Alexander the Great Marathon
Αρχική Ειδήσεις Καλεντάρι Αποτελέσματα Ενημέρωση Εικόνες Άρθρα Εξοπλισμός Forum Διαφήμιση
Trinews.gr NSCoaching My Athlete Energy Photos Energy Races Kasimis Training
Άρθρα
Saucony
Atromitos Sifnos
Olympic Health Run
X-treme Stores

02 Νοέ 18 ← πίσω

36ος Αυθεντικός Μαραθώνιος Αθήνας: το πιο πλήρες αφιέρωμα και ανάλυση για τον μεγάλο αγώνα Α ΜΕΡΟΣ

Στέφανος Αντωνάκης

36ος Αυθεντικός Μαραθώνιος Αθηνών

11 Νοεμβρίου 2018


«Την εμπειρία μην την αγνοείς, αλλά να την εξετάζεις και να τη μελετάς…»Α. Πώς ο Πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ και οι άξιοι συνεργάτες του κατόρθωσαν να απογειώσουν το δρομικό κίνημα και να μετατρέψουν τον ΑΜΑ σε γεγονός παγκόσμιας εμβέλειας.

Β. Πίνακας με 112 περάσματα στον ΑΜΑ κορυφαίων αθλητών και αθλούμενων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ώστε η υποδειγματική τακτική που ακολούθησαν να βοηθήσει τους συμμετέχοντες στον ΑΜΑ.

Γ. Εμπειρικός πίνακας 62 περασμάτων στα 4 πιο κρίσιμα σημεία της διαδρομής, για χρόνους από 2.06.40 έως και 8 ώρες.

Δ. Παρουσίαση 3 εναλλακτικών τακτικών για τον ΑΜΑ, με ανάλυση και παραδείγματα για την κάθε μία.

Ε. Φωτογραφικό κολάζ των κορυφαίων αθλητών που τίμησαν μέσα στα χρόνια με την παρουσία τους τον ΑΜΑ – η ιστορία μας που δεν πρέπει να ξεχνάμε.

ΣΤ. Προβλέψεις και σχόλια για τους 6 αθλητές και αθλήτριες που θα διεκδικήσουν τις 3 πρώτες θέσεις στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα.

Ζ. Μικρό αφιέρωμα στον ξυπόλητο πρίγκηπα Abebe Bikila.

Η. Τα πέτρινα χρόνια του ΑΜΑ.
Επιμέλεια Στέφανος Αντωνάκης

Α. Πώς ο Πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ και οι άξιοι συνεργάτες του κατόρθωσαν να απογειώσουν το δρομικό κίνημα και να μετατρέψουν τον ΑΜΑ σε γεγονός παγκόσμιας εμβέλειας.Λίγες μόνο ημέρες έμειναν για τη μεγάλη γιορτή του αθλητισμού. Όσοι παρεβρεθούν την 11η Νοεμβρίου στην Αθήνα, είτε ως θεατές είτε ως δρομείς που θα αναμετρηθούν με την Κλασσική διαδρομή, θα γίνουν μάρτυρες ενός τεράστιου γεγονότος. Και οφείλουμε να αποδώσουμε τα εύσημα γι αυτό το εξαιρετικό αποτέλεσμα στον Πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ κο Κώστα Παναγόπουλο και τους εξαιρετικούς συνεργάτες του. Επιδεικνύοντας ανοιχτό μυαλό και όραμα, μετέτρεψαν τον ΑΜΑ από ένα αθλητικό γεγονός περιορισμένης έκτασης σε μια διοργάνωση παγκόσμιας λάμψης. Μέσα σε λιγότερο από δέκα χρόνια οι αριθμοί εκτινάχθηκαν (οι σχεδόν 2500 συμμετέχοντες το 2006 έφτασαν τις 55.000 σήμερα, από 105 χώρες), με ταυτόχρονη ποιοτική βελτίωση. Ειδικότερα εφέτος, μετά από τα τραγικά γεγονότα του καλοκαιριού στην Αττική, ο ΣΕΓΑΣ επέδειξε άμεσα ανακλαστικά τιμώντας το κοινωνικό πρόσωπο του αθλητισμού, τόσο σε συμβολικό (τα πράσινα μαντήλια που θα φορούν οι δρομείς σχηματίζοντας ένα πράσινο ποτάμι) όσο και σε πρακτικό επίπεδο, με την διατήρηση τραπεζικών λογαριασμών για την αναδάσωση της περιοχής. Όλοι μπορούμε να συμβάλουμε σε αυτή τη δράση. Τα συγχαρητήρια είναι δεδομένα, και μόνο αδημονία έχουμε για να δούμε τι άλλο θα φέρει το μέλλον από τους ανθρώπους του ΣΕΓΑΣ.
Β. Πίνακας με 112 περάσματα στον ΑΜΑ κορυφαίων αθλητών και αθλούμενων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ώστε η υποδειγματική τακτική που ακολούθησαν να βοηθήσει τους συμμετέχοντες στον ΑΜΑ.Την 5η καλύτερη επίδοση έχει ο αζυγιαστος άρχοντας Σπύρος Ανδριόπουλος (2:20:58) και τη 10η καλύτερη επίδοση έχει ο αθόρυβος αθληταράς Δημοσθένης Τρίγκας (2:22:23) – και οι δυο επιδόσεις επευεύχθησαν στις 9/4/1995, στο 6ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Ας με συγχωρήσουν που δεν τους συμπεριέλαβα στον παραπάνω πίνακα, αλλά δεν κατάφερα να βρω τα περάσματά τους!Γ. Εμπειρικός βελτιωμένος πίνακας 62 περασμάτων στα 4 πιο κρίσιμα σημεία της διαδρομής, για χρόνους από 2.06.40 έως και 8 ώρες.
Σημειώσεις:

1) Τα προτεινόμενα περάσματα αφορούν σε δρομείς που έχουν ξανατρέξει περίπου στην ίδια επίδοση.

2) Πριν ξεκινήσετε για τον χρόνο που θα διαλέξετε από τον πίνακα σκεφτείτε - τον έχετε; Αν όχι, επιλέξτε πιο αργό.

3) Αν έχει ζέστη, προσθέστε για κάθε πεντάρι από 5" έως 30", ανάλογα με το επίπεδο και τη δυναμική του κάθε αθλητή. Μην ξεχνάτε να πίνετε νερό από όλους τους σταθμούς.

4) Για όλες τις επιδόσεις ισχύει περιθώριο συν-πλην δυο λεπτών, αναλόγως των καιρικών συνθηκών και της κατάστασης του δρομέα.

5) Για χρόνους από 6 έως και 8 ώρες, είναι καλύτερα από την αρχή του αγώνα να εναλλάσσεται περπάτημα με τρέξιμο.

6) Οι προτεινόμενοι χρόνοι και τα περάσματα είναι για την ακριβή μέτρηση των χιλιομέτρων που φαίνονται στο οδόστρωμα και όχι στο μετρητή απόστασης των ρολογιών, τα οποία αποδεδειγμένα μπορεί να έχουν μικρότερες ή μεγαλύτερες αποκλίσεις.


Δ. Ανάλυση και προτάσεις του Στέφανου Αντωνάκη με βάση τον πίνακα των περασμάτων κορυφαίων Ελλήνων και ξένων αθλητών και αθλητριών αλλά και αθλουμένων στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας.


Η ανάλυση γίνεται εμπειρικά και ο σκοπός της είναι να βοηθήσει τους συμμετέχοντες να προσεγγίσουν τις πραγματικές τους δυνατότητες και να κάνουν ένα ωραίο αγώνα. Προτείνονται τρείς μέθοδοι που μπορούν να οδηγήσουν σε επιτυχία.


ΜΕΘΟΔΟΣ 1η: Τακτική επιτυχίας και νίκης

Είναι κατά τη γνώμη μου η καλύτερη και η πλέον αποτελεσματική αγωνιστική στρατηγική. Γι’ αυτό και την προτείνω ανεπιφύλακτα όχι μόνο στους μετέχοντες στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, αλλά και στο σύνολο των αθλουμένων. Προϋπόθεση βέβαια είναι να ξέρεις τις δυνατότητές σου και την επίδοση που στοχεύεις να την «έχεις στα πόδια σου». Σύμφωνα με αυτήν την τακτική, δε φεύγεις γρήγορα στην αρχή, ενώ και στα πρώτα τέσσερα πεντάρια διατηρείς ελεγχόμενο ρυθμό κοντά στο μέσο ρυθμό του αγώνα. Στις ανηφόρες που ακολουθούν (21ο και εξής) ανεβαίνεις «γλυκά» για να μη σου πάρουν δύναμη μέχρι τα 31400m στο «Σταυρό» Αγίας Παρασκευής, ενώ μετά το 32ο - 33ο χιλιόμετρο επιταχύνεις δυνατά, ακόμα και πάνω από τα όρια σου, γιατί ακολουθεί συνεχής κατηφόρα μέχρι και τον τερματισμό. Με αυτή την τακτική έχεις πολλές δυνάμεις στο τέλος και μπορείς να κάνεις το καλύτερο 10άρι στον αγώνα, κερδίζοντας και με το παραπάνω τα δευτερόλεπτα που έχασες στην αρχή και στις ανηφόρες.

Δεν είναι τυχαίο ότι αυτήν την τακτική ακολουθούσε συστηματικά ο μεγάλος Νίκος Πολιάς σε όλη την καριέρα του και είχε πάντα επιτυχίες. Ποτέ δεν «κάρφωνε» και ήταν πάντα πολύ δυνατός στο τέλος. Να υπενθυμίσω στους αναγνώστες ότι όχι μόνο είναι ο πολυνίκης του Α.Μ.Α (έχοντας τερματίσει επτά φορές πρώτος Έλληνας αθλητής), αλλά κατέχει και την καλύτερη επίδοση Έλληνα αθλητή στην κλασσική διαδρομή (2:17:56), που σημειωτέον επετεύχθη στην κορυφαία αθλητική διοργάνωση, τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Για να τον πειράξω λίγο (και πάντα καλοπροαίρετα!), θα του θυμίσω ότι έχασε το 8ο πρωτάθλημα από τον αέρινο Βασίλη Ζαμπέλη για 9΄΄ στα τελευταία μέτρα το 2002. Ακόμη κι έτσι, και σε εκείνο τον αγώνα ακολούθησε άριστη τακτική. Χαρακτηριστικό είναι ότι και ο Ζαμπέλης είχε ακριβώς τα ίδια περάσματα, όντας όμως ταχύτερος στο τέλος.

ΜΕΘΟΔΟΣ 2
η:Τακτική extreme πάνω στα όρια σου(για την καλύτερη δυνατή επίδοση)

Η τακτική αυτής της μεθόδου στηρίζεται στο ότι από την αρχή κυνηγάς την επίδοση που έχεις ως στόχο, και ρισκάρεις για την επίτευξή του. Αφορά σε εκείνους τους αθλητές που θέλουν να πετύχουν την καλύτερη προσωπική τους επίδοση, και ενώ οφείλω να ομολογήσω ότι μου αρέσει πολύ γιατί δουλεύεις συνεχώς πάνω στα όρια σου, πρέπει να σημειωθεί ότι δεν είναι τακτική για όλους. Αφορά μόνο σε πολύ έμπειρους αθλητές και σε αυτούς που τρέχουν στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, ενώ προϋποθέτει όχι μόνο ικανότητες και μεγάλο προπονητικό όγκο, αλλά και ιδανικές καιρικές συνθήκες. Αν δεν συντρέχουν όλα τα παραπάνω, καλό είναι οι δρομείς να μην την εφαρμόσουν γιατί θα αποτύχουν. Πρέπει να γίνει σαφές ότι οι αθλητές που θα επιλέξουν να εφαρμόσουν την συγκεκριμένη στρατηγική θα πρέπει να είναι πολύ προπονημένοι, να έχουν εμπειρία, ικανότητα, θάρρος και θράσος, ψυχή και αυτογνωσία – γιατί δουλεύοντας συνεχώς στα όρια σου είναι πολύ εύκολο να αποτύχεις. Επίσης απαραίτητος είναι ο μεγάλος προπονητικός όγκος – γιατί ένας προπονημένος αθλητής είναι πολύ πιο ανθεκτικός στις μεταβαλλόμενες καιρικές συνθήκες ή τις ανηφόρες (μεγαλύτερη διάρκεια σε συνθήκες μέγιστης πρόσληψης οξυγόνου και καλύτερη δρομική οικονομία), σε σχέση με έναν αθλητή που μπορεί μεν να είναι πιο γρήγορος, αλλά έχει λιγότερο προπονητικό όγκο.

Με βάση αυτή τη μέθοδο, από το πρώτο χιλιόμετρο εφαρμόζεις το πλάνο που έχεις καταστρώσει, χωρίς να σε ενδιαφέρει τι κάνουν οι συναθλητές σου, περνάς τα πρώτα πεντάρια στα όρια του κατωφλίου σου (με τη μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου) μέχρι και το 21ο χιλιόμετρο, και ποντάροντας στον όγκο της προπόνησής σου, προσπαθείς να ανέβεις τις ανηφόρες με πολλή δύναμη και στις κατηφόρες πηγαίνεις πάνω από τα όρια σου για να επιτύχεις την επίδοση που στοχεύεις. Γίνεται αντιληπτό ότι δεν χαλαρώνεις σε κανένα σημείο του αγώνα αλλά αν σου βγει η τακτική, θα πετύχεις πολύ μεγάλη επίδοση. Κατά τη γνώμη μου, τη συγκεκριμένη μέθοδο μπορούν να την ακολουθήσουν επιτυχώς μόνο 10 ή 15 Έλληνες και ξένοι αθλητές.


ΜΕΘΟΔΟΣ 3η: Τακτική σίγουρη και ασφαλής (χαριτολογώντας, η τακτική του «Δημοσίου Υπαλλήλου»)

Η επιλογή της ονομασίας αυτής της μεθόδου αποδεικνύει ότι τη θεωρώ σίγουρη και ασφαλή. Την προτείνω σε όλους τους αθλούμενους και σε εκείνους που συμμετέχουν στον ΑΜΑ για πρώτη φορά. Το πλεονέκτημά της είναι ότι όποιος την εφαρμόσει δεν βγαίνει εκτός αγώνα ακόμα και αν οι καιρικές συνθήκες είναι κακές ή η αγωνιστική του κατάσταση δεν είναι ιδανική. Και ενώ δε θα πιάσει την καλύτερή του επίδοση, θα κάνει καλή εμφάνιση.

Προϋποθέτει ότι πρέπει να γνωρίζεις έστω και κατά προσέγγιση τι περίπου χρόνο ζητάς. Έτσι, ξεκινάς τον αγώνα σε ρυθμό ελάχιστα γρηγορότερο από τις προπονήσεις σου, περνώντας τα πρώτα πεντάρια πιο αργά από το μέσο ρυθμό του αγώνα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, μέχρι το 21ο χιλιόμετρο δεν έχεις χάσει δύναμη ούτε έχεις καταναλώσει πολύ γλυκογόνο και ενέργεια. Στις ανηφόρες που ακολουθούν αναπτύσσεσαι αγωνιστικά, και μετά το 30ο χιλιόμετρο, έχεις πολλή δύναμη για να κάνεις τα τελευταία 12.195 m σε πολύ καλό χρόνο. Έτσι, η διαφορά του πρώτου από το δεύτερο μισό (split) μπορεί να είναι 4΄, ή ίσως και περισσότερο. Τελικά, δεν μπορείς να γνωρίζεις ποια είναι η δυναμική και ο πραγματικός σου χρόνος. Όμως, πηγαίνεις στα σίγουρα, η διαδρομή δεν θα σε πετάξει και ευχαριστιέσαι περισσότερο τον αγώνα – και μπορείς να επιστρέψεις πιο έμπειρος και περισσότερο προπονημένος για μια καλύτερη επίδοση στο μέλλον. Όσοι επιλέξετε την συγκεκριμένη τακτική προτείνω κάποτε να ακολουθήσετε και την πρώτη μέθοδο για να γνωρίσετε τις δυνατότητες σας και να πετύχετε επίδοση αντίστοιχη με αυτές.


ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΠΕΡΑΣΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΚΟΡΥΦΑΙΩΝ ΤΑΚΤΙΚΩΝ

Παράδειγμα 1:

Στον πίνακα έχουμε περάσματα από 4 αθλητές, τον Πολιά, τον αείμνηστο Κούση, τον Μερούση και τον Θεοδωρακάτο. Και οι 4 έχουν κάνει άριστη τακτική και έχουν πετύχει την μέγιστη επίδοση τους και σχεδόν τον ίδιο χρόνο. Όμως μια ουσιώδης λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά, είναι η ελάχιστα καλύτερη επίδοση του Πολιά με χρόνο 2.21.03. Ανάλυση: Και οι 4 ακολούθησαν άριστη τακτική και έπιασαν τη μέγιστη επίδοση τους εκείνη την ημέρα, αλλά αν έτρεχαν και οι 4 μαζί τη ίδια μέρα θα κέρδιζε ο Νίκος Πολιάς γιατί ακολούθησε καλύτερη τακτική. Η διαφορά έγκειται στο ότι οι άλλοι τρείς δούλευαν από την αρχή μέχρι το τέλος στα όριά τους με μέγιστη ταχύτητα και μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου. Ο Πόλιας πέρασε όμως πιο αργά όχι μόνο στο 5ο km αλλά και στο 21ο km και στο 30ο km έχοντας έτσι καλύτερη δρομική οικονομία, άρα περισσότερο γλυκογόνο και μεγαλύτερη ενέργεια για τα τελευταία 12195m του αγώνα. Μετά το 30ο Km ξεκινάει να δουλεύει στη μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου του και μέγιστη ταχύτητα του, καλύπτοντας και με το παραπάνω τα δευτερόλεπτα που έχασε έως το 30ο km κάνοντας καλύτερο τελευταίο 12αρι και από τους 3 συναθλητές του όπως μπορείτε να δείτε:

Αθλητής

Πόλιας

Μερούσης

Θεοδωρακάκος

Κούσης

Χρόνος 12.195m

38΄51΄΄

40΄08΄΄

40΄15’’

40΄22΄΄


Παράδειγμα 2:

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004 ο Ολυμπιονίκης Stefano Baldini και η Ολυμπιονίκης Mizuki Noguchi, πέρασαν πολύ αργά το πρώτο μισό (ειδικά ο Baldini) αλλά στο δεύτερο μισό ήταν γρηγορότεροι και μπορούμε να πούμε πως ο Baldini «πετούσε» όπως μπορείτε να δείτε:

Αθλητής/τρια

Πρώτο μισό

Δεύτερο μισό

Επίδοση

Stefano Baldini

1h07΄38΄΄

1h03΄17΄΄

2h10΄55΄΄

Mizuki Noguchi

1h13΄50΄΄

1h12΄30΄΄

2h26΄20΄΄

Η συγκεκριμένη αναφορά μόνο τυχαία δεν είναι αφού πρόκειται για την τακτική των Ολυμπιονικών της Αθήνας το 2004.

Παράδειγμα 3:

Ο αείμνηστος Φάνης Τσιμιγκάτος το 1982 πέτυχε επίδοση 2h19΄΄55΄΄. Ήταν μια μεγάλη επίδοση από ένα μεγάλο αθλητή. Παρ’ όλα αυτά δεν ανταποκρίνεται στην δυναμική του αθλητή. Εκτίμηση μου είναι ότι θα πετύχαινε πολύ καλύτερη επίδοση αν πήγαινε λίγο πιο αργά μέχρι το 21ο Km. Επιβεβαίωση του ισχυρισμού μου αποτελεί ο πίνακας που παραθέτω. Αν συγκρίνετε στον συγκεκριμένο πίνακα τα περάσματα του Φάνη Τσιμιγκάτου και του Νίκου Πολιά όταν ο δεύτερος πέτυχε την καλύτερη του επίδοση 2h17΄56΄΄ θα διαπιστώσετε ότι ο Φάνης Τσιμιγκάτος είναι πολύ πιο γρήγορος μέχρι το 30ο Km όμως στα τελευταία 12.195m είναι κουρασμένος και κατά συνέπεια πιο αργός κατά 2΄12΄΄. Είναι ένα ακόμα παράδειγμα ότι δεν πρέπει να φεύγομε γρήγορα. Επίσης η επίδοση της Σοφίας Ρήγα (2h45΄41΄΄) δεν ανταποκρίνεται στις δυνατότητες της εκείνη τη μέρα, εξηγείται όμως γιατί πέρασε πολύ γρήγορα το πρώτο μισό (1h20΄25΄΄ το 21ο Km) αλλά «κάρφωσε» μετά. Σε αντιδιαστολή η Ελένη Δοντά πέρασε πολύ πιο αργά μέχρι το 30ο Km με αποτέλεσμα να έχει περισσότερες δυνάμεις στο τέλος και να πετύχει καλύτερο χρόνο (2h44΄35΄΄) ακολουθώντας τέλεια τακτική δίδοντας μας άλλο ένα παράδειγμα συνετής αντιμετώπισης του αγώνα.

Παράδειγμα 4:

Στον Αυθεντικό Μαραθώνιο το 2010 η Κωνσταντίνα Κεφαλά, πέτυχε επίδοση 2h40΄34΄΄. Θεωρώ ότι πρόκειται για πολύ μεγάλη αθλήτρια που πετυχαίνει εκπληκτική επίδοση στην πρώτη της συμμετοχή στον ΑΜΑ ακολουθώντας άριστη τακτική που την βοήθησε να πετύχει στα τελευταία 12.195m χρόνο 45΄08΄΄ επίδοση που είναι καλύτερη από τον χρόνο που πέτυχε στην ίδια απόσταση η κάτοχος του Πανελληνίου ρεκόρ Μαρία Πολύζου. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Κωνσταντίνα Κεφαλά έχει πολλή δύναμη στο τέλος ενώ από τα περάσματα της που φαίνονται στον πίνακα φαίνεται ότι δουλεύει συνεχώς στα όρια της από την αρχή ως το τέλος του αγώνα. Η τακτική βέβαια αυτή θέλει όπως έχουμε ήδη αναφέρει τόλμη, ικανότητα και κατάλληλη προετοιμασία για να μη σας « πετάξει έξω» ο αγώνας. Αναφέρω το συγκεκριμένο παράδειγμα γιατί οφείλω να πω ότι με εντυπωσίασε η συγκεκριμένη αθλήτρια που στην πρώτη παρουσία της στον ΑΜΑ ακολουθεί αυτή την τακτική πράγμα που δείχνει πόσο δυνατή αθλήτρια ήταν.

Παράδειγμα 5:

Η μεγαλύτερη «μάχη» μεταξύ γυναικών έγινε το 2008. Η Γεωργία Αμπατζίδου πέτυχε χρόνο 2h40΄51΄΄και η Μάγδα Γαζέα πέτυχε χρόνο 2h41΄04΄΄. Θα εξηγήσω γιατί κέρδισε η Αμπατζίδου στα τελευταία μέτρα, σχεδόν μέσα στο στάδιο. Ανάλυση: Ξεκίνησαν μαζί και περνούν μαζί στο 5km, μαζί στο 21ο km, ενώ από από το 21ο km έως το 30ο km η Αμπατζίδου περνά πρώτη έχοντας καλύτερο χρόνο κατά 58΄΄ στο 30ο km. Μετά το 30ο km η Γαζέα πιο «φρέσκια» αφού στις ανηφόρες, πήγε πιο αργά, αναπτύχθηκε ,έφθασε και πέρασε την Αμπατζίδου μέχρι και έξω από το στάδιο. Χαρακτηριστικό είναι ότι η Γαζέα στα τελευταία 12.195 m τα πέρασε σε χρόνο 46΄08΄΄, ενώ η Αμπατζίδου σε 46΄53΄΄. Όμως τελικά η Γαζέα έχασε με 13΄΄ διαφορά. Το γεγονός εξηγείται γιατί η Αμπατζίδου ως πολύ έμπειρη αθλήτρια διαχειρίστηκε σωστά την κούραση μετά το 30ο Km και την κατάλληλη στιγμή λίγο πριν τον τερματισμό έκανε την επίθεση της. Η Γαζέα ήταν κουρασμένη από την υπερπροσπάθεια να καλύψει τον χρόνο που υπολειπόταν από την Αμπατζίδου (58΄΄) και να βγει μπροστά κατά 45΄΄. Η Αμπατζίδου όμως ήταν πολύ έμπειρη ,συνηθισμένη σε αγωνιστικές πιέσεις (ήταν ήδη έξι φορές πρωταθλήτρια) διαχειρίστηκε πολύ σωστά την κούραση της και την κατάλληλη στιγμή έκανε την επίθεση της. Είναι κρίμα για τη Γαζέα να χάνει έπειτα από μια τόσο καλή εμφάνιση από την άλλη όμως είναι αρκετά παρήγορο το γεγονός ότι έχασε από τη πολυνίκη Αμπατζίδου και τελικά κατετάγη στη δεύτερη θέση που είναι σημαντική ως διάκριση. Να σημειώσω ότι στον Μαραθώνιο έχουν χαθεί θέσεις ακόμα και για 1΄΄ ενώ θεωρώ ότι στον συγκεκριμένο αγώνα που ήσασταν ισάξιες την πρώτη θέση κατέκτησε η πιο έμπειρη αθλήτρια.

Παράδειγμα 6:

Αφορά όλους όσους θα τρέξουν στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα και επιλέξουν να ακολουθήσουν την τακτική της δεύτερης μεθόδου δηλαδή να τρέχουν σε όλο τον αγώνα στα όρια τους. Υπενθυμίζω ότι χρειάζεται ικανότητα, θάρρος, ψυχή, τόλμη και ρίσκο, αλλά και κυρίως γνώση του χρόνου που σκοπεύετε να πετύχετε.

Δείτε στον πίνακα την τακτική των αθλητών Ζαμπέλη, Παρμάκη, Μερούση, Θεοδωρακάκου, Καραβίδα, Βιρβίλη, Ευαγγελίδη, Γκελαούζου, Παπαδημητρίου, Καραϊσκου, Κεφαλά, Κούρου, Δοντά, Κακαράντζα, Καμπαξή, Δημάκη, Πριβελεγκιο. Να σημειώσω πως στη συγκεκριμένη μέρα το γρήγορο πέρασμα του Μερούση στο 5άρι με 16΄18΄΄ και στο 21ο km με 1h10΄07΄΄ ίσως του στέρησαν ένα κατά 40΄΄-50΄΄ καλύτερο χρόνο. Θεωρώ ότι αξίζει να μελετήσετε τις τακτικές των συγκεκριμένων αθλητών.

Παράδειγμα 7:

Αφορά 6 δρομείς που θέλουν να «σπάσουν» τις 3 ώρες. Αυτούς που στον πίνακα φαίνονται με τα νούμερα από 66-71. Και οι έξι πέτυχαν το στόχο τους. Θεωρώ ότι αυτός που το έκανε με τον καλύτερο τρόπο είναι ο αθλητής Μπαρμπαγιάννης Γιώργος, (νούμερο 66 στον πίνακα), γιατί πήγε πιο αργά από όλους μέχρι το 30ο km. Ήταν πολύ γρήγορος όμως μετά το 30ο km κάνοντας τον καλύτερο χρόνο από όλους στα τελευταία 12.195m με 47΄48΄΄. Και η Γκλόρια Πριβελέτζιο έκανε τα τελευταία 12.195m σε χρόνο 50΄00΄΄ και πέτυχε άνετα το στόχο της. Αντίθετα ο Γιώργος Μάλλιαρης πέρασε πιο γρήγορα μέχρι το 30ο km αλλά μετά από το 30ο km ήταν πιο αργός από όλους πετυχαίνοντας χρόνο 51΄38΄΄ καταφέρνοντας να πετύχει οριακά το στόχο του αφού έσπασε το όριο των τριών ωρών κατά 10΄΄. Είναι άλλο ένα παράδειγμα που επιβεβαιώνει την άποψή μας να μη φεύγουμε γρήγορα.

Παράδειγμα 8:

Αφορά την τακτική της τρίτης μεθόδου και προκαλώ να δείτε πόσο αργά πέρασαν το πρώτο μισό και πόσο γρήγορα το δεύτερο μισό το Νο 62, το Νο 78, το Νο 79,το Νο 97, το Νο 98 και ειδικά το Νο 108. Είναι τακτικές πολύ καλές που δε σε «πετούν» εκτός αγώνα.

Παράδειγμα 9:

Λίγες μέρες πριν την ολοκλήρωση του παρόντος, επικοινώνησα τηλεφωνικά με τον παλιό πρωταθλητή και τρίτο νικητή στους Βαλκανικούς της Αθήνας του 1979 Νίκο Αργυρόπουλο (νο 31 στον πίνακα), ώστε να μου δώσει τα καλύτερα περάσματα του στον ΑΜΑ. Έχοντας τερματίσει σε 99 μαραθωνίους, η γνώμη του έχει ιδιαίτερο βάρος – και επέλεξε να μου δώσει τα περάσματά του στον ΑΜΑ του 1971, στην πρώτη του μάλιστα συμμετοχή. Μου εξήγησε ότι επέλεξε τη συγκεκριμένη χρονιά γιατί έφυγε εις γνώσιν του πολύ αργά στην αρχή, για να κάνει πετώντας το τελευταίο δεκάρι του αγώνα (στα 32,20, όταν το ατομικό του ρεκόρ τότε σε στάδιο ήταν 32,10…). Άλλο ένα παράδειγμα που ενισχύει τα όσα γράφτηκαν πριν, από έναν πολύ μεγάλο αθλητή – να χεις την υγειά σου Νίκο να κάνεις 100 τους τερματισμούς σου!Ε. Φωτογραφικό κολάζ των κορυφαίων αθλητών που τίμησαν μέσα στα χρόνια με την παρουσία τους τον ΑΜΑ – η ιστορία μας που δεν πρέπει να ξεχνάμε.

δείτε τη συνέχεια του άρθρου εδώ: 36ος Αυθεντικός Μαραθώνιος Αθήνας: το πιο πλήρες αφιέρωμα και ανάλυση για τον μεγάλο αγώνα Β ΜΕΡΟΣ

Στέφανος Αντωνάκης

Βετεράνος δρομέας ΟΦΗ

Ηράκλειο Κρήτης, 2 Νοέμβριου 2018

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

Κάντε "like" στη σελίδα μας στο facebook για όλα τα τελευταία Running News!

...διάβασε επίσης
Φέτος το καλοκαίρι κάνουμε προπόνηση στην άμμο Βίντεο: Δρομικές ασκήσεις για ζέσταμα και αποθεραπεία

Runster
Σχόλια αναγνωστών
...διάβασε επίσης
Τα πάντα για την οστεοπόρωση και την οστεοπενία Βιταμίνη D - Η Ανεκτίμητη Βιταμίνη
Virtual Μαραθώνιος Αθήνας: Η μεγάλη βόλτα της Αγγελικής (και του μπαμπά της) Η Ψυχή στο Μαραθώνα, έτοιμη για την εκκίνηση...
Nutrition News

Runster

Suunto

Thessaloniki Half Marathon

The Fitness Conference

Πρέπει να διαβάσετε
11 Φεβ 21
Δοκιμάζουμε το νέο adidas ULTRABOOST 21 - Μια HI ENERGY εμπειρία running
Επιμέλεια: Γρηγόρης Σκουλαρίκης
Η adidas παρουσίασε πριν λίγες μέρες το νέο ULTRABOOST 21, την ανανεωμένη έκδοση του πιο επιτυχημένου running παπουτσιού της εταιρείας και μας υπόσχεται πως αυτό το running μοντέλο θα μας προσφέρει ακόμα μεγαλύτερη επιστροφή ενέργειας σε κάθε διασκελισμό.
27 Ιαν 21
Cryosauna Therapy: Κλείσε θέση στην Ολόσωμη Κρυοθεραπεία που θα απογειώσει τις επιδόσεις σου!
Χάρη στις δυνατότητες της σύγχρονης επιστημονικής και τεχνολογικής εξέλιξης στην ιατρική, ο φυσικοθεραπευτής έχει την δυνατότητα να χρησιμοποιήσει παράλληλα νέες εξελιγμένες μορφές θεραπευτικών μέσων. Η Ολόσωμη Κρυοθεραπεία είναι μία διαδικασία κατά την οποία εφαρμόζονται στο σώμα μας πάρα πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που ενισχύουν την θεραπευτική δράση


©2005-2021 RunningNews.gr: Τα πάντα για το τρέξιμο, το δρομέα και τους αγώνες δρόμου. Ενημέρωση, Αρθρογραφία, Φωτογραφίες, Βίντεο, Φόρουμ - Όροι Χρήσης
Επικοινωνήστε μαζί μας για οτιδήποτε επιθυμείτε στο info [at] runningnews [dot] gr - Αν επιθυμείτε να διαφημιστείτε στο RunningNews.gr δείτε εδω

SportsWeb.gr Network: RunningNews.gr - trinews.gr -