Alexander the Great Marathon
Αρχική Ειδήσεις Καλεντάρι Αποτελέσματα Ενημέρωση Εικόνες Άρθρα Εξοπλισμός Forum Διαφήμιση
Roly Greece NSCoaching My Athlete Energy Photos Trinews.gr Kasimis Training
Άρθρα
Saucony
Metron Group
Volos Run
Kallithea Run
Nafplio Marathon
Stis geitonies tis Athinas
Methana Volcano Challenge
X-treme Stores

11 Ιαν 19 ← πίσω

Ευεργετική η σωματική άσκηση ακόμα και στις ηπατικές νόσους

Αλεξάνδρα Γαβαλά-Αλεξάκη

ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΗ Η ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΗΠΑΤΙΚΕΣ ΝΟΣΟΥΣ

 

ΓΡΑΦΕΙ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΑΒΑΛΑ ΑΛΕΞΑΚΗ

ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΠΑΝ/ΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΡΙΑ

 

 

Η σωματική αδράνεια, η σαρκοπενία και η οστική ευαισθησία είναι επικρατέστεροι, παράγοντες της νοσηρότητας και της θνησιμότητας σε ασθενείς με κίρρωση. Σε μια σειρά χρόνιων ασθενειών, η άσκηση είναι μια βασική σύσταση που υποστηρίζεται από κατευθυντήριες γραμμές και, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, ακόμη και με κυβερνητική χρηματοδότηση προγραμμάτων άσκησης. Σύμφωνα με την ευρύτερη βιβλιογραφία χρόνιων νόσων, τα αποδεικτικά στοιχεία για το όφελος της άσκησης στην κίρρωση είναι πολλά υποσχόμενα. Αρκετές μικρές δοκιμές έχουν αναφέρει σημαντικές βελτιώσεις στην υγεία των μυών (μάζα, δύναμη, λειτουργική ικανότητα), ποιότητα ζωής, κόπωση και μειώσεις στην κλίση της ηπατικής φλεβικής πίεσης, χωρίς ανεπιθύμητα συμβάντα. Με ισχυρά αναδυόμενα στοιχεία που περιβάλλουν τους σημαντικούς κινδύνους της σαρκοπενίας / αδυναμίας και  εμπειριών με τα προγράμματα άσκησης πριν από τη μεταμόσχευση, υποστηρίζουμε ότι η συνήθης φροντίδα των ασθενών στην κίρρωση πρέπει να περιλαμβάνει μια συνταγογράφηση άσκησης. Ορισμένοι κλινικοί ιατροί ενδέχεται να μην έχουν τους πόρους και το αναγκαίο υπόβαθρο για να μεταφράσουν τα υπάρχοντα στοιχεία σε μια πρακτική επέμβαση.

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της Αμερικανικής Ακαδημίας Αθλητιατρικής (ACSM) για τη διαχείριση ατόμων με χρόνιες παθήσεις και αναπηρίες, η προπόνηση αποτελεί βασική σύσταση για όλους τους ασθενείς με χρόνιες παθήσεις.

Στην κίρρωση, ο υψηλός βαθμός φυσικής αεργίας λειτουργεί σε συνδυασμό με πολλούς άλλους παράγοντες όπως η γήρανση, μειωμένη σύνθεση των ηπατικών πρωτεϊνών, υπερμεταβολισμός, αύξηση των φλεγμονωδών κυτοκινών, υπεραμμωναιμία και χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης.

Για τη μειωμένη καρδιοαναπνευστική ικανότητα:Η πρόσληψη οξυγόνου κατά τη διάρκεια της μέγιστης αερόβιας άσκησης είναι το χρυσό πρότυπο μέτρησης της αερόβιας ισχύος (κορυφή VO2), ενώ η απόσταση που καλύπτεται κατά τη διάρκεια μιας δοκιμής βάδισης 6 λεπτών είναι ένα μέτρο αερόβιας αντοχής. Η μείωση σε κάθε ένα από αυτά τα μέτρα συσχετίζεται με την αυξημένη θνησιμότητα και μπορεί να είναι ένας πιο ευαίσθητος προγνωστικός δείκτης θνησιμότητας από την σαρκοπενία. Σε μία συστηματική ανασκόπηση των 1.107 ασθενών με κίρρωση που υποβλήθηκαν σε αξιολόγηση μεταμόσχευσης ήπατος , ο μέσος όρος VO2max ήταν 17,4 ml / kg / min, μια τιμή που ήταν κάτω από το ελάχιστο επίπεδο που απαιτείται για πλήρη και ανεξάρτητη διαβίωση (<18 ml / kg / min) και αντιστοιχούσε στο VO2 που αναμενόταν από μια γυναίκα στην όγδοη δεκαετία ζωής με καθιστικό πρότυπο διαβίωσης.

Ο υποσιτισμός πρωτεϊνικής ενέργειας υπάρχει, ωστόσο, σε περισσότερους από τους μισούς ασθενείς με κίρρωση του ήπατος. Η κατακράτηση νερού, που παρατηρείται συνήθως σε αυτούς τους ασθενείς, μπορεί τεχνητά να αυξήσει το σωματικό βάρος και να καθυστερήσει την αναγνώριση της κακής διατροφικής κατάστασης και της μειωμένης μυϊκής μάζας. Μετά από μια ολονύκτια νηστεία, οι ασθενείς με κίρρωση του ήπατος αναπτύσσουν το ίδιο πρότυπο οξείδωσης των καυσίμων όπως αυτό που παρατηρείται σε φυσιολογικούς ελέγχους που υποβάλλονται σε πείνα 3 ημερών. Αυτό το φαινόμενο ονομάστηκε "επιταχυνόμενη πείνα".Τα μυϊκά συμπτώματα, όπως οι μυϊκές κράμπες, έχουν αναφερθεί στην πραγματικότητα ως ο παράγοντας που συνδέεται στενότερα με την κακή ποιότητα ζωής που σχετίζεται με την υγεία ασθενών . Δεν αποτελεί έκπληξη, κιρρωτικούς ασθενείς συχνά εμφανίζουν πρόωρη παύση της άσκησης με χαμηλό VO2max σε χαμηλές φόρτο εργασίας.

Η αντίσταση στην ινσουλίνη στον σκελετικό μυ είναι η αιτία της εκτροπής της γλυκόζης στο ήπαρ για σύνθεση ελευθερων λιπαρών οξέων τα οποία οδηγούν σε λιπαρό ήπαρ και καταστροφή και φλεγμονή των ηπατικών κυττάρων.Οι καλύτερες διαθέσιμες ενδείξεις ότι η σωματική άσκηση μπορεί να τροποποιήσει τη σύνθεση λιπαρών οξέων απο τον ίδιο τον οργανισμό(de novo)ασθενείς με λιπώδη ηπατοπάθεια έχουν ενθαρρύνει την συμμετοχή  σε ελεγχόμενα προγράμματα άσκησης.

Παράλληλα μελέτες έχουν αποδείξει ότι 12 εβδομάδες αερόβιας άσκησης είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση ενζύμων που ήταν υπεύθηνα για τη σύνθεση ελεύθερων λιπαρών οξέων και αναστροφή της ηπατικής στεάτωσης(λιπαρότητας).Ας μην ξεχνάμε ότι επιγενετικοί μηχανισμοι(διαφορετική έκφραση γονιδίων ) συντελούνται υπο το πρίσμα ενός οργανομένου προγράμματος άσκησης και βοηθά τη μείωση λιπογένεσης και ινσουλιναιμίας και καλύτερης μεταβολικής διαχείρησης της ηπατικής ασθένειας.

ΓΡΑΦΕΙ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΑΒΑΛΑ ΑΛΕΞΑΚΗ

ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΠΑΝ/ΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΡΙΑ

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

Κάντε "like" στη σελίδα μας στο facebook για όλα τα τελευταία Running News!

...διάβασε επίσης
3 Απλοί τρόποι να μειώσουμε το stress Συμβουλές προπόνησης από τον υπερμαραθωνοδρόμο Γιάννη Κουρκουρίκη

Runster
Σχόλια αναγνωστών
...διάβασε επίσης
Προπόνηση δρομικών ασκήσεων με την Αναστασία Μαρινάκου Αγελαδινό VS Κατσικίσιο Γάλα
«Τι προπόνηση έχουμε σήμερα?» Σαλταδόροι στο Μαραθώνιο υπήρχαν πάντα! Διαβάστε μια ιστορία απάτης του …1948
FitnessPulse

MyElements Sports

Garmin FR family
Fitness Awards
FitnessPulse.gr
Runster
Πρέπει να διαβάσετε
15 Μάρ 20
Διαβάστε το νέο βιβλίο «Νενικήκαμεν» - Η ιστορία του πρώτου Μαραθωνοδρόμου (+Διαγωνισμός)
Αυτές τις μέρες, που εξαιτίας των δυσχερών καταστάσεων με τον κοροναϊο μένουμε περισσότερο στο σπίτι και είναι ευκαιρία να διαβάσουμε και κάποιο βιβλίο. Γι' αυτό σας έχουμε μια πολύ καλή πρόταση που έφτασε πρόσφατα τα χέρια μας.
05 Μάρ 20
Το ολοκαίνουριο adidas SL20 είναι εδώ και σε προκαλεί να γίνεις πιο γρήγορος από αυτά που σε κρατούν πίσω!
Επιμέλεια: Γρηγόρης Σκουλαρίκης
Η adidas λανσάρει το νέο πανάλαφρο παπούτσι για τρέξιμο adidas SL20 καινοτομώντας για άλλη μια φορά, όχι μόνο με τα υλικά του παπουτσιού, αλλά και με το τρόπο που αυτό θέλει να εμπνεύσει μέσα από την καμπάνια FASTER THAN.
04 Μάρ 20
Αυτό το Σάββατο 07.03, η Θεσσαλονίκη γίνεται FASTER THAN
Αλλάζουμε το νόημα του «Γρήγορου». «Γρήγορο» δεν είναι απλά ένας αριθμός, είναι αυτό που νιώθεις. Γιατί το τρέξιμο είναι θέμα προσωπικής αλλαγής και αυτοβελτίωσης.


©2005-2020 RunningNews.gr: Τα πάντα για το τρέξιμο, το δρομέα και τους αγώνες δρόμου. Ενημέρωση, Αρθρογραφία, Φωτογραφίες, Βίντεο, Φόρουμ - Όροι Χρήσης
Επικοινωνήστε μαζί μας για οτιδήποτε επιθυμείτε στο info [at] runningnews [dot] gr - Αν επιθυμείτε να διαφημιστείτε στο RunningNews.gr δείτε εδω

SportsWeb.gr Network: RunningNews.gr - trinews.gr - Runster.gr - Energy Races - duathlon.gr - Nutrition News - Fitness Pulse