Alexander the Great Marathon
Αρχική Ειδήσεις Καλεντάρι Αποτελέσματα Ενημέρωση Εικόνες Άρθρα Εξοπλισμός Forum Διαφήμιση
Trinews.gr NSCoaching My Athlete Energy Photos Energy Races Kasimis Training
Άρθρα
Saucony
Atromitos Sifnos
Olympic Health Run
X-treme Stores

02 Νοέ 18 ← πίσω

36ος Αυθεντικός Μαραθώνιος Αθήνας: το πιο πλήρες αφιέρωμα και ανάλυση για τον μεγάλο αγώνα Β ΜΕΡΟΣ

Στέφανος Αντωνάκης
*δείτε το πρώτο μέρος εδώ: 36ος Αυθεντικός Μαραθώνιος Αθήνας: το πιο πλήρες αφιέρωμα και ανάλυση για τον μεγάλο αγώνα Α ΜΕΡΟΣ

ΣΤ. Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Μαραθωνίου – Άντρες

Εφέτος, οι διαφορές μεταξύ των σημαντικότερων διεκδικητών του τίτλου είναι πραγματικά πολύ μικρές. Εφ’ όσον άλλωστε μιλάμε για μια πολύ απαιτητική διαδρομή όπως η Κλασσική, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για την τελική έκβαση του αγώνα. Απαιτείται πάνω απ’ όλα σεβασμός από όλους τους δρομείς και ο νικητής θα είναι εκείνος που θα βρεθεί στην καλύτερη μέρα του. Οι τελικές θέσεις θα κριθούν στις λεπτομέρειες – στη στρατηγική που θα ακολουθήσουν οι αθλητές, στη διαχείριση της κούρσας (ποιος θα «κρατηθεί» αρχικά, για να επιτεθεί λίγο πριν τον τερματισμό, όπου και το πιο κρίσιμο σημείο του αγώνα) αλλά και στις καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν εκείνη την ημέρα.

Τις τρεις θέσεις του βάθρου διεκδικούν έξι αθλητές, με εκτιμώμενο χρόνο τερματισμού από 2.24.55 μέχρι και 2.26.45 (με απόκλιση συν ή πλην δύο λεπτών, αναλόγως και των καιρικών συνθηκών). Παρατίθενται παρακάτω με αλφαβητική σειρά.

Γκελαούζος Κώστας Ο Κώστας είναι ο περυσινός νικητής. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν την αγωνιστική του πορεία, αλλά και την ωριμότητα και το ήθος που επιδεικνύει στους αγώνες του (λογική, σεβασμός σε κάθε συναθλητή του, απουσία φόβου, αυτοπεποίθηση), διαθέτει σε μεγάλες ποσότητες αυτό που αποκαλούμε στον αθλητισμό «ψυχή». Εκτιμώ ότι θα οδηγήσει την κούρσα στα μέτρα του, θα είναι εκ των πρωταγωνιστών του αγώνα, και μπορεί φέτος να πετύχει ατομικό ρεκόρ διαδρομής (έχει 2.26.08). Του το εύχομαι ολόψυχα – καλό αγώνα Κώστα!

Θεοδωρακάκος Δημήτρης Ο Δημήτρης βρίσκεται φέτος σε πολύ καλή κατάσταση, καθώς έχει προετοιμαστεί πολύ καλά ειδικά για τον ΑΜΑ – ας μην ξεχνάμε ότι έχει και τη μεγαλύτερη εμπειρία απ’ όλους (12 συμμετοχές!). Είναι εξαιρετικά ώριμος και δυνατός αθλητής και, καθώς μπορεί να δουλεύει συνεχώς στα όριά του (ή και πάνω από αυτά), είναι πάντα υπολογίσιμος διεκδικητής. Προσωπικά εκτιμώ ότι εφέτος θα δούμε έναν Θεοδωρακάτο πολύ ανεβασμένο, που θα μας εκπλήξει ευχάριστα, καθώς μπορεί να βελτιώσει σημαντικά το χρόνο του από πέρυσι (2.32.59) μέχρι και 6 ή (max) 7 λεπτά. Καλό αγώνα Δημήτρη!


Καραϊσκος Παναγιώτης Ο Παναγιώτης ήταν η ευχάριστη έκπληξη του περυσινού ΑΜΑ, βελτιώνοντας κατά 9.13 (!) τα ατομικό του ρεκόρ (2.28.56). Εφέτος είναι ακόμη καλύτερος, και εκτιμώ ότι θα βελτιώσει περισσότερο την επίδοσή του (~2.26.45, με απόκλιση συν ή πλην 2 λεπτών). Παναγιώτη, είσαι πολύ έξυπνος αθλητής. Είσαι μαχητής, πεισματάρης, δουλεύεις πολύ, αξιοποιείς το 100% των δυνατοτήτων σου και έχεις την εκτίμηση των συναθλητών σου. Να κυνηγάς τον εαυτό σου και όχι τους άλλους. Προσπάθησε να ελέγξεις τον αγώνα και όχι να οδηγήσεις την κούρσα γιατί τα περιθώρια σιγά σιγά στενεύουν και φέτος θα είναι πιο δύσκολα. Καλό αγώνα Παναγιώτη!

Καραβίδας Γεώργιος Για το Γιώργο τι να πρωτοπούμε; Γερόλυκος (γεν. 1972), πολύπειρος αλλά και άτυχος, καθώς για λίγα μόνο δευτερόλεπτα έχει στερηθεί τη συμμετοχή σε δυο Ολυμπιάδες… Εφέτος παρουσιάζεται πολύ ανεβασμένος, και εκτιμώ ότι θα μας εκπλήξει ευχάριστα. Με περυσινή επίδοση 2.36.25, αυτή τη χρονιά μπορεί να κάνει από 2.29.45 έως και 2.32.50. Και επειδή η εμπειρία είναι τεράστιο εφόδιο και όπλο, θεωρώ ότι αρχικά θα μείνει πίσω ώστε να ελέγχει τους υπόλοιπους (πολύ νεότερούς του) της εξάδας και να επιτεθεί χωρίς άγχος στο τέλος. Γιώργο είσαι αξιέπαινος, αποτελείς πάντα παράδειγμα για τους νεότερους αθλητές και χαίρεις του σεβασμού όλων – για τον αγώνα θα μου επιτρέψεις να σου αφιερώσω μια παροιμία: «κράτα γερόλυκε για να ’χεις, και στο τέλος αν πεινάσεις, όσους πιάσεις»! Καλή επιτυχία Γιώργο!

Μερούσης Χριστόφορος Πώς μπορείς να αγνοήσεις έναν αθλητή της δικής του κλάσης; Τέσσερις φορές πρωταθλητής, είναι ο αρχοντικός «καπετάνιος» του ΑΜΑ. Πέρυσι ταλαιπωρήθηκε σκληρά από την αφυδάτωση εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών (κουφονοτιά, 80% υγρασία), εφέτος θεωρώ ότι θα πάει πολύ καλύτερα, και ότι θα βελτιώσει τουλάχιστον 2 λεπτά την περυσινή του επίδοση (2.28.19). Ο γράφοντας ανυπομονεί για τη μάχη που θα δώσεις με τον κολλητό σου φίλο Δημήτρη Θεοδωρακάτο, για να δούμε ποιος θα υπερισχύσει τελικά! Θεωρώ ότι θα κάνετε μαζί τη διαδρομή, και σε κάποιο σημείο (στις ανηφόρες, όπου ο Δημήτρης είναι πιο δυνατός;) θα χωριστείτε. Ωστόσο τα 22’’ που χωρίζουν τα ατομικά σας ρεκόρ διαδρομής νομίζω ότι θα παραμείνουν (πέταξε το πουλί Δημήτρη, ούτε με F16 δεν καλύπτονται…!). Χριστόφορε, δεν ξέρω ποιον ή ποιους θα περάσεις τελικά – το σίγουρο είναι ότι κι εφέτος ο γιος σου θα σε περιμένει στον τερματισμό, και αυτή τη φορά θα τρέξει στην αγκαλιά σου. Εύχομαι από καρδιάς να ανέβεις στο βάθρο! Καλό αγώνα καπετάνιε Χριστόφορε!

Πιτσώλης Χαράλαμπος Ο Χαράλαμπος είναι ο νεότερος (γεν. 1993) εκ των 6. Θα συμμετάσχει για πρώτη φορά στον ΑΜΑ, και η δυναμική του μπορεί ακόμη και να τον ανεβάσει στο βάθρο. Για να επιτευχθεί αυτό (δύσκολο καθώς μιλάμε για την παρθενική του εμφάνιση στην Κλασσική, αλλά όχι ακατόρθωτο) θα πρέπει να μείνει αρχικά πίσω και να ακολουθήσει τους πιο έμπειρους συναθλητές του, για να επιτεθεί μετά το 40ο χιλιόμετρο. Η πρόσφατη εμπειρία του Ρότερνταμ θα πρέπει να σου γίνει μάθημα Χαράλαμπε – ωστόσο οι νέοι έχουν πάντα δικαίωμα στο λάθος (αυτά μας κάνουν καλύτερους!), και ο πολύ καλός κος Ζώρζος που σε προπονεί θα σε βοηθήσει ώστε αυτή πρώτη σου φορά να είναι απολύτως επιτυχημένη. Καλό αγώνα Χαράλαμπε!

Εκτός από τους έξι προαναφερθέντες, θα ήθελα να προσθέσω και τον Δημοσθένη Ευαγγελίδη. Εάν τελικά συμμετάσχει, θεωρώ ότι θα είναι σίγουρα στην εξάδα. Έχει τεράστια πείρα, ακολουθεί πάντα εξαιρετική τακτική, και χωρίς να ακολουθεί ή να επηρεάζεται από άλλους αθλητές, διαχειρίζεται άριστα το χρόνο και τις δυνάμεις του. Δεν είναι τυχαίο ότι ποτέ δεν τον έχει πετάξει έξω αγώνας, τερματίζοντας πάντα ανάμεσα στους έξι πρώτους. Πολύ αγαπητός ο γιατρός στη δρομική κοινότητα, αξιέπαινος για την υπερπροσπάθεια που κάνει κάθε φορά παρά την ηλικία του (γεν. 1976) με τακτική για σεμινάριο. Δημοσθένη, αν τρέξεις τελικά, καλή επιτυχία!

Ειδικότερα για τους άντρες αγωνιζόμενους, θα ήθελα να θέσω κι έναν επιπλέον «στόχο-κίνητρο», ώστε να ανέβει λίγο η αδρεναλίνη εν όψει του αγώνα αλλά και να ελαφρύνει λίγο η προαγωνιστική πίεση. Εφέτος ετοίμασα ένα μικρό αφιέρωμα στον θρυλικό Abebe Bikila, που τίμησε τον ΑΜΑ πριν 57 χρόνια (07/05/1961) πετυχαίνοντας ξυπόλητος το εξαιρετικό 2.23.44. Όσοι κατορθώσουν να το καταρρίψουν θα πάρουν από το γράφοντα δώρο ένα ταψί γαλακτομπούρεκο! Για να δούμε…


Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Μαραθωνίου – Γυναίκες

Πριβελέτζιο Γκλόρια Εάν θα συμμετάσχει τελικά (μάλλον όχι…) και «κυνηγήσει» τον αγώνα θα κάνει χρόνο 2.42.20, με μια απόκλιση συν ή πλην δύο λεπτών. Αυτή μου η εκτίμηση προκύπτει από το χρόνο που έκανε στο Βερολίνο εφέτος. Δείχνει ότι έχει εμπιστοσύνη στα πόδια της, ρισκάρει και δεν φοβάται, έχει τεράστια ψυχικά αποθέματα και ακολουθώντας άριστη τακτική, επιδεικνύει κάθε φορά αξιοθαύμαστη σταθερότητα. Εκτιμώ ότι πολύ σύντομα (όχι όμως εφέτος), μαζί και με την Αλεξία Παπά, θα κάνουν νέο ρεκόρ διαδρομής. Αν τρέξει τελικά, καλό αγώνα Γκλόρια!

Ρεμπούλη Ράνια Η Ράνια έχει τρεις συνεχόμενες νίκες στον ΑΜΑ. Φέτος δείχνει ακόμη καλύτερα, έπειτα και από μια πολύ καλή εμφάνιση στο νυκτερινό της Θεσσαλονίκης. Θέτει υποψηφιότητα για μια θέση στο βάθρο, αν και θα δυσκολευτεί περισσότερο καθώς το επίπεδο έχει ανέβει πολύ. Με 2.49.06, και αν δεν φύγει γρήγορα, εφέτος μπορεί να κάνει ατομικό ρεκόρ. Καλό αγώνα Ράνια.

Τζιατζιά Γλυκερία Πέρυσι η Γλυκερία μας εξέπληξε πολύ ευχάριστα! Εφέτος, απέχοντας και από τους ορεινούς αγώνες, θεωρώ ότι θα είναι πολύ πιο έτοιμη για τον ΑΜΑ, χωρίς όμως να έχω κάποιο επιπλέον στοιχείο για την προετοιμασία της. Αγωνιστικά είναι αδιάβαστο βιβλίο για τον γράφοντα, οπότε δεν μπορώ να κάνω μια ασφαλή πρόβλεψη για την επίδοσή της – σηκώνω τα χέρια ψηλά! Ακόμη κι έτσι όμως εκτιμώ ότι θα κάνει μεγάλη εμφάνιση, βελτιώνοντας κατά πολύ την περυσινή της επίδοση (2:51:12). Είναι πολύ έξυπνη, ο σωματότυπός της δίνει ένα αέρινο στυλ και έχει πραγματικά τεράστιες δυνατότητες – φέτος θα πρωταγωνιστήσει, και εκτιμώ ότι θα είναι στο βάθρο. Καλό αγώνα Γλυκερία!

Παγκότο-Δαγκλή Φωτεινή Εάν η Φωτεινή συμμετάσχει εφέτος, μπορεί να βελτιώσει την περυσινή της επίδοση (2.53.58) από 2 έως και 3 λεπτά, γιατί θα κάνει καλύτερη τακτική. Είναι πάρα πολύ έξυπνη και καθώς μελετάει συνεχώς, εμπλουτίζει διαρκώς τις γνώσεις της, κάτι που αποτυπώνεται στην αγωνιστική πορεία της (και μακάρι οι πίνακες του γράφοντα να της δώσουν επιπλέον υλικό για μελέτη!). Στο Νυκτερινό Ημιμαραθώνιο της Θεσσαλονίκης πήγε πάρα πολύ καλά, και αυτό μόνο προσδοκίες δημιουργεί για τον επερχόμενο ΑΜΑ. Καλό αγώνα Φωτεινή!

Πετρουλάκη Ελευθερία Για την Ελευθερία, την ανερχόμενη Κρητικοπούλα από την όμορφη Σητεία, ας μου επιτραπεί ένα περισσότερο προσωπικό σχόλιο. Ελευθερία, καθώς θα συμμετάσχεις πρώτη φορά στην Κλασσική, μπαίνεις πραγματικά σε άγνωστα μονοπάτια και βαθιά νερά που ουδεμία σχέση έχουν με τις αποστάσεις που έχεις τρέξει μέχρι σήμερα. Ο ΑΜΑ μπορεί να αποδειχθεί πραγματικός Γολγοθάς για τον δρομέα, πολλώ δε για κάποιον που τον δοκιμάζει για πρώτη φορά. Και αυτό δεν το λέω για να σε αποκαρδιώσω – το ακριβώς αντίθετο! Διαθέτεις την ποιότητα για μια εξαιρετική επίδοση, και το μέχρι πού θα φτάσεις εξαρτάται αποκλειστικά από εσένα. Έχε στο μυαλό σου ως παράδειγμα τη συναθλήτρια σου Γλυκερία Τζιατζιά πόσο καλά πήγε στην πρώτη της εμφάνιση, επιλέγοντας σοφά να φύγει συγκρατημένα. Έτσι κι εσύ, αν κρατηθείς μέχρι το 32ο χιλιόμετρο, μπορείς να κάνεις πραγματικά άριστη εμφάνιση. Βάσει της επίδοσής σου στον Ημιμαραθώνιο του Αρκαλοχωρίου [παρένθεση: και επί της ευκαιρίας, θα ήθελα να δώσω συγχαρητήρια για αυτόν τον ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ αγώνα σε όλους τους διοργανωτές, και ειδικότερα στον εμπνευστή και συντονιστή του αγώνα τριαθλητή Γιώργο Αλεβιζάκη], θεωρώ ότι μπορείς να κάνεις 2.49.30, με μια απόκλιση συν ή πλην 2 λεπτών. Τα περάσματά σου θα τα δεις στους σχετικούς πίνακες, και μακάρι να επαληθεύσεις τις υψηλές προσδοκίες μας – γιατί κι εσύ έχεις θέση στο βάθρο. Κάθε καλό Ελευθερία!

Λεοντιάδου Στεφανία και Τζεκίνη Σόνια Οι επιδόσεις τους στον πρόσφατο Νυχτερινό Ημιμαραθώνιο της Θεσσαλονίκης κινήθηκαν σε χαμηλά επίπεδα. Ωστόσο, επειδή ο γράφοντας δεν μπορεί να γνωρίζει εάν «κυνήγησαν» τον αγώνα ή αν η συμμετοχή τους είχε προπονητικό χαρακτήρα εν όψει του ΑΜΑ, δεν μπορούν αντίστοιχα να γίνουν και ακριβείς εκτιμήσεις. Το αυτό ισχύει και για την πολύ αξιόλογη Σοφία Ρήγα, η οποία αν έχει ετοιμαστεί σωστά, θέτει σοβαρή υποψηφιότητα για μια θέση στο βάθρο. Όπως και να χει, καλή επιτυχία σε όλες τους!

Τέλος, δεν θα μπορούσαμε να μη σταθούμε στις Μάγδα Γαζέα και Ντενίζ Δημάκη. Σταθερές αξίες, το «βαρύ πυροβολικό» στην κατηγορία των γυναικών, είναι οι διαχρονικές κυρίες του ΑΜΑ. Αν συμμετάσχουν θεωρώ ότι και οι δυο θα βελτιώσουν το χρόνο τους καθ’ ότι εκτός από πολύ έξυπνες διαθέτουν και μεγάλη εμπειρία. Η Ντενίζ μάλιστα έτρξε στη Φρανκφούρτη (28/10/2018) κάνοντας 2:50:39 – αν συμμετάσχει και στον ΑΜΑ θα κάνει από 2:52:50 έως 2:54:50

Κλείνοντας, θα ήθελα να παραθέσω κάποια προτεινόμενα περάσματα ως κατευθυντήριες για τους αθλητές.Εύχομαι σε όλες και όλους τους αθλητές καλή επιτυχία στην προσπάθειά τους, και μακάρι τα γραφόμενά μου να σας βοηθήσουν στην επίτευξη των στόχων σας. Να απολαύσετε τη μεγάλη γιορτή του αθλητισμού, σε έναν αγώνα με μεγάλο συναισθηματικό φόρτο εξ αιτίας των τραγικών γεγονότων του καλοκαιριού, και να μη λησμονάτε ποτέ το «ευ αγωνίζεσθε». Γιατί αν στον αγώνα είμαστε αντίπαλοι, με τον τερματισμό γινόμαστε ξανά όλοι συναθλητές, μέλη της απανταχού οικογένειας των δρομέων. Ειδικά σε μια διοργάνωση με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τους συμβολισμούς του ΑΜΑ και την παγκόσμια προσοχή στραμμένη στους δρομείς, να θυμάστε ότι με τη συμπεριφορά μας, άλλος λιγότερο άλλος περισσότερο, αποτελούμε παράδειγμα τόσο για όσους παρακολουθούν, όσο και για τους νεότερους αθλητές. Μόνο έτσι πάει μπροστά ο αθλητισμός, και έτσι συμβάλλουμε όλοι με τον τρόπο μας στη δημιουργία μιας καλύτερη κοινωνία.Κάποια επιπλέον σχόλια για όλους τις λεβέντισσες και τους λεβέντες από την Κρήτη

Περισσότεροι των 500 δρομέων θα εκπροσωπήσουν το νησί μας, συμμετέχοντας σε όλες τις διοργανώσεις του ΑΜΑ (5 και 10 χιλιόμετρα, Μαραθώνιος). Εύχομαι σε όλους να απολαύσουν αυτή τη μαγική εμπειρία. Μια μόνο επισήμανση, επανάληψη των παραπάνω – σας διαβεβαιώνω ότι πολλές φορές μετάνιωσα που έφυγα γρήγορα, αλλά καμία που ξεκίνησα αργά τον αγώνα. Το αργό μπορείς να το κάνεις γρήγορο καθώς εξελίσσεται ο αγώνας, το γρήγορο όμως δύσκολα το κάνεις γρηγορότερο – ειδικά σε έναν αγώνα με τα χαρακτηριστικά του Κλασσικού. Στο πλαίσιο των αθλητικών διοργανώσεων του ΑΜΑ, λαμβάνει χώρα για άλλη μια χρονιά εφέτος ο τελικός του RunGreece. Πρόκειται για μια πολύ καλή πρωτοβουλία, και σε όσους πρόκειται να συμμετάσχουν εύχομαι τα καλύτερα. Να γνωρίζετε ότι οι στιγμές που θα ζήσετε εκεί θα χαραχθούν ανεξίτηλες στη μνήμη σας. Η περυσινή μας εμπειρία με την ομάδα της Κρήτης μας χάρισε υπέροχες αναμνήσεις. Το να βλέπεις μαζί δρομείς όλων των ηλικιών (από 18 έως και 80 χρονών) και από όλα τα μέρη της Ελλάδας να γίνονται μια μεγάλη παρέα είναι συναίσθημα απλώς μοναδικό. Στο σημείο αυτό, ένα προσωπικό σχόλιο για τον μεγάλο Γιάννη Σαριδάκη, [πανελληνίως κορυφαίος βετεράνος στην κατηγορία του (60+) σήμερα σε όλες τις αποστάσεις (3 χλμ, 5 χλμ, 10 χλμ, Ημιμαραθώνιος και Μαραθώνιος)] για να τον πειράξω και λίγο. H ομάδα μας πέρυσι, με αρχηγό τον Θόδωρα Τζολάκη (και τον γράφοντα Στέφανο Αντωνάκη να συμμετέχει) έφερε στην Κρήτη το κύπελλο για την πρώτη θέση στον τελικό του RunGreece στα 3000 μέτρα αντρών. Για να δούμε φέτος, εσύ Γιάννη τι θα κάνεις;! Πέρα από την πλάκα – ξέρεις πως ό,τι θέση κι αν έρχεται στο τέλος (εκτός από την τέταρτη τη γκαντέμικη…!) καλή είναι. Για τα 3000 μέτρα θεωρώ ότι θα πέσεις κάτω από το 10,05 – για να δούμε…

Στον πίνακα που ακολουθεί προτείνω σε γνωστούς και φίλους από το νησί χρόνους για να λειτουργήσουν ως μπούσουλας και στίγμα στην προσπάθειά σας (με απόκλιση συν ή πλην 2 λεπτών).


1

Ζαρκανάς Σταύρος

2.35.55

24

Οικονόμου Αλέξανδρος

3.31.40

2

Παπαδάκης Σταμάτης

2.39.20

25

Μαλλιαρού Αναστασία

3.34.00

3

Σηφάκης Μανώλης

2.43.40

26

Πευκιανάκη Ειρήνη

3.34.00

4

Νικηφόρος Τζιώτης

2.54.20

27

Τσατσάκης Τάσος

3.34.00

5

Νικολετάκης Γιώργος

2.58.20

28

Γρύλλος Νίκος

3.34.00

6

Πετρογιάννης Μανώλης

2.59.30

29

Φασουλάκης Αλέξανδρος

3.40.30

7

Πασχαλίδης Αυγουστίνος

2.59.30

30

Φουρναράκη Ειρήνη

3.40.30

8

Κουρκούτης Λευτέρης

2.59.30

31

Βρέντζος Μανώλης

3.58.00

9

Νικόπουλος Γιάννης

3.07.28

32

Λαμπράκη Άννα

4.04.00

10

Κώνστας Χρήστος

3.07.28

33

Μαθιουδάκης Χάρης

4.05.00

11

Μανελάκης Δημήτρης

3.07.28

34

Τώνια Γιώτη

4.06.00

12

Τσιαπρούνης Βασίλειος

3.07.28

35

Χρηστάκης Γιώργος

4.07.00

13

Κουλάκης Μάνος

3.07.28

36

Στεφανίδης Αλέξανδρος

4.16.00

14

Στειακάκης Νικηφόρος

3.07.28

37

Πακιουφάκη Χρυσάφη

4.24.30

15

Μανιουδάκης Κωστής

3.10.55

38

Μαυρακάκης Ανδρέας

4.31.00

16

Λαχνιδάκης Δημήτρης

3.11.39

39

Παναγιωτάκης Μαρίνος

4.34.00

17

Μαρνέλλος Γιάννης

3.14.50

40

Σταματάκης Λευτέρης

4.34.00

18

Κουβίδης Νίκος

3.16.30

41

Ρουμπίνη Αγαπητού

4.39.00

19

Παπαφραγκακης Γιάννης

3.28.50

42

Μαρκάκης Θανάσης

5.01.00

20

Πενταγιώτης Γιάννης

3.28.50

43

Μαρκάκης Μανώλης

5.01.00

21

Μαρκάκη Έλενα

3.31.40

44

Κορωνάκης Σήφης

5.01.00

22

Μουρέλλος Νίκος

3.31.40

45

Παντατοσάκης Γιάννης

6.59.00

23

Πακιουφάκης Μηνάς

3.31.40


Δυστυχώς ο γράφοντας δεν θα μπορέσει λόγω τραυματισμού να συμμετάσχει στην εφετινή διοργάνωση – όμως θα δώσω το παρόν στο Καλλιμάρμαρο, ως ενεργό μέλος της κρητικής κερκίδας για να εμψυχώσουμε όλους τους φίλους δρομείς στην υπερπροσπάθειά τους. Κάπου δίπλα στον τερματισμό κοιτάξτε ψηλά και θα μας δείτε να σας υποδεχόμαστε όπως σας αξίζει. Ελάτε κι εσείς να ανακατευτείτε μαζί μας για να περιμένουμε και τους επόμενους κι ας γίνει το χειροκρότημά μας η καλύτερη υποδοχή για όλους τους αθλητές, επιβράβευση και ανακούφιση μαζί. Ας φανεί στο χειροκρότημα!

Ειδική μνεία εδώ, πρέπει να γίνει στον Γιάννη Παντατοσάκη ο οποίος επανέρχεται εφέτος στον ΑΜΑ 40 χρόνια έπειτα από την πρώτη του συμμετοχή πίσω στα 1979 (6 Οκτωβρίου). Ο Γιάννης είναι ένας από τους πλέον αναγνωρίσιμους δρομείς και διοργανωτές στην Ελλάδα – ιδεαλιστής, καλόκαρδος, έντιμος, ο αθλητισμός του χρωστάει πραγματικά πολλά. Στην πρώτη φωτογραφία (Νο 1259) τον βλέπουμε 19 ετών να περιμένει το λεωφορείο για να πάει στην εκκίνηση στον Μαραθώνα (για να πετύχει τελικά στην πρώτη του συμμετοχή 4:50:00. Στη δεύτερη (Μονή Αρκαδίου 8/11/1998) ο Γιάννης Παντατοσάκης με τον Σπύρο Ανδριόπουλο (κάτοχο Πανελληνίου Ρεκόρ στον Μαραθώνιο (2:12:04) στον τελευταίο αγών της καριέρας του στα Αρκαδια).

Κλείνοντας την αναφορά μου στους δρομείς από την Κρήτη, δεν θα μπορούσε να λείψουν τα συγχαρητήρια στο Χρήστο Βώτσο. Ο μικρός λεβέντης (γεν. 1992) από τη Σητεία πέτυχε στην Φρανκφούρτη (28/10/2018) ατομικό ρεκόρ (2:33:43), βελτιώνοντας κατά δέκα ολόκληρα λεπτά την προηγούμενή του επίδοση (2:43:35, Ρόδος, 2018). Αυτή είναι η καλύτερη επίδοση αθλητή από την Κρήτη για εφέτος – συγχαρητήρια Χρήστο, όπως και στον προπονητή σου Λεωνίδα Τερζή. Το μέλλον σου ανήκει!

Ζ. Μικρό αφιέρωμα στον ξυπόλητο πρίγκηπα Abebe Bikila.

Γεννήθηκε στην Αιθιοπία, στις 7 Αυγούστου 1932, παιδί πολυμελούς πολύ φτωχής οικογένειας. Ο πατέρας του ήταν βοσκός και από πολύ μικρός ο Αμπέμπε πήγαινε και τον βοηθούσε κάνοντας αρκετά χιλιόμετρα ημερησίως ξυπόλητος αφού δεν είχαν χρήματα για να αγοράσουν παπούτσια. Ο αθλητής που είχε επιλεγεί να εκπροσωπήσει την Αιθιοπία στο Μαραθώνιο δρόμο, στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης το 1960 τραυματίστηκε την τελευταία στιγμή. Επιλέχθηκε στη θέση του ο Αμπέμπε Μπεκίλα. Εξεπλάγησαν όλοι από τον άγνωστο ξυπόλητο αθλητή που έτρεχε στο Μαραθώνιο δρόμο. Ήταν κάτι που συνέβαινε για πρώτη φορά στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο Αμπέμπε Μπεκίλα κέρδισε τον αγώνα με χρόνο 2h15΄16΄πετυχαίνοντας Ολυμπιακό ρεκόρ. Για πρώτη φορά σε ολυμπιακούς Αγώνες τρέχει κάποιος ξυπόλυτος.

Στους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες (Τόκυο 1964), οι αθλητικές εταιρίες πίεσαν την ομοσπονδία του να μην ξανατρέξει ξυπόλυτος διότι τους έκανε ζημιά και μάλιστα απείλησαν ότι δεν θα χορηγούσαν αθλητικό υλικό στους υπόλοιπους αθλητές αν ο Αμπέμπε έτρεχε ξυπόλητος. Τον ανάγκασαν λοιπόν να τρέξει με παπούτσια και στον αγώνα εκείνο πέτυχε παγκόσμιο ρεκόρ με χρόνο 2h12΄11΄΄. Μετά τους Ολυμπιακούς ο Αυτοκράτορας Χαιλέ Σελασιέ επιβραβεύοντας τον για το Ολυμπιακό μετάλλιο του έκανε δώρο ένα αυτοκίνητο Volkswagen «σκαραβαίο» που θεωρούνταν από τα καλύτερα αυτοκίνητα της εποχής. Ο Αμπέμπε πού δεν είχε οδηγήσει ποτέ αυτοκίνητο, υπέπεσε σε ατύχημα το 1969 πέφτοντας σε ένα χαντάκι με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά και να καθηλωθεί σε αναπηρικό καρότσι. Τέσσερα χρόνια αργότερα και παρά τις προσπάθειες των γιατρών ο Αμπεμπε έχασε τη μάχη πεθαίνοντας από εγκεφαλική αιμορραγία στις 25/10/1973 σε ηλικία 41 ετών. Έμεινε στην ιστορία με το προσωνύμιο «Ξυπόλητος Πρίγκηπας» και ίσως είναι ο πιο κοσμάγαπητος και ο πιο «αναγνωρίσιμος» αθλητής.

Ο Αμπεμπε Μπεκίλα, ο μοναδικός αθλητής που κερδίζει χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο τρέχοντας ξυπόλητος συμμετείχε και στον Μαραθώνιο της Αθήνας και υπάρχουν τα περάσματα του στον πίνακα που επισυνάπτω. Όπως θα δείτε μέχρι το 30ο km πήγε αγωνιστικά από κει και μετά όμως έκοψε ρυθμό ,έπειτα από οδηγία του προπονητή του (που φοβήθηκε μην πάθει ατύχημα ο αθλητής του) γιατί επιτράπηκε η κυκλοφορία οχημάτων. Ακόμα και έτσι πέτυχε ρεκόρ διαδρομής με χρόνο 2h 23΄44΄΄. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στον ΣΕΓΑΣ που έπεισε ένα τόσο μεγάλο αθλητή να συμμετάσχει στον ΑΜΑ και να μείνει κι αυτός στο πάνθεον των νικητών.

Η. Τα πέτρινα χρόνια του ΑΜΑ.

Το δεύτερο σαββατοκύριακο του Νοέμβρη, στην Αθήνα θα βρεθούν περίπου 55.000 δρομείς, χωρίς να υπολογίζουμε τους συνοδούς τους αλλά και τους απλούς θεατές. Και όμως, μόλις δεκαενιά χρόνια πριν η εικόνα ήταν εντελώς διαφορετική. Οι συμμετέχοντες δρομείς δεν ξεπερνούσαν τους χίλιους, ενώ στο άδειο Καλλιμάρμαρο μας περίμεναν στις κερκίδες αλλά και εντός σταδίου μετά βίας 200 άτομα. Το χρονικό όριο έγκαιρου τερματισμού ήταν 4 ώρες, ενώ οι πιο αργοί αθλητές έτρεχαν με τους δρόμους ανοικτούς στην κυκλοφορία με ό,τι αυτό συνεπαγόταν. Δεν υπήρχαν ατομικά chip χρονομέτρησης και οι κριτές κατέγραφαν έναν έναν τους δρομείς στο πινάκιο. Στις φωτογραφίες με φόντο τις σχεδόν άδειες κερκίδες (εικόνα που αδυνατεί να συνειδητοποιήσει κάποιος που έχει συνηθίσει την εικόνα των τελευταίων ετών…), ο υπογράφων του κειμένου (νο34) τερματίζει (3:11:40). Ήταν 17/10/1999. Πολλά έχουν αλλάξει έκτοτε – αλλά αυτό που μένει απαράλλακτο είναι η μοναδική ομορφιά της Κλασσικής, το δέος της εισόδου στο Καλλιμάρμαρο και η ανάγκη των δρομέων να ξεπεράσουν τα όριά τους και να γίνουν κι οι ίδιο κομμάτι της ιστορίας.

Αντί επιλόγου…

Θα επαναλάβω εδώ τα λόγια του Κορνάρου, ο οποίος κλείνει τον Ερωτόκριτο με την παραδοχή ότι «οι στίχοι θέλουν διόρθωση και σάσμα όσο μπορούσι…». Έτσι και τα δικά μου γραφόμενα σίγουρα χωράνε διορθώσεις. Να επαναλάβω μόνο αυτά που έχω πει κι άλλες φορές – την εμπειρία μην την αγνοείς, αλλά να την εξετάζεις και να τη μελετάς. Άλλωστε, κατά Πλάτωνα «…η γνώση γίνεται πρόστυχη όταν ο στόχος δεν είναι ενάρετος». Οι παρατηρήσεις, οι συμβουλές και οι προτροπές στα κείμενά μου είναι πάντα εντελώς καλοπροαίρετες. Τους περισσότερους εκ των αθλητών που αναφέρω ονομαστικά (πλην των παιδιών από την Κρήτη) δεν τους γνωρίζω προσωπικά, και όλα μου τα σχόλια προέρχονται από την παρατήρηση της αγωνιστικής τους πορείας. Οι προτάσεις μου γίνονται πάντα με τη μοναδική επιθυμία να βοηθήσουν έστω και λίγο όλους τους συμμετέχοντες στους δρόμους μεγάλων αποστάσεων και στον ΑΜΑ. Δεν φιλοδοξώ να υποκαταστήσω κανέναν προπονητή, ούτε να επωμιστώ κάποιο άλλο ρόλο που δεν μου ανήκει. Μπορείτε να πετάξετε τα λόγια μου, ή μπορείτε να αξιοποιήσετε από αυτά ό,τι κρίνετε ότι θα σας βοηθήσει. Τα όσα γράφω είναι ο μέσος όρος ανάμεσα στη γνώση των πραγμάτων και την άγνοια. Διότι γνώση χωρίς γνώμη είναι τυφλή. Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τους συγγραφείς Ηρακλή Αθανασόπουλο («Μαραθώνιος και Μαραθώνας»), Γιάννη Μαμουζέλο («Έλληνες και Μαραθώνιος»), Δημήτρη Τζεφαλή («Φέρνοντας κοντά τις μεγάλες αποστάσεις» – ό,τι πληρέστερο σχετικά με την προετοιμασία δρομέων έχω διαβάσει τα τελευταία χρόνια, εξαιρετικό), Νίκο Πολιά (περιοδικό Runner) και Αργύρη Κριθαρούλα (iRun) για το υλικό που αλίευσα από το έργο τους, αλλά και τους φίλους και συναθλητές Αναστάσιο Τσατσάκη και Αλέξανδρο Στεφανίδη που βοήθησαν τα μέγιστα στη σύνταξη του παρόντος. Εύχομαι να κάνετε ατομικό ρεκόρ.

Καλή επιτυχία σε όλους τους δρομείς που θα αναμετρηθούν με τον ΑΜΑ – να απολαύσετε το ταξίδι σας, και να θυμάστε ότι στον τερματισμό θα είστε όλοι λίγο διαφορετικοί άνθρωποι απ’ όταν ξεκινήσατε.

Με τιμή


ΥΓ 1: Να είστε ευγενείς, καθώς κάθε δρομέας που συναντάται δίνει την ίδια σκληρή μάχη που κι εσείς δίνετε.

ΥΓ 2: Ποτέ μην αποθαρρύνεις κάποιον που κάνει πρόοδο, ακόμη κι αν αυτή είναι αργή. Διότι η καλύτερη και σημαντικότερη νίκη είναι να κατακτά κανείς τον εαυτό του.Στέφανος Αντωνάκης

Βετεράνος δρομέας ΟΦΗ

Ηράκλειο Κρήτης, 2 Νοέμβριου 2018Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

Κάντε "like" στη σελίδα μας στο facebook για όλα τα τελευταία Running News!

...διάβασε επίσης
Τι είναι η Μυϊκή Ωριμότητα στα βάρη Η σημασία των υδατανθράκων μετά την προπόνηση

Runster
Σχόλια αναγνωστών
...διάβασε επίσης
Ακολούθησε αυτά τα βήματα για να αναπνέεις καλύτερα στο τρέξιμο … Και κάπως έτσι, ο 6ος Ημιμαραθώνιος Βόλου αναβάλλεται για 2η συνεχόμενη χρονιά
Φέτος το καλοκαίρι κάνουμε προπόνηση στην άμμο Βίντεο: Δρομικές ασκήσεις για ζέσταμα και αποθεραπεία
Nutrition News

Runster

FitnessPulse.gr

Thessaloniki Half Marathon

The Fitness Conference

Πρέπει να διαβάσετε
11 Φεβ 21
Δοκιμάζουμε το νέο adidas ULTRABOOST 21 - Μια HI ENERGY εμπειρία running
Επιμέλεια: Γρηγόρης Σκουλαρίκης
Η adidas παρουσίασε πριν λίγες μέρες το νέο ULTRABOOST 21, την ανανεωμένη έκδοση του πιο επιτυχημένου running παπουτσιού της εταιρείας και μας υπόσχεται πως αυτό το running μοντέλο θα μας προσφέρει ακόμα μεγαλύτερη επιστροφή ενέργειας σε κάθε διασκελισμό.
27 Ιαν 21
Cryosauna Therapy: Κλείσε θέση στην Ολόσωμη Κρυοθεραπεία που θα απογειώσει τις επιδόσεις σου!
Χάρη στις δυνατότητες της σύγχρονης επιστημονικής και τεχνολογικής εξέλιξης στην ιατρική, ο φυσικοθεραπευτής έχει την δυνατότητα να χρησιμοποιήσει παράλληλα νέες εξελιγμένες μορφές θεραπευτικών μέσων. Η Ολόσωμη Κρυοθεραπεία είναι μία διαδικασία κατά την οποία εφαρμόζονται στο σώμα μας πάρα πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που ενισχύουν την θεραπευτική δράση


©2005-2021 RunningNews.gr: Τα πάντα για το τρέξιμο, το δρομέα και τους αγώνες δρόμου. Ενημέρωση, Αρθρογραφία, Φωτογραφίες, Βίντεο, Φόρουμ - Όροι Χρήσης
Επικοινωνήστε μαζί μας για οτιδήποτε επιθυμείτε στο info [at] runningnews [dot] gr - Αν επιθυμείτε να διαφημιστείτε στο RunningNews.gr δείτε εδω

SportsWeb.gr Network: RunningNews.gr - trinews.gr - Runster.gr - Energy Races - duathlon.gr - Nutrition News - Fitness Pulse