Alexander the Great Marathon
Αρχική Ειδήσεις Καλεντάρι Αποτελέσματα Ενημέρωση Εικόνες Άρθρα Εξοπλισμός Forum Διαφήμιση
Trinews.gr NSCoaching My Athlete Energy Photos Energy Races Kasimis Training
Άρθρα
Mizuno

Saucony

Castle Run


Cardio Run

X-treme Stores
BioFreeze
26 Αυγ 21 ← πίσω

Προβλήματα στο γόνατο

Αναστάσιος Ψαρογιάννης

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΓΟΝΑΤΟ

 

Ίσως το γόνατο να είναι η άρθρωση που ταλαιπωρεί με τραυματισμούς τους περισσότερους δρομείς. Αυτό πιθανόν να συμβαίνει για διάφορους λόγους όπως οι διαφορετικές επιφάνειες  που τρέχει ένας δρομέας ( άλλες πιο σκληρές και άλλες πιο μαλακές), επίσης η διαφορετική κλίση του εδάφους ( ανηφόρες και κατηφόρες), αλλά και οι έντονες πιέσεις που δέχεται η άρθρωση κατά την χιλιομετρική άσκηση. Υπάρχουν όμως μερικοί τρόποι ώστε να προλαμβάνουμε αυτούς τους τραυματισμούς αλλά και να τους αντιμετωπίζουμε στα αρχικά στάδια πρώτου γίνουν τόσο σοβαροί.

Ας τους δούμε όμως πιο αναλυτικά αλλά και ξεχωριστά τον καθένα

 

 1. 1.       ΧΟΝΔΡΟΠΑΘΕΙΑ ΓΟΝΑΤΟΣ

 

Τι είναι?

Η χονδροπάθεια επιγονατίδας είναι μια πάθηση που επηρεάζει τον ιστό του χόνδρου που περιβάλλει το οστό. Ο χόνδρος στο γόνατο, το οποίο έχει ως αποστολή να “απορροφάει” τις δυνάμεις που ασκούνται στην άρθρωση, όταν αυτή δεν είναι πλέον σε θέση να επιτελέσει επαρκώς τη λειτουργία της.

Η πάθηση αυτή είναι πολύ συχνή σε δρομείς βουνού, καθώς οι ανηφόρες και οι κατηφόρες δημιουργούν έντονη τριβή στην άρθρωση με πιθανή φλεγμονή του χόνδρου. Ο πόνος σε αυτό τον τραυματισμό επικεντρώνεται στην περιοχή του γονάτου, και αυξάνεται όταν η άρθρωση του γονάτου κάνει κάμψη.

Πως αντιμετωπίζεται?

Αρχικά όταν βρίσκεται στο οξύ στάδιο, η χρήση επιγονατίδας για την στήριξη της άρθρωσης είναι αναγκαία.  Ταυτόχρονα μερική ξεκούραση από την αθλητική δραστηριότητα και έπειτα φυσιοθεραπείες σε συνδυασμό  με την βοήθεια ασκήσεων ενδυνάμωσης τετρακέφαλου και οπίσθιων μηριαίων.

Η συχνή παγοθεραπεία αποτελεί σημαντικό παράγοντα στην επούλωση της φλεγμονής

 

 1. 2.       ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΛΑΓΟΝΟΚΝΗΜΙΑΙΑΣ ΤΑΙΝΙΑΣ

 

Τι είναι?

Είναι ένα σύνδρομο υπέρχρησης και οφείλεται σε μακροχρόνια και παρατεταμένη τριβή της λαγονοκνημιαίας ταινίας στην εξωτερική περιοχή της άρθρωσης του γόνατος.

Αυτός ο τραυματισμός μπορεί να έχει διάφορες αιτίες όπως των «Σφικτών» μυών του ισχίου και της λεκάνης, της  ανισοσκελίας των κάτω άκρων, του υπερβολικού τρεξίματος σε ανώμαλο έδαφος, η την  χρησιμοποίηση παπουτσιών τρεξίματος  που έχουν ιδιαίτερη ενίσχυση στην έξω πλευρά της πτέρνας ( γι’ αυτό τον λόγο το πελματογράφημα είναι απαραίτητο).  

 

Πως αντιμετωπίζεται?

 

 • Συχνή παγοθεραπεία
 • Ανάπαυση από αθλητικές δραστηριότητες στο οξύ στάδιο
 • Φυσικοθεραπεία( αναλγητική)
 • Κατασκευή ειδικών πάτων για την αντιμετώπιση της ανισοσκελίας ( εάν προέρχεται από αυτό)
 • Ασκήσεις ενδυνάμωσης για τους προσαγωγούς και τους απαγωγούς μύες του μηρού

 

 1. 3.      Ρήξη μηνίσκου

 

 Τι είναι?

Οι δύο μηνίσκοι( έσω και έξω) είναι   δύο ινοχόνδρινα «αμορτισέρ» ανάμεσα στα οστά του μηρού και της κνήμης. Τα δύο αυτά «αμορτισέρ»  απορροφούν τους κραδασμούς και προστατεύουν τις χόνδρινες επιφάνειες της άρθρωσης. Η ρήξη μηνίσκου μπορεί να προκληθεί είτε βίαια από κάποια λανθασμένη κίνηση της άρθρωσης του γόνατος, είτε από χρονιά εκφύλιση όπου ο μηνίσκος υπόκειται σε μια φυσιολογική διαδικασία γήρανσης και εκφύλισης του ιστού του.

Η ρήξη μηνίσκου που έχει προκληθεί από κάποια λανθασμένη κίνηση συνήθως προκαλεί οξύ πόνο και μπλοκάρισμα του γόνατος. Αντίθετα η εκφυλιστική ρήξη μηνίσκου δημιουργεί ήπια συμπτώματα τα οποία αυξάνονται με το πέρας του χρόνου. Και στις δύο περιπτώσεις υπάρχει ευαισθησία στην έξω ή στην έσω πλευρά του γόνατος, πόνος κατά την κάμψη της άρθρωσης και την πολύωρη ορθοστασία, καθώς και αρκετές φορές πρήξιμο της άρθρωσης.

 

Πως αντιμετωπίζεται?

 • Αρχικά πρέπει αν γίνει σωστή διάγνωση ώστε βεβαιωθούμε ότι δεν υπάρχει συνοδό πρόβλημα στην άρθρωση ( όπως τραυματισμός κάποιου πλάγιου συνδέσμου)
 • Ανάπαυση από αθλητικές δραστηριότητες στο οξύ στάδιο
 • Η φυσικοθεραπεία είναι απαραίτητη για την μείωση της φλεγμονής και την σωστή ενδυνάμωση των μυών της άρθρωσης ( τετρακέφαλος, οπίσθιοι μηριαίοι, προσαγωγοί και  απαγωγοί μύες ). Οι σωστή γωνία της άρθρωσης κατά την ενδυνάμωση παίζει σημαντικό ρόλο.
 • Συχνή παγοθεραπεία

 

 1. 4.      Τενοντίτιδα επιγονατιδικού τένοντα

 

Τι είναι?

Πιο συγκεκριμένα είναι μία φλεγμονή στον τένοντα της επιγονατίδας, είτε στην περιοχή της έκφυσης στον άνω πόλο, ή της κατάφυσης στον κάτω πόλο της επιγονατίδας, μέχρι το κνημιαίο κύρτωμα. Κυρίως επιβαρύνεται ο συγκεκριμένος τένοντας από τις απότομες αλλαγές στην κλίση του εδάφους ( ανηφόρες κα κατηφόρες). Γι’ αυτό τον λόγο οι αθλητές βουνού κινδυνεύουν περισσότερο από αυτόν τον τραυματισμό. Ο πόνος επικεντρώνεται ακριβώς κάτω από την επιγονατίδα και επιδεινώνεται όταν ο τένοντας  είναι για μερικό χρονικό διάστημα <<κρύος>>. Η διάγνωση της βασίζεται κυρίως στην κλινική της εμφάνιση και λιγότερο στις απεικονιστικές εξετάσεις (υπερηχογράφημα, μαγνητική τομογραφία).

 

Πως αντιμετωπίζεται?

 

 • Συχνή παγοθεραπεία
 • Ανάπαυση από αθλητικές δραστηριότητες  κυρίως στο οξύ στάδιο
 • Φυσικοθεραπεία ( αναλγητική) για την αντιμετώπιση της φλεγμονής, σημαντική η συμβολή του κρουστικού υπερήχου σε αυτόν τον τραυματισμό
 • Ασκήσεις ενδυνάμωσης στο υποξύ στάδιο για τους περιφερειακούς μύες του γόνατος, κυρίως μειομετρικές και ισομετρικές.

 

Σύνταξη: Αναστάσιος Ψαρογιάννης, πτυχιούχος φυσικοθεραπείας

Physiowellness Kifisia, θράκης 13 Κηφισια, 210 - 6230311

 www.physiowellness.gr


Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

Κάντε "like" στη σελίδα μας στο facebook για όλα τα τελευταία Running News!

...διάβασε επίσης
Πόσο δυνατός είσαι; 16 Οκτωβρίου & Παγκόσμια ημέρα διατροφής!

Runster
Σχόλια αναγνωστών
...διάβασε επίσης
Ο Όουεν, ο Γιορκ και ο... αντοχιτζής Ντέιλι (3.06). Οι παίκτες της Premier League που έχουν τερματίσει στο Μαραθώνιο του Λονδίνου Ημιμαραθώνιος Αθηνών, 12 Σεπτεμβρίου 2021. Στην τελική ευθεία!
Τα emotions του Ημιμαραθωνίου! Γέλιο μέχρι δακρύων: Ο καλύτερος όλων των εποχών επέστρεψε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες
FitnessPulse

CYBEX AVI

Brooks

Athens Marathon EXPO

Thessaloniki Half Marathon

Πρέπει να διαβάσετε
10 Οκτ 21
Emelia: Μελάσα ανώτερης ποιότητας – μοναδικής γεύσης
Ως μία από τις 9 θρεπτικότερες τροφές του πλανήτη, η μελάσα από ζαχαροκάλαμο είναι μια Yπερτροφή, που καλύπτει συνολικά τις ανάγκες του ανθρώπινου οργανισμού προκειμένου να παραμένει υγιής. Όμως κάθε μελάσα διαφέρει από την ποιότητα των ζαχαροκάλαμων, τον τρόπο συγκομιδής τους και τη μέθοδο παραγωγής της. Η Emelia είναι μελάσα ανώτερης ποιότητας και μοναδικής γεύσης, διότι δεν είναι προϊόν σύνθλιψης και απόσταξης
30 Σεπ 21
Mizuno Running. Συλλεκτική Έκδοση Wave Skyrise 2 Amsterdam
Τιμώντας την Ιαπωνική της κληρονομιά, η Mizuno συνεργάζεται ξανά με το Rijksmuseum για να σχεδιάσει αυτή την συλλεκτική έκδοση για τον Μαραθώνιο του Άμστερνταμ 2021 του οποίου είναι επίσημος χορηγός. Η έμπνευση του σχεδίου προέρχεται από τα διάφορα εκθέματα του Ασιατικού Περιπτέρου
16 Σεπ 21
UA HOVR™ Mega 2 Clone: Τεχνολογικά Εξελιγμένο για να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις κάθε Δρομέα!
Η τεχνολογία στο επάνω μέρος του Mega 2 Clone, προσαρμόζεται ανάλογα με το σχήμα και το πάτημα του ποδιού κάθε δρομέα, με σκοπό να αποτρέπει τις τριβές που μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμούς.
14 Σεπ 21
Τρέξε στον κορυφαίο Ημιμαραθώνιο του Navarino Challenge
Το Navarino Challenge, η κορυφαία γιορτή του αθλητικού τουρισμού επιστρέφει για 9η χρονιά στην Costa Navarino και την Πύλο, στη Μεσσηνία, ενώνοντας ανθρώπους όλων των ηλικιών και όλων των δυνατοτήτων, ερασιτέχνες και επαγγελματίες. Με το παγκόσμιο μήνυμα «ο αθλητισμός ενώνει»
03 Σεπ 21
New Balance Lerato: Περισσότερα χιλιόμετρα… γρηγορότερη αποκατάσταση…
Επιμέλεια: Γιωργος Σπύρος
Από καινοτομία που εξελίχθηκε σε απαίτηση, η προσθήκη πλάκας ανθρακονημάτων κυριαρχεί πλέον στη σχεδίαση των κορυφαίων αθλητικών παπουτσιών του κόσμου και γράφει το νέο κεφάλαιο στη βίβλο του τρεξίματος σε σελίδες γεμάτες (επιστροφή) ενέργεια(ς).

©2005-2021 RunningNews.gr: Τα πάντα για το τρέξιμο, το δρομέα και τους αγώνες δρόμου. Ενημέρωση, Αρθρογραφία, Φωτογραφίες, Βίντεο, Φόρουμ - Όροι Χρήσης
Επικοινωνήστε μαζί μας για οτιδήποτε επιθυμείτε στο info [at] runningnews [dot] gr - Αν επιθυμείτε να διαφημιστείτε στο RunningNews.gr δείτε εδω

SportsWeb.gr Network: RunningNews.gr - trinews.gr - Runster.gr - Energy Races - duathlon.gr - Nutrition News - Fitness Pulse