New Balance
Thessaloniki Night Half Marathon
Αρχική Ειδήσεις Καλεντάρι Αποτελέσματα Ενημέρωση Εικόνες Άρθρα Εξοπλισμός Forum Διαφήμιση
Trinews.gr NSCoaching My Athlete Tolo Energy Triathlon Energy Races Kasimis Training
Άρθρα
Run together
Metron Group
Aktios Dromos
Nea Smyrni Historic Run
Cardio Run
X-treme Stores
Mizuno
11 Ιαν 19 ← πίσω

Ευεργετική η σωματική άσκηση ακόμα και στις ηπατικές νόσους

Αλεξάνδρα Γαβαλά-Αλεξάκη

ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΗ Η ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΗΠΑΤΙΚΕΣ ΝΟΣΟΥΣ

 

ΓΡΑΦΕΙ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΑΒΑΛΑ ΑΛΕΞΑΚΗ

ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΠΑΝ/ΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΡΙΑ

 

 

Η σωματική αδράνεια, η σαρκοπενία και η οστική ευαισθησία είναι επικρατέστεροι, παράγοντες της νοσηρότητας και της θνησιμότητας σε ασθενείς με κίρρωση. Σε μια σειρά χρόνιων ασθενειών, η άσκηση είναι μια βασική σύσταση που υποστηρίζεται από κατευθυντήριες γραμμές και, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, ακόμη και με κυβερνητική χρηματοδότηση προγραμμάτων άσκησης. Σύμφωνα με την ευρύτερη βιβλιογραφία χρόνιων νόσων, τα αποδεικτικά στοιχεία για το όφελος της άσκησης στην κίρρωση είναι πολλά υποσχόμενα. Αρκετές μικρές δοκιμές έχουν αναφέρει σημαντικές βελτιώσεις στην υγεία των μυών (μάζα, δύναμη, λειτουργική ικανότητα), ποιότητα ζωής, κόπωση και μειώσεις στην κλίση της ηπατικής φλεβικής πίεσης, χωρίς ανεπιθύμητα συμβάντα. Με ισχυρά αναδυόμενα στοιχεία που περιβάλλουν τους σημαντικούς κινδύνους της σαρκοπενίας / αδυναμίας και  εμπειριών με τα προγράμματα άσκησης πριν από τη μεταμόσχευση, υποστηρίζουμε ότι η συνήθης φροντίδα των ασθενών στην κίρρωση πρέπει να περιλαμβάνει μια συνταγογράφηση άσκησης. Ορισμένοι κλινικοί ιατροί ενδέχεται να μην έχουν τους πόρους και το αναγκαίο υπόβαθρο για να μεταφράσουν τα υπάρχοντα στοιχεία σε μια πρακτική επέμβαση.

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της Αμερικανικής Ακαδημίας Αθλητιατρικής (ACSM) για τη διαχείριση ατόμων με χρόνιες παθήσεις και αναπηρίες, η προπόνηση αποτελεί βασική σύσταση για όλους τους ασθενείς με χρόνιες παθήσεις.

Στην κίρρωση, ο υψηλός βαθμός φυσικής αεργίας λειτουργεί σε συνδυασμό με πολλούς άλλους παράγοντες όπως η γήρανση, μειωμένη σύνθεση των ηπατικών πρωτεϊνών, υπερμεταβολισμός, αύξηση των φλεγμονωδών κυτοκινών, υπεραμμωναιμία και χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης.

Για τη μειωμένη καρδιοαναπνευστική ικανότητα:Η πρόσληψη οξυγόνου κατά τη διάρκεια της μέγιστης αερόβιας άσκησης είναι το χρυσό πρότυπο μέτρησης της αερόβιας ισχύος (κορυφή VO2), ενώ η απόσταση που καλύπτεται κατά τη διάρκεια μιας δοκιμής βάδισης 6 λεπτών είναι ένα μέτρο αερόβιας αντοχής. Η μείωση σε κάθε ένα από αυτά τα μέτρα συσχετίζεται με την αυξημένη θνησιμότητα και μπορεί να είναι ένας πιο ευαίσθητος προγνωστικός δείκτης θνησιμότητας από την σαρκοπενία. Σε μία συστηματική ανασκόπηση των 1.107 ασθενών με κίρρωση που υποβλήθηκαν σε αξιολόγηση μεταμόσχευσης ήπατος , ο μέσος όρος VO2max ήταν 17,4 ml / kg / min, μια τιμή που ήταν κάτω από το ελάχιστο επίπεδο που απαιτείται για πλήρη και ανεξάρτητη διαβίωση (<18 ml / kg / min) και αντιστοιχούσε στο VO2 που αναμενόταν από μια γυναίκα στην όγδοη δεκαετία ζωής με καθιστικό πρότυπο διαβίωσης.

Ο υποσιτισμός πρωτεϊνικής ενέργειας υπάρχει, ωστόσο, σε περισσότερους από τους μισούς ασθενείς με κίρρωση του ήπατος. Η κατακράτηση νερού, που παρατηρείται συνήθως σε αυτούς τους ασθενείς, μπορεί τεχνητά να αυξήσει το σωματικό βάρος και να καθυστερήσει την αναγνώριση της κακής διατροφικής κατάστασης και της μειωμένης μυϊκής μάζας. Μετά από μια ολονύκτια νηστεία, οι ασθενείς με κίρρωση του ήπατος αναπτύσσουν το ίδιο πρότυπο οξείδωσης των καυσίμων όπως αυτό που παρατηρείται σε φυσιολογικούς ελέγχους που υποβάλλονται σε πείνα 3 ημερών. Αυτό το φαινόμενο ονομάστηκε "επιταχυνόμενη πείνα".Τα μυϊκά συμπτώματα, όπως οι μυϊκές κράμπες, έχουν αναφερθεί στην πραγματικότητα ως ο παράγοντας που συνδέεται στενότερα με την κακή ποιότητα ζωής που σχετίζεται με την υγεία ασθενών . Δεν αποτελεί έκπληξη, κιρρωτικούς ασθενείς συχνά εμφανίζουν πρόωρη παύση της άσκησης με χαμηλό VO2max σε χαμηλές φόρτο εργασίας.

Η αντίσταση στην ινσουλίνη στον σκελετικό μυ είναι η αιτία της εκτροπής της γλυκόζης στο ήπαρ για σύνθεση ελευθερων λιπαρών οξέων τα οποία οδηγούν σε λιπαρό ήπαρ και καταστροφή και φλεγμονή των ηπατικών κυττάρων.Οι καλύτερες διαθέσιμες ενδείξεις ότι η σωματική άσκηση μπορεί να τροποποιήσει τη σύνθεση λιπαρών οξέων απο τον ίδιο τον οργανισμό(de novo)ασθενείς με λιπώδη ηπατοπάθεια έχουν ενθαρρύνει την συμμετοχή  σε ελεγχόμενα προγράμματα άσκησης.

Παράλληλα μελέτες έχουν αποδείξει ότι 12 εβδομάδες αερόβιας άσκησης είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση ενζύμων που ήταν υπεύθηνα για τη σύνθεση ελεύθερων λιπαρών οξέων και αναστροφή της ηπατικής στεάτωσης(λιπαρότητας).Ας μην ξεχνάμε ότι επιγενετικοί μηχανισμοι(διαφορετική έκφραση γονιδίων ) συντελούνται υπο το πρίσμα ενός οργανομένου προγράμματος άσκησης και βοηθά τη μείωση λιπογένεσης και ινσουλιναιμίας και καλύτερης μεταβολικής διαχείρησης της ηπατικής ασθένειας.

ΓΡΑΦΕΙ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΑΒΑΛΑ ΑΛΕΞΑΚΗ

ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΠΑΝ/ΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΡΙΑ

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

Κάντε "like" στη σελίδα μας στο facebook για όλα τα τελευταία Running News!

...διάβασε επίσης
Μείωση του σωματικού λίπους – Tι κάνουμε λάθος; Για αυτούς που δεν τερμάτισαν στο Σπάρταθλον 2019

Runster
Σχόλια αναγνωστών
...διάβασε επίσης
Ρόδι: Η υπερτροφή του φθινοπώρου Κατανόηση την συσχέτισης διατροφής/ανοσολογίας
37ος Αυθεντικός Μαραθώνιος. Το exit poll της επιτυχίας! Jon Tvedt. Ο κορυφαίος trail runner που δάμασε τα βουνά, όχι όμως και το κρύο χάνοντας τη ζωή του σε προπόνηση
FitnessPulseGarmin FR family
Hoka
Athens Marathon EXPO
Runster
FitnessPulse.gr
Kallithea Night Run
Πρέπει να διαβάσετε
14 Οκτ 19
Fresh Foam Beacon v2
Στο κεφάλαιο των προπονητικών παπουτσιών έρχεται το νέο Fresh Foam Beacon v2 να ανατρέψει τα δεδομένα που ήξερες μέχρι τώρα.
11 Οκτ 19
SPARTAN RACE : ο νο1 αγώνας με εμπόδια στον κόσμο!
Επιμέλεια: Γιώργος Σπύρος
Το Spartan Race, επειδή ακριβώς είμαστε στην Ελλάδα, κινδυνεύει να παρεξηγηθεί σαν μια διοργάνωση τοπικού χαρακτήρα στο δήμο Σπάρτης. Η λέξη όμως SPARTAN είναι γνωστή σε όλο τον πλανήτη με την έννοια του πολεμιστή, του σκληραγωγημένου
27 Σεπ 19
Ραντεβού στο Τολό 13 Οκτωβρίου για το Energy Triathlon Tolo 2019
Ο Δήμος Ναυπλιέων και η Ελληνική Ομοσπονδία Τριάθλου διοργανώνουν για 4η συνεχή χρονιά το Energy Triathlon Tolo, με συνδιοργανωτές τους συλλόγους Ν.Ο.Ναυπλίου & Κ.Ο. Ναυπλίου «Εύρος», την Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019, στο πανέμορφο Τολό του Δήμου Ναυπλιέων στην Αργολίδα.
14 Σεπ 19
FuelCell Propel: το νέο παπούτσι της New Balance για μεγάλες ταχύτητες
Η New Balance επιστρέφει με την ανανεωμένη τεχνολογία FuelCell, με το Propel να είναι το πιο γρήγορο αποτέλεσμά της

©2005-2019 RunningNews.gr: Τα πάντα για το τρέξιμο, το δρομέα και τους αγώνες δρόμου. Ενημέρωση, Αρθρογραφία, Φωτογραφίες, Βίντεο, Φόρουμ - Όροι Χρήσης
Επικοινωνήστε μαζί μας για οτιδήποτε επιθυμείτε στο info [at] runningnews [dot] gr - Αν επιθυμείτε να διαφημιστείτε στο RunningNews.gr δείτε εδω

SportsWeb.gr Network: RunningNews.gr - trinews.gr - Runster.gr - Energy Races - duathlon.gr - Nutrition News - Fitness Pulse