Alexander the Great Marathon
Αρχική Ειδήσεις Καλεντάρι Αποτελέσματα Ενημέρωση Εικόνες Άρθρα Εξοπλισμός Forum Διαφήμιση
Trinews.gr NSCoaching My Athlete Energy Photos Energy Races Kasimis Training
Άρθρα
Mizuno

SauconySanta Run KEDMA

X-treme Stores
25 Σεπ 20 ← πίσω

Στο ποδόσφαιρο δεν κολλάει

Επιμέλεια: Κώστας Παλάντζας
Ημέρα μεγάλης λύπης η σημερινή, σε όλο τον κόσμο. Χρειάστηκε να περάσουν 38 χρόνια από τότε που έγινε για πρώτη φορά το Σπάρταθλο, για να ματαιωθεί φέτος. Αυτή την ώρα οι Σπαρταθλητές θα βρίσκονταν στα μισά της διαδρομής και θα όδευαν για τη Σπάρτη, τρέχοντας σε έναν αγώνα  - σύμβολο που έχει ξεφύγει από τα όρια της πατρίδας μας και αποτελεί Παγκόσμια Κληρονομιά για την ανθρωπότητα.


Ο αγώνας στις 4 δεκαετίες του έχει αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα κατα καιρούς και μερικές φορές κινδύνευσε η διεξαγωγή του, είτε από απεργίες που τον επηρέαζαν, είτε από τις καιρικές συνθήκες, τον σχεδόν καύσωνα πολλές φορές, ή και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως τον κυκλώνα «Ζορμπά» το 2018 που είχε οδηγήσει στην αναβολή 15 αγώνων δρόμου στην Ελλάδα εκείνο το Σαββατοκύριακο, όχι όμως και του Σπαρτάθλου, που κατόρθωσε να διεξαχθεί.

Ώσπου ήρθε η αθάνατη Ελληνική γραφειοκρατία. Η Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, και η Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπή της ΓΓΑ βαρέθηκαν να συντάξουν ξεχωριστούς όρους για κάθε άθλημα και αγώνισμα, με συνέπεια είτε πας σε γάμο, είτε για πιγκ πογκ, είτε να τρέξεις μαζί με άλλους 300 Σπαρταθλητές σε μια διαδρομή 246 χιλιομέτρων, να θεωρείται ότι προξενείς τον ίδιο συνωστισμό και ότι πρέπει να ληφθούν τα ίδια ακριβώς μέτρα για τον covid. 100 λοιπόν οι επιτρεπόμενες συμμετοχές στο Σπάρταθλο, και η χώρα μας κατάφερε το ακατόρθωτο: να ακυρώσει τον αγώνα.

Με ακύρωση κινδυνεύει και ο άλλος αγώνας - κόσμημα της χώρας μας, ο Αυθεντικός Μαραθώνιος. Το αρχικό πρωτόκολλο που ενέκρινε η ΓΓΑ για τους αγώνες δρόμου, πήγε περίπατο με την προσθήκη και των άλλων κανόνων. Είναι χαρακτηριστικό ότι το τρέξιμο αγώνων δρόμου είναι το μόνο άθλημα που επηρεάζεται ουσιαστικά στη χώρα μας από τα μέτρα, και μάλιστα εις διπλούν. Κάθε άλλο άθλημα διεξάγεται κανονικά, χωρίς ουσιώδεις αλλαγές από τους όρους που γινόταν πάντα. Αντίθετα το τρέξιμο εκτός από το πλήθος αναβολών και ακυρώσεων που έχει υποστεί, υπόκειται και μια δεύτερη αλλοίωση στις συνθήκες διεξαγωγής όσων αγώνων έχουν απομείνει. Γράφαμε σε ανύποπτο χρόνο το άρθρο " Gun time vs chip time: γιατί η κατάταξη στους αγώνες γίνεται με βάση τον μεικτό χρόνο " και εξηγούσαμε γιατί οι δρομείς, τουλάχιστον του ίδιου επιπέδου, πρέπει να ξεκινάνε μαζί. Ως υποχώρηση οι αγώνες δρόμου αποδέχθηκαν οι εκκινήσεις τους να γίνονται ατομικά, οπότε οι ανταγωνιζόμενοι δεν μπορούν να έχουν αντίληψη της θέσης που βρίσκονται κατά τη διάρκεια του αγώνα, ενώ το μέτρο φέρει και "παράπλευρες απώλειες" όπως συνέβη την Κυριακή ( Επίθεση τσομπανόσκυλου σε αθλήτρια στον Γύρο Λίμνης Ιωαννίνων ), κάτι που ούτε αυτό προέβλεψε ή ενδιαφέρθηκε η ΓΓΑ ότι μπορεί να συμβεί.


Και όλα αυτά, ενώ οι δρομείς όποτε τύχει να συναντηθούν στους αγώνες δρόμου, κρατούν αποστάσεις ασφαλείας στο προσπέρασμα, αντίθετα από τα ομαδικά σπορ όπου η επαφή είναι υποχρεωτική. Για να κάνουμε μια σύγκριση πχ με το ποδόσφαιρο, αν λαμβάνονταν αντίστοιχα μέτρα για το τρέξιμο σε αυτό, οι αγώνες ποδοσφαίρου θα έπρεπε να γίνονται με μικρότερο αριθμό αγωνιζομένων, και με αποστάσεις μεταξύ τους. Θα έπρεπε να καταργηθεί και το οφσάιντ, ή και να... παροτρύνεται! Να ακυρώνονται τα γκολ που δεν είναι οφσάιντ, επειδή οι παίκτες ήταν δίπλα. Αστείο φυσικά μεν, αλλά...

Ακόμη πιο χαρακτηριστικό ως προς την άνιση αντιμετώπιση που αντιμετωπίζουν οι ερασιτέχνες δρομείς, είναι ότι στους ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές δεν εφαρμόζεται το αυστηρό πρωτόκολλο των μεγάλων διοργανώσεων. Οι ομάδες της Super League όταν ξαναάρχισε το πρωτάθλημα κλείνονταν σε ξενοδοχεία και έπαιζαν κατόπιν τεστ και αυστηρών ελέγχων. Αντίθετα στους εκατοντάδες αγώνες ποδοσφαίρου κάθε Σαββατοκύριακου των τοπικών πρωταθλημάτων οι ομάδες των πόλεων και των χωριών παίζουν κόντρα σε ομάδες άλλων πόλεων και χωριών έχοντας βάση της φύσης του αθλήματος αναγκαστικά επαφές επί 90 λεπτά. Το ίδιο ισχύει και για όλα τα ομαδικά αθλήματα. Αντίθετα στον στίβο οι ειδικοί με ή χωρίς εισαγωγικά, έκριναν ότι οι αγώνες πρέπει να γίνονται κάπως έτσι: " Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου: έτσι έγιναν οι κούρσες λόγω covid, με 4 δρομείς, έναν ανά 2ο διάδρομο ". Την Τετάρτη σε αγώνα Champions League στην Αττική, φυσικά δεν εφαρμόστηκε ο κανονισμός των 9 ατόμων σε διοργάνωση για περιοχές με έκτακτα περιοριστικά μέτρα, ούτε καν οι "μεσαίος" κανονισμός των 50, ή ο "καλός" των 100.


Διευκρινίζουμε ότι δεν είμαστε από αυτούς που θέλουν "να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα". Καλώς διεξάγονται οι αγώνες σε κάθε άθλημα. Καλώς γίνονται (γίνονταν) και οι συναυλίες. Το ίδιο ζητάμε να γίνεται και στο τρέξιμο. Αγώνες δρόμου όχι ανεξέλεγκτα, αλλά με βιώσιμο πρωτόκολλο και με ασφάλεια. Άλλωστε σε όσους έχουν γίνει ως τώρα, δεν υπήρξε ούτε ένα κρούσμα, χάρη στην υπευθυνότητα δρομέων και διοργανώσεων και στο σωστό πρωτόκολλο που έχει συνταχθεί. Πέρασαν 7 μήνες από τότε που λήφθηκαν τα πρώτα μέτρα για τον covid, και με αποφάσεις όπως η ακύρωση του Σπάρταθλου, ότι το κολύμπι δεν είναι άσκηση, το κλείσιμο παραλιών που έχουν μεγάλο πλάτος με συνέπεια οι αθλούμενοι να οδηγούνται σε στενούς χώρους με κίνηση ιχ για να ασκηθούν, φαίνεται ότι οδηγούμαστε σε μια παλινωδία μη αποτελεσματικών μέτρων που θα διαιωνίζουν για πολύ καιρό ακόμη το πρόβλημα.
Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

Κάντε "like" στη σελίδα μας στο facebook για όλα τα τελευταία Running News!

...διάβασε επίσης
Ξεκινώντας την άσκηση Συνέπεια στην προπόνηση

Runster
Σχόλια αναγνωστών
...διάβασε επίσης
Παναγιώτης Δούσης: Ο 90χρονος δρομέας πετυχαίνει ακόμη διεθνείς διακρίσεις χωρίς ...στομάχι! Ιούλιος Άμποτ. Με μαθηματική ακρίβεια ο αιώνιος αθλητής. «Έπρεπε» να σταματήσει τον αθλητισμό από το 1961 και συνεχίζει!
39ος ΑΜΑ, 12 - 13 Νοεμβρίου 2022 - το απόλυτο αφιέρωμα (1ο ΜΕΡΟΣ) 39ος ΑΜΑ, 12 - 13 Νοεμβρίου 2022 - το απόλυτο αφιέρωμα (2ο ΜΕΡΟΣ)
FitnessPulse

Suunto 9 peak pro

Runster.gr

Fitness Awards

Πρέπει να διαβάσετε
03 Νοέ 22
9-12 Νοεμβρίου η ΟΠΑΠ MARATHON EXPO 2022
Λίγες μέρες έμειναν μέχρι η ΟΠΑΠ MARATHON EXPO 2022 να ανοίξει τις πύλες της για το ευρύ κοινό, να υποδεχτεί το σύνολο των δρομέων του 39ου Αυθεντικού Μαραθωνίου Αθήνας καθώς θα παραλάβουν από τον εκθεσιακό χώρο το kit της συμμετοχής τους αλλά και τους 180 εκθέτες από τον ευρύτερο χώρο του αθλητισμού, της υγείας, της ευεξίας, της διατροφής, του αθλητικού τουρισμού και της αποκατάστασης.
06 Οκτ 22
Προπονήσου με τους Rundome Runners και τον Δημήτρη Θεοδωρακάκο ενόψη του Αυθεντικού Μαραθωνίου
Το Rundome κάνει την εμφάνιση στους δρόμους της Αθήνας από αυτή την Τρίτη 11/10 με το πιο δυναμικό Running Community της πόλης! Τρέξε μαζί μας κάθε βδομάδα στις πιο εμβληματικές διαδρομές, στο κέντρο της Αθήνας, εκεί που χτυπάει η καρδιά του Running.
16 Σεπ 22
Αυτό είναι το πιο soft παπούτσι της New Balance

Για το μόνο που μπορούμε να είμαστε σίγουροι σε αυτόν τον κόσμο είναι πως τα πάντα αλλάζουν. Το Fresh Foam X More v4 είναι το πιο απορροφητικό παπούτσι της New Balance. Για σένα που θέλεις να τρέξεις περισσότερο.

14 Σεπ 22
Αυτό ειναι το «παράνομο» παπούτσι της New Balance
To FuelCell SuperComp Trainer είναι ασυμβίβαστα γρήγορο. Οι κανόνες έχουν δημιουργηθεί για να οριοθετούν ένα παιχνίδι σαν τον φράχτη που οριοθετεί ένα οικόπεδο. Εάν σπάσεις τις τάβλες που το περιβάλουν, όλος ο ορίζοντας ανοίγεται μπροστά σου!


©2005-2023 RunningNews.gr: Τα πάντα για το τρέξιμο, το δρομέα και τους αγώνες δρόμου. Ενημέρωση, Αρθρογραφία, Φωτογραφίες, Βίντεο, Φόρουμ - Όροι Χρήσης
Επικοινωνήστε μαζί μας για οτιδήποτε επιθυμείτε στο info [at] runningnews [dot] gr - Αν επιθυμείτε να διαφημιστείτε στο RunningNews.gr δείτε εδω

SportsWeb.gr Network: RunningNews.gr - trinews.gr - Runster.gr - Energy Races - duathlon.gr - Nutrition News - Fitness Pulse