Thessaloniki Night Half Marathon
Αρχική Ειδήσεις Καλεντάρι Αποτελέσματα Ενημέρωση Εικόνες Άρθρα Εξοπλισμός Forum Διαφήμιση
Trinews.gr NSCoaching My Athlete Energy Duathlon Karpenissi Energy Races Kasimis Training
Ενημέρωση
Saucony
Metron Group
Corfu Half Marathon
Kallithea Half Marathon
Andros Trail Race
X-treme Stores
ERGO Marathon EXPO
18 Νοέ 18 ← πίσω

5ος Λαϊκός Αγώνας Δρόμου «ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΕΡΕΝΤΑ» Γράφω για όσα είδα και άκουσα…

Κώστας Τσαγκαράκης

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

 

5ος Λαϊκός Αγώνας Δρόμου «ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΕΡΕΝΤΑ»

Γράφω για όσα είδα και άκουσα…

Κώστας Τσαγκαράκης.

 

    Σήμερα το πρωί, Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2018, διεξήχθη ο 5ος Λαϊκός Αγώνας Δρόμου, με  την επωνυμία «Παναγία Μερέντα», ο οποίος διοργανώθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, τον καθεδρικό Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννη Μαρκοπούλου. Ο αγώνας διοργανώνεται κάθε χρόνο εν όψει της Ιερής Πανηγύρεως της Παναγίας Μερέντας, για τη γιορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου (21 Νοεμβρίου).

Ο αγώνας περιλάμβανε δύο διαδρομές: 1.000 μ. για μικρά παιδιά και 10.000 μ. για ενήλικες δρομείς και περιπατητές.

    Είχα την τύχη να παραβρεθώ, όχι σαν δρομέας, γιατί τους τελευταίους μήνες έχω ένα σοβαρό τραυματισμό, αλλά σαν φίλαθλος – θεατής. Σ’ αυτό το απομακρυσμένο σημείο του Μαρκόπουλου Αττικής διεξάγεται για Πέμπτη συνεχή χρονιά αυτός ο αγώνας δρόμου, ο οποίος συγκεντρώνει το ενδιαφέρον πολλών δρομέων από όλη την Αττική, καθώς και δρομείς  εκτός Αττικής. Οι δηλώσεις συμμετοχής είχαν ξεπεράσει τις εξακόσιες. Οι καιρικές συνθήκες όμως ήταν καθόλα αντίξοες. Βροχή και χαμηλές θερμοκρασίες. Οι δρομείς όμως, που φημίζονται ότι είναι παντός καιρού, κατέφθασαν και με απαράμιλλο ενθουσιασμό έλαβαν μέρος στον αγώνα. Μερικοί πρόσφεραν διάφορα είδη τροφίμων μακράς διάρκειας, για την ενίσχυση των σκοπών του Ιερού Ναού.

      Εδώ οφείλω να επισημάνω αυτά που θεωρώ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της διοργάνωσης (και αποτελούν και το λόγο για τον οποίο προβαίνω εγώ, που δεν είμαι μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής, στην αποστολή του παρόντος Δελτίου Τύπου):

Κεντρικός συντονιστής, Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, αλλά και εκφωνητής και εμψυχωτής και σημείο αναφοράς όλης της εκδήλωσης ήταν ο Πρεσβύτερος Σταμάτιος Νικολάκης. Ο ιερέας που συνδύασε την ιερωσύνη του με τη διοργάνωση ενός επίσημου αγώνα δρόμου, δηλαδή της άσκησης του σώματος, της ευκαιρίας που δίνει επί ΠΕΝΤΕ συνεχή χρόνια σε μικρούς και μεγάλους να αθληθούν. Πληροφορήθηκα ότι ο πατέρας Σταμάτιος, πριν να χειροτονηθεί ήταν αθλητής των μεγάλων αποστάσεων και του βάδην. Η αισιοδοξία του πατρός Σταματίου και των λοιπών διοργανωτών σχολιάζοντας την ασταμάτητη βροχή, την χαρακτήρισαν «ως αγιασμό» των αγώνων και έτσι με υπομονή συνέχισαν το έργο τους.

   Ο αγώνας ξεκίνησε με συνέπεια ακριβώς την ώρα που είχε η ανακοίνωση. Προηγήθηκε ο αγώνας των 1.000 μέτρων για μικρά παιδιά. Βέβαια ήταν πολύ δύσκολη μέρα και τα μικρά παιδιά δεν προσήλθαν όλα όσα είχαν δηλώσει συμμετοχή. Κινδύνευαν να αρρωστήσουν. Έτρεξαν τελικά ΕΠΤΑ παιδάκια και τερμάτισαν καταχειροκροτούμενα από τους πολυπληθείς φιλάθλους και τους δρομείς των 10.000 μ. Αμέσως μετά, αφού τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για δύο συναθλητές μας που έφυγαν από τη ζωή: του Νίκου Ξένου και του Κυριάκου Λαζαρίζη, ακολούθησαν μερικές βραβεύσεις που είχε αποφασίσει η Οργανωτική Επιτροπή. Στη συνέχεια δόθηκε η εκκίνηση του αγώνα των 10.000 μ. Ο πατήρ Σταμάτιος, ως έμπειρος διοργανωτής, μέτρησε αντίστροφα από το δέκα προς το ένα και έδωσε την εκκίνηση. Μετά από 37,5 λεπτά κατέφθασε ο πρώτος δρομέας και ακολούθησαν άλλοι 202. Δηλαδή το πρωινό αυτό της βροχερής Κυριακής, μπροστά στο μικρό αλλά πολύ ιστορικό Εκκλησάκι της Παναγίας Μερέντας, τερμάτισαν 203 δρομείς και περιπατητές.

    Το ξεχωριστό του αγώνα ήταν ότι δεν υπήρχαν νικητές, δεν υπήρχαν κατηγορίες, δεν υπήρχε βάθρο απονομών, δεν υπήρχε χρονομέτρηση. Όλοι όσοι τερμάτιζαν πήραν ένα αναμνηστικό δίπλωμα και ένα μετάλλιο. Και πριν να απομακρυνθούν από τη χοάνη τερματισμού πήραν όλοι από ένα σάκο, που περιείχε πλούσια είδη (μπανάνα, εμφιαλωμένο νερό, χυμό, ξηρούς καρπούς, τοπικό κρασί, κουλουράκια 4 ειδών, ψωμί για τοστ και μία κρέμα). Φυσικά πήραν και το χειροκρότημα όλων των φιλάθλων αλλά και τα συγχαρητήρια και τις ευχές του ιερέα Πατέρα Σταματίου, ο οποίος σε όλη τη διάρκεια του αγώνα, κάτω από τη συνεχή βροχή, εκφωνούσε από το μικρόφωνο τον αριθμό συμμετοχής των δρομέων που τερμάτιζαν.

    Πέραν αυτών κατέγραψα: τη μεγάλη αψίδα εκκίνησης –  τερματισμού, τη μεγαφωνική εγκατάσταση με την κατάλληλη για αγώνες μουσική, την παρουσία και προσφορά πληθώρας εθελοντών, που είχαν αναλάβει εργασία, από πολύ νωρίς το πρωί, κάτω από τη συνεχή βροχή, στο χώρο μπροστά από την εκκλησία και σε όλο το μήκος της διαδρομής (μέσα στις εγκαταστάσεις του Ιπποδρόμου, που είχε λάσπες και ανηφόρες και εκπλήξεις), την παρουσία της Τοπικής Τροχαίας με μεγάλη δύναμη, του ασθενοφόρου και ιατρού, την Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών αποστολών Μαρκοπούλου – Κουβαρά, δύο σκηνών για να φυλάσσεται ο ιματισμός των δρομέων, των εγκαταστάσεων για γραμματεία και για τη φύλαξη των προσφερομένων ειδών, ενός πολύ μεγάλου αριθμού χορηγών, που πρόσφεραν τα είδη που δόθηκαν στους τερματίζοντες αθλητές, τη συμμετοχή ομάδας δρομέων – φοιτητών από τη Σχολή Ευελπίδων, που συνοδεύτηκαν από το Διοικητή της Σχολής, ο οποίος συμμετείχε και τερμάτισε και ο ίδιος στον αγώνα των 10 χιλμ.,

    Και όλα τα ανωτέρω και αρκετά που οπωσδήποτε ξέφυγαν από τη δική μου ματιά προσφέρθηκαν ΔΩΡΕΑΝ. Η δική μου επισήμανση είναι ότι όλοι οι ανωτέρω «πείσθηκαν» από τον Ιερέα Πατέρα Σταμάτιο και αφιέρωσαν  και πρόσφεραν το χρόνο τους, τη συμμετοχή τους στον αγώνα, τις προσωπικές και ειδικές υπηρεσίες τους και τα πολλά είδη της διοργάνωσης.

    Δικό μου συμπέρασμα: Πολλά μπορούν να γίνουν όταν υπάρχει μεράκι και όραμα. Και δεν χρειάζεται υλική ανταμοιβή. Μεγαλύτερη είναι η ικανοποίηση που πήραν όλοι αυτοί οι άνθρωποι του Μαρκόπουλου, ο ιερέας και οι εθελοντές, από τις ευχαριστίες των δρομέων, οι οποίοι γυρίζοντας στα σπίτια τους θα γίνουν κήρυκες και διαφημιστές του αγώνα. Αυτό αποδεικνύεται από τη διατήρηση του ενδιαφέροντος των ανώνυμων δρομέων κάθε χρόνο.

    Και λίγα λόγια για το ιστορικό εκκλησάκι, σε περίληψη, από όσα μπόρεσα να διαβάσω από σχετικές πηγές. Η Μερέντα είναι βουνό της Αττικής. Βρίσκεται στο νότιο τμήμα του νομού ανάμεσα στους οικισμούς Μαρκόπουλο Μεσογαίας, Καλύβια Θορικού, Πόρτο Ράφτη και Κουβαράς. Το όνομά της οφείλεται σε παραφθορά της ονομασίας του παρακείμενου αρχαίου Αθηναϊκού δήμου, του Μυρρινούντα. Έχει μέγιστο υψόμετρο 613 μέτρα. Δυτικά συνδέεται με το Πάνειο Όρος. Καλύπτεται κυρίως από χαμηλή βλάστηση. Η βόρεια της πλευρά είναι πλήρως λαξευμένη από τα λατομεία Μαρκοπούλου.

Η εκκλησία βρίσκεται στις υπώρειες του όρους Μερέντα στα νοτιοανατολικά της κατοικημένης περιοχής του Μαρκοπούλου και κοντά στο πηγάδι που βρίσκεται στον πίσω δρόμο Μαρκοπούλου – Κουβαρά.  Είναι αφιερωμένος, όπως αναφέραμε, στα Εισόδια της Θεοτόκου και εορτάζει στις 21 Νοεμβρίου και μάλιστα επειδή η γιορτή αυτή συμπίπτει με την εποχή της σποράς των σιτηρών, ονομάζεται και «Μεσοσπορίτισσα».

    Το βέβαιον είναι, με βάση τις τοιχογραφίες, ότι η πρώτη της οικοδομική φάση χρονολογείται στα τέλη του 13ου και η τελευταία στα τέλη του 18ου αιώνα, με δύο ενδιάμεσες φάσεις στον 15ο και 17ο αιώνα, χωρίς να είμαστε σίγουροι ότι συνέπεσαν με αντίστοιχες οικοδομικές εργασίες.

    Ο ναός υπέστη πολλές ανακατασκευές, οι οποίες φαίνεται ότι έγιναν πρόχειρα, γεγονός που αποδεικνύεται και από την ποιότητα της τοιχοποιίας, για την οποία δεν έχει ληφθεί καμία ιδιαίτερη φροντίδα. Όπως και σε άλλους αντίστοιχους ναούς της περιοχής, έτσι και εδώ, έχει χρησιμοποιηθεί οικοδομικό υλικό από αρχαία κτήρια. Μάλιστα βρέθηκαν εντοιχισμένα τμήματα ενεπίγραφων μαρμάρινων μελών, με χαρακτηριστικότερο δείγμα τη βάση του επιτύμβιου αγάλματος της Φρασίκλειας, το οποίο βρέθηκε στο γειτονικό αρχαϊκό νεκροταφείο.

    Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι τοιχογραφίες του ναού, οι οποίες παρατίθενται ανά τρεις ζώνες σε κάθε μακρά πλευρά, ενώ στην οροφή υπάρχουν σχέδια επάλληλων κύκλων και σταυρών και εκείνες που χρονολογούνται στον 13ο αιώνα. Πρόκειται για τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, τη Γέννηση του Χριστού, την Υπαπαντή, τη Βάπτιση, τους Τεσσαράκοντα Μάρτυρες, τους Αγίους Θεόδωρο τον Τήρωνα και Γεώργιο τον Διασορίτη, ο οποίος μάλιστα φέρει φράγκικη τριγωνική ασπίδα, στον νότιο τοίχο, τη Μεταμόρφωση, τη Βαϊοφόρο, τον Επιτάφιο θρήνο στον βόρειο τοίχο, τη Σταύρωση πάνω από την είσοδο του ναού, και άλλες. Στη συνέχεια διακρίνονται ίχνη τοιχογραφιών του 15ου και του 17ου αιώνα σε διάφορα σημεία του ναού, κυρίως σε γωνίες, αλλά και στο θριαμβευτικό τόξο, οι οποίες όμως έχουν επικαλυφθεί από νεώτερες.

 Κλείνω το σημείωμά μου με τα συγχαρητήριά μου προς όλους όσοι σήμερα διοργάνωσαν τον πιο πάνω αγώνα, καθώς και στους τολμηρούς δρομείς.

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

Κάντε "like" στη σελίδα μας στο facebook για όλα τα τελευταία Running News!

...διάβασε επίσης
Ο «μίνι Μαραθώνιος» στην Αυθεντική διαδρομή! «Κόντρες για τους αγώνες δρόμου»: και την «Καθημερινή» απασχόλησε το θέμα της παρεμπόδισης διεξαγωγής αγώνων

Runster
Σχόλια αναγνωστών
...διάβασε επίσης
Οι 20 καλύτερες επιδόσεις Ελλήνων και Ελληνίδων στην Αυθεντική διαδρομή, και τα περάσματα τους Οι καλύτεροι Έλληνες Μαραθωνοδρόμοι για το 2019
Ο 28χρονος ελίτ δρομέας που κατέρρευσε και έχασε τη ζωή του στο 10ο χιλιόμετρο του Μαραθωνίου των trials των ΗΠΑ Τι είναι το «καλό» και «κακό» λίπος: Οι καλύτερες τροφές για καύσεις [λίστα]
FitnessPulse

ELEPAP Marathon
Garmin FR family
Hoka
Runster
FitnessPulse.gr
Πρέπει να διαβάσετε
27 Ιουλ 19
Βάζουμε χρώμα στο τρέξιμο μας με τις νέες εκδόσεις του adidas ULTRABOOST 19
Επιμέλεια: Γρηγόρης Σκουλαρίκης
Τρέχουμε με τα νέα χρώματα του ULTRABOOST 19 που είναι πλέον διαθέσιμα! Μαζί με την καμπάνια 'FEEL THE BOOST', που είναι αφιερωμένη στην εμβληματική καινοτομία της adidas
15 Ιουλ 19
Δοκιμάσαμε το νέο PULSEBOOST HD της adidas
Επιμέλεια: Γρηγόρης Σκουλαρίκης
Οι adidas Runners Athens, το μεγαλύτερο running community της πόλης, και η INTERSPORT, η μεγαλύτερη αλυσίδα αθλητικών, σου προσφέρουν κάθε εβδομάδα μοναδικές running προπονήσεις στα βόρεια και νότια προάστια.
11 Ιουλ 19
28 Ιουλίου τρέξε στο Καρπενήσι και απόλαυσε μια αυθεντική εμπειρία
Την Κυριακή 28 Ιουλίου o Δήμος Καρπενησίου, η Ελληνική Ομοσπονδία Τριάθλου και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος- Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας συνδιοργανώνουν το “Energy Duathlon Karpenissi 2019”, την πιο κλασική διοργάνωση με τρέξιμο και ποδηλασία στην Ελλάδα. Παράλληλα θα διοργανωθεί και το “Energy Run Karpenissi 2019”.
09 Ιουλ 19
Τρέξε στον κορυφαίο ημιμαραθώνιο του Navarino Challenge στην θρυλική Βοϊδοκοιλιά!
Οι εγγραφές για την πολυβραβευμένη διοργάνωση αθλητικού τουρισμού συνεχίζονται με αμείωτο ενδιαφέρον και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να λάβουν μέρος, συμπληρώνοντας την ειδική φόρμα

©2005-2019 RunningNews.gr: Τα πάντα για το τρέξιμο, το δρομέα και τους αγώνες δρόμου. Ενημέρωση, Αρθρογραφία, Φωτογραφίες, Βίντεο, Φόρουμ - Όροι Χρήσης
Επικοινωνήστε μαζί μας για οτιδήποτε επιθυμείτε στο info [at] runningnews [dot] gr - Αν επιθυμείτε να διαφημιστείτε στο RunningNews.gr δείτε εδω

SportsWeb.gr Network: RunningNews.gr - trinews.gr - Runster.gr - Energy Races - duathlon.gr - Nutrition News - Fitness Pulse