Alexander the Great Marathon
Αρχική Ειδήσεις Καλεντάρι Αποτελέσματα Ενημέρωση Εικόνες Άρθρα Εξοπλισμός Forum Διαφήμιση
Trinews.gr NSCoaching My Athlete Energy Photos Energy Races Kasimis Training
Ειδήσεις
Saucony

Crete Marathon

Volos Half Marathon

Nafplio Marathon

Aigialeia Half Marathon

Taygetos Challenge

X-treme Stores
16 Ιαν 23 ← πίσω

«Υποκατάστημα» αναβολικών στην Ελλάδα

Η μεζονέτα στη Γλυφάδα και ένα σπίτι στο Μαρούσι ήταν για καιρό υπό επιτήρηση. Στο παρελθόν, σε παρόμοια επιχείρηση εξάρθρωσης κυκλώματος διακίνησης αναβολικών, μυστικοί αστυνομικοί είχαν αναζητήσει τεκμήρια ενοχής ακόμη και μέσα σε κάδο ανακύκλωσης, εντοπίζοντας ετικέτες, κενές αμπούλες και καρτέλες δισκίων στα σκουπίδια που πετούσαν οι δράστες. Αυτή τη φορά, όμως, ο ύποπτος απέφευγε αντίστοιχες απερίσκεπτες κινήσεις. Συνελήφθη στις 22 Σεπτεμβρίου 2022, καθώς προετοιμαζόταν, κατά την αστυνομία, να αποστείλει νέα δέματα με παράνομα σκευάσματα στο εξωτερικό.Ο 35χρονος Μολδαβός ήταν ο μόνος που εντοπίστηκε στην Ελλάδα, ενώ για την ίδια υπόθεση ταυτοποιήθηκαν έπειτα από έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας και άλλα άτομα μολδαβικής και ρουμανικής υπηκοότητας. Οι αμπούλες, τα δισκία και τα φιαλίδια των αναβολικών και άλλων φαρμακευτικών σκευασμάτων που κατασχέθηκαν ξεπέρασαν τα 2,4 εκατομμύρια τεμάχια.

Η έρευνα των ελληνικών αρχών, στην οποία συμμετείχε και στέλεχος της Europol, διεξήχθη στο πλαίσιο διεθνούς επιχείρησης. Ο τελικός απολογισμός της επιχείρησης με την κωδική ονομασία «Ασπίδα 3» ανακοινώθηκε από τη Europol τον περασμένο μήνα και περιλάμβανε την εξάρθρωση 59 εγκληματικών ομάδων, τη σύλληψη ή προσαγωγή 349 υπόπτων και τη σφράγιση 10 παράνομων εργαστηρίων ανά τον κόσμο.

Ενδιάμεσος σταθμός

Στην ελληνική πτυχή, οι λεπτομέρειες της πρόσφατης υπόθεσης που παρουσιάζει η «Κ» δείχνουν πώς έχει διαμορφωθεί η Ελλάδα σε ενδιάμεσο σταθμό διακίνησης αναβολικών. Ηταν η πρώτη φορά που τα στελέχη της Οικονομικής Αστυνομίας εντόπισαν ένα κύκλωμα το οποίο, αν και διατηρούσε τη βάση του εδώ, δεν φαίνεται να είχε δραστηριότητα και στην εγχώρια αγορά. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, το πελατολόγιό τους βρισκόταν αποκλειστικά στο εξωτερικό και έστελναν τα δέματά τους κυρίως στις ΗΠΑ, παρότι είχαν παραλήπτες σε πάνω από 15 χώρες.Εισήγαν πρώτες ύλες από τη Μολδαβία και τη Βουλγαρία και τις συσκεύαζαν στην Ελλάδα χρησιμοποιώντας δικές τους ετικέτες με τέσσερις διαφορετικές επωνυμίες. Δύο εξ αυτών, η Balkan Pharmaceuticals και η Red Dragon, θεωρούνται από τις πιο αναγνωρίσιμες στον χώρο της παράνομης διακίνησης. Στη Μολδαβία λειτουργεί εργοστάσιο της Balkan Pharmaceuticals, ενώ σε ανάρτηση στην ιστοσελίδα της η εταιρεία προειδοποιεί για την πιθανότητα εξαπάτησης και επισημαίνει ότι δεν διαθέτει γραφεία σε άλλες χώρες, ούτε στέλνει δέματα σε πολίτες.

Οι αστυνομικοί που χειρίστηκαν την υπόθεση διαπίστωσαν ότι οι Μολδαβοί είχαν παρουσία και στη Θεσσαλονίκη έως το 2020. Επειτα επικεντρώθηκαν στα δύο σημεία στην Αττική, σε Γλυφάδα και Μαρούσι, ενώ φέρεται να ήταν ενεργοί τουλάχιστον από το 2015. Προωθούσαν τα σκευάσματά τους μέσω ιστοσελίδων και τα έστελναν ταχυδρομικώς δηλώνοντας ως αποστολέα τα στοιχεία ανύπαρκτων εταιρειών. Οι ελληνικές αρχές εντόπισαν δύο ιστοσελίδες τους, ενώ άλλες τέσσερις μπλοκαρίστηκαν από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Παρότι η πρώτη ύλη ήταν η ίδια, η τιμή πώλησης διέφερε ανάλογα με την ετικέτα που επέλεγαν να τοποθετήσουν τα μέλη του κυκλώματος. Σε περίπτωση που κάποια από τις επωνυμίες ήταν πιο δημοφιλής μεταξύ των πελατών, τότε το κόστος ανέβαινε. Ουσιαστικά, όπως παρατηρεί και αστυνομικός με γνώση της υπόθεσης, έμοιαζε σαν οι δύο εγκαταστάσεις τους στην Αττική να αποτελούσαν παρακλάδι, ένα είδος υποκαταστήματος, αντίστοιχων παραρτημάτων σε άλλες χώρες.


Από τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν φαίνεται να προκύπτει μείξη των ουσιών και παραγωγή αναβολικών στην Ελλάδα από το συγκεκριμένο κύκλωμα. Εδώ φέρεται να γινόταν μόνο η συσκευασία και η αποστολή τους. Μια ερμηνεία των Ελλήνων αστυνομικών είναι ότι ένα δέμα που φεύγει από την Ελλάδα για τις ΗΠΑ ενδέχεται να κινήσει λιγότερες υποψίες και να μην υποστεί τον ίδιο εξονυχιστικό τελωνειακό έλεγχο σε σχέση με ένα πακέτο από τη Μολδαβία. Ο «συσκευαστής» των σκευασμάτων φέρεται να λάμβανε αμοιβή 1.500 ευρώ τον μήνα, ενώ για διάστημα 90 ημερών που έλειψε από την Ελλάδα καλύφθηκε η θέση του από κάποιον αντικαταστάτη.

Ο 35χρονος συλληφθείς αφέθηκε ελεύθερος υπό τον όρο της εμφάνισης μία φορά τον μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του. Δεν του έχει απαγορευτεί η έξοδος από τη χώρα. «Δηλώνει αθώος. Αναμένει την εκδίκαση της υπόθεσης για την αποδόμηση του κατηγορητηρίου και την ανάδειξη της αθωότητάς του», λέει στην «Κ» η δικηγόρος του, Σοφία Τσιλιβαράκη.

Το εργαστήριο στη Βάρη

Αυτή η υπόθεση ανέσυρε στη μνήμη των στελεχών της Οικονομικής Αστυνομίας τη δράση άλλων κυκλωμάτων που είχαν εξαρθρώσει στο παρελθόν. Κυρίως λόγω της ποσότητας των ευρημάτων αλλά και της χρήσης ετικετών με τις οποίες έντυναν τα προϊόντα τους.

Το 2016, σε μία από εκείνες τις παλιές υποθέσεις, αστυνομικοί είχαν εντοπίσει ένα παράνομο εργαστήριο παρασκευής αναβολικών στη Βάρη. Είχαν βρει τότε εκεί 33 αλουμινένιες ταινίες με το λογότυπο Baltic, καθώς και υλικά συσκευασίας με επισημάνσεις στα αγγλικά και στα πολωνικά. Η επωνυμία παρέπεμπε στην εταιρεία Baltic Pharmaceuticals, η οποία φέρεται να έχει την έδρα της στην Πολωνία και να δραστηριοποιείται στην παραγωγή γενοσήμων.

Η «Κ» δεν έλαβε ποτέ απάντηση σε ερωτήματα που είχε απευθύνει στην εταιρεία, ενώ η φωτογραφία των γραφείων της που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της δεν είναι αυθεντική. Το κύκλωμα της Βάρης πλήρωνε δύο άτομα 600 ευρώ τον μήνα για να εκτυπώνουν τις ετικέτες και να τις κολλούν στα κουτιά των αναβολικών. Για το ίδιο πόστο, αλλά περιστασιακή εργασία, μία γυναίκα αμειβόταν με 6 ευρώ την ώρα.

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

Κάντε "like" στη σελίδα μας στο facebook για όλα τα τελευταία Running News!

...διάβασε επίσης
Αυτοεκπληρούμενη Προφητεία: Γιατί αποτυγχάνεις πριν καν ξεκινήσεις; Γιατί ιδρώνεις (ή δεν ιδρώνεις) τόσο πολύ;

Runster
Σχόλια αναγνωστών
...διάβασε επίσης
Παναγιώτης Καραϊσκος: Τα χρόνια από το χασίς στο ecstacy, την κοκαΐνη και την ενδοφλέβια ηρωίνη... Παναγιώτης Δούσης: Ο 90χρονος δρομέας πετυχαίνει ακόμη διεθνείς διακρίσεις χωρίς ...στομάχι!
Γιαρμίλα Κρατοτσβίλοβα: Το πιο παλιό παγκόσμιο ρεκόρ έγινε κατά λάθος Βουλευτής ζητά να απαγορευτούν οι αγώνες δρόμου αποκαλώντας τους αθλούμενους «οπαδούς»!
Nutrition News

Athens Half Marathon EXPO

Runster.gr

Πρέπει να διαβάσετε
26 Ιαν 23
Job alert! Αναζητούμε Γυμναστές-Προπονητές
RunningNews.gr
Αναζητούμε Γυμναστές-Προπονητές για πλήρη ή μερική απασχόληση για τη στελέχωση νέου γυμναστηρίου στα Βόρεια Προάστια.
03 Νοέ 22
9-12 Νοεμβρίου η ΟΠΑΠ MARATHON EXPO 2022
Λίγες μέρες έμειναν μέχρι η ΟΠΑΠ MARATHON EXPO 2022 να ανοίξει τις πύλες της για το ευρύ κοινό, να υποδεχτεί το σύνολο των δρομέων του 39ου Αυθεντικού Μαραθωνίου Αθήνας καθώς θα παραλάβουν από τον εκθεσιακό χώρο το kit της συμμετοχής τους αλλά και τους 180 εκθέτες από τον ευρύτερο χώρο του αθλητισμού, της υγείας, της ευεξίας, της διατροφής, του αθλητικού τουρισμού και της αποκατάστασης.
06 Οκτ 22
Προπονήσου με τους Rundome Runners και τον Δημήτρη Θεοδωρακάκο ενόψη του Αυθεντικού Μαραθωνίου
Το Rundome κάνει την εμφάνιση στους δρόμους της Αθήνας από αυτή την Τρίτη 11/10 με το πιο δυναμικό Running Community της πόλης! Τρέξε μαζί μας κάθε βδομάδα στις πιο εμβληματικές διαδρομές, στο κέντρο της Αθήνας, εκεί που χτυπάει η καρδιά του Running.
16 Σεπ 22
Αυτό είναι το πιο soft παπούτσι της New Balance

Για το μόνο που μπορούμε να είμαστε σίγουροι σε αυτόν τον κόσμο είναι πως τα πάντα αλλάζουν. Το Fresh Foam X More v4 είναι το πιο απορροφητικό παπούτσι της New Balance. Για σένα που θέλεις να τρέξεις περισσότερο.©2005-2023 RunningNews.gr: Τα πάντα για το τρέξιμο, το δρομέα και τους αγώνες δρόμου. Ενημέρωση, Αρθρογραφία, Φωτογραφίες, Βίντεο, Φόρουμ - Όροι Χρήσης
Επικοινωνήστε μαζί μας για οτιδήποτε επιθυμείτε στο info [at] runningnews [dot] gr - Αν επιθυμείτε να διαφημιστείτε στο RunningNews.gr δείτε εδω

SportsWeb.gr Network: RunningNews.gr - trinews.gr - Runster.gr - Energy Races - duathlon.gr - Nutrition News - Fitness Pulse