Τέσσερα χρόνια από τη νίκη στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2018, ο Μίλτος Τεντόγλου επέστρεψε στη Γερμανία για να επιβεβαίωση πως δικαίως τότε χαρακτηρίστηκε ως ο άλτης της επόμενης δεκαετίας. Ο αθλητής του Γιώργου Πομάσκι στο κατάμεστο Ολυμπιακό Στάδιο του Μονάχου κατάφερε να υπερασπιστεί τη νίκη του Βερολίνου, η οποία είχε σηματοδοτήσει την έναρξη μιας σπουδαίας καριέρας με μια επίδοση που θα μείνει στην ιστορία. Ο αθλητής στο τέταρτο άλμα του “προσγειώθηκε” στα 8,52 μ. (0,3) και πέτυχε ρεκόρ αγώνων, αφού βελτίωσε το 8,47 μ. του Γερμανού Ρέιφ από το 2010, σε έναν από τους καλύτερους τελικούς στη διοργάνωση. Ο Τεντόγλου αποθεώθηκε από τον κόσμο στις εξέδρες, τα μέλη της ελληνικής ομάδας, αλλά και τον προπονητή του Γιώργο Πομασκι που με πάθος πανηγύριζε κάθε του προσπάθεια κι έμοιαζε να ζει όσο ποτέ την εμφάνιση του αθλητή του. Ο Τεντόγλου έδειξε από την αρχή πως είναι σε εξαιρετική κατάσταση και σε θέση να πετύχει τον στόχο που είχε βάλει εδώ και καιρό: Χρυσό μετάλλιο και ρεκόρ αγώνων.
* δείτε επίσης : ΒΙΝΤΕΟ : τα χρυσά άλματα και οι δηλώσεις του πρωταθλητή Ευρώπης Μίλτου Τεντόγλου!.
Ο κορυφαίος άλτης του κόσμου συνέχισε έτσι το μοναδικό σερί των σπουδαίων εμφανίσεων του σε κορυφαίες διοργανώσεις, αφού κατέκτησε το τρίτο του μετάλλιο στη χρονιά, μετά το χρυσό το χειμώνα στο Παγκόσμιο κλειστού και το ασημένιο το καλοκαίρι στο Παγκόσμιο ανοιχτού.
Παράλληλα ο 24χρονος έγινε ο τέταρτος άλτης στην ιστορία του αγωνίσματος που υπερασπίζεται τον τίτλο του σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.
Ο Τεντόγλου ξεκίνησε με ένα μεγάλο άκυρο άλμα, στο οποίο “προσγειώθηκε” περίπου στα 8,50 μ., ¨έγραψε” 8,23 μ. στη δεύτερη για να περάσει πρώτος και να μείνει εκεί μέχρι το τέλος κι έπειτα σε κάθε άλμα έδειχνε βελτιωμένος. Στην τρίτη προσπάθεια σημείωσε 8,35 μ. (-1,3), στην τέταρτη το ρεκόρ αγώνων και δεν εκτέλεσε τις δύο τελευταίες προσπάθειες.
Σε αντίθεση με το Όργεκον, στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μονάχου, ο Τεντόγλου είχε επαφή με τον προπονητή του Γιώργο Πομάσκι, αλλά και φοβερή αλληλεπίδραση και με την εξέδρα, εκεί όπου ήταν πολλά από τα μέλη της ελληνικής αποστολής, αλλά και δικοί του άνθρωποι.
Ο Τεντόγλου “έπαιζε” δίχως συναγωνισμό σήμερα, αφού κανείς από τους υπόλοιπους μετέχοντες δεν ήταν σε θέση να τον ακολουθήσει. Το ασημένιο μετάλλιο πήγε στον Τζέικομπ Ντιούκς με 8,06 μ. ενώ με την ίδια επίδοση αναδείχθηκε χάλκινος ο Τόμπιας Μόντλερ.
Η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Σοφία Σακοράφα και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας εκφράσουν τα συγχαρητήρια τους στον Μίλτο Τεντόγλου και τον προπονητή του Γιώργο Πομάσκι για τη σπουδαία σημερινή εμφάνιση.
Μίλτος Τεντόγλου: "Είμαι έτοιμος για ακόμη μεγαλύτερα άλματα"
Αφού αγκάλιασε οικογένεια, φίλους και συναθλητές και έκανε το γύρο του θριάμβου στο κατάμεστο Ολυμπιακό στάδιο του Μονάχου, ο Μίλτος Τεντόγλου έφτασε στη μεικτή ζώνη με το χαμόγελο να μαρτυρά την ικανοποίηση για τον σημερινό αγώνα, που του έδωσε και μια άτυπη ρεβάνς για την εμφάνιση του Όρεγκον.
“Επιτέλους μια καλή επίδοσή αν και άργησε ήρθε σε καλό αγώνα. Ήταν πολύ καλά. Δεν έχω παράπονο, είμαι πολύ ικανοποιημένος. Eίπα το πρωί στα παιδιά της ομάδας, πως αν κάνω το πρώτο άκυρο κέρδισα. Δεν πήγα να το κάνω επίτηδες. Συνήθως όταν κάνεις ένα άκυρο είναι πιο εύκολο να ρυθμίσεις τη φόρα, από το να ρυθμίσεις ένα πάτημα πολύ πίσω.”, είπε ο Τεντόγλου και συμπλήρωσε: “Δεν ήμουν ανήσυχος στο πρώτο άλμα. Θα προτιμούσα να κάνω το πρώτο άλμα 8,50 μ. και μετά να φύγω. Μετά το 8,52 μ. δεν ήθελα να κάνω άλλα άλματα και ούτε υπήρχε λόγος να κάνω. Ήρθε ο Τσιάμης κάτω και του λέω αν κάνει κάποιος μεγαλύτερο άλμα θα σταματήσω το μήκος. Συνήθως θέλω να κάνω όλα τα άλματα, σήμερα δεν ήθελα. Το είπα και στον Πομάσκι και μου είπε να τα αφήσω”
Η ατμόσφαιρα στο στάδιο ήταν καταπληκτική και δεν βοήθησε και τις προσπάθειες του Μίλτου.
“Η κερκίδα ήταν φανταστική. Η οικογένεια μου ήταν εδώ, η ομάδα ήταν εδώ. Όλα ήταν τέλεια.
Αν δεν έκανα ρεκόρ αγώνα δε θα σταματούσα. Πιστεύω έχω μεγαλύτερα άλματα σε έναν αγώνα με λίγο καλύτερες συνθήκες”.
Αναφορικά με τους στόχους που θέτει για τη συνέχεια, είπε: “Δε μας ξεφεύγει του χρόνου αυτό το χρυσό που χάθηκε φέτος. Τυχαίνει καμία φορά να χάνεις. Και εκεί ήμουν για 8,50 μ., ωστόσο δεν βγήκε, δεν πειράζει”.
Ο Τεντόγλου κατέκτησε το δεύτερο χρυσό μετάλλιο της χώρας μας στη διοργάνωση μετά από εκείνο της Ντρισμπιώτη στον πρωινό τελικό των 35χλμ. βάδην και το 13 στην ιστορία της χώρας στη διοργάνωση. Η Ελλάδα έχει πλέον συνολικά 31 μετάλλια.