Η συνέπεια είναι ένας όρος ο οποίος χρησιμοποιείται από τους περισσότερους προπονητές και θεωρείται βασικό συστατικό της επιτυχίας μιας προπονητικής περιόδου. Συχνά, οι αθλητές ακούνε την φράση πως "η συνέπεια είναι το κλειδί της επιτυχίας" επισημαίνοντας έτσι την σημασία της. Τι σημαίνει αυτό στην πραγματικότητα? Σχετίζεται η συνέπεια με το να τρέχει κάποιος όσο πιο συχνά γίνεται? Ή με το να πετυχαίνει έναν συγκεκριμένο στόχο χιλιομέτρων? Να αποδίδει σε κάθε προπόνηση? Πώς ορίζουμε στην πραγματικότητα τη συνέπεια στην προπόνηση?
Θα μπορούσαμε να ορίσουμε τη συνέπεια στην προπόνηση ως την ικανότητα κάποιου να συνδυάζει διαδοχικές ‘’καλές’’ εβδομάδες προπόνησης για ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Να σημειωθεί εδώ ότι δεν μπορεί κάθε εβδομάδα ή κάθε τρέξιμο να πηγαίνει και να αποδίδει πάντα υπέροχα, αυτό είναι μη ρεαλιστικό. Δεν χρειάζεται να επιτυγχάνονται πάντα τέλειες εβδομάδες, αλλά να επιδιώκεται ένα συνεχές κλείσιμο των εβδομαδιαίων προπονήσεων που αν μπορούσε να βαθμολογηθεί τότε θα βαθμολογούταν με 7-8 στα 10. Βασικές νοητικές ικανότητες της συνέπειας είναι η αυτοπεποίθηση, η εμπιστοσύνη και η αυτοσυγκράτηση. Χωρίς αυτές δύσκολα κάποιος να είναι συνεπής.
Η προπόνηση είναι μία πολυσύνθετη διαδικασία και εδώ κρύβεται η πραγματική αξία της συνέπειας. Υπάρχει μια φράση που λέει: "στοχεύστε να είστε καλοί στο να είστε συνεπείς παρά να στοχεύετε στο να είστε συνεχώς καλοί". Αν κάποιος πετυχαίνει μικρές βελτιώσεις κάθε εβδομάδα για μεγάλο χρονικό διάστημα, αυτό θα οδηγήσει μακροχρόνια σε εξαιρετικά σημαντικά οφέλη. Προσέξτε το παρακάτω παράδειγμα: αν κάποιος βελτιωνόταν ΣΤΑΘΕΡΑ σε κάτι κατά 0,1% κάθε ημέρα του έτους, το αποτέλεσμα αυτού θα οδηγούσε σε μια βελτίωση της τάξεως του 36% μέσα σε ένα χρόνο. Πολλά μικρά και διαρκή οφέλη θα οδηγήσουν σε βάθος χρόνου σε μεγαλύτερα.
Συνοψίζοντας, πώς μπορεί κάποιος να είναι πιο συνεπής? Πώς μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες να προπονείται με τις ελάχιστες δυνατές διακοπές και να δώσει στον εαυτό του τη δυνατότητα να εκτελεί καλές προπονήσεις σε τακτική βάση?
Παρακάτω παραθέτονται ορισμένες προτάσεις και σκέψεις αναφορικά με το πώς μπορεί κάποιος να πετύχει την συνέπεια στην προπόνησή του:
- Αξιολόγηση της προσπάθειας (effort) στο τρέξιμο ΚΑΙ επίγνωση του πότε πρέπει να γίνει ένα διάλειμμα για χαλάρωση και αποκατάσταση.
- Συνειδητοποίηση του ότι οι σκληρές προπονήσεις δεν έχουν σκοπό να εξουθενώσουν και να διαλύσουν σωματικά τον αθλούμενο.
- Προσοχή έτσι ώστε ότι ο συνολικός προπονητικός όγκος να είναι βιώσιμος και ρεαλιστικός για μια χρονική περίοδο.
- Επίγνωση για το πώς ανταποκρίνεται το σώμα σε διαφορετικούς τύπους προπόνησης. Εάν κάποιος γνωρίζει ότι κάτι είναι ιδιαίτερα επίπονο για το σώμα του, πρέπει να φροντίζει να δίνει μεγαλύτερο χρόνο αποκατάστασης σε αυτό.
- Ενσωμάτωση προπόνησης δύναμης στον προπονητικό κύκλο με στόχο την ελαχιστοποίηση πιθανού κινδύνου τραυματισμού.
- Κίνητρο. Είναι εξαιρετικά σημαντικό ο καθένας να κρατάει την προπόνηση ενδιαφέρουσα, να θέτει στον εαυτό του απαιτητικούς αλλά ταυτόχρονα ρεαλιστικούς στόχους όπως επίσης και να έχει συναθλούμενους και έναν προπονητή που θα τους κάνει να νιώθουν αθλητική υπευθυνότητα και σοβαρότητα.
Πετσόπουλος Ζήσης
Προπονητής δρόμων αντοχής
Απόφοιτος Σ.Ε.Φ.Α.Α του ΕΚΠΑ
Ειδικότητα Κλασικού Αθλητισμού – Αθλητικοί Δρόμοι