Γνώση, Διάγνωση, Θεραπεία
Πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζουμε ώστε
να προστατεύουμε το σώμα μας από τραυματισμούς
Για να κατανοήσουμε πως κινούμαστε πρέπει να γνωρίζουμε ότι τίποτε στο σώμα μας δεν είναι μεμονωμένο. Εννοώ ότι το σώμα μας είναι μία τεράστια μυοκινητική αλυσίδα. Τα πάντα μπορούν να επηρεάσουν τα πάντα, ώστε το ένα είναι αλληλένδετο με το άλλο. Μικρά και ασήμαντα γεγονότα επηρεάζουν την αρμονική λειτουργία του ανθρώπινου μηχανισμού. Φυσικά την στιγμή που συμβαίνουν αυτά, ο άνθρωπος αγνοώντας την μηχανική λειτουργία του σώματός του, επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την υγεία του.
Για παράδειγμα, η λάθος κίνηση της κροταφογναθικής άρθρωσης μπορεί να επηρεάσει την κίνηση του αυχένα που μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους. Ή, η λάθος κίνηση της κροταφογναθικής άρθρωσης μπορεί να επηρεάσει την κίνηση του αυχένα και στη συνέχεια να επηρεαστεί η κίνηση της ωμοπλάτης και να δυσλειτουργεί το σύστοιχο άνω άκρο.
Το ίδιο γίνεται να συμβεί από ένα πρόβλημα που μπορεί να έχουμε στην ποδοκνημική άρθρωση και μέσω της μυοκινητικής αλυσίδας να επηρεάζεται το σύστοιχο γόνατο, ισχίο, ιερολαγόνιος άρθρωση, σύστοιχες σπονδυλικές αρθρώσεις (δημιουργία σπονδυλικής στένωσης και κοίλης), η ωμοπλάτη, ο αυχένας κ.α.
Η κίνηση των αρθρώσεων γίνεται από μύες οι οποίοι συνεργάζονται ώστε να μπορέσουν να εκτελεστούν οι συγκεκριμένες εντολές που δίνονται από τον εγκέφαλο, βάδιση, τρέξιμο και ούτω καθ’ εξής.
Για παράδειγμα, ένα πρόβλημα στον ιγνυακό μυ που μπορεί να προκαλέσει τη λάθος κίνηση του γονάτου (κάμψη), κατά συνέπεια θα οδηγήσει σε λάθος βάδιση και στη συνέχεια σε πρόβλημα στην λεκάνη (από πάνω) ή στην ποδοκνημική άρθρωση (από κάτω).
Ένα άλλο σύνηθες πρόβλημα είναι η μη καλή συνεργασία των αγωνιστών - ανταγωνιστών μυών. Όταν έχουμε έκταση του γονάτου ο αγωνιστής μυς (τετρακέφαλος) πρέπει να συνεργαστεί με τον ανταγωνιστή μυ (μηριαίο δικέφαλο). Πιο απλά πρέπει να υπάρχει ισορροπία μεταξύ του αγωνιστή μυ που είναι σε τάση και του ανταγωνιστή μυ που βρίσκεται σε διάταση, (αντίστοιχα το ίδιο ισχύει όταν έχουμε έσω-έξω στροφή, προσαγωγή-απαγωγή ή συνεργασία όλων μαζί).
Ας υποθέσουμε ότι ένας δρομέας μεγάλων αποστάσεων κατά την προετοιμασία του δεν έχει δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στην διάταση του μηριαίου δικέφαλου, o τετρακέφαλος θα υπερλειτουργεί για να γίνει η έκταση του γονάτου. Τι μπορεί να συμβεί σε αυτή την περίπτωση; Να κουραστεί γρηγορότερα ο τετρακέφαλος (επειδή ο ανταγωνιστής μυς δεν είναι ελαστικός). Ο δικέφαλος από την άλλη οδηγείται σε εύκολη κόπωση λόγω της συνεχιζόμενης τάσης που αναπτύσσεται (μειωμένη ελαστικότητα). Γνωρίζοντας πως δουλεύει η μυοκινητική αλυσίδα του σώματος καταλαβαίνουμε ότι το τελικό αποτέλεσμα είναι, η γρήγορη κόπωση του αθλητή, η μειωμένη επίδοση και η εμφάνιση μυϊκών κακώσεων.
Μια γρήγορη συμβουλή: να διαθέτουμε σημαντικό χρόνο για διατατικές ασκήσεις. Μερικές διατάσεις των 30 δευτερολέπτων η κάθε μία, δεν μας βοηθάει. Όταν η προπόνησή μας διαρκεί 1-1½ ώρα το πρόγραμμα των διατάσεων δεν μπορεί να είναι λιγότερο από μία (1) ώρα.
Μην ξεχνάμε ποτέ ότι όλα είναι θέμα ισορροπίας μεταξύ τάσης - διάτασης, και έντασης - χάλασης.
Πως διαγνώσκονται και διορθώνονται οι ανισορροπίες και τραυματισμοί της μυοκινητικής αλυσίδας.
Η ολοκληρωμένη πρότασή μου σαν ιατρός αποκατάστασης είναι:
Η λήψη ιατρικού ιστορικού του αθλητή. Η συλλογή πληροφοριών σχετικά με την καθημερινότητά του, το είδος της άσκησης – προπόνησης και της διατροφής. Η σωστή κλινική εξέταση και τέλος ο εργοφυσιολογικός έλεγχος. Με αυτό τον τρόπο εντοπίζονται τραυματισμοί και προβλήματα. Μέσα από το κατάλληλο πρόγραμμα γίνονται οι απαραίτητες διορθωτικές παρεμβάσεις που ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ατόμου που μελετάμε, σε περιπτώσεις τραυματισμών εφαρμοζεται θεραπεία και αποκατάσταση, ενώ σε άλλες περιπτώσεις πρόληψη και βελτίωση επιδόσεων.
Με εκτίμηση,
Πάγκαλης Στυλιανός
Ιατρός Αποκατάστασης
Πολυϊατρείο Φροντίδα - Βόλος
τηλ 6942019067