Under Armour Clone
Alexander the Great Marathon
Αρχική Ειδήσεις Καλεντάρι Αποτελέσματα Ενημέρωση Εικόνες Άρθρα Εξοπλισμός Forum Διαφήμιση
Trinews.gr NSCoaching My Athlete Energy Photos Energy Races Kasimis Training
Άρθρα
Saucony
Kallithea Half Marathon
Efklios Marathon
Olympic Health Run
X-treme Stores

10 Σεπ 21 ← πίσω

Ο μαραθωνοδρόμος που έχασε τον δρόμο στη Σαχάρα, πέρασε 9 ημέρες χωρίς νερό, έπινε τα ούρα του και αίμα νυχτερίδων

Ο Μάουρο Προσπέρι είναι ένας Ιταλός μαραθωνοδρόμος και αστυνομικός που κατάφερε να επιβιώσει στην έρημα Σαχάρα χωρίς νερό και φαγητό για μέρες. Πώς σώθηκε.


Γεννήθηκε στη Ρώμη στις 13 Ιουλίου 1955 και έναν χρόνο πριν από την αποφοίτησή του από το Γυμνάσιο, άρχισε να εργάζεται στην εθνική αστυνομία της Ιταλίας. Ο Προσπέρι γνώρισε τη σύζυγό του Σίντζια Παγλιάρα σε μια προολυμπιακή εκδήλωση πεντάθλου, όπου αυτή εργαζόταν ως διερμηνέας αγγλικής και ρωσικής γλώσσας.

Ο Μάουρο έγινε γνωστός για την εξαφάνισή του στην έρημο της Σαχάρας ενώ αγωνιζόταν στον Μαραθώνιο του 1994 στο Μαρόκο.

«Όταν άρχισε να φυσάει η αμμοθύελλα, έχασα τους άλλους»

Μαζί με ογδόντα άλλους συμμετέχοντες, ξεκίνησε τον αγωνιστικό αγώνα στις 10 Απριλίου 1994. Η εξαφάνισή του συνέβη τέσσερις ημέρες μετά τον αγώνα της εβδομάδας, καθώς συνέχισε να περνά μέσα από μια απρόσμενη οκτάωρη αμμοθύελλα, αποφασισμένος να διατηρήσει την 7η θέση του.«Όταν άρχισε να φυσάει η αμμοθύελλα, έχασα τους άλλους. Συνέχισα να τρέχω όμως, γιατί νόμιζα ότι μπορούσα να δω το μονοπάτι. Ήμουν στην έβδομη θέση και δεν ήθελα να χάσω την κατάστασή μου. Ήταν σχεδόν σκοτεινό πριν υποχωρήσουν οι άνεμοι. Άρχισα να τρέχω ξανά, αλλά μετά από λίγα λεπτά μου ήρθε στο μυαλό ότι είχα χάσει τα ίχνη. Είχα μια πυξίδα και έναν χάρτη, έτσι σκέφτηκα ότι θα μπορούσα να περιηγηθώ τέλεια, αλλά χωρίς σημεία αναφοράς είναι πολύ πιο δύσκολο» θυμάται.Έπινε τα ούρα του και έτρωγε μικρά ζώα της ερήμου


Παρέκκλινε πάνω από 300 χιλιόμετρα από την πορεία του. Κατά τη διάρκεια του εννιαημέρου αποπροσανατολισμού του, στα καταφύγια επιβίωσής του έπινε τα ούρα του, σκότωνε και έτρωγε μικρά ζώα της ερήμου, όπως σαύρες και νυχτερίδες, και τα βράδια βυθιζόταν στην άμμο της ερήμου, για να προστατευτεί από τις ψυχρές θερμοκρασίες.

Μάλιστα, ο Μάουρο Προσπέρι ανέφερε ότι κατέφυγε σε ένα εγκαταλελειμμένο από καιρό ισλαμικό ιερό που χρησιμοποιούσαν Βεδουίνοι που ταξίδευαν στη Σαχάρα, όπου βρήκε μια αποικία νυχτερίδων να κρέμονται από το ταβάνι, πολλές από τις οποίες σκότωσε και ήπιε το αίμα για περαιτέρω τροφή.


Τα σήματα βοήθειας


Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο ιερό, χρησιμοποίησε σήματα κινδύνου, όπως η τοποθέτηση μιας ιταλικής σημαίας πάνω από το ιερό, ένα ραβδί για να σχεδιάσει τα γράμματα "SOS" Στην άμμο και έβαλε φωτιά στο σακίδιό του για να δημιουργήσει ένα σήμα καπνού.

Παρά τις προσπάθειές του, ένα ελικόπτερο και ένα μικρό αεροπλάνο δεν μπόρεσαν να δουν τον αθλητή ανάμεσα στους αμμόλοφους της ερήμου, καθώς μια αμμοθύελλα 12 ωρών μόλις είχε αρχίσει να σαρώνει την περιοχή, η οποία έσβησε το φλεγόμενο σακίδιό του, αφήνοντάς τον ξανά μόνο στην έρημο.


Προσπάθησε να αυτοκτονήσει, αλλά το αίμα του είχε πήξει


Πιστεύοντας ότι θα πέθαινε από αφυδάτωση, πείνα και φοβούμενος ότι το σώμα του δεν θα βρεθεί ποτέ στην απομακρυσμένη περιοχή της ερήμου, κάτι που θα είχε ως αποτέλεσμα η σύζυγός του να χρειαστεί να περιμένει 10 χρόνια για να ανακοινωθεί νόμιμα νεκρός, επειδή λόγω απουσίας του πτώματος δεν θα μπορούσε να λάβει την αστυνομική του σύνταξη, έτσι ο Προσπέρι προσπάθησε να αυτοκτονήσει.

Ο Προσπέρι έσκισε τους καρπούς του με ένα μικρό μαχαίρι τσέπης που είχε και αποκοιμήθηκε πιστεύοντας ότι θα πεθάνει και δεν θα ξυπνήσει, αλλά λόγω της έντονης αφυδάτωσής του, το αίμα του είχε πήξει γύρω από τις περικοπές.

«Ήμουν πολύ καταθλιπτικός. Ήμουν πεπεισμένος ότι θα πέθαινα και ότι θα ήταν ένας μακροχρόνιος αγωνιώδης θάνατος, οπότε ήθελα να τον επιταχύνω. Σκέφτηκα ότι αν πεθάνω στην έρημο, κανείς δεν θα με βρει και η σύζυγός μου δεν θα λάβει τη σύνταξη της αστυνομίας στην Ιταλία, αν κάποιος εξαφανιστεί, πρέπει να περιμένει 10 χρόνια για να κηρυχθεί νεκρός. Τουλάχιστον αν πέθαινα σε αυτό το μουσουλμανικό ιερό, θα έβρισκαν το σώμα μου και η γυναίκα μου θα είχε εισόδημα» ανέφερε.


Βρήκε άνθρωπο έπειτα από 10 μέρες

Την ένατη ημέρα της εξαφάνισής του, αφού διέσχισε την οροσειρά Jebel Bani ανακάλυψε ένα ίχνος φρέσκων περιττωμάτων κατσίκας, τα οποία ακολούθησε και βρήκε ένα ίχνος από ανθρώπινα αποτυπώματα. Ακολουθώντας τα ίχνη, τελικά βρήκε ένα κοριτσάκι μόνο του με μια ομάδα κατσικιών και αυτό ήταν το πρώτο άτομο που έβλεπε μέσα σε δέκα μέρες.

Ο Προσπέρι έτρεξε προς το παιδί και το παρακάλεσε για βοήθεια, αλλά το κοριτσάκι φοβήθηκε και έφυγε τρέχοντας πάνω από έναν αμμόλοφο.


«Ήμουν σκελετός»


Ο Ιταλός την ακολούθησε και εκείνη τον οδήγησε στη γιαγιά της και στη συνέχεια σε ένα στρατόπεδο νομάδων Tuareg σε μια μικρή όαση.

«Με κοίταξε απογοητευμένη, ουρλιάζοντας από τρόμο. Την παρακάλεσα να σταματήσει, αλλά εξαφανίστηκε σε έναν αμμόλοφο. Πρέπει να ήμουν ένα αποτρόπαιο θέαμα, σκέφτηκα. Έβγαλα τον καθρέφτη μου και τον έστρεψα προς το πρόσωπό μου. Σοκαρίστηκα. Ήμουν σκελετός. Τα μάτια μου είχαν βυθιστεί τόσο πολύ πίσω στο κρανίο μου, που δεν μπορούσα να τα δω» τόνισε.


Είχε περάσει τα σύνορα της Αλγερίας

Φορτώθηκε αρχικά σε μια καμήλα για αρκετές ώρες, από τους άνδρες Τουαρέγκ του στρατοπέδου που τον πήγαν στο πλησιέστερο χωριό. Τον παρέλαβε μια περίπολος της στρατιωτικής αστυνομίας της Αλγερίας και τον οδήγησε σε ένα κοντινό νοσοκομείο.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο νοσοκομείο, ο Προσπέρι έμαθε ότι είχε απομακρυνθεί 180 μίλια από την πορεία του και δεν ήταν πλέον στο Μαρόκο, αλλά στην Αλγερία.


Χρειάστηκε 16 λίτρα υγρά ενδοφλέβια


Ο 39χρονος πενταθλητής χρειαζόταν 16 λίτρα υγρά ενδοφλέβια για να αναπληρώσει την απώλεια νερού, ενώ είχε χάσει 33 κιλά βάρος και το συκώτι του είχε υποστεί ζημιά σε σημείο που μπορούσε να καταναλώσει μόνο υγρά για αρκετούς μήνες. Επίσης, τα νεφρά του είχαν υποστεί μόνιμη βλάβη από την ποσότητα των ούρων που είχε καταναλώσει για ενυδάτωση.

Μετά την επιστροφή του στην Ιταλία έπειτα από επτά ημέρες στο νοσοκομείο της Αλγερίας, χρειάστηκε μια διετή διαδικασία φυσικής και ψυχικής αποκατάστασης.

πηγή : https://sputniknews.gr/
Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

Κάντε "like" στη σελίδα μας στο facebook για όλα τα τελευταία Running News!

...διάβασε επίσης
Τι είναι και πως φεύγει το Υποδόριο και το Σπλαχνικό Λίπος Ο μαραθωνοδρόμος που έχασε τον δρόμο στη Σαχάρα, πέρασε 9 ημέρες χωρίς νερό, έπινε τα ούρα του και αίμα νυχτερίδων

Runster
Σχόλια αναγνωστών
...διάβασε επίσης
Τα emotions του Ημιμαραθωνίου! Γέλιο μέχρι δακρύων: Ο καλύτερος όλων των εποχών επέστρεψε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες
Ο νικητής του Olympus Mythical Trail Φιλάρετος Μπούκης μιλά στο RunningNews.gr για τον μεγάλο αγώνα Virtual Μαραθώνιος Αθήνας: Η μεγάλη βόλτα της Αγγελικής (και του μπαμπά της)
FitnessPulse

Brooks

Athens Company Run

Runster

Olympic Day Run

Πρέπει να διαβάσετε
16 Σεπ 21
UA HOVR™ Mega 2 Clone: Τεχνολογικά Εξελιγμένο για να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις κάθε Δρομέα!
Η τεχνολογία στο επάνω μέρος του Mega 2 Clone, προσαρμόζεται ανάλογα με το σχήμα και το πάτημα του ποδιού κάθε δρομέα, με σκοπό να αποτρέπει τις τριβές που μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμούς.
14 Σεπ 21
Τρέξε στον κορυφαίο Ημιμαραθώνιο του Navarino Challenge
Το Navarino Challenge, η κορυφαία γιορτή του αθλητικού τουρισμού επιστρέφει για 9η χρονιά στην Costa Navarino και την Πύλο, στη Μεσσηνία, ενώνοντας ανθρώπους όλων των ηλικιών και όλων των δυνατοτήτων, ερασιτέχνες και επαγγελματίες. Με το παγκόσμιο μήνυμα «ο αθλητισμός ενώνει»
03 Σεπ 21
New Balance Lerato: Περισσότερα χιλιόμετρα… γρηγορότερη αποκατάσταση…
Επιμέλεια: Γιωργος Σπύρος
Από καινοτομία που εξελίχθηκε σε απαίτηση, η προσθήκη πλάκας ανθρακονημάτων κυριαρχεί πλέον στη σχεδίαση των κορυφαίων αθλητικών παπουτσιών του κόσμου και γράφει το νέο κεφάλαιο στη βίβλο του τρεξίματος σε σελίδες γεμάτες (επιστροφή) ενέργεια(ς).
26 Αυγ 21
Πήγαινε το τρέξιμό σου μπροστά με το νέο βραβευμένο adidas 4DFWD
Η adidas παρουσιάζει τη νέα έκδοση του running παπουτσιού, adidas 4DFWD, που αποτελεί το επόμενο βήμα στην καινοτομία της σχεδιασμένης με βάση data, 3D printed ενδιάμεσης σόλας, η οποία δημιουργήθηκε για να σε πηγαίνει μπροστά.
19 Αυγ 21
Ξεκίνησε ο Άγης την προσπάθεια του «2421 χιλιόμετρα για την κλιματική αλλαγή» (UPDATE 10/9)
Είμαι ο Άγης Εμμανουήλ, είμαι ηθοποιός, αλλά  τα τελευταία 7 χρόνια η ενασχόληση μου με την υπεραπόσταση έχει κερδίσει μεγαλύτερο μέρος στην καρδιά μου από ότι το θέατρο.

©2005-2021 RunningNews.gr: Τα πάντα για το τρέξιμο, το δρομέα και τους αγώνες δρόμου. Ενημέρωση, Αρθρογραφία, Φωτογραφίες, Βίντεο, Φόρουμ - Όροι Χρήσης
Επικοινωνήστε μαζί μας για οτιδήποτε επιθυμείτε στο info [at] runningnews [dot] gr - Αν επιθυμείτε να διαφημιστείτε στο RunningNews.gr δείτε εδω

SportsWeb.gr Network: RunningNews.gr - trinews.gr - Runster.gr - Energy Races - duathlon.gr - Nutrition News - Fitness Pulse