ε (τοκοφερόλες και τοκοτριενόλες), μόνο η α-τοκοφερόλη λαμβάνεται ενεργά από τον εγκέφαλο και εμπλέκεται άμεσα στην προστασία των νευρικών μεμβρανών. Ακόμη και η βιταμίνη Κ έχει εμπλακεί στη βιοχημεία ιστών του νευρικού συστήματος. Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για την εξασφάλιση της οξυγόνωσης και για την παραγωγή ενέργειας στον εγκεφαλο και στη σύνθεση των νευροδιαβιβαστών και της μυελίνης. Η ανεπάρκεια σιδήρου παρατηρείται σε παιδιά με διαταραχή έλλειψης προσοχής / υπερκινητικότητας. Οι συγκεντρώσεις σιδήρου στην ομφαλική αρτηρία είναι κρίσιμες κατά την ανάπτυξη του εμβρύου και σε σχέση με το IQ στο παιδί. η παιδική αναιμία με τη σχετική ανεπάρκεια σιδήρου συνδέεται με την διαταραχή της ανάπτυξης γνωστικών λειτουργιών. Η αναιμία της ανεπάρκειας του σιδήρου είναι συχνή, ιδιαίτερα στις γυναίκες, και συνδέεται, για παράδειγμα, με απάθεια, κατάθλιψη και ταχεία κόπωση κατά την άσκηση. Η σημασία του λιθίου, τουλάχιστον στην ψυχιατρική, είναι γνωστή εδώ και πολύ καιρό. Το μαγνήσιο παίζει σημαντικό ρόλο σε όλους τους σημαντικούς μεταβολισμούς: σε οξείδωση και σε ιοντική ρύθμιση, μεταξύ άλλων.


Ο ψευδάργυρος συμμετέχει μεταξύ άλλων στην αντίληψη της γεύσης. Μια ομοιόσταση ισορροπημένου μεταβολισμού χαλκού (λόγω διατροφικής ανεπάρκειας) θα μπορούσε να συνδεθεί με τη νόσο Alzheimer. Το ιώδιο που παρέχεται από την θυρεοειδή ορμόνη εξασφαλίζει τον ενεργειακό μεταβολισμό των εγκεφαλικών κυττάρων. η διαιτητική μείωση του ιωδίου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης προκαλεί σοβαρή εγκεφαλική δυσλειτουργία, γεγονός που οδηγεί στην πραγματικότητα σε κρετινισμό. Μεταξύ πολλών μηχανισμών, το μαγγάνιο, ο χαλκός και ο ψευδάργυρος συμμετέχουν σε ενζυματικούς μηχανισμούς που προστατεύουν από τις ελεύθερες ρίζες, τοξικά παράγωγα οξυγόνου. Πιο συγκεκριμένα, το πλήρες γενετικό δυναμικό του παιδιού για σωματική ανάπτυξη και διανοητική ανάπτυξη μπορεί να διακυβευτεί εξαιτίας ανεπάρκειας μικροθρεπτικών ουσιών. Τα παιδιά και οι έφηβοι με ανεπαρκή θρεπτική κατάσταση εκτίθενται σε μεταβολές ψυχικών και συμπεριφορικών λειτουργιών που μπορούν να διορθωθούν με διαιτητικά μέτρα, αλλά μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις.


Πράγματι, η σύνθεση των θρεπτικών ουσιών και το πρότυπο γεύματος μπορούν να ασκήσουν άμεσες ή μακροπρόθεσμες επιδράσεις, ωφέλιμες ή δυσμενείς. Οι ασθένειες του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια της γήρανσης μπορούν επίσης να οφείλονται σε βλάβη του προστατευτικού μηχανισμού λόγω διατροφικών ελλείψεων, π.χ. σε αντιοξειδωτικά και θρεπτικά συστατικά (ιχνοστοιχεία, βιταμίνες, μη βασικά μικροθρεπτικά συστατικά όπως πολυφαινόλες) που σχετίζονται με την προστασία από τις ελεύθερες ρίζες. Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι να προσέχουμε πώς πότε και με ποιο συνδυασμό λαμβάνουμε μικροθρεπτικά συστατικά ώστε να εξασφαλιστεί η βέλτιστη απορρόφηση.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΑΒΑΛΑ
ΙΑΤΡΙΚΗ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΠΑΝ/ΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ 
ΚΑΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΡΙΑ
Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

Κάντε "like" στη σελίδα μας στο facebook για όλα τα τελευταία Running News!

...διάβασε επίσης
Πόσο σημαντικό είναι να τρώμε νωρίς το βράδυ; Δρομείς σεβαστείτε, τηρείστε τον rule 143 των IAAF/ΣΕΓΑΣ!

Runster.gr
Σχόλια αναγνωστών
...διάβασε επίσης
Η θρεπτική αξία των ψαριών Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον κουρκουμά
10 πράγματα που δεν γνωρίζετε για την άσκηση Προετοιμάσου για το πρώτο σου Τρίαθλο!
Nutrition News

New Balance
Garmin FR family
Salomon
POWERMAN GREECE
Runster
FitnessPulse.gr

Πρέπει να διαβάσετε
02 Δεκ 18
Ενίσχυσε το Χαμόγελο του Παιδιού με κάθε αγορά σου από τα X-TREME STORES
Τα Χριστούγεννα είναι η πιο όμορφη γιορτή και εποχή του χρόνου. Ακόμα και αν δεν είσαι παιδί, το καταλαβαίνεις, το νιώθεις. Όμως πάνω από όλα είναι η γιορτή των παιδιών. Όλων των παιδιών. Και πολύ περισσότερο των παιδιών που η τύχη, η μοίρα ή οι καταστάσεις, τους γύρισαν την πλάτη.
03 Νοέ 18
Hansaplast Cooling Gel: 100% Ψυκτική δράση μετά από έντονη άθληση
Η Hansaplast , επίσημος υποστηρικτής του Αυθεντικού Μαραθωνίου Αθήνας, παρουσιάζει το καινοτόμο, Hansaplast Cooling Gel που δροσίζει και ηρεμεί τους μύες μετά την άθληση, προσφέροντας 100% ψυκτική δράση.
01 Νοέ 18
Mizuno Wave Rider 22 - Dynamism is in the detail
To Wave Rider 22, το παπούτσι-σύμβολο της Mizuno, συνδυάζει αρμονικά την δυναμική απορρόφηση κραδασμών με τη σταθερότητα που χρειάζεται κάθε δρομέας. Αυτά τα χαρακτηριστικά καθιστούν το Wave Rider 22 τέλεια επιλογή για ουδέτερους δρομείς μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων.

©2005-2018 RunningNews.gr: Τα πάντα για το τρέξιμο, το δρομέα και τους αγώνες δρόμου. Ενημέρωση, Αρθρογραφία, Φωτογραφίες, Βίντεο, Φόρουμ - Όροι Χρήσης
Επικοινωνήστε μαζί μας για οτιδήποτε επιθυμείτε στο info [at] runningnews [dot] gr - Αν επιθυμείτε να διαφημιστείτε στο RunningNews.gr δείτε εδω

SportsWeb.gr Network: RunningNews.gr - trinews.gr - Runster.gr - Energy Races - duathlon.gr - Nutrition News - Fitness Pulse