Thessaloniki Night Half Marathon
Αρχική Ειδήσεις Καλεντάρι Αποτελέσματα Ενημέρωση Εικόνες Άρθρα Εξοπλισμός Forum Διαφήμιση
Trinews.gr NSCoaching My Athlete Energy Photos Energy Races Kasimis Training
Άρθρα
Saucony

Ioannina Lake Run

Lamia Night Run

Marathon Half Marathon

Chios Half Marathon

X-treme Stores
29 Ιουν 22 ← πίσω

Φυσική Άσκηση: Διαφοροποιούνται τα Οφέλη Ανάλογα με την Ώρα που θα Ασκηθούμε;

Κάθε άνθρωπος που επιλέγει να ασκηθεί, κάνει αυτή την απόφαση για διαφορετικούς λόγους. Ορισμένοι άνθρωποι αρχίζουν τη φυσική άσκηση με σκοπό να αντιμετωπίσουν κάποια χρόνια νόσο, όπως η υπέρταση, άλλοι επιθυμούν να βελτιώσουν τη μυϊκή τους δύναμη, ενώ για άλλους η φυσική άσκηση αποτελεί μία προσέγγιση για τη βελτίωση της διάθεσης.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μίας νέας μελέτης που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers in Physiology, ωστόσο, η ώρα κατά την οποία ασκούμαστε μπορεί να επηρεάσει διαφορετικά το αποτέλεσμα που επιθυμούμε να επιτύχουμε. Μάλιστα, η ίδια έρευνα διαπίστωσε ότι η ιδανική ώρα της άσκησης είναι διαφορετική για άνδρες και γυναίκες.Η Ομάδα των Εθελοντών που Εξετάστηκε στη Μελέτη

Η επιστημονική ομάδα της παρούσας μελέτης εξέτασε τα οφέλη της άσκησης σε ένα δείγμα 30 γυναικών και 26 ανδρών. Οι εθελοντές χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, εκ των  οποίων η μία έκανε όλη την άσκηση της ημέρας στο διάστημα 06:00-08:00, ενώ η άλλη στο διάστημα 18:30-20:30. Όλοι οι εθελοντές ήταν υγιείς, μη καπνιστές και αθλητικοί.

Κάθε εθελοντής έκανε ακριβώς την ίδια διατροφή, τις ίδιες ασκήσεις και κατανάλωνε τον ίδιο αριθμό θερμίδων.

Οι επιστήμονες εξέτασαν τις επιδράσεις της άσκησης σε διάφορα τελικά σημεία, όπως η μυϊκή δύναμη, η αντοχή, η συστολική και διαστολική πίεση, η διάθεση και η διατροφή.

Επιδράσεις της Φυσικής Άσκησης στη Διάθεση

Ένα από τα σημαντικότερα τελικά σημεία που εξετάστηκαν στη μελέτη ήταν αν η ώρα της φυσικής άσκησης μπορεί να επηρεάσει τις επιδράσεις της τελευταίας στη διάθεση.

Συγκεκριμένα, η μελέτη έδειξε ότι οι γυναίκες που έκαναν την άσκησή τους το απόγευμα είχαν πολύ καλύτερη διάθεση σε σχέση με αυτές που έκαναν άσκηση το πρωί.

Στη μελέτη διαπιστώθηκε επίσης ότι οι άνδρες παρουσίαζαν πολύ καλύτερη διάθεση σε σχέση με τις γυναίκες μετά την άσκηση, ανεξαρτήτως της ώρας που είχαν ασκηθεί. Συγκεκριμένα, η φυσική άσκηση μείωνε τα συμπτώματα κατάθλιψης, οργής και έντασης στους άνδρες πολύ περισσότερο σε σχέση με τις γυναίκες. Οι τελευταίες είχαν οφέλη στη διάθεση μόνο όταν επέλεγαν να ασκηθούν το βράδυ.

Η επιστημονική ομάδα τόνισε, ωστόσο, ότι τα οφέλη της φυσικής άσκησης στη διάθεση είναι δύσκολο να ποσοτικοποιηθούν, καθώς βασίζονται αποκλειστικά στις αναφορές ασθενών.

Οφέλη στη Σωματική Υγεία

Όλοι οι εθελοντές παρουσίασαν βελτίωση σε όλα τα τελικά σημεία που εξετάστηκαν στην παρούσα μελέτη. Ωστόσο, η ώρα της άσκησης επηρέαζε σε κάποιο βαθμό πόσο εμφανή ήταν τα παραπάνω οφέλη, τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες.

Για τις γυναίκες:

  • Η άσκηση το πρωί συνδέθηκε με μεγαλύτερη μείωση του σωματικού λίπους και της αρτηριακής πίεσης, καθώς και βελτίωση της μυϊκής δύναμης στα κάτω άκρα.
  • Η άσκηση το βράδυ συνδέθηκε με βελτίωση της μυϊκής δύναμης στο άνω μέρος του σώματος, καθώς και καλύτερη διάθεση.


Για τους άνδρες:

  • Η άσκηση οποιαδήποτε ώρα της ημέρας συνδέθηκε με καλύτερη φυσική κατάσταση.
  • Η άσκηση το απόγευμα συνδέθηκε με περισσότερα οφέλη στην καρδιακή και μεταβολική υγεία, καθώς και με μείωση του αισθήματος κόπωσης.


Γιατί Υπήρχαν Διαφορές Ανάμεσα στα Δύο Φύλα;

Σύμφωνα με τους συγγραφείς, η έρευνα δεν είχε ως στόχο να εξετάσει τις διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα αναφορικά με την ώρα της φυσικής άσκησης. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετοί μηχανισμοί που ενδεχομένως εξηγούν τις διαφορές που παρατηρήθηκαν, όπως για παράδειγμα η πυκνότητα των τριχοειδών, η απόκριση στο αίσθημα πείνας, καθώς και ο μεταβολισμός, παράγοντες οι οποίοι διαφοροποιούνται ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες.

«Οι παραπάνω διαφορές δείχνουν ότι διάφοροι μοριακοί, ενδοκρινικοί, μεταβολικοί ή νευρομυϊκοί παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν τις επιδράσεις της άσκησης στους άνδρες και τις γυναίκες», αναφέρουν οι συγγραφείς.

«Προφανώς θα πρέπει να γίνουν και νέες μελέτες για να αποσαφηνιστεί ο ακριβής μηχανισμός, ωστόσο αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι η άσκηση το απόγευμα προσφέρει σημαντικά οφέλη στην αντιμετώπιση του άγχους και τη βελτίωση της διάθεσης, βελτιώνοντας παράλληλα την ποιότητα του ύπνου. Στους άνδρες, περιορίζει επίσης το αίσθημα κόπωσης», πρόσθεσαν.

Καταλήγοντας, οι επιστήμονες υποστήριξαν ότι η άσκηση προσφέρει οφέλη ανεξαρτήτως ώρας, επομένως είναι σημαντικό να ασκούμαστε όσο το δυνατόν περισσότερο.


Α. Δημητρακόπουλος MD, PhD
πηγή : https://pathologia.eu/
Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

Κάντε "like" στη σελίδα μας στο facebook για όλα τα τελευταία Running News!

...διάβασε επίσης
Καμιά ελπίδα… βουλευτής χαρακτηρίζει τους αγώνες δρόμου «ψεκδηλώσεις» και «αντικοινωνική συμπεριφορά» Βουλευτής ζητά να απαγορευτούν οι αγώνες δρόμου αποκαλώντας τους αθλούμενους «οπαδούς»!

Runster
Σχόλια αναγνωστών
...διάβασε επίσης
Ποια οφέλη παίρνουμε από την συμμετοχή σε αγώνες τρεξίματος? Σουσάμι: 11 σημαντικά οφέλη για την υγεία μας
Γιαρμίλα Κρατοτσβίλοβα: Το πιο παλιό παγκόσμιο ρεκόρ έγινε κατά λάθος Ο Νίκος Αργυρόπουλος και το ρεκόρ της μίας ώρας
Nutrition News

Rundome.gr

Runster.gr

Mykonos Running Festival

Πρέπει να διαβάσετε
12 Ιουλ 22
Το Rundome ανοίγει στο κέντρο της Αθήνας αυτήν την Παρασκευή 15/07 και θα γίνει το αγαπημένο Running Specialist Store της πόλης
Ένας καινούργιος χώρος για όλους τους δρομείς έρχεται στις 15 Ιουλίου, Μητροπόλεως 76, στο κέντρο της Αθήνας. Το Rundome, ανοίγει τις πόρτες του στους φίλους του τρεξίματος και τους υποδέχεται σε ένα πλήρως εξοπλισμένο και σύγχρονο χώρο στην καρδιά της πόλης για να προσφέρει high end υπηρεσίες.
11 Ιουλ 22
«Αυτό το παπούτσι είναι για σένα»

Είναι πράγματι τόσο απλό. Το νέο 1080v12 της New Balance με τεχνολογία Fresh Foam X είναι σχεδιασμένο για όλους. «Εάν φτιάχναμε μόνο ένα αθλητικό παπούτσι, αυτό θα ήταν το 1080»

06 Ιουλ 22
Ανεβάστε Ταχύτητα με το Κορυφαίο και Πολυαναμενόμενο Puma Deviate Nitro Elite Racer!
Το νέο Deviate Nitro Elite Racer της PUMA θα ξεπεράσει κάθε σας προσδοκία κάνοντας τη διαφορά με τεχνολογίες και χαρακτηριστικά άλλου επιπέδου.
11 Ιουν 22
ΟΠΑΠ MARATHON expo 2022 - Εκεί όπου αθλητισμός και πολιτισμός τέμνονται δημιουργικά
Η ΟΠΑΠ MARATHON expo, η μεγαλύτερη εμπορική έκθεση αθλητικών ειδών και εξοπλισμού στην Ελλάδα, θα πραγματοποιηθεί για άλλη μία χρονιά στο εκθεσιακό κέντρο Κλειστό Π. Φαλήρου (πρώην TAE KWON DO) από τις 9 έως και τις 12 Νοεμβρίου 2022.

©2005-2021 RunningNews.gr: Τα πάντα για το τρέξιμο, το δρομέα και τους αγώνες δρόμου. Ενημέρωση, Αρθρογραφία, Φωτογραφίες, Βίντεο, Φόρουμ - Όροι Χρήσης
Επικοινωνήστε μαζί μας για οτιδήποτε επιθυμείτε στο info [at] runningnews [dot] gr - Αν επιθυμείτε να διαφημιστείτε στο RunningNews.gr δείτε εδω

SportsWeb.gr Network: RunningNews.gr - trinews.gr - Runster.gr - Energy Races - duathlon.gr - Nutrition News - Fitness Pulse