Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανδρών/Γυναικών και Ανδρών/Γυναικων Κ23 θα γίνει το Σαββατοκύριακο στο Καυτανζόγλειο Στάδιο στη Θεσσαλονίκη.
Η συμμετοχή στους αγώνες αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον, αφού το παρών θα δώσουν ορισμένα από τα κορυφαία ονόματα του ελληνικού στίβου. Ο covid -19 θα στερήσει τη συμμετοχή τόσο στην πρωταθλήτρια των 100 μ. Ραφαέλα Σπανουδάκη, όσο και στον πρωταθλητή των 400 μ. Μιχάλη Παππά. Αμφότεροι νόσησαν με την επιστροφή τους στην Ελλάδα από το Βαλκανικό Πρωτάθλημα της Ρουμανίας.
Τη Δευτέρα θα γίνει το Πανελλήνιο Πρωταθλημα σκυταλοδρομίας Ανδρών/Γυναικών Κ23, ενώ θα ξεκινήσει και το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα συνθέτων αγωνισμάτων Κ20 και Κ16.
Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανδρών/Γυναικών και Ανδρών/Γυναικών Κ23 διοργανώνεται από τον ΣΕΓΑΣ σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Οι αγώνες θα γίνουν 25-26 Ιουνίου στο Καυτανζόγλειο στάδιο και η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.
Βρείτε πληροφορίες, πρόγραμμα, αφιέρωμα για το Πανελλήνιο Ανδρών/Γυναικών και Ανδρών/Γυναικών Κ23
Οι συμμετοχές Πανελλήνιο Ανδρών/Γυναικών
Οι συμμετοχές Πανελλήνιο Συνθέτων
Οι συμμετοχές Σκυταλοδρομία Ανδρών/Γυναικών Κ23
Πανελλήνιο Πρωτάθλημα 2022: Οι κυρίαρχοι των τελευταίων χρόνων
Η κατάκτηση νίκης στο πανελλήνιο πρωτάθλημα είναι μια ξεχωριστή στιγμή για τις αθλήτριες και τους αθλητές, έχει διαχρονική αξία και παράλληλα αποτελεί καταξίωση ενώ για αρκετούς σημαίνει την αρχή της αθλητικής τους καριέρας.
Πολλοί αθλητές και αθλήτριες πρωταγωνιστούν για αρκετά χρόνια στο ίδιο αγώνισμα ώστε με τις διαδοχικές νίκες τους αφήνουν τη σφραγίδα τους. Ας δούμε πιο κάτω τι συμβαίνει τα τελευταία χρόνια καθώς αρκετοί αθλητές και αθλήτριες αγωνίζονται ακόμη και έχουν την ευκαιρία να αυξήσουν τι νίκες.
Άνδρες
Ξεχωριστή είναι η περίπτωση δύο αθλητών που έχουν κατακτήσει από 16 νίκες στα αγωνίσματά τους και τους φέρνει στην κορυφή διαχρονικά. Είναι ο Περικλής Ιακωβάκης και ο Αλέξανδρος Παπαδημητρίου που έχουν προσωποποιήσει τα 400 μ. εμπόδια και τη σφυροβολία.
Τους δύο αθλητές με τις 16 νίκες ακολουθούν με 13 ο Κώστας Φιλιππίδης στο επί κοντώ και ο Κώστας Δουβαλίδης στα 110 μ. εμπόδια ενώ με 12 στο άλμα σε μήκος ο Λούης Τσάτουμας.
Ο Ανδρέας Δημητράκης έχει κατακτήσει 11 νίκες στα 1.500 μ. ο οποίος έχει επίσης κατακτήσει 4 νίκες στα 800, 4 νταμπλ 800 μ., 1.500μ.. και ένα 1.500-5.000μ.
Δέκα νίκες (10) στο πανελλήνιο πρωτάθλημα έχουν κατακτήσει ο Δημήτρης Τσιάμης στο άλμα τριπλούν και ο Κώστας Μπανιώτης στο άλμα σε ύψος. Ακολουθεί με 9 ο Λυκούργος Τσάκωνας στα 200μ. (6 νίκες στα 100μ και 6 ντάμπλ 100 μ., 200 μ.)
Από 6 νίκες έχουν ο Μιχάλης Σταματόγιαννης στη σφαιροβολία και ο Γιώργος Τρέμος στη δισκοβολία.
Γυναίκες
Η Χρυσούλα Αναγνωστοπούλου έχει κατακτήσει στη δισκοβολία 11 σερί πρωταθλήματα και είναι στην πρώτη θέση στις γυναίκες μαζί με την Έλενα Φιλάνδρα που έχει κατακτήσει το πρωτάθλημα γυναικών στα 800μ. 11 φορές ενώ έχει και δύο νταμπλ (800 μ., 1.500 μ.).
Ακολουθούν με 10 νίκες η Χριστίνα Χαντζή στα 400 μ. εμπόδια και η Νίκη Μπακογιάννη στο άλμα σε ύψος.
Η Αλεξάνδρα Παπαγεωργίου στη σφυροβολία και η Φλώρα Ρεντούμη στα 100 μ. εμπόδια έχουν 9 νίκες.
Ακολουθούν με 7 νίκες στο πανελλήνιο πρωτάθλημα η Βούλα Παπαχρήστου στο τριπλούν η οποία έχει και 3 ντάμλπ (μήκος-τριπλούν), η Πηγή Δεβετζή επίσης στο τριπλούν και 3 ντάμπλ (μήκος-τριπλούν), η Νικόλ Κυριακοπούλου και Γεωργία Τσιλιγκίρη στο άλμα επί κοντώ, η Ελισάβετ Πεσιρίδου στα 100μ με εμπόδια ενώ 6 νίκες έχει η Τόνια Στεργίου και μάλιστα συνεχόμενες (2007-2012) στο άλμα σε ύψος.
Νταμπλ από το 2010 (ατομικά αγωνίσματα)
6 Λυκούργος Τσάκωνας 100-200μ. (2011-13-14-15-16-17)
5 Ανδρέας Δημητράκης 800-1.500μ. (2011-12-14-16, 1.500-5.000μ 2020)
4 Σοφία Υφαντίδου 7θλο-ακόντιο (2015-16-17-18)
3 Μαρία Μπελιμπασάκη 100-200μ. (2012-15, 200 -400μ. 18)
3 Βούλα Παπαχρήστου μήκος-τριπλούν (2011-16-18)
2 Γρηγορία Κεραμιδά 100-200μ. (2013-17)
2 Δήμος Μαγγίνας 5-10.000μ. (2011-15)
2 Ραφαηλία Σπανουδάκη 100-200μ (2020, 2021)
1 Αγνή Δερβένη 200-400μ. 2011
1 Κατερίνα Δαλάκα 100-400μ. εμπ 2015
1 Έλενα Φιλάνδρα 800-1.500μ. 2010
1 Κωνσταντίνα Γιαννοπούλου 800-1.500μ 2019
1 Αναστασία Καρακατσάνη 1.500-5.000μ. 2011
1 Αθανασία Πέρρα μήκος-τριπλούν 2010
1 Σταματία Σκαρβέλη σφαίρα-σφύρα 201
Πανελλήνιο Πρωτάθλημα 2022: Η Γναφάκη πρωταγωνίστρια στα 400 μ. εμπ. με στόχο μια καλή επίδοση
Η Δημήτρη Γναφάκη θα είναι ένα από τα πρόσωπα που θα ξεχωρίσουν στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα της Θεσσαλονίκης.
Η ανερχόμενη αθλήτρια έχει τρέξει φέτος τα 400 μ. εμπ. σε 56.67 στο μίτινγκ Βενιζέλεια - Χανιά και είχε μια σειρά από σταθερές εμφανίσεις στις διοργανώσεις που ακολούθησαν. Η αθλήτρια του Μιχάλη Μανουσάκη έκανε τον τελευταίο του αγώνα στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα της Ρουμανίας, όπου τερμάτισε τρίτη σε 57.50.
"Το πέρασμα μου στα 300 μ. ήταν ίδιο με αυτό των Χανίων, ωστόσο στα τελευταία μέτρα άδειασα πολύ, μου βγήκε κούραση. Είχα και αρκετά τεχνικά λάθη, που μου στέρησαν κάτι καλύτερο. Η φετινή χρονιά είναι αρκετά απαιτητική και αυτό γιατί καλούμαι να κάνω κάτι που δεν το έχω συνηθίσει. Πολλές κούρσες και διαδοχικά ταξίδια, γεγονός έχει επιπλέον επιβάρυνση. Παρόλα αυτά θεωρώ πως και αυτό είναι μια διαδικασία που θα συνηθίσω. Το σύστημα ράνκινγκ είναι απαιτητικό, ωστόσο από τη στιγμή που είναι στη ζωή μας θα προσαρμοστούμε σε αυτό", είπε η αθλήτρια που αναφέρθηκε και στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα της Θεσσαλονίκης. "Ελπίζω να προλάβω να ξεκουραστώ από το ταξίδι της Ρουμανίας και να είμαι σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με τη Ρουμάνια. Ο στόχος της χρονιάς είναι η συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, σίγουρα θα ήταν μεγάλη εμπειρία για εμένα να συμμετάσχω στο Παγκόσμιο του Όρεγκον".
Η Γναφάκη αυτή τη στιγμή είναι εντός πρόκρισης για το Ευρωπαϊκό του Μονάχου, αφού είναι στην 27 θέση με δικαίωμα συμμετοχής 36 αθλήτριες και κατέχει την 50η θέση στο ράνκινγκ για το Παγκόσμιο, με δικαίωμα συμμετοχής 40 αθλήτριες.
Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανδρών/Γυναικών και Ανδρών/Γυναικών Κ23 διοργανώνεται από τον ΣΕΓΑΣ σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Οι αγώνες θα γίνουν 25-26 Ιουνίου στο Καυτανζόγλειο στάδιο και η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.
Πανελλήνιο Πρωτάθλημα 2022: Η Τζένγκο μέσα στο ...σπίτι της με στόχο μια μεγάλη βολή
Το Καυτανζόγλειο στάδιο έχει γίνει την φετινή σεζόν το δεύτερο σπίτι της. Ένα στάδιο στο οποίο πραγματοποιεί μέρος της προπόνησης της, καθώς και πολλούς αγώνες εδώ και χρόνια. Ωστόσο μέχρι σήμερα Ελίνα Τζένγκο, δεν είχε την ευκαιρία να συμμετάσχει σε μια μεγάλη διοργάνωση στη Θεσσαλονίκη.
Την εμπειρία αυτή θα τη ζήσει το Σαββατοκύριακο (25-26/6), στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανδρών/Γυναικών και Ανδρών/Γυναικών Κ23. Η δεύτερη κορυφαία αθλήτρια φέτος στον κόσμο στον ακοντισμό με 65,40 μ., στα μόλις 19 της χρόνια φαντάζει ως μία από τις ανερχόμενες αθλήτριες του αγωνίσματος παγκοσμίως και αναμένεται να είναι ένα από τα κεντρικά πρόσωπα της φετινής διοργάνωσης.
"Περιμένουμε πως και πως να γίνουν αγώνες στη Θεσσαλονίκης. Τόσα χρόνια πηγαίνουμε στην Πάτρα και τώρα ήρθε η στιγμή να αγωνιστούμε κι εμείς μέσα στο σπίτι μας.
Έχουν τρελαθεί όλοι και περιμένουν να έρθουν να μας δουν. Οικογένεια, φίλοι, συγγενείς, συμφοιτητές, αλλά και απλοί φίλοι του στίβου θα είναι στο Καυτανζόγλειο για να μας χειροκροτήσουν. Όλη αυτή τη ατμόσφαιρα δημιουργεί και σε μας μια ευχάριστη διάθεση και προσμονή για τους αγώνες", είπε η αθλήτρια του Γιώργου Μποτσκαριώβ, που στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Όρεγκον θα διεκδικήσει να βρεθεί ανάμεσα στις κορυφαίες στον τελικό του ακοντισμού.
Η αθλήτρια πριν λίγες ημέρες είχε την δυνατότητα να συμμετάσχει για πρώτη φορά στην καριέρα της σε αγώνα Diamond League, στο Παρίσι.
"Η εμπειρία ήταν πραγματικά μοναδική. Η αλήθεια είναι πως έσφιξα λίγο από την όλη ατμόσφαιρα και τον κόσμο και όχι τόσο με τις υπόλοιπες αθλήτριες, που της είχα αντιμετωπίσει και στα προηγούμενα μίτινγκ. Όλοι αυτοί οι αγώνες είναι ιδιαίτερα χρήσιμοι για εμένα. Είμαι μόλις 19 χρονών και έχω την ευκαιρία να είμαι σε σημαντικές διοργανώσεις και να μαζεύω εμπειρίες που θα μου φανούν χρήσιμες για το μέλλον. Το ακόντιο είναι ελαφρύ όργανο και είναι πολύ εύκολο να έχεις αστάθεια στις προσπάθειες. Δεν με ανησυχεί το γεγονός ότι είχα κάποιες χαμηλές βολές στη διάρκεια των αγώνων. Μαθαίνω και διαχειρίζομαι τις καταστάσεις και τον εαυτό μου μέσα στους αγώνες", συμπλήρωσε η αθλήτρια. Η Τζένγκο από νεαρότερη ακόμη ηλικία είχε δείξει πως διαθέτει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά να φτάσει ψηλά. "Αυτή την εποχή έχουμε επικεντρωθεί στη βελτίωση της τεχνικής, αφού τους μήνες της χειμερινής περιόδου είχε μπει μεγάλος όγκος προπόνησης. Δεν μπορώ να ξεχωρίσω έναν από τους δύο αγώνες, ούτε να ρίξω το βάρος μου σε έναν από τους δύο. Έχουμε μπροστά μας το Όρεγκον επικεντρωνόμαστε σε αυτό κι έπειτα προχωράμε για το Μόναχο", κατέληξε.
Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανδρών/Γυναικών και Ανδρών/Γυναικών Κ23 διοργανώνεται από τον ΣΕΓΑΣ σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Οι αγώνες θα γίνουν 25-26 Ιουνίου στο Καυτανζόγλειο στάδιο και η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.
πηγή : Γραφείο Τύπου ΣΕΓΑΣ