Marathon EXPO
Αρχική Ειδήσεις Καλεντάρι Αποτελέσματα Ενημέρωση Εικόνες Άρθρα Εξοπλισμός Forum Διαφήμιση
Trinews.gr NSCoaching My Athlete Energy Photos Energy Races Kasimis Training
Άρθρα
Saucony

Ioannina Lake Run

Poikilo Nigth Trail

Marathon Half Marathon

X-treme Stores
27 Μαϊ 22 ← πίσω

Ευρωπαϊκό Κύπελλο 10,000 μέτρων, Pace, Γαλλία. Κυνηγώντας το όνειρο

Σχολιάζει ο Στέφανος Αντωνάκης

Ευρωπαϊκό Κύπελλο 10,000 μέτρων, Pace, Γαλλία, Σάββατο 28/05/2022

Α. Κυνηγώντας το όνειρο.

Θα καταφέρει ο Μάριος Αναγνώστου να σπάσει το φράγμα των 29’00’’;

Θα μπορέσει η Ειρήνη Τσουπάκη να κατέβει στα 34’40’’;

Β. Τα αστέρια μας. Σταμούληδες (Κώστας, Νίκος και Γιώργος) και Ισμήνη Παναγιωτοπούλου.

Γ. 10 οδηγίες για να νιώθει ευτυχισμένος ο δρομέας, αθλητής ή αθλούμενος.


Σχολιάζει ο Στέφανος Αντωνάκης

Α. Κυνηγώντας το όνειρο.

Το ερχόμενο Σάββατο 28/05, στο γραφικό Pace της Γαλλίας θα λάβει χώρα το Ευρωπαϊκό Κύπελλο 10000 μέτρων. Ανάμεσα σε μερικά πολύ μεγάλα ονόματα του ευρωπαϊκού στίβου θα παραταχθούν και δυο εκ των καλύτερων δρομέων μας, οι Μάριος Αναγνώστου και Ειρήνη Τσουπάκη. Οι πρωταθλητές μας θα εκπροσωπήσουν επάξια τη χώρα μας, θα κυνηγήσουν τους στόχους και τα όνειρά τους, κι όπως κάθε φορά, όλοι εμείς θα παρακολουθήσουμε με αγωνία τις προσπάθειές τους, ευχόμενοι τα καλύτερα!

Εκτιμώ ότι ο «εκτελεστής» Μάριος Αναγνώστου θα κινηθεί (έστω και οριακά) στο 29’00’’ (συν/πλην 10’’, ανάλογα και με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες). Το πούλεν του κου Σάββα Κουμπούρα βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση, ξέρει να τρέχει σωστά, κι ο στόχος, όσο δύσκολος κι αν φαντάζει, είναι σαφώς εντός των δυνατοτήτων του. Αντίστοιχα, η μαχητική κι αγωνίστρια Ειρήνη Τσουπάκη, υπό την καθοδήγηση του κου Γιώργου Τσαλτάκη, θα βρίσκεται κοντά στο 34’40’’ (συν/πλην 10’’, ανάλογα και με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες).

Μάριε, Ειρήνη, είστε κι οι δυο εξαιρετικοί δρομείς. Θα ζήσετε μεγάλες στιγμές, θα δείτε. Ας θυμάστε ότι η επίτευξη μιας μεγάλης επίδοσης έρχεται σιγά σιγά και με υπομονή, μέσα από πολλές μικρότερες νίκες. Αυτό το «λίγο-λίγο» (που μόνο λίγο δεν είναι τελικά) είναι αυτό που οδηγεί στην συνολική πρόοδο και στη γενικότερη βελτίωση, τόσο στον (πρωτ-)αθλητισμό όσο και στη ζωή μας. Ναι, χρειάζεται υπομονή – κι αν είστε οι ίδιοι το ποίημα του εαυτού σας, η υπομονή είναι που θα σας κάνει άριστους ποιητές και δημιουργούς. Οι ευκαιρίες δεν είναι ποτέ μοναδικές, ούτε κι έρχονται από μόνες τους. Βρίσκονται πάντα δίπλα μας, αρκεί να έχουμε τα εχέγγυα για να τις αντιληφθούμε (αφενός) και να τις αδράξουμε (αφετέρου). Άρα – προσήλωση στο στόχο, σκληρή δουλειά κι αφοσίωση και τα καλύτερα θα ρθουν!

Μου επιτρέπετε ένα υποθετικό παιχνίδι; Εάν (με κάποιον μαγικό τρόπο!) βρισκόμουν εγώ στη θέση σας, θα εφάρμοζα τις τακτικές που παρουσιάζονται στον παρακάτω πίνακα.

Περάσματα

Επίδοση/στόχος

Μέσος ρυθμός αγώνα (ανά 1000 μέτρα)

1000 μέτρα

1Ο πεντάρι

2ο πεντάρι

1

29’00’’

2’54’’

2’55’’

14’35’’

14’25’’

2

34’40’’

3’28’’

3’30’’

17’26’’

17’14’’


Από το 7,5 έως και το 8,6 χιλιόμετρο του αγώνα, διανύουμε το «νεκρό σημείο» της διαδρομής. Έχουμε τρέξει ήδη τα τρία τέταρτα σχεδόν της διαδρομής, κι η κόπωση όπως κι οι αρνητικές σκέψεις κάνουν αισθητή την παρουσία τους. Θα προσπαθούσα λοιπόν να παραμείνω σταθερός αγωνιστικά, πνευματικά και ψυχολογικά, γνωρίζοντας ότι αυτό το συναίσθημα είναι κοινό σε όλους τους συναθλητές σας, μέχρι να φτάσουμε στο τελευταίο κομμάτι της διαδρομής. Εδώ βοηθάει το σαφές αγωνιστικό πλάνο πριν τον αγώνα, όπου η απαρέγκλιτη τήρησή του (όποτε είναι αυτό εφικτό) δεν αφήνει χώρο για «δεύτερες» σκέψεις στον κουρασμένο αθλητή. Στα τελευταία 1400 μέτρα θα ξεκινούσα να επιταχύνω σταδιακά κορυφώνοντας στο τέλος, ώστε να κερδίσω τα δευτερόλεπτα που έχασα στο πρώτο μισό.

Πριν από έναν τέτοιο αγώνα, δεν θα μπορούσε να λείπει το καθιερωμένο πριμ του γαλακτομπούρεκου. Αν το κερδίσετε δε, θα το χαρώ πραγματικά μέσα από την καρδιά μου! Ο Μάριος θα κερδίσει το πριμ εάν σπάσει έστω και κατά 1’’ το 29΄00’’ [αν και το μεγάλο ρεκόρ του προπονητή σου κύριου Κουμπουρά (28’31’’) είναι ακόμη μακρινό – θέσε το ως στόχο για το 2023]. Η δε μαχητική κι αξιοθαύμαστη Ειρήνη θα πρέπει αντίστοιχα να κατέβει έστω και κατά 1’’ το 34’40’’. Μπορεί οι επαγγελματικές σου υποχρεώσεις Ειρήνη να μην επιτρέπουν ακόμη μεγάλες πτήσεις, έχεις δείξει όμως ότι διαθέτεις μεγάλη δύναμη κι ικανότητες.

Φίλοι μου καλοί, απολαύστε τον αγώνα σας. Έχετε όλες τις ευχές και τις σκέψεις μας!

Υστερόγραφο: Ο έλεγχος του μέσου ρυθμού του αγώνα, είναι το ήμισυ του παντός για την επιτυχία. Είτε μιλάμε για 3000 μέτρα είτε για μαραθώνιες αποστάσεις, η αρχή είναι πάντα κοινή. Τα πρώτα ¾ του αγώνα κινούμαστε κατά τι αργότερα από το συνολικό μέσο ρυθμό. Προσωπική μου πεποίθηση, αποτέλεσμα παρατήρησης κι εμπειρίας, και δεν με έχει διαψεύσει ποτέ – κρατήστε το εάν θέλετε. Όπως παρακαλώ κρατήστε και ότι η πρώτη τέχνη που πρέπει να μάθουν οι πρωταθλητές και γενικότερα οι ικανοί είναι να υπομένουν τον φθόνο…Β. Τα αστέρια μας. Σταμούληδες (Κώστας, Νίκος και Γιώργος) και Ισμήνη Παναγιωτοπούλου.

Σπουδαία και πολύ ελπιδοφόρα εμφάνιση πραγματοποίησε η Ισμήνη Παναγιωτοπούλου (με 1η θέση κι ατομικό ρεκόρ 1:18’47’’) στο Λέιντιν της Ολλανδίας. Άψογη κούρσα τόσο ως προς το σχεδιασμό όσο και ως προς την εκτέλεση της. Σταθερή, υπομονετική, και με αρχοντικό τελείωμα, πραγματικά σπουδαία παρακαταθήκη για το μέλλον της στο χώρο. Χαίρομαι ιδιαίτερα Ισμήνη, καθώς η τακτική σου [πέρασμα στο 10ο χιλιόμετρο 37’31’’ για ένα τελικό 1:18’47’’] συμπίπτει με (κι επιβεβαιώνει ξανά…) την άποψη του γράφοντα για τη σημασία του ελέγχου του μέσου ρυθμού. Εύγε Ισμήνη από την όμορφη Καβάλα, ανατέλλον αστέρι γεμάτη θετική ενέργεια κι αύρα. Θεωρώ ότι εντός Ελλάδος, σε ό,τι απόσταση κι αν αγωνιστείς, τόσο στα 10000 μέτρα όσο και στον Ημιμαραθώνιο, κατά 90% θα βρίσκεσαι στο βάθρο! Τα εύσημα βεβαίως και στον ακούραστο προπονητή σου κο Αντώνη Στόικο.

Πολλά συγχαρητήρια θα ήθελα να δώσω κι από εδώ σε μια τριάδα εξαιρετικών αθλητών, στους Κώστα, Νίκο και Γιώργο Σταμούλη. Η πορεία τους είναι συνεχώς ανοδική, και θα μας απασχολήσουν ευχάριστα τα προσεχή χρόνια στους δρόμους αντοχής. Πολύ μεθοδικοί στη δουλειά τους, έχουν ένα τεράστιο (για τον γράφοντα) προσόν: μαθαίνουν από τα λάθη τους, αξιοποιούν τα διδάγματα από τις ήττες τους, κι επιστρέφουν δριμύτεροι και σοφότεροι. Άλλωστε, αυτό είναι πάντα το ευκταίο – όχι να αποφύγεις τα λάθη (πρακτικά αδύνατο), αλλά να τα κεφαλαιοποιείς κάθε φορά προς όφελός σου. Εμπειρία, ορθή κρίση, ανάλυση και τελικά δράση – συνδυασμός που ανταμείβει πάντα! Υπό την καθοδήγηση των εξαιρετικών προπονητών τους (Χαράλαμπος Ποσονίδης για τους Κώστα και Νίκο, Σταυρός Κορρές για τον Γιώργο), το άστρο τους ήδη λάμπει. Έχετε την αγάπη μου!Γ. 10 οδηγίες για να νιώθει ευτυχισμένος ο δρομέας, αθλητής ή αθλούμενος.


1. Να απολαμβάνεις κάθε πρωί σαν απρόσμενο δώρο.

2. Να χαίρεσαι με τη χαρά των άλλων σα να ήταν δική σου. Όταν κάποιος πετυχαίνει το όνειρό του (λχ αν σπάσει το 29’00’’ ο Μάριος ή τα 34’40’’ η Ειρήνη, ή αν κατέβει ο Καραϊσκος το 2:16’00’’, είναι νίκη και χαρά για όλους μας)

3. Να είσαι ευγνώμων για όσα οι αισθήσεις σου αγκαλιάζουν.

4. Μην χάνεις χρόνο, αγαπώντας κάποιον που έχει επιλέξει να μην ανταποκρίνεται.

5. Στοιχημάτιζε τα πάντα στο σήμερα, στο εδώ και το τώρα.

6. Τα πάντα με μέτρο, ακόμη και το μέτρο. Να είσαι ταπεινός, δίχως η μετριοφροσύνη σου να είναι ψεύτικη.

7. Να γνωρίζεις τα δυνατά σημεία της προσωπικότητάς σου, και να φέρεσαι με προσήνεια κι ευγένεια στους συναθλητές σου.

8. Να δέχεσαι αγόγγυστα τα πλήγματα, και να προσπαθείς να τα κεφαλαιοποιείς υπέρ σου.

9. Αυτό που πιστεύεις μέσα σου, αυτό δημιουργείς τελικά. Το μάθημα είσαι εσύ, δεν υπάρχει μαθητής.

10. Δημιούργησε τον εαυτό σου, και γίνεο ίδιος ο ποιητής στο ποίημα της ζωής σου. Όλοι το μπορούν!


Παραθέτοντας λοιπόν τον μεγάλο νομπελίστα μας Οδυσσέα Ελύτη, «Νίκη, νίκη όπου έχουμε νικηθεί!»
Ηράκλειο, 27/05/2022

Με τιμή, Στέφανος Αντωνάκης
Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

Κάντε "like" στη σελίδα μας στο facebook για όλα τα τελευταία Running News!

...διάβασε επίσης
Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου - αφιέρωμα. Ποιοι θα είναι οι πρωταγωνιστές στα 5000 και 1500 μέτρα; Υπερήφανοι Έλληνες Μαραθωνοδρόμοι, νικήσατε!

Runster
Σχόλια αναγνωστών
...διάβασε επίσης
Αβγό: Ολόκληρο, τον κρόκο ή μόνο το ασπράδι; Τι να προτιμήσω; Γιατί κάνουμε πεζοπορία : Ένα βραβευμένο ντοκιμαντέρ του 2020
Καμιά ελπίδα… βουλευτής χαρακτηρίζει τους αγώνες δρόμου «ψεκδηλώσεις» και «αντικοινωνική συμπεριφορά» «Πάρτε ένα διάδρομο στο σπίτι σας να κάνετε μόνοι σας τρέξιμο να μην σας βλέπουν και τα αδιάκριτα βλέμματα»
FitnessPulse

Rundome.gr

SUUNTO 5 PEAK

Thessaloniki Night Half Marathon

Runster.gr

Πρέπει να διαβάσετε
11 Ιουν 22
ΟΠΑΠ MARATHON expo 2022 - Εκεί όπου αθλητισμός και πολιτισμός τέμνονται δημιουργικά
Η ΟΠΑΠ MARATHON expo, η μεγαλύτερη εμπορική έκθεση αθλητικών ειδών και εξοπλισμού στην Ελλάδα, θα πραγματοποιηθεί για άλλη μία χρονιά στο εκθεσιακό κέντρο Κλειστό Π. Φαλήρου (πρώην TAE KWON DO) από τις 9 έως και τις 12 Νοεμβρίου 2022.
25 Μαϊ 22
Το Run σου γίνεται πλέον Aκόμη Γρηγορότερο με το Νέο Δρομικό Παπούτσι της Under Armour HOVR™ MACHINA 3!
Η Under Armour μας εκπλήσσει ευχάριστα για ακόμη μια φορά δημιουργώντας ένα νέο και τεχνολογικά εξελιγμένο Running παπούτσι το οποίο θα ικανοποιήσει πλήρως και τους πιο απαιτητικούς λάτρεις του τρεξίματος.
20 Απρ 22
Η άσκηση στο επόμενο επίπεδο με το νέο myathlete hub
Η φετινή άνοιξη είναι ακόμα πιο ανθηρή για τους λάτρεις της άσκησης, αλλά και όλους εκείνους που προσεγγίζουν την ευεξία και την καλή υγεία μέσω της γυμναστικής και της σωστής διατροφής. Το myathleteάνοιξε ξανά τις πόρτες του στο νέο δικό του χώρο και τα σχόλια όσων έσπευσαν ήδη να το επισκεφτούν, είναι διθυραμβικά!
13 Απρ 22
HUAWEI WATCH GT Runner: Το απόλυτο smartwatch που ικανοποιεί και τον πιο απαιτητικό δρομέα
Η HUAWEI κάνει εντυπωσιακό ντεμπούτο στον χώρο των smartwatches, παρουσιάζοντας το εμβληματικό HUAWEI GT Runner, ανοίγοντας νέους ορίζοντες στην απόδοση των δρομέων.


©2005-2021 RunningNews.gr: Τα πάντα για το τρέξιμο, το δρομέα και τους αγώνες δρόμου. Ενημέρωση, Αρθρογραφία, Φωτογραφίες, Βίντεο, Φόρουμ - Όροι Χρήσης
Επικοινωνήστε μαζί μας για οτιδήποτε επιθυμείτε στο info [at] runningnews [dot] gr - Αν επιθυμείτε να διαφημιστείτε στο RunningNews.gr δείτε εδω

SportsWeb.gr Network: RunningNews.gr - trinews.gr - Runster.gr - Energy Races - duathlon.gr - Nutrition News - Fitness Pulse