Αρχική Ειδήσεις Καλεντάρι Αποτελέσματα Ενημέρωση Εικόνες Άρθρα Εξοπλισμός Forum Διαφήμιση
Trinews.gr NSCoaching My Athlete Energy Photos Energy Races Kasimis Training
Άρθρα
Saucony

Atlas Trail Running

X-treme Stores
01 Οκτ 20 ← πίσω

Μην κρίνετε τη δρομική οικονομία κάποιου από τον τρόπο που τρέχει!

Επιμέλεια: Γιώργος Σπύρος

Μην κρίνετε τη δρομική οικονομία κάποιου από τον τρόπο που τρέχει!

 

 

Alex Hutchinson, Μετάφραση: Γιώργος Σπύρος

 

 

 

Μια νέα μελέτη έρχεται να μας κάνει να αναθεωρήσουμε κάποια πράγματα από αυτά που θεωρούσαμε δεδομένα.

 

 

Κάποιοι από τους πιο γνωστούς δρομείς , όπως ο Εμιλ Ζάτοπεκ, η Paula Radcliff ήταν γενικά αποδεκτό ότι δεν έτρεχαν με το πιο ανάλαφρο και οικονομικό δρομικά στυλ. Έμοιαζαν πολύ πιο άτσαλοι από τον αεράτο διασκελισμό των αντιπάλων τους. Φανταστείτε πόσο πιο δυνατοί θα ήταν αν είχαν και ένα καλύτερο στυλ τρεξίματος. Εξάλλου είναι πασιφανές ότι έτσι σπαταλάνε παραπάνω ενέργεια, έτσι δεν είναι… ?

 

Λοιπόν: Αυτό το ερώτημα ακριβώς αναλύθηκε σε έρευνα που μπορείτε να δείτε εδώ και δημοσιεύθηκε στην Ευρωπαϊκή επιθεώρηση Αθλητικής Επιστήμης. Τι έκαναν λοιπόν οι ερευνητές; Έστειλαν ένα μονόλεπτο βίντεο από 5 διαφορετικούς δρομείς σε 121 διακεκριμένους προπονητές (από επίπεδο σχολικών αγώνων ως διεθνούς επιπέδου) και τους ζήτησαν να κατατάξουν τους δρομείς από τον πιο οικονομικό στον λιγότερο οικονομικό. Στην συνέχεια συνέκριναν τις απαντήσεις των προπονητών με τα εργαστηριακά αποτελέσματα της εργομέτρησης όπου μετρήθηκε πόσο οξυγόνο καταναλώνει ο δρομέας ανά ρυθμό.  

 

Οι δρομείς είχαν μια οικονομία που κυμαινόταν από 40,2ml ως 49,4ml κατανάλωσης οξυγόνου ανά κιλό και ανά λεπτό, αυτό περίπου στην ταχύτητα του 4’40’’/χλμ. Το ίδιο νούμερο εκφράζεται και σε ml Οξυγόνου, ανά κιλό και ανά χιλιόμετρο. Και εκεί οι διαφορές φαίνονται καλύτερα, ένας καλός δρομέας τρέχει με νούμερα που φτάνουν στα 187ml/kg/km ενώ ένας ερασιτέχνης είναι περίπου στα 230ml/kg/km.

 

Τα αποτελέσματα; Οι προπονητές έπεσαν εντελώς έξω -μα εντελώς- στις προβλέψεις τους και στην κατάταξη των δρομέων για το ποιος είναι πιο οικονομικός και ποιος όχι. Μόνο 6% των προπονητών κατάφεραν να βάλουν έστω 3 δρομείς με την σωστή σειρά. Ένα 12% έβαλε 2 από τους 5 στη σωστή σειρά και όλοι οι υπόλοιποι από 0 έως 1 σωστό. Στην τύχη να τα συμπλήρωναν περισσότερο μέσα θα έπεφταν. Οι ερευνητές προσπάθησαν να δουν αν υπάρχει και κάποια διαφοροποίηση μεταξύ των προπονητών βάσει του επιπέδου δρομέων που προπονούσαν, της προπονητικής τους εμπειρίας, το αν έχουν κάποια ανώτατη εκπαίδευση (11% από αυτούς είχαν διδακτορικό τίτλο και 29% από αυτούς κάποιο μεταπτυχιακό τίτλο), πιστοποιητικά και λοιπή δρομική εμπειρία. Μην σας κουράζουμε, τίποτα από αυτά δεν έκανε καμία διαφορά. Κανείς, όσο καλός και καταξιωμένος αν ήταν, όσα διδακτορικά και αν είχε, δεν κατάφερε να προβλέψει με μεγαλύτερη ακρίβεια ποιος δρομέας είναι πιο οικονομικός από τους υπόλοιπους.

 

Ένα από τα πράγματα στα οποία έδωσαν έμφαση οι ερευνητές ήταν τι σημάδια ακριβώς προσέχουν οι προπονητές για να κρίνουν το κατά πόσο κάποιος είναι οικονομικός. Οι περισσότεροι είπαν ότι εστίασαν στην συχνότητα διασκελισμού (συχνότερη = καλύτερη δρομική οικονομία) και για το κατά πόσο αναπηδάει ο δρομέας σε κάθε βήμα. Επίσης οι περισσότεροι είπαν ότι όσοι τρέχουν με το μέσο του παιδιού ή με τις μύτες θα ήταν πιο οικονομικοί από όσους τρέχουν κυρίως με την φτέρνα. Το άλλο που κοίταζαν ήταν κατά πόσο κουνάνε τα χέρια τους. Αν και αυτά δεν είναι ασύμβατα με τα ευρήματα εργαστηριακών ερευνών σχετικά με τη δρομική οικονομία, στην τελική και καθόλου δεν βοήθησαν τους προπονητές να προβλέψουν την σωστή απάντηση.

 

Τέτοιου είδους ευρήματα δεν είναι πρώτη φορά που προκύπτουν. Μια παρόμοια έρευνα από τη δεκαετία του 80 είχε παρόμοια συμπεράσματα. Η έρευνα αυτή τότε, μέρος διδακτορικής διατριβής, τελικά ποτέ δεν δημοσιεύθηκε σε κάποιο επιστημονικό περιοδικό. Και το 2007 σε δημοσίευμα των New York Times, ο θρύλος της προπονητικής Jack Daniels είχε παρόμοια συμπεράσματα.

 

Βέβαια αυτά δεν σημαίνουν βασικά ότι δεν υπάρχει το «κακό τρέξιμο». Εξάλλου η διαφορά του 187 με 230 ml/kg/km είναι πολύ σημαντική και είναι ένα νούμερο που καλό θα ήταν να το δουλέψεις αν μπορείς. Η ενδυνάμωση και οι πλειομετρικές ασκήσεις δείχνουν ότι μπορούν να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Είναι επίσης γενικά αποδεκτό ότι ο πρωτάρης δρομέας ξεκινάει πολύ πιο αντι-οικονομικός και στην πορεία γίνεται πιο οικονομικός απλά καθώς αποκτάει εμπειρία. Το σώμα προσαρμόζεται και βρίσκει αυτόματα τον πιο αποδοτικό τρόπο και τις πιο αποδοτικές κινήσεις για να μην σπαταλάει ενέργεια. Κάνει συνεχώς μικροδιορθώσεις στον τρόπο που πατάει, στον τρόπο που κουνιέται το παραμικρό σημείο του σώματός μας.

 

Το συμπέρασμα των ερευνητών ήταν το εξής : Οι προπονητές θα πρέπει να είναι ακόμα πιο προσεκτικοί πριν προτείνουν αλλαγές στην βιομηχανική του τρεξίματος γιατί αυτό θα επηρεάσει μια αλυσίδα από πράγματα. Για παράδειγμα αν πεις σε κάποιον «κούνα περισσότερο τα χέρια σου», αυτό μπορεί να επηρεάσει τον βηματισμό τους ή να τους κάνω να ταλαντώνονται περισσότερο από το έδαφος. Οπότε πριν προτείνεις σε κάποιον μια τέτοια αλλαγή, πρώτα να σιγουρευτούν ότι δεν είναι ήδη οικονομικοί, και αυτό όπως βλέπουμε έιναι πολύ δύσκολο να το προβλέψουμε. Δεν ξέρουμε ποια θα ήταν ακριβώς η δρομική οικονομία του Ζατοπεκ για παράδειγμα αλλά το θέμα είναι πως στην τελική μάλλον κανείς δεν μπορεί να το ξέρει σίγουρα.

 

Alex Hutchinson

Πηγή: www.outsideonline.com

Μετάφραση: Γιώργος Σπύρος

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

Κάντε "like" στη σελίδα μας στο facebook για όλα τα τελευταία Running News!

...διάβασε επίσης
Διώξε το στρες, χάσε βάρος και βελτίωσε την υγεία σου! Ασκήσεις με το βάρος του σώματος για ένα ουσιαστικό καλοκαίρι!

Runster
Σχόλια αναγνωστών
...διάβασε επίσης
Μάθε γιατί τα αυγά μετά την προπόνηση είναι μια εξαιρετική επιλογή Pre-workouts : έχουν σχεδιαστεί για να σε ενισχύσουν έτσι ώστε να ξεπεράσεις τα όρια σου!
Αρνητικές επαναλήψεις Γυμναστήριο τσέπης
FitnessPulse

Runster.gr

Πρέπει να διαβάσετε
22 Οκτ 21
Δοκιμάζουμε τα νέα μοντέλα Reebok: Floatride Energy GROW & Floatride Energy 3
RunningNews.gr Shoe reviews
Ο δρομέας μεγάλων αποστάσεων Γιώργος Δαφνής και η personal trainer Κάτια Στρατουδάκη δοκιμάζουν για το RunningNews.gr τα τα νέα μοντέλα παπουτσιών της Reebok. το Floatride Energy 3 και το Floatride Energy GROW αντίστοιχα, είναι δυο μοντέλα υψηλής ποιότητας , σε ιδιαίτερα ανταγωνιστική τιμή, ιδανικά για απαιτητικούς δρομείς
10 Οκτ 21
Emelia: Μελάσα ανώτερης ποιότητας – μοναδικής γεύσης
Ως μία από τις 9 θρεπτικότερες τροφές του πλανήτη, η μελάσα από ζαχαροκάλαμο είναι μια Yπερτροφή, που καλύπτει συνολικά τις ανάγκες του ανθρώπινου οργανισμού προκειμένου να παραμένει υγιής. Όμως κάθε μελάσα διαφέρει από την ποιότητα των ζαχαροκάλαμων, τον τρόπο συγκομιδής τους και τη μέθοδο παραγωγής της. Η Emelia είναι μελάσα ανώτερης ποιότητας και μοναδικής γεύσης, διότι δεν είναι προϊόν σύνθλιψης και απόσταξης
30 Σεπ 21
Mizuno Running. Συλλεκτική Έκδοση Wave Skyrise 2 Amsterdam
Τιμώντας την Ιαπωνική της κληρονομιά, η Mizuno συνεργάζεται ξανά με το Rijksmuseum για να σχεδιάσει αυτή την συλλεκτική έκδοση για τον Μαραθώνιο του Άμστερνταμ 2021 του οποίου είναι επίσημος χορηγός. Η έμπνευση του σχεδίου προέρχεται από τα διάφορα εκθέματα του Ασιατικού Περιπτέρου
16 Σεπ 21
UA HOVR™ Mega 2 Clone: Τεχνολογικά Εξελιγμένο για να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις κάθε Δρομέα!
Η τεχνολογία στο επάνω μέρος του Mega 2 Clone, προσαρμόζεται ανάλογα με το σχήμα και το πάτημα του ποδιού κάθε δρομέα, με σκοπό να αποτρέπει τις τριβές που μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμούς.

©2005-2021 RunningNews.gr: Τα πάντα για το τρέξιμο, το δρομέα και τους αγώνες δρόμου. Ενημέρωση, Αρθρογραφία, Φωτογραφίες, Βίντεο, Φόρουμ - Όροι Χρήσης
Επικοινωνήστε μαζί μας για οτιδήποτε επιθυμείτε στο info [at] runningnews [dot] gr - Αν επιθυμείτε να διαφημιστείτε στο RunningNews.gr δείτε εδω

SportsWeb.gr Network: RunningNews.gr - trinews.gr - Runster.gr - Energy Races - duathlon.gr - Nutrition News - Fitness Pulse