Thessaloniki Night Half Marathon
Αρχική Ειδήσεις Καλεντάρι Αποτελέσματα Ενημέρωση Εικόνες Άρθρα Εξοπλισμός Forum Διαφήμιση
Trinews.gr NSCoaching My Athlete Energy Photos Energy Races Kasimis Training
Άρθρα
Saucony

X-treme Stores
20 Ιαν 22 ← πίσω

Οι βραβεύσεις του ΠΣΑΤ, ο Τεντόγλου, ο Αντετοκούνμπο, η Στεφανίδη, η Σάκκαρη, ο Αστέρας Πετρίτη και ο Θιναλιακός!

Κώστας Παλάντζας
Αρκετά μεγάλο θέμα έχει δημιουργηθεί, για το κατά πόσο δίκαιες είναι οι βραβεύσεις των καλύτερων αθλητών 2021 που έκανε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου. Τις πιο έντονες διαμαρτυρίες έκανε η Κατερίνα Στεφανίδη, λέγοντας ότι ο Μίλτος Τεντόγλου κατέκτησε χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο μόνος και προερχόμενος από τραυματισμό αλλά αναδείχθηκε 2ος, ενώ η αναμφισβήτητα τεράστια επιτυχία του 1ου Γιάννη Αντετοκούνμπο στο ΝΒΑ έγινε όμως σε ομαδικό άθλημα. Πολλοί πήραν το μέρος της, άλλοι θεωρούν ότι δίκαια δόθηκαν οι βραβεύσεις με αυτή τη σειρά.

Αντίστοιχα παράπονα έγιναν και για τα βραβεία των γυναικών, όπου πρώτη ανακηρύχθηκε η Μαρία Σάκκαρη χωρίς να έχει κάποια απόλυτη επιτυχία μέσα στο έτος. Όσον αφορά τη δική μας άποψη, θα πούμε καταρχάς ότι όπως παλιά λέγαμε στο σχολείο ότι δεν μπορούμε να συγκρίνουμε ή να προσθέτουμε μήλα με πορτοκάλια, έτσι και για τις βραβεύσεις των καλύτερων αθλητών δεν υπάρχει κάποιο εντελώς αντικειμενικό κριτήριο.


Θα πούμε όμως ότι ο τρόπος της ψηφοφορίας κάπου πάσχει. Αν υπάρχει διαφωνία για τις πρώτες θέσεις, τι να πούμε για τις επόμενες. Κοιτώντας λοιπόν ποιοι άλλοι ψηφίστηκαν, βλέπουμε : " Κορυφαία Ομάδα 2021: ...  25. ΑΕ Λευκίμμης Ποδόσφαιρο: 3 ψήφοι, 26. Αστέρας Πετρίτη Κέρκυρας: 2 ψήφοι, ... 29. Θιναλιακός Αχαράβης Κέρκυρας Ποδόσφαιρο: 1 ψήφος". Δεν τρολάρουμε, όποιος θέλει μπορεί να το δει στο site του ΠΣΑΤ εδώ : https://psat.gr/%C....
.
Δεν λέω, μπορεί αυτές οι ποδοσφαιρικές ομάδες να έκαναν κάποια υπέρβαση βάσει των δυνατοτήτων τους. Και μπράβο τους. Αλλά ως εκεί. Το αν έκαναν υπέρβαση, το ξέρουν όσοι τις ψήφισαν, μάλλον συντοπίτες τους. Αν είναι όμως έτσι, να μη βραβεύονται οι κορυφαίοι, αλλά αυτοί που ξεπερνάνε τον εαυτό τους. Πχ κάποιος μαραθωνοδρόμος που κατέβηκε από τις 5.30 στις 3.30 ώρες σημείωσε μεγαλύτερη επιτυχία, βάσει αυτού του σκεπτικού, από τους πρώτους. Όπως και ο τελευταίος δρομέας ενός Μαραθωνίου : μπορεί η προσπάθειά του να είναι σημαντικότερη από του νικητή. Ίσως. Αλλά στις βραβεύσεις του ΠΣΑΤ βραβεύονται οι κορυφαίοι των κορυφαίων. Φυσικά θα μπορούσε να υπάρχει μια ξεχωριστή κατηγορία βραβεύσεων για τέτοιες περιπτώσεις, και θα ήταν πολύ ωραίο. Όχι όμως να ψηφίζονται στις βραβεύσεις των πρώτων. Αν κάποιοι δημοσιογράφοι κρίνουν με τις προσωπικές τους συμπάθειες, αυτό βλέπουμε ότι γίνεται και για τις πρώτες θέσεις. Γι'αυτό ποδόσφαιρο και μπάσκετ ψηφίζονται συνέχεια, σε όλες τις θέσεις.

Ποια λοιπόν η άποψή μας για το ποιος θα έπρεπε να είναι πρώτος? Ο αθλητής του στίβου, ή του μπάσκετ? Θα απαντήσουμε με άλλο τρόπο. Η Ελλάδα είναι η χώρα που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η χώρα που μετέδωσε σε όλη τη γη το ίδιο το αγώνισμα του Μαραθωνίου. Η χώρα όπου δημιουργήθηκε ο Στίβος. Αλλά και η χώρα που υποτιμά όλα αυτά έχοντας δημιουργήσει εκατομμύρια κόσμου μη αθλούμενους αλλά παθητικούς τηλεθεατές του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ και των reality. Οποιαδήποτε άλλη χώρα, θα μπορούσε να βραβεύσει ως πρώτο, αθλητή ομαδικού σπορ. Η Ελλάδα οφείλει να έχει ως εθνικά αθλήματα, αυτά που δημιουργήθηκαν στα χώματά της χιλιετίες πριν, και που δεν θα υπήρχαν τώρα πουθενά στον κόσμο χωρίς αυτή.

Το θέμα δεν είναι σημερινό. Όσοι θυμούνται, και άλλες φορές έχουν υπάρξει απορίες, ερωτηματικά, διαμαρτυρίες. Θυμηθήκαμε τι είχαμε γράψει στον μακρινό Ιανουάριο του 2009 για τις βραβεύσεις του 2008. Αντιγράφουμε αυτούσιο το τότε κείμενο, και θα δείτε ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει, παρά μόνο ονόματα και ημερομηνίες :


(28 Ιανουαρίου 2009)
.
Ειδήσεις της Κρατικής τηλεόρασης ένα βράδυ του φθινοπώρου. Η παρουσιάστρια μας ενημέρωνε για το κρίσιμο παιχνίδι που επρόκειτο να δώσει Ελληνική ομάδα κόντρα σε Κυπριακή στα πλαίσια Ευρωπαϊκού αγώνα ποδοσφαίρου. Στην αρχή οι τρεις καλύτερες Ελληνικές ομάδες πανηγύριζαν όταν κληρώθηκαν με Κυπριακές, αλλά ο τελικός απολογισμός τους επιστρέφοντας από τη Κύπρο ήταν οκτώ γκολ παθητικό. Οκτώ γκολ είναι αμφίβολο να έτρωγαν κι οι τρεις καλύτερες ομάδες του Λουξεμβούργου αν έπαιζαν κι αυτές στη Κύπρο.

Η παρουσιάστρια τελείωσε την αναλυτική ενημέρωση για τον αγώνα και πέρασε και στις υπόλοιπες ειδήσεις. Μία απ’αυτές ήταν τα χρυσά και αργυρά μετάλλια της Εθνικής κωπηλασίας στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Εφήβων-Νεανίδων. Η είδηση ήταν σε δύο σειρές και πολλές ήταν. Πάλι καλά μάλιστα που η Κρατική τηλεόραση εδέησε ν’ασχοληθεί, καθώς τα περισσότερα ιδιωτικά κανάλια δεν έκαναν καν τον κόπο να αναφερθούν.

Το παράδειγμα που προαναφέρθηκε δεν είναι δυστυχώς η εξαίρεση, αλλά ο κανόνας. Πάντα οι ειδήσεις ασχολούνται με την καθημερινότητα του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ, ενώ για να κάνουν τον κόπο να αφιερώσουν δυο σειρές σε κάποιο άλλο άθλημα, πρέπει αυτό να έχει μια εξαιρετική διεθνή επιτυχία.

Γέμισαν τα περίπτερα αθλητικές εφημερίδες που κατακλύζονται από τόνους ειδήσεων για τον φχψω αναπληρωματικό ποδοσφαιριστή της Δ’Εθνικής, ενώ τα άλλα αθλήματα γεμίζουν μονόστηλα. Όποιος αμφιβάλλει, ας βρει μια εφημερίδα από την επόμενη μέρα μιας Κλασικής. Σελίδες επί σελίδων ακόμη και για τα τοπικά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου, συνθέσεις, κίτρινες κάρτες, ενώ για τον Μαραθώνιο σπανίως η αναφορά φτάνει στην πρώτη δεκάδα που τερμάτισε τον αγώνα.

Όταν διεξάγεται κάποιο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου ή μπάσκετ, ο ντόρος που γίνεται ξεκινάει από ένα μήνα πριν. Όταν γίνεται κάτι αντίστοιχο πχ στο βόλευ, κανείς δεν παίρνει μυρωδιά.

Η πάλαι ποτέ αξιόλογη εκπομπή Αθλητική Κυριακή, εδώ και κάποια χρόνια θα πρέπει να ονομάζεται Ποδοσφαιρική Κυριακή, ή ακόμη καλύτερα Ολυμπιακο-Παναθηναϊκό-και ολίγον από ΑΕΚ Κυριακή.

Πώς να ξεχάσουμε άλλωστε και τα αθλητικά ραδιόφωνα που διέκοπταν τις μεταδόσεις από την Ολυμπιάδα του Πεκίνου κι οι δημοσιογράφοι στο στούντιο έπιαναν ανούσιες συζητήσεις επιπέδου νηπιαγωγείου άνευ ουσιαστικά περιεχομένου για το ποδόσφαιρο, ενώ μάταια περιμέναμε να μαθαίνουμε τις εξελίξεις απ’το Πεκίνο.

Πριν λίγες βδομάδες ο ΠΣΑΤ βράβευσε τις κορυφαίες ομάδες και τους κορυφαίους αθλητές για το 2008. Ε, ακόμα κι εδώ, το μπάσκετ έκανε το θαύμα του! Βγήκε παραπονούμενο γιατί ψηφίστηκε τρίτη η Εθνική μπάσκετ και δόθηκε η πρώτη θέση στους κωπηλάτες. Λεπτομέρεια: οι κωπηλάτες πήραν Ολυμπιακό μετάλλιο, ενώ η Εθνική μπάσκετ στον μοναδικό αγώνα κόντρα σε ισοδύναμη ομάδα, ηττήθηκε άνετα κι έμεινε εκτός στόχων. Μάλλον άκρως υπερτιμημένη ήταν η τρίτη θέση που της δόθηκε. Την συζήτηση που είχαμε κάνει στο φόρουμ, μπορούμε να την θυμηθούμε εδώ: http://forum.runningnews.gr/topic.asp?TOPIC_ID=2884 .Γνώμη μου είναι πως ακόμη κι αν είχε και το μπάσκετ επιτυχία, και πάλι η πρώτη θέση άξιζε να δοθεί σε άλλο άθλημα. Το μπάσκετ και το ποδόσφαιρο προβάλλονται διαρκώς, οι γονείς στέλνουν τα παιδιά τους κατά κύριο λόγο σ’αυτά τα αθλήματα. Τα χρήματα που διακινούνται σ’αυτά τα αθλήματα είναι εκατονταπλάσια απ’ότι στα υπόλοιπα, και είναι επίτευγμα που έχουν τα μικρά αθλήματα τόσες επιτυχίες, που μερικές φορές ούτε καν μαθαίνουμε. Τόση δημοσιότητα απολαμβάνουν ποδόσφαιρο και μπάσκετ όλη τη χρονιά, ε, ας ακουστεί και κάποιο άλλο άθλημα στις βραβεύσεις.
...
Δεν αντιλέγω, ωραία και ευχάριστα αθλήματα το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ. Όχι όμως αυτός ο ολοκληρωτισμός. Οι μεν ονόμασαν το ποδόσφαιρο βασιλιά των σπορ, οι δε την Εθνική μπάσκετ επίσημη αγαπημένη όλων των Ελλήνων.

Θα μπορούσαμε να γράψουμε βιβλίο ολόκληρο. Όποιος θέλει να νευριάσει, δεν έχει παρά ν’ανοίξει κάποιο «αθλητικό» ραδιόφωνο, ή να πάρει μια αθλητική εφημερίδα. Κι εις ανώτερα!
Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

Κάντε "like" στη σελίδα μας στο facebook για όλα τα τελευταία Running News!

...διάβασε επίσης
Κάψιμο μυών με το τρέξιμο: Ισχύει ότι χάνεις μυϊκή μάζα; Πως καταλαβαίνεις ότι έπαθες θλάση στα πλευρά και πως να το αντιμετωπίσεις

Runster
Σχόλια αναγνωστών
...διάβασε επίσης
Γυμναστική για νέες Μαμάδες Η κυκλική γύμναση και η αξία της για δρομείς και όχι μόνο
Κυκλική προπόνηση με την Πωλίνα Τριγωνίδου «Καίγεται» ένα παιδί αν τρέξει χαλαρά και περπατήσει μερικά χιλιόμετρα;
FitnessPulseRunster.gr

SUUNTO 5 PEAK

Πρέπει να διαβάσετε
20 Απρ 22
Η άσκηση στο επόμενο επίπεδο με το νέο myathlete hub
Η φετινή άνοιξη είναι ακόμα πιο ανθηρή για τους λάτρεις της άσκησης, αλλά και όλους εκείνους που προσεγγίζουν την ευεξία και την καλή υγεία μέσω της γυμναστικής και της σωστής διατροφής. Το myathleteάνοιξε ξανά τις πόρτες του στο νέο δικό του χώρο και τα σχόλια όσων έσπευσαν ήδη να το επισκεφτούν, είναι διθυραμβικά!
13 Απρ 22
HUAWEI WATCH GT Runner: Το απόλυτο smartwatch που ικανοποιεί και τον πιο απαιτητικό δρομέα
Η HUAWEI κάνει εντυπωσιακό ντεμπούτο στον χώρο των smartwatches, παρουσιάζοντας το εμβληματικό HUAWEI GT Runner, ανοίγοντας νέους ορίζοντες στην απόδοση των δρομέων.
11 Απρ 22
DESA Green Homes: Η εναλλακτική πρόταση διαμονής για διακοπές στην Αργολίδα
Το νεόδμητο ξενοδοχειακό συγκρότημα DESA Green Homes στην Επίδαυρο σας προσκαλεί να γνωρίσετε μια εναλλακτική πρόταση διαμονής για τις διακοπές σας στην Αργολίδα.
24 Μάρ 22
New Balance 880 v12: Ο καλύτερος σύμμαχος στα χιλιόμετρα σου
Το να τρέχεις μεγάλες αποστάσεις δεν είναι απλή υπόθεση. Θέλεις ένα καλό σύμμαχο στα χιλιόμετρα που διανύεις και δεν υπάρχει καλύτερος από το νέο 880v 12. Συνδυάζοντας δύο πρωτοποριακές τεχνολογίες αφρών, προσφέρει το πιο μαλακό πάτημα της κατηγορίας του, ιδανικό για τις απαιτήσεις των πολλών χιλιομέτρων.

©2005-2021 RunningNews.gr: Τα πάντα για το τρέξιμο, το δρομέα και τους αγώνες δρόμου. Ενημέρωση, Αρθρογραφία, Φωτογραφίες, Βίντεο, Φόρουμ - Όροι Χρήσης
Επικοινωνήστε μαζί μας για οτιδήποτε επιθυμείτε στο info [at] runningnews [dot] gr - Αν επιθυμείτε να διαφημιστείτε στο RunningNews.gr δείτε εδω

SportsWeb.gr Network: RunningNews.gr - trinews.gr - Runster.gr - Energy Races - duathlon.gr - Nutrition News - Fitness Pulse