Advertisement
adidas Running
Αρχική Ειδήσεις Καλεντάρι Αποτελέσματα Ενημέρωση Εικόνες Άρθρα Εξοπλισμός Forum Διαφήμιση
Trinews.gr NSCoaching My Athlete Energy Photos Energy Races Kasimis Training
Άρθρα
Saucony
X-treme Stores

15 Ιαν 21 ← πίσω

Στην εντατική ο ερασιτεχνικός ατομικός αθλητισμός και στην Κύπρο

Κώστας Παλάντζας
Γράφαμε πριν δύο ημέρες για τη χώρα μας, " Επανέναρξη των αγώνων δρόμου και των ατομικών αθλημάτων: χωρίς φως στον ορίζοντα, και χωρίς καν ορίζοντα ". Αναμφισβήτητα, κανένας δεν έχει την απαίτηση να παρακαμφθεί έστω και ένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας από τον covid-19, άλλο τόσο έχουμε όμως την "απαίτηση", κάθε αθλητής και κάθε άθλημα να αντιμετωπίζεται ισότιμα, και όπως βρέθηκε εξ αρχής πρωτόκολλο για την Α' κατηγορία ποδοσφαίρου και μπάσκετ προκειμένου να διεξάγονται αγώνες και προπονήσεις ελεύθερα, να οριστεί αντίστοιχο πρωτόκολλο και για κάθε άλλο άθλημα προκειμένου να συνεχίζεται με ασφάλεια, όπως άλλωστε είχε γίνει για λίγο διάστημα το καλοκαίρι. Με βάση όσα ισχύουν επί μήνες, από αρχές Νοεμβρίου δηλαδή όταν ξεκίνησε το lockdown νο 2, σε κανένα άλλο άθλημα δεν μπορεί να διεξαχθεί οποιοσδήποτε αγώνας, ενώ οι προπονήσεις μπορούν να γίνονται το ανώτερο με ως 3 άτομα, και όχι αργότερα από τις 9.00μμ (για ορισμένες μάλιστα περιοχές της χώρας, ούτε μετά τις 6.00μμ). Με άλλα λόγια, αντί το κράτος και η ΓΓΑ να προστατεύσουν την απρόσκοπτη συνέχιση κάθε αθλήματος με ασφάλεια, επέβαλαν lockdown στον αθλητισμό, εξαιρώντας ποδόσφαιρο και μπάσκετ, όπου αν και νοσούν ολόκληρες ομάδες, "δεν υπάρχει πρόβλημα".

Αντιθέτως στη Βουλγαρία όπως είδαμε έγιναν πρόσφατα δύο Μαραθώνιοι ( Μαραθώνιος Βάρνας στη γειτονική μας Βουλγαρία! Ανδριάννα Βασιλάτου 2.46, Πέτρος Μηνάς 2.52 ! ), ενώ στο  καλεντάρι της AIMS μπορούμε να βρούμε ποιες χώρες κατάφεραν να εγγυηθούν τη διεξαγωγή αγώνων με ασφάλεια. Αναρωτηθήκαμε τι συμβαίνει στην Κύπρο, και διαπιστώνουμε ότι δυστυχώς και εκεί είναι μία από τα ίδια με την Ελλάδα. Πρόσφατα αναβλήθηκε αυθημερόν το Παγκύπριο Πρωτάθλημα 10.000 μέτρων ( Ακυρώθηκε αυθημερόν το Παγκύπριο Πρωτάθλημα 10.000 μέτρων ), κατά αντιστοιχία της ματαίωσης του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Μαραθωνίου. Προφανώς και στην Κύπρο πρέπει και ο στίβος να αντιδράσει, για την άνιση αντιμετώπιση που έχει σε σύγκριση με το ποδόσφαιρο. Ακολουθούν οι ανακοινώσεις που ήδη υπήρξαν στη Μεγαλόνησο από δύο άλλα αθλήματα:


Κυπριακή Ομοσπονδία Κολύμβησης


Ο Κυπριακός αθλητισμός στην εντατική
και η Πολιτεία ούτε βλέπει, ούτε ακούει


ΚΟΕΚ: ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ


Στην Ελλάδα, η εθνική ομάδα της υδατοσφαίρισης πανηγυρίζει την πρόκριση της στην τελική φάση του World League, μετά τη νίκη της επί της Ισπανίας με 12-11 στον ημιτελικό της ευρωπαϊκής ζώνης που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στο Ντέμπρετσεν της Ουγγαρίας! Την ίδια στιγμή η ΚΟΕ (Κολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδας)
ζήτησε να ανοίξουν τα (ανοικτά) κολυμβητήρια, επικαλούμενη την ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας περί μη διασποράς του κορωνοϊού μέσω του νερού και βρίσκεται εν αναμονή της απάντησης της Πολιτείας.
Στην Ισπανία (των 2.050.360 κρουσμάτων και των 51.874 θανάτων!) τα κλειστά κολυμβητήρια μπορούν να λειτουργούν με το 30% της χωρητικότητας τους και τα ανοικτά με το 50% (εννοείται για τους αθλητές μόνο), καθώς επίσης και οι υπόλοιποι ανοικτοί χώροι άθλησης και προπόνησης. Στην Ιταλία των τριών ζωνών (yellow, orange και red) των 2.289.021 μολύνσεων και 79.203 θανάτων, πέραν της προνομιακής μεταχείρισης της οποίας τυγχάνουν απανταχού τα ομαδικά αθλήματα ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ και άλλα ομαδικά αθλήματα – και χωρίς αυτό να αποτελεί μομφή - η ζωή συνεχίζεται και στα ατομικά αθλήματα (κολύμβηση, στίβο, τένις κλπ), με ειδικές ρυθμίσεις κυρίως για τους αθλητές κορυφής.

Υπάρχουν ασφαλώς πολλά άλλα παραδείγματα τόσο στην Ευρώπη, αλλά και πέρα από τον Ατλαντικό (Αμερική εκεί όπου τα πράγματα είναι παραπάνω από τραγικά, Καναδά, κλπ, με την παρουσία μάλιστα θεατών σε αγώνες αμέρικαν φούτμπολ, μπέιζμπολ κλπ), ωστόσο στην Κύπρο οι κρατικές υπηρεσίες και η Πολιτεία αποφασίζουν και διατάζουν διαφορετικά. Σ’ ένα δικό τους παράλληλο σύμπαν, δεν ιδρώνει το αφτί τους από τις φωνές, τις διαμαρτυρίες και τον παλμό του αθλητισμού που ολοένα εξασθενεί, αδυνατίζει και οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στην εντατική! Κανένας δεν ακούει και δεν βλέπει διεθνείς ιατρικές και εμπεριστατωμένες έρευνες (Boston Childrens Hospital) γύρω από την επικινδυνότητα του κάθε αθλήματος στον κορωνοϊό και ότι η κολύμβηση, το τένις, η ποδηλασία και η ολυμπιακή γυμναστική συμπεριλαμβάνονται στην πιο χαμηλή κατηγορία επικινδυνότητας, έναντι πολλών άλλων σπορ.

Η ΚΟΕΚ κατ’ επανάληψη έχει αποταθεί στον ΚΟΑ (ακόμα και χθες), μέσω επιστολών, ζητώντας τη συνδρομή και τη βοήθεια του για να δοθεί μια λύση στο πρόβλημα τόσο στην κολύμβηση, όσο και στην υδατοσφαίριση (που αν και ομαδικό δεν τυγχάνει όλως παραδόξως της ίδιας μεταχείρισης με άλλα ομαδικά αθλήματα). Πλην όμως τα χέρια του Οργανισμού (παρά τις καλές προθέσεις και διάθεση) είναι δεμένα καθώς είναι υποχρεωμένος να «εναρμονίζεται» με τις κυβερνητικές εντολές. Οι όμιλοι έχουν βάλει λουκέτο εδώ και καιρό, απέλυσαν προπονητές και λοιπό προσωπικό και οι αθλητές ψάχνονται οπουδήποτε αλλού εκτός των προπονήσεων. Όταν με το καλό η πανδημία αρχίσει να υποχωρεί (στον όσο χρόνο χρειαστεί) και η ζωή αρχίσει να επανέρχεται στους πρότερους της ρυθμούς, η κολύμβηση και η υδατοσφαίριση, θα είναι εδώ για να ξανακτίσουμε από την αρχή, ό,τι η πανδημία θα χαλάσει και θα επηρεάσει και ό,τι η Πολιτεία (κυρίως από άγνοια) αφήσει να παρασύρει στο έλεος της η καταστροφή. Γιατί ζωή χωρίς αθλητισμό δε νοείται…

Μηχανοκίνητος Αθλητισμός


Γνωρίζετε κύριοι, τι είναι το motorsport;

Σχετικά με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν:

Όταν λέτε επιτρέπονται οι προπονήσεις ομάδων α’ κατηγορίας (μάππα – εκατοντάδες κρούσματα μέχρι σήμερα), άραγε εννοείτε ότι απαγορεύονται οι προπονήσεις στον μηχανοκίνητο αθλητισμό (όπου ο καθένας αθλείται μόνος του στο αυτοκίνητο/μοτοσικλέτα σε ανοιχτό χώρο στην πίστα με ασφάλεια – μηδέν κρούσματα); Σε ποιο τηλέφωνο πρέπει να καλέσουμε να δούμε αν είναι "υγειονομικά ασφαλές", εμείς να πάμε πίστα ή να μην πάμε; Γνωρίζει κανένας τι είναι η πίστα ταχύτητας, ή πρώτα θα πρέπει να εξηγήσουμε τι σημαίνει «τροχός»;

Επιτρέπεται η εκγύμναση ατόμου στην παραλία όπως είδα, τώρα τον Ιανουάριο. Έξυπνο! Επιτρέπεται και η ηλιοθεραπεία;

Επιτρέπεται ψάρεμα – κυνήγι, καράτε στην παραλία. Προπόνηση στο αυτοκίνητο/μοτοσικλέτα/καρτ στην πίστα (ο καθένας μόνος του) επιτρέπεται; Ποιον να ρωτήσουμε και να λάβουμε υπεύθυνη απάντηση πριν λήξουν τα μέτρα;

Με ποια λογική κλείνεις πίστα αυτοκινήτου, γήπεδο γκολφ και τένις όπου δεν έχεις επαφή ατόμων και αφήνεις την μάππα να συνεχίζει; Ποιο είναι το κριτήριο, πέρα από την προστασία της υγείας που θα έπρεπε να είναι;

Όλα αυτά συμβαίνουν όχι γιατί οι συγκεκριμένοι που αποφασίζουν, αυτή την περίοδο, κάνουν λάθος. Και άλλοι να ήταν στην εξουσία, πάλι λάθος θα έκαναν. Για ένα απλούστατο λόγο:

Γιατί οι περισσότεροι από τους υπεύθυνους της Πολιτείας, έχουν τον μηχανοκίνητο αθλητισμό «χεσμένο». Είναι αυτοί που θεωρούν όσους ασχολούνται με το motorsport «παλιόπαιδα».

Γι’ αυτό, η δική μας θέση είναι να τους εξηγούμε συνεχώς δύο πράγματα και αυτό θα κάνουμε, μέχρι να το χωνέψουν:

1. Ότι ο μηχανοκίνητος αθλητισμός και το χόμπι μας είναι πολύ πιο δυνατό από ότι νομίζουν και μάλιστα με κοινωνικές προεκτάσεις (να μην τρέχουν στους δρόμους) και να μην το έχουν γραμμένο στα παλιά τους τα παπούτσια και
2. Ότι είμαστε ΠΟΛΛΟΙ. Πολύ περισσότεροι από όσοι νομίζουν.

Το κείμενο είναι του Stelios Kythreotis !

Αν είσαι αθλητής τους ΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΟΥ, copy και paste με μια φωτογραφία του αυτοκινήτου σου!
Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

Κάντε "like" στη σελίδα μας στο facebook για όλα τα τελευταία Running News!

...διάβασε επίσης
Κοιλιακοί: Κάθε πότε πρέπει να τους γυμνάζεις; Τρέξιμο στο χιόνι, από την θεωρία στην πράξη!

Runster
Σχόλια αναγνωστών
...διάβασε επίσης
12 λεπτά γυμναστικής για 2 εβδομάδες είναι μια καλή αρχή ! Οι 5 καλύτερες ασκήσεις προθέρμανσης από τον Haile Gebrselassie
8 προκλήσεις που αντιμετωπίζει κάθε νέος δρομέας 2 χιλιόμετρα να είναι η συγγνώμη σας!
Nutrition News

Runster

FitnessPulse.gr

Πρέπει να διαβάσετε
11 Φεβ 21
Δοκιμάζουμε το νέο adidas ULTRABOOST 21 - Μια HI ENERGY εμπειρία running
Επιμέλεια: Γρηγόρης Σκουλαρίκης
Η adidas παρουσίασε πριν λίγες μέρες το νέο ULTRABOOST 21, την ανανεωμένη έκδοση του πιο επιτυχημένου running παπουτσιού της εταιρείας και μας υπόσχεται πως αυτό το running μοντέλο θα μας προσφέρει ακόμα μεγαλύτερη επιστροφή ενέργειας σε κάθε διασκελισμό.
27 Ιαν 21
Cryosauna Therapy: Κλείσε θέση στην Ολόσωμη Κρυοθεραπεία που θα απογειώσει τις επιδόσεις σου!
Χάρη στις δυνατότητες της σύγχρονης επιστημονικής και τεχνολογικής εξέλιξης στην ιατρική, ο φυσικοθεραπευτής έχει την δυνατότητα να χρησιμοποιήσει παράλληλα νέες εξελιγμένες μορφές θεραπευτικών μέσων. Η Ολόσωμη Κρυοθεραπεία είναι μία διαδικασία κατά την οποία εφαρμόζονται στο σώμα μας πάρα πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που ενισχύουν την θεραπευτική δράση
10 Νοέ 20
Τρέχουμε Virtual Marathon σε οποιεσδήποτε συνθήκες! Διέσχισε τη δική σου γραμμή εκκίνησης
Οι adidas Runners αποδεικνύουν για μια ακόμα φορά, ότι τίποτα δεν μπορεί να τους σταματήσει. Ένα community που βρίσκεται πάντα σε ετοιμότητα, που ζει για τη στιγμή που θα βρεθεί στους δρόμους για να τρέξει.
16 Οκτ 20
Βελτίωσε την απόδοσή σου με αυτές τις συμβουλές για τη διατροφή σου
 Ανεξάρτητα με το επίπεδο ή το τι τύπος δρομέα είσαι, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να προσπαθείς να βελτιωθείς, και το να προπονείσαι πιο σκληρά και πιο έξυπνα είναι ο καλύτερος τρόπος για να το κάνεις.
14 Οκτ 20
Το νέο adidas Adizero Adios Pro θα δώσει φτερά στα πόδια σου από το πρώτο ως το τελευταίο χιλιόμετρο
Επιμέλεια: Γρηγόρης Σκουλαρίκης
Το νέο μοντέλο adidas Adizero Adios Pro βγήκε στην αγορά πριν λίγες μέρες και έγινε ανάρπαστο σε σημείο εξαντλήσεως από την ιστοσελίδα της www.adidas.gr και όχι άδικα.

©2005-2020 RunningNews.gr: Τα πάντα για το τρέξιμο, το δρομέα και τους αγώνες δρόμου. Ενημέρωση, Αρθρογραφία, Φωτογραφίες, Βίντεο, Φόρουμ - Όροι Χρήσης
Επικοινωνήστε μαζί μας για οτιδήποτε επιθυμείτε στο info [at] runningnews [dot] gr - Αν επιθυμείτε να διαφημιστείτε στο RunningNews.gr δείτε εδω

SportsWeb.gr Network: RunningNews.gr - trinews.gr - Runster.gr - Energy Races - duathlon.gr - Nutrition News - Fitness Pulse