Alexander the Great Marathon
Αρχική Ειδήσεις Καλεντάρι Αποτελέσματα Ενημέρωση Εικόνες Άρθρα Εξοπλισμός Forum Διαφήμιση
Trinews.gr NSCoaching My Athlete Energy Photos Energy Races Kasimis Training
Καλεντάρι
Mizuno

SauconySanta Run KEDMA

X-treme Stores
04 Δεκ 22 ← πίσω

Ο Δρόμος των 118

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΩΝ 118*

(Μονοδένδρι Λακωνίας)

Ο Αθλητικός Οργανισμός του Δήμου Σπάρτης

Ο Δήμος Σπάρτης

O Ελληνικός Σύνδεσμος Αγώνων Μεγάλων Αποστάσεων ΄΄ΟΙ ΑΘΑΝΑΤΟΙ΄΄

Με την φιλική συμμετοχή των Σπαρτιατών Δρομέων

με αίσθημα τιμής διοργανώνουν για 2η φορά, τον

ΔΡΟΜΟ ΤΩΝ 118, αφιερωμένο στους 118 Λάκωνες που εκτελέστηκαν στο Μονοδένδρι της Λακωνίας από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής στις 26 Νοεμβρίου 1943!

Ημερομηνία Διεξαγωγής αγώνα: Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022

Μήκος διαδρομής: 23χλμ.!

Ώρα εκκίνησης: 10.30

Εκκίνηση αγώνα:Μνημείο Πεσόντων Μονοδενδρίου – 22 χλμ. πριν την Σπάρτη, επάνω στην Εθνική Οδό Τριπόλεως – Σπάρτης!Για να βρείτε το ακριβές σημείο εκκίνησης, παρακαλούμε πατήστε στον χάρτη εδώ:

https://www.google.com/maps...


Σημείο Τερματισμού: Η Πλατεία ΟΤΕ στην Σπάρτη, όπου και το Μνημείο των 118, απέναντι ακριβώς από την εκκλησία του Αγίου Νίκωνος!

ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΤΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΤΟΥ, Ο ΚΑΘΕ ΑΘΛΗΤΗΣ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΕΝΑ ΚΛΑΔΑΚΙ ΕΛΛΙΑΣ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΑΛΕΙΤΑΙ ΝΑ ΤΟ ΕΝΑΠΟΘΕΣΕΙ ΣΤΟ  ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΩΝ 118, ΣΤΟΝ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΣΠΑΡΤΗ!

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ

Ο αγώνας ξεκινάει 22 χλμ. έξω από την Σπάρτη, από το Μνημείο Πεσόντων του Μονοδενδρίου, όπου υπάρχει και ένα ξύλινο τουριστικό περίπτερο! Η διαδρομή είναι όλη ασφάλτινη και κινείται στα τελευταία περίπου 23 χλμ. της διαδρομής του Σπάρταθλου!Θα υπάρχουν 4 σταθμοί ανεφοδιασμού:

  • Στο 4ο χλμ.,
  • στο 9ο χλμ.
  • στο 15ο χλμ.
  • στο 19ο χλμ.


Ο αγώνας είναι ως επί το πλείστον κατηφορικώς, εκτός από μία μεγάλη παρατετεμένη ανηφόρα στο 1ο χλμ. της διαδρομής! Το χρονικό όριο του αγώνα ορίζεται στις 3 ώρες – μέχρι τις 13.30!


Ο τερματισμός του αγώνα θα γίνει επάνω στην  Πλατεία ΟΤΕ της Σπάρτης, όπου και το Μνημείο των 118! Το δρομολόγιο που θα ακολουθήσουν οι δρομείς μέσα στην πόλη της Σπάρτης, θα είναι οι εξής δρόμοι:


Ορθίας Αρτέμιδας  στρίβουμε δεξία στον Δρόμο των 118 , και στρίβουμε δεξιά στην Λεωφόρο Λυκούργου όπου θα γίνει και ο τερματισμός επάνω στην Πλατεία ΟΤΕ  - απέναντι ακριβώς από την εκκλησία του Αγίου Νίκωνος! Θα υπάρχει χιλιομέτρηση του αγώνα ανά 5χλμ. ενώ η σηματοδότηση της διαδρομής θα είναι με κόκκινο χρώμα!

ΕΠΑΘΛΑ

Θα δωθούν κύπελλα στους 6 πρώτους Νικητές και στις 6 πρώτες Νικήτριες, ενώ όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν ένα ιδιαίτερα τιμητικό μετάλλιο! Ηλικιακές κατηγορίες δεν θα υπάρχουν στον αγώνα! ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΤΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΤΟΥ, Ο ΚΑΘΕ ΑΘΛΗΤΗΣ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΕΝΑ ΚΛΑΔΑΚΙ ΕΛΛΙΑΣ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΑΛΕΙΤΑΙ ΝΑ ΤΟ ΕΝΑΠΟΘΕΣΕΙ ΣΤΟ  ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΩΝ 118, ΣΤΟΝ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΣΠΑΡΤΗ!

 

ΕΓΓΡΑΦΕΣ – ΚΟΣΤΟΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

Ο αγώνας είναι ΔΩΡΕΑΝ, και δεν απαιτείται κόστος συμμετοχής!

Για να γραφτείτε στον αγώνα, παρακαλούμε πατήστε τον παρακάτω σύνδεσμο:

 https://results.chronolog.gr/registrationc1.aspx?h=9ffa7b062f4130a5912c84a3a70ffc9c&l=GR

 

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

Η γραμματεία θα λειτουργήσει επάνω στην Πλατεία ΟΤΕ της Σπάρτης, που βρίσκεται επί της Οδού Αγίου Νίκωνος, απέναντι ακριβώς από την ομώνυμη εκκλησία από τις 08.00 το πρωί της Κυριακής 4 Δεκεμβρίου 2022! Η γραμματεία όπου θα θα κλείσει στις 09.40 οπότε και θα αναχωρήσουν οι εναπομείναντες αριθμοί για την εκκίνηση όπου θα δοθούν στους αθλητές που θα βρίσκονται εκεί!


Οπότε τα 2 σημεία και τα ωράρια όπου θα δωθούν οι αριθμοί θα είναι τα εξής:

-          Κεντρική Πλατεία Σπάρτης, 08.00 – 09.35

-          Μονοδένδρι εκκίνηση αγώνα, 10.00 – 10.30(ακριβώς πριν την εκκίνηση)

Οι αθλητές οι οποίοι θα χρησιμοποιήσουν το πούλμαν της διοργάνωσης από την Αθήνα, θα παραλάβουν τον αριθμό τους μέσα σε αυτό και κατά την διάρκεια του ταξιδιού τους!

 

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΑΘΛΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Η διοργάνωση οφείλει με δικά της μέσα να σας μεταφέρει στην εκκίνηση του αγώνα! Ετσί θα αναχωρήσουν πούλμαν για την εκκίνηση του αγώνα, πλησίον της γραμματείας του αγώνα, στις 09.40! Οπότε όσοι επιθυμείτε θα μπορέσετε να αφήσετε τα οχήματα σας, στην Σπάρτη, και να τα παραλάβετε στον τερματισμό σας! Για περιορισμένο αριθμό ατόμων που θα αφήσουν τα οχήματα τους στην εκκίνηση του αγώνα, το πούλμαν μεταφοράς αθλητών από την Αθήνα, θα κάνει μία μικρή στάση, κατά την επιστροφή του, για όσους επιθυμούν να το παραλάβουν από εκεί! Αυτό όμως επειδή θα γίνει αργά, μετά τις 15.00 το μεσημέρι, δεν σας το συνιστούμε, αλλά να χρησιμοποιήσετε τα πούλμαν της διοργάνωσης πλησίον της Γραμματείας του αγώνα, στην προαναφερόμενη ώρα!

ΑΠΟΝΟΜΕΣ

Οι απονομές θα πραγματοποιηθούν αφού ολοκληρωθεί ο αγώνας, περίπου στις 13.30 επάνω στην Πλατεία ΟΤΕ Σπάρτης, όπου και οι τερματισμοί!

 

ΦΥΛΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ

Θα μπορείτε στον τερματισμό του αγώνα, και σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, να έχετε φυλάξει τα πράγματα σας, δίχως να υπάρχει κάποιο πρόβλημα! Επίσης όσοι αφήσετε πράγματα στην εκκίνηση του αγώνα, θα σας τα μεταφέρουμε εμείς, με δική μας ευθύνη στον τερματισμό σας!

 

BIB ΑΘΛΗΤΩΝ

Τα ΒΙΒ των αθλητών θα είναι μοναδικά, καθώς θα φέρουν επάνω το καθένα, κάποιο από τα ονόματα των 118 εκτελεσθέντων!

 

ΕΚΔΡΟΜΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΡΟΜΕΙΣ

Για όσους ενδιαφέρονται θα υπάρχει οργανωμένη εκδρομή από την Αθήνα ΑΥΘΗΜΕΡΟΝ! Η εν λόγω εκδρομή θα πραγματοποιηθεί την ημέρα του αγώνα(4/12/2022) από τον σύλλογο Δρομέων ΑΠΣ ΑΘΗΝΑΙΟΙ ΔΡΟΜΕΙΣ!

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εν λόγω μονοήμερη εκδρομή, ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.athenianrunnersclub.gr/...

 

 

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Στον αγώνα μπορούν να συμμετάσχουν όλοι και όλες που έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους,  και που έχουν πρόσφατα υποβληθεί στις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις ώστε να διαπιστωθεί ότι είναι καλά στην υγεία τους. Όλοι οι συμμετέχοντες θα υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση πριν τον αγώνα, ότι είναι καλά στην υγεία τους και τρέχουν με δικιά τους ευθύνη!

 

ΔΙΑΜΟΝΗ ΑΘΛΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΟΔΩΝ

Σε οποιοδήποτε από τα αρκετά ξενοδοχεία της Σπάρτης ή και ακόμα της περιοχής του Μυστρά, μπορείτε να διεμείνετε την παραμονή του αγώνα ή και μετά τον αγώνα! Υπάρχουν αρκετά ξενοδοχεία μέσα στην Σπάρτη να επιλέξετε, τα οποία και μπορείτε να απευθυνθείτε ανάλογα με το ποσόν που θέλετε να καταβάλετε!

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Σχετικά με οποιεσδήποτε πληροφορίες ή ερωτήσεις και απορίες, μπορείτε να απευθυνθείτε στον Τεχνικό Διευθυντή του αγώνα κο Γορανίτη Παύλο στα εξής τηλέφωνα: 6955985506/ 6936853165

 

Η Οργανωτική Επιτροπή


 

 *Στις 23 Νοεμβρίου 1943 οι αντάρτες του ΕΛΑΣ επιτέθηκαν σε αυτοκίνητο στον επαρχιακό δρόμο της Κορίνθου-Πατρών, με αποτέλεσμα 4 νεκρούς Γερμανούς και 22 τραυματίες. Μεταξύ τους ένας νεκρός κατώτερος αξιωματικός, και ένας τραυματίας Ευγενής ανθυπολοχαγός. Στις 25 Νοεμβρίου 1943 οι αντάρτες κτύπησαν φάλαγγα γερμανικών αυτοκινήτων στην τοποθεσία Μονοδένδρι στον δρόμο Τρίπολη-Σπάρτη και σκότωσαν 4 Γερμανούς με 9 να κηρυχτούν αγνοούμενοι. Ως αντίποινα για τη δράση των ανταρτών, στις 26 Νοέμβρη οι Γερμανοί μετέφεραν στην τοποθεσία Χάνι Μονοδενδρίου 100 κρατούμενους συνδεδεμένους άμεσα ή έμμεσα το ΕΑΜ, μεταξύ τους έμποροι, δικηγόροι, γιατροί, δημόσιοι υπάλληλοι, επιστήμονες, καθώς και 18 αγρότες που συνελήφθησαν στη περιοχής της επίθεσης των ανταρτών. Οι συλλήψεις είχαν γίνει στην Σπάρτη στις 22-23 Οκτώβρη με βάση πληροφορίες Ελλήνων ταγματασφαλιτών που έλεγχε ο Λεωνίδας Βρεττάκος[4], ενώ οι εντολές για αντίποινα δόθηκαν από τον διοικητή της 117ης Μεραρχίας Καταδρομών Καρλ φον Λε Σουίρ.

Στην εκτέλεση ο δικηγόρος και πολιτευτής του φιλελεύθερου χώρου και μέλος του ΕΑΜ Γιώργος Γιατράκος, απηύθυνε λόγο στους μελλοθάνατους και ο σπουδαγμένος στην Γερμανία γιατρός Χρίστος Καρβούνης (μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής του Λακωνίας του ΕΑΜ, είχε ήδη φυλακιστεί για περίθαλψη Βρετανού),] ο οποίος αφού απαίτησε την απελευθέρωση των ανηλίκων, δεν αποδέχθηκε χάρη των Γερμανών, εφόσον εκείνη αφορούσε μόνο το πρόσωπό του. Από την εκτέλεση επέζησε ένα άτομο, ο Μιχάλης Τζιγκάκος, ο μικρότερος σε ηλικία.

Η μνήμη των εκτελεσθέντων τιμάται κάθε χρόνο με εκδηλώσεις. Στο σημείο της εκτέλεσης, επί της παλαιάς εθνικής οδού Τρίπολης-Σπάρτης, έχει ανεγερθεί μνημείο με τα ονόματα των πεσόντων ενώ απέναντι από τον Ιερό Ναό του Οσίου Νίκωνος στο κέντρο της Σπάρτης έχει τοποθετηθεί μνημειακό γλυπτό. Η κατασκευή του μνημείου στο σημείο της εκτέλεσης αντιμετώπισε πολλά εμπόδια και μετά την κατασκευή του χρειάστηκε νυχτερινή φύλαξη για να αποφευχθούν οι δολιοφθορές. Τέλος, ένας από τους κεντρικούς δρόμους της Σπάρτης, που συνδέει την κεντρική λεωφόρο Κωνσταντίνου Παλαιολόγου με την έξοδο προς Τρίπολη και προς Μονοδένδρι, μετονομάστηκε προς από οδός Τριπόλεως σε οδό "Των 118", όπως επικράτησε να λέγεται από τους κατοίκους αμέσως μετά την εκτέλεση.

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

Κάντε "like" στη σελίδα μας στο facebook για όλα τα τελευταία Running News!

...διάβασε επίσης
«Τρέξε μαζί μου» - Δείτε το συγκινητικό βίντεο Το νέο χιουμοριστικό βίντεο του Ημιμαραθωνίου Κρήτης!

Runster
Σχόλια αναγνωστών
...διάβασε επίσης
Παναγιώτης Δούσης: Ο 90χρονος δρομέας πετυχαίνει ακόμη διεθνείς διακρίσεις χωρίς ...στομάχι! Πως Μπορείτε να Αποτρέψετε τον Πόνο μετά το Τρέξιμο
Οι 9 πιο συχνοί τραυματισμοί στο τρέξιμο Άσκηση και ιώσεις: πλησιάζοντας προς το χειμώνα
FitnessPulse

Salomon

Runster.gr

Fitness Awards

Πρέπει να διαβάσετε
03 Νοέ 22
9-12 Νοεμβρίου η ΟΠΑΠ MARATHON EXPO 2022
Λίγες μέρες έμειναν μέχρι η ΟΠΑΠ MARATHON EXPO 2022 να ανοίξει τις πύλες της για το ευρύ κοινό, να υποδεχτεί το σύνολο των δρομέων του 39ου Αυθεντικού Μαραθωνίου Αθήνας καθώς θα παραλάβουν από τον εκθεσιακό χώρο το kit της συμμετοχής τους αλλά και τους 180 εκθέτες από τον ευρύτερο χώρο του αθλητισμού, της υγείας, της ευεξίας, της διατροφής, του αθλητικού τουρισμού και της αποκατάστασης.
06 Οκτ 22
Προπονήσου με τους Rundome Runners και τον Δημήτρη Θεοδωρακάκο ενόψη του Αυθεντικού Μαραθωνίου
Το Rundome κάνει την εμφάνιση στους δρόμους της Αθήνας από αυτή την Τρίτη 11/10 με το πιο δυναμικό Running Community της πόλης! Τρέξε μαζί μας κάθε βδομάδα στις πιο εμβληματικές διαδρομές, στο κέντρο της Αθήνας, εκεί που χτυπάει η καρδιά του Running.
16 Σεπ 22
Αυτό είναι το πιο soft παπούτσι της New Balance

Για το μόνο που μπορούμε να είμαστε σίγουροι σε αυτόν τον κόσμο είναι πως τα πάντα αλλάζουν. Το Fresh Foam X More v4 είναι το πιο απορροφητικό παπούτσι της New Balance. Για σένα που θέλεις να τρέξεις περισσότερο.

14 Σεπ 22
Αυτό ειναι το «παράνομο» παπούτσι της New Balance
To FuelCell SuperComp Trainer είναι ασυμβίβαστα γρήγορο. Οι κανόνες έχουν δημιουργηθεί για να οριοθετούν ένα παιχνίδι σαν τον φράχτη που οριοθετεί ένα οικόπεδο. Εάν σπάσεις τις τάβλες που το περιβάλουν, όλος ο ορίζοντας ανοίγεται μπροστά σου!


©2005-2023 RunningNews.gr: Τα πάντα για το τρέξιμο, το δρομέα και τους αγώνες δρόμου. Ενημέρωση, Αρθρογραφία, Φωτογραφίες, Βίντεο, Φόρουμ - Όροι Χρήσης
Επικοινωνήστε μαζί μας για οτιδήποτε επιθυμείτε στο info [at] runningnews [dot] gr - Αν επιθυμείτε να διαφημιστείτε στο RunningNews.gr δείτε εδω

SportsWeb.gr Network: RunningNews.gr - trinews.gr - Runster.gr - Energy Races - duathlon.gr - Nutrition News - Fitness Pulse