Alexander the Great Marathon
Αρχική Ειδήσεις Καλεντάρι Αποτελέσματα Ενημέρωση Εικόνες Άρθρα Εξοπλισμός Forum Διαφήμιση
Trinews.gr NSCoaching My Athlete Energy Photos Energy Races Kasimis Training
Άρθρα
Saucony
X-treme Stores

20 Οκτ 18 ← πίσω

Η επίδραση του ύπνου στον μεταβολισμό

ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΝΟΥ ΣΤΟ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΑΒΑΛΑ-ΑΛΕΞΑΚΗ

ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΙΑΤΡΙΚΉΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑ ΠΑΝ/ΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΡΙΑ

 

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει τροποποιήσει  τις ανθρώπινες συνήθειες ύπνου. Η διάρκεια κατάκλισης  μειώθηκε κατά τις τελευταίες δεκαετίες από 8 σε 6,5 ώρες με αποτέλεσμα τη χρόνια στέρηση του ύπνου. Επιπλέον, ο κλιμακωτός  ύπνος, η εργασία με βάρδιες και η μετακίνηση σε διαφορετικές ζώνες ώρας με μεγάλη διαφορά οδηγούν σε διακοπή των κιρκαδιακών ρυθμών και αρνητικό συντονισμό μεταξύ του κύριου υποθαλαμικού ρολογιού και των βηματοδοτών στους περιφερειακούς ιστούς. Ένα παράδειγμα που έχει αποδειχθεί απο μελέτες είναι ότι το σύνδρομο αποφρακτικής υπνικής άπνοιας (OSA), το οποίο επηρεάζει το 4-15% του πληθυσμού, δεν χαρακτηρίζεται μόνο από την δομή του ύπνου, αλλά και από επαναλαμβανόμενους κύκλους κορεσμού-αποκορεσμού αιμοσφαιρίνης κατά τη διάρκεια του εναλλασόμενου ύπνου.

 Οι επιδημιολογικές μελέτες έχουν εντοπίσει τον διαταραγμένο ύπνο ως ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για όλες τις αιτίες θνησιμότητας / νοσηρότητας καθώς και για καρδιαγγειακά νοσήματα. Πιο πρόσφατα, οι ανωμαλίες του ύπνου σχετίζονταν αιτιωδώς με διαταραχές στην ομοιοστασία της γλυκόζης, το μεταβολικό σύνδρομο, τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 (ΣΔτ2), παχυσαρκία (και τις συνοδές επιπλοκές-νόσους) αλλά και τις γνωστικές-μαθησιακές  και σωματικές επιδόσεις όπως και τη ρύθμιση της όρεξης τα οποία λαμβάνουν χώρα λόγω της ανακατανομής των ορμονών .

Κατά τη διάρκεια του φυσιολογικού ύπνου, η κατανάλωση ενέργειας ολόκληρου του σώματος μειώνεται κατά 15-35% με τη χαμηλότερη δαπάνη να σημειώνεται κατά τη διάρκεια του ύπνου αργού κύματος όπως λέγονται τα πρώτα χρονικά διαστήματα της ύπνησης και ελαφρώς υψηλότερη κατά τη διάρκεια του βαθύ ύπνου (ύπνου REM). Επιπλέον, ο κύκλος της γλυκόζης, των λιπιδίων και των πρωτεϊνών παρουσιάζει σημαντική μεταβλητότητα κατά τη διάρκεια του φυσικού κύκλου ύπνου/αφύπνισης που είναι ανεξάρτητος από τις μεταβολικές μεταβολές που προκαλούνται από την πρόσληψη τροφής. Επιπλέον, η μειωμένη δραστηριότητα των νευρώνων κατά τη διάρκεια των πρώτων λεπτών του ύπνου συμβάλλει στη μείωση της χρήσης γλυκόζης από τον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια του ύπνου . Παρόμοιες κιρκαδικές ταλαντώσεις ύπνου / αφύπνισης έχουν περιγραφεί στον μεταβολισμό των λιπιδίων. Τα τριγλυκερίδια και τα λιπαρά οξέα παρουσιάζουν έντονες ενελλαγές με σταδιακά μειωμένα επίπεδα κατά τη διάρκεια του ύπνου , ελαφρά αύξηση των ελεύθερων λιπαρών οξέων (FFA) και γλυκερόλης στα τελευταία στάδια του ύπνου.'Αρα επιρεάζει και επηρεάζεται απο τον οργανικό μεταβολισμό.

Οι έρευνες τείνουν στα συμπεράσματα ότι όσο ο ύπνος διαρκεί κάτω απο 8 ώρες(ή 7 ώρες) ακολουθούν ανακατανομές ορμονών, αύξηση της ''ορμόνης του στρες'' Κορτιζόλης, αύξηση προ-φλεγμονώδων ουσιών στο αίμα (με επακόλουθα συμπτώματα όπως μυική αδυναμία πονοκέφαλος, υπόταση) μεταβολή στην ποιότητα και ποσότητα όρεξης και τροφής χαμηλής κυκλοφορίας τεστοστερόνης(γιατί και τα θήλεα εκκρίνουν και χρειάζονται μια μικρή ελεγχόμενη συγκέντρωση αυτής), ανισορροπία στη λειτουργία θυρεοειδούς, μειωμένης παλμικότητας έκκρισης αυξητικής ορμόνης. Και το συνοθύλευμα των παραπάνω λειτουργεί αρνητικά τόσο στην ομοιόσταση του οργανισμού (δηλαδή δε θα μπορεί να διατηρηθεί σε περιβαλλοντικά ερεθίσματα ανέπαφος) όσο και στη λειτουργία όλων των συστημάτων του οργανισμού που θα δυσλειτουργούν (με αυξημένη ή μειωμένη δραστηριότητα).

Εν κατα κλείδι η Θρέψη για τον οργανισμό μας προυποθέτει πέραν των τροφίμων -θρεπτικών διαιτητικών συστατικών- και τον καλό συνεχή επαρκή Ύπνο.

                                                                                                             ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΑΒΑΛΑ-ΑΛΕΞΑΚΗ

ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΙΑΤΡΙΚΉΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑ ΠΑΝ/ΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΡΙΑ

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

Κάντε "like" στη σελίδα μας στο facebook για όλα τα τελευταία Running News!

...διάβασε επίσης
Συμβουλές για τρέξιμο χωρίς δερματολογικές επιβαρύνσεις Σύνδρομο Λαγονοκνημιαίας Ταινίας

Runster
Σχόλια αναγνωστών
...διάβασε επίσης
5+1 ταινίες αφιερωμένες στο τρέξιμο με πρωταγωνιστές δρομείς «Στη 2η μεταμόσχευση όχι μόνο κατέρρευσα, είχα φύγει και δεν το ήξερα» - Μάριος Μαρκόπουλος
Γιατί ο έλεγχος του μέσου ρυθμού είναι το ήμισυ του παντός στους δρόμους αντοχής (από 3000 έως 42195 μέτρα) Τρέξιμο παντού, πως και γιατί
FitnessPulse

Runster

FitnessPulse.gr

Πρέπει να διαβάσετε
11 Φεβ 21
Δοκιμάζουμε το νέο adidas ULTRABOOST 21 - Μια HI ENERGY εμπειρία running
Επιμέλεια: Γρηγόρης Σκουλαρίκης
Η adidas παρουσίασε πριν λίγες μέρες το νέο ULTRABOOST 21, την ανανεωμένη έκδοση του πιο επιτυχημένου running παπουτσιού της εταιρείας και μας υπόσχεται πως αυτό το running μοντέλο θα μας προσφέρει ακόμα μεγαλύτερη επιστροφή ενέργειας σε κάθε διασκελισμό.
27 Ιαν 21
Cryosauna Therapy: Κλείσε θέση στην Ολόσωμη Κρυοθεραπεία που θα απογειώσει τις επιδόσεις σου!
Χάρη στις δυνατότητες της σύγχρονης επιστημονικής και τεχνολογικής εξέλιξης στην ιατρική, ο φυσικοθεραπευτής έχει την δυνατότητα να χρησιμοποιήσει παράλληλα νέες εξελιγμένες μορφές θεραπευτικών μέσων. Η Ολόσωμη Κρυοθεραπεία είναι μία διαδικασία κατά την οποία εφαρμόζονται στο σώμα μας πάρα πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που ενισχύουν την θεραπευτική δράση
10 Νοέ 20
Τρέχουμε Virtual Marathon σε οποιεσδήποτε συνθήκες! Διέσχισε τη δική σου γραμμή εκκίνησης
Οι adidas Runners αποδεικνύουν για μια ακόμα φορά, ότι τίποτα δεν μπορεί να τους σταματήσει. Ένα community που βρίσκεται πάντα σε ετοιμότητα, που ζει για τη στιγμή που θα βρεθεί στους δρόμους για να τρέξει.
16 Οκτ 20
Βελτίωσε την απόδοσή σου με αυτές τις συμβουλές για τη διατροφή σου
 Ανεξάρτητα με το επίπεδο ή το τι τύπος δρομέα είσαι, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να προσπαθείς να βελτιωθείς, και το να προπονείσαι πιο σκληρά και πιο έξυπνα είναι ο καλύτερος τρόπος για να το κάνεις.
14 Οκτ 20
Το νέο adidas Adizero Adios Pro θα δώσει φτερά στα πόδια σου από το πρώτο ως το τελευταίο χιλιόμετρο
Επιμέλεια: Γρηγόρης Σκουλαρίκης
Το νέο μοντέλο adidas Adizero Adios Pro βγήκε στην αγορά πριν λίγες μέρες και έγινε ανάρπαστο σε σημείο εξαντλήσεως από την ιστοσελίδα της www.adidas.gr και όχι άδικα.


©2005-2020 RunningNews.gr: Τα πάντα για το τρέξιμο, το δρομέα και τους αγώνες δρόμου. Ενημέρωση, Αρθρογραφία, Φωτογραφίες, Βίντεο, Φόρουμ - Όροι Χρήσης
Επικοινωνήστε μαζί μας για οτιδήποτε επιθυμείτε στο info [at] runningnews [dot] gr - Αν επιθυμείτε να διαφημιστείτε στο RunningNews.gr δείτε εδω

SportsWeb.gr Network: RunningNews.gr - trinews.gr - Runster.gr - Energy Races - duathlon.gr - Nutrition News - Fitness Pulse