Thessaloniki Night Half Marathon
Αρχική Ειδήσεις Καλεντάρι Αποτελέσματα Ενημέρωση Εικόνες Άρθρα Εξοπλισμός Forum Διαφήμιση
Trinews.gr NSCoaching My Athlete Energy Photos Energy Races Kasimis Training
Άρθρα
Saucony

Ioannina Lake Run

Lamia Night Run

Marathon Half Marathon

Chios Half Marathon

X-treme Stores
05 Ιαν 22 ← πίσω

Γιατί γελούν οι δρομείς, πατέρα;

Θεόδωρος Πούλιας

   Θαύμαζε, ανέκαθεν, τους Αιθίοπες και τους Κενυάτες δρομείς∙ εκείνους που νικούσαν ακόμη και τον πόνο. Πολλές επιστημονικές μελέτες έχουν καταλήξει πως αυτοί οι δρομείς απέχουν παρασάγγας από τους Ευρωπαίους και Αμερικανούς συναθλητές τους, κυρίως λόγω αντοχής στον πόνο. Η ικανότητά τους, δηλαδή, δε σχετίζεται ούτε με ιδιαιτερότητες του σώματός τους, ούτε με την προπόνησή τους σε υψόμετρο, ούτε με την ενδεδειγμένη διατροφή τους. Έμαθαν από μικροί ν’ αντέχουν τις κακουχίες, τη στέρηση, τον πόνο. Έτρεχαν ξυπόλητοι πάνω σε ανώμαλα εδάφη, γεμάτα πέτρες και αγκάθια, για να φτάσουν στο σχολείο. Είχαν τεράστιο κίνητρο∙ να γλιτώσουν από τη φτώχεια και την εξαθλίωση οι ίδιοι και οι οικογένειές τους. Παρόλο που το μέγιστο του κόπου τους καρπώνονταν οι μάνατζερ που τους ανακάλυπταν, το μερίδιό τους αρκούσε για να ζήσουν μια αξιοπρεπή ζωή, να συνδράμουν την οικογένειά τους και, φυσικά, να κατακτήσουν μια θέση στο παγκόσμιο πάνθεον των δρομέων αντοχής.

   Τους χαρακτήριζε και κάτι ακόμη. Το τρέξιμό τους έμοιαζε περισσότερο παιχνίδι παρά επίπονη αερόβια άσκηση. Ενώ η υπερπροσπάθεια αυλάκωνε τα πρόσωπα των αντιπάλων τους, αυτοί χαμογελούσαν αυτάρεσκα!  Μικροί δεν έπαιξαν, δε μάτωσαν στις αλάνες, δεν κοινωνικοποιήθηκαν. Αργότερα, δε σπούδασαν. Δεν ξεχώρισαν παρά για την ικανότητά τους να καταπίνουν χιλιόμετρα, να κόβουν πρώτοι το νήμα, να ζουν με σύνεση, να μιλούν ελάχιστα, να ξυπνούν καταμεσής στ’ όνειρά τους. 

   Θαύμαζε τους ασυναγώνιστους Αφρικανούς δρομείς. Αυτούς που έτρεχαν δίχως χρονόμετρο, συμπληρώματα διατροφής, το πιθανότερο δίχως παράνομα σκευάσματα. Αυτούς που ξεδιψούσαν με νερό, έσταζαν τίμιο ιδρώτα, κοιτούσαν μοναχά εμπρός, ήταν μαθημένοι στις επευφημίες και τον θαυμασμό, φλέρταραν διαρκώς με το βάθρο, τον κότινο, την υστεροφημία.

   Είχε ένα όνειρο. Να ταξιδέψει στα μέρη τους∙ την Κένυα, την Αιθιοπία. Να προπονηθεί πλάι τους. Να πιει από το ποτήρι τους, να φάει από το πιάτο τους, να ξαπλώσει στο ντιβάνι τους, να μπερδευτεί στα όνειρά τους. Έχουν όνειρα αυτοί οι σπουδαίοι δρομείς; Ή, μονάχα, κατορθώματα; Δίχως όνειρα, δεν υφίστανται επιτυχίες. Τα όνειρά τους, όμως, είναι ταπεινά∙ καθαρό νερό, υγιεινό φαγητό, ένα μαλακό στρώμα, μια στέγη, μια συντροφιά. Και όλα ετούτα είναι εφικτά, με σκληρή προπόνηση, εξοικείωση με τον πόνο και τις στερήσεις. Ήθελε να ζήσει μαζί τους, ν’ αναπνεύσει το ζεστό αέρα του τόπου τους, να τρέξει ξοπίσω τους ως την άκρη του ορίζοντα, να νοιώσει την τιμή ν’ ακολουθεί τη σκιά τους. Είχε ακούσει για αγώνες μεταξύ τους σε ιδιαιτέρως σκληρές συνθήκες. Θα μπορούσε, άραγε, να σταθεί στην εκκίνηση ενός τέτοιου αγώνα; Να μυηθεί σε μια αγωνιστική τελετή, στα όρια του μεταφυσικού;

   Κάποτε, είχε την τύχη να παρακολουθήσει από τις κερκίδες του Ολυμπιακού σταδίου της Αθήνας – στη διάρκεια του παγκόσμιου πρωταθλήματος στίβου – τον Αιθίοπα ήρωα, Haile Gebrselassie, να καλπάζει σαν καθαρόαιμο άλογο στην τελευταία στροφή των 10.000 μέτρων και να συντρίβει τον Κενυάτη αντίπαλό του, Paul Tergat. Μετά τη νίκη του, συμπατριώτες του έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό και, σηκώνοντάς τον στα χέρια, έκαναν μαζί του το γύρο του θριάμβου, ενώπιον ενός κοινού συνεπαρμένου από την ανεπανάληπτη νίκη του. Ο σπουδαίος Αιθίοπας δρομέας – κυρίαρχος στις αποστάσεις από 1.500 μέτρα έως και ημιμαραθώνιο - δεν έτρεχε παρά για τον τόπο του. Να κτίσει σχολεία, νοσοκομεία. Να προσφέρει αξιοπρέπεια κι ελπίδα στους ομοεθνείς του. Δικαίως, τον αντιμετώπιζαν ως εθνικό ήρωα.

   Εκείνη τη βραδιά, κατανόησε γιατί αγάπησε τις μεγάλες αποστάσεις. Γιατί τις γνώρισε μέσα από κατορθώματα ξεχωριστών, για την ταπεινότητά και τη συστολή τους, αθλητών. Αθλητών ανθρώπων, που έτρεχαν σαν ελάφια εμπρός από αντιπάλους και ρεκόρ, προκειμένου να μεταφέρουν στον τόπο και τα παιδιά τους την ελπίδα. Κι εκείνοι που τρέχουν για την ελπίδα των ομοίων τους, είναι κάτι περισσότερο από σπουδαίοι. Αυτό θαύμασε στους καταφρονεμένους δρομείς της Αφρικής. Τη μεγάλη τους δρομική στόφα μα και την πελώρια καρδιά τους. Μια καρδιά ευρύχωρη για τους δυστυχείς συμπατριώτες τους.

   Στις δυτικές πρωτεύουσες και καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, διοργανώνονται εκατοντάδες μαραθώνιοι δρόμοι∙ ευκαιρία να παρακολουθήσει κανείς από κοντά διάσημους Αφρικανούς, και όχι μόνο, δρομείς να συναγωνίζονται για την αθλητική τους αξιοπρέπεια. Αρχές Νοέμβρη, στην Αθήνα, χιλιάδες δρομείς διανύουν από τον Μαραθώνα έως το Καλλιμάρμαρο την πιο τραχιά μαραθώνια διαδρομή. Τρέχουν σε διαδρομή ορόσημο της αθλητικής και όχι μονάχα ιστορίας. Τόλμησε τρεις φορές, στη διάρκεια της ενασχόλησής του με το ερασιτεχνικό τρέξιμο, να σταθεί στην εκκίνηση του σπουδαίου αγώνα. Ένοιωσε ρίγος στην πρώτη πιστολιά, τον πόνο και την κακουχία διανύοντας την ανισόπεδη διαδρομή και το ίδιο δέος λίγο πριν εμφανιστεί στο Καλλιμάρμαρο. Εκεί όπου οι φημισμένοι Κενυάτες κι Αιθίοπες έφταναν χαμογελώντας προς την τόσο απλόχερη μοίρα τους. Κάποια χρονιά, μαζί με τα παιδιά του, στάθηκε ανάμεσα σ’ ένα πολύχρωμο πλήθος που ανέμενε ναι χειροκροτήσει μαραθωνοδρόμους από ολάκερο τον κόσμο και, φυσικά, Αφρικανούς. Μόλις έκοβε το νήμα ο πρώτος δρομέας, τα παιδιά του τον ρώτησαν γιατί, άραγε, γελούσε. Βρέθηκε απροετοίμαστος για ένα τέτοιο ερώτημα. «Γιατί γελούν οι άνθρωποι;» τους αντέταξε. «Γιατί, ίσως, κουράστηκαν να κλαίνε» πρόσθεσε. Εκείνη τη στιγμή είχε δώσει, ακούσια, μεγάλο κίνητρο στα παιδιά του ν’ ασχοληθούν με τις αποστάσεις∙ για να μπορούν, πότε πότε, να γελούν. 

                -------------------------

6 Νοέμβρη 2005, Κυριακή πρωί

Απονομή μεταλλίων στους τρεις πρώτους νικητές του 23ου Κλασικού Μαραθώνιου Αθηνών

Καλλιμάρμαρο Στάδιο


 

Θεόδωρος Πούλιας,

Φιλόλογος, ερασιτέχνης δρομέας

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

Κάντε "like" στη σελίδα μας στο facebook για όλα τα τελευταία Running News!

...διάβασε επίσης
Συνέπεια στην προπόνηση Θέλω κι εγώ από αυτό!!

Runster
Σχόλια αναγνωστών
...διάβασε επίσης
Καμιά ελπίδα… βουλευτής χαρακτηρίζει τους αγώνες δρόμου «ψεκδηλώσεις» και «αντικοινωνική συμπεριφορά» «Πάρτε ένα διάδρομο στο σπίτι σας να κάνετε μόνοι σας τρέξιμο να μην σας βλέπουν και τα αδιάκριτα βλέμματα»
Ποια οφέλη παίρνουμε από την συμμετοχή σε αγώνες τρεξίματος? Απώλεια βάρους: 8 πράγματα που δείχνουν πόσο γρήγορα θα έχεις αποτελέσματα
Nutrition News

Rundome.gr

Runster.gr

Thessaloniki Night Half Marathon

Πρέπει να διαβάσετε
12 Ιουλ 22
Το Rundome ανοίγει στο κέντρο της Αθήνας αυτήν την Παρασκευή 15/07 και θα γίνει το αγαπημένο Running Specialist Store της πόλης
Ένας καινούργιος χώρος για όλους τους δρομείς έρχεται στις 15 Ιουλίου, Μητροπόλεως 76, στο κέντρο της Αθήνας. Το Rundome, ανοίγει τις πόρτες του στους φίλους του τρεξίματος και τους υποδέχεται σε ένα πλήρως εξοπλισμένο και σύγχρονο χώρο στην καρδιά της πόλης για να προσφέρει high end υπηρεσίες.
11 Ιουλ 22
«Αυτό το παπούτσι είναι για σένα»

Είναι πράγματι τόσο απλό. Το νέο 1080v12 της New Balance με τεχνολογία Fresh Foam X είναι σχεδιασμένο για όλους. «Εάν φτιάχναμε μόνο ένα αθλητικό παπούτσι, αυτό θα ήταν το 1080»

06 Ιουλ 22
Ανεβάστε Ταχύτητα με το Κορυφαίο και Πολυαναμενόμενο Puma Deviate Nitro Elite Racer!
Το νέο Deviate Nitro Elite Racer της PUMA θα ξεπεράσει κάθε σας προσδοκία κάνοντας τη διαφορά με τεχνολογίες και χαρακτηριστικά άλλου επιπέδου.
11 Ιουν 22
ΟΠΑΠ MARATHON expo 2022 - Εκεί όπου αθλητισμός και πολιτισμός τέμνονται δημιουργικά
Η ΟΠΑΠ MARATHON expo, η μεγαλύτερη εμπορική έκθεση αθλητικών ειδών και εξοπλισμού στην Ελλάδα, θα πραγματοποιηθεί για άλλη μία χρονιά στο εκθεσιακό κέντρο Κλειστό Π. Φαλήρου (πρώην TAE KWON DO) από τις 9 έως και τις 12 Νοεμβρίου 2022.


©2005-2021 RunningNews.gr: Τα πάντα για το τρέξιμο, το δρομέα και τους αγώνες δρόμου. Ενημέρωση, Αρθρογραφία, Φωτογραφίες, Βίντεο, Φόρουμ - Όροι Χρήσης
Επικοινωνήστε μαζί μας για οτιδήποτε επιθυμείτε στο info [at] runningnews [dot] gr - Αν επιθυμείτε να διαφημιστείτε στο RunningNews.gr δείτε εδω

SportsWeb.gr Network: RunningNews.gr - trinews.gr - Runster.gr - Energy Races - duathlon.gr - Nutrition News - Fitness Pulse