Alexander the Great Marathon
Αρχική Ειδήσεις Καλεντάρι Αποτελέσματα Ενημέρωση Εικόνες Άρθρα Εξοπλισμός Forum Διαφήμιση
Acerbis Sportitalia blank My Athlete Energy Photos RUNAWAY Kasimis Training
Ενημέρωση
Quantum Nicosia Marathon

Saucony

Think Fit

NiteCore Vassilikos

Heday Road

Kiriakideia Filothei

Vouliagmeni Lake Run

Poseidon Half Marathon

X-treme Stores
Cetilar
19 Νοέ 23 ← πίσω

Εμπειρία Αυθεντικού Μαραθωνίου. Νενικήκαμεν!

Διαμαντης Γεώργιος
Μία εβδομάδα μετά τον 40ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας... Πλέον με ώριμη σκέψη και συγκίνηση παραθέτω την εμπειρία μου από τη δεύτερη συμμετοχή μου στη διοργάνωση.

Η προετοιμασία μου, που ξεκίνησε επίσημα στις 10 Ιουλίου 2023, εκτός από πολλά χιλιόμετρα διαφορετικών εντάσεων με εναλλαγές εδάφους και υψομετρικές διαφορές, περιελάμβανε προσομοίωση ύπνου, εξοπλισμού, ενδυμασίας, καιρικών συνθηκών και ειδικής τροφοδοσίας πριν και κατά τη διάρκεια του αγώνα. Επιπλέον, είχαν γίνει όλες οι απαραίτητες εξετάσεις και μια πλήρης ανάλυση της φυσικής μου κατάστασης από το διεπιστημονικό κέντρο προσωποποιημένης άσκησης και διατροφής My athlete.

Η πρώτη μου απόπειρα το 2019 είχε μεταφραστεί χρονικά σε 04:49:12. Αυτή τη φορά είχα μεγαλύτερη εμπειρία και διεκδικούσα ένα τερματισμό 20 λεπτά γρηγορότερο, θέτοντας ως στόχο να τερματίσω κάτω από τις 4 ώρες και 30 λεπτά!

Αισθανόμουν ή μάλλον ήμουν σε θέση να υπολογίζω σε ποιο σημείο της διαδρομής θα βρισκόμουν σε συνάρτηση με το χρόνο. Όλα μα όλα ήταν τόσο προσεχτικά μελετημένα, όμως μια σημαντική λεπτομέρεια την τελευταία στιγμή παραλίγο να σταθεί ικανή να αλλοιώσει αυτή την προσπάθεια των 18 εβδομάδων και περίπου 700ων χιλιομέτρων.

Έφτασε η μεγάλη στιγμή, η ώρα πλησιάζει τις 07:15, έχουμε συναντηθεί με τα περισσότερα μέλη της ομάδας μας -Feel Strong Do Sports- και ο ένας προσπαθεί να ενθαρρύνει τον άλλο, εστιάζοντας στα άτομα, που στεκόντουσαν για πρώτη φορά στην αφετηρία του Μαραθώνιου Δρόμου.

Τα λεπτά κυλούν... Νιώθω σίγουρος, μα παραμένω μετριόφρων, ώσπου συνειδητοποιώ, ότι το μικρό σακίδιο πλάτης, με το οποίο επρόκειτο να έτρεχα τα 42,2 χιλιόμετρα και περιείχε όλη μου την τροφοδοσία (6 energy gels, 1 energy bar, salt sticks, dried fruits), είχε ξεχαστεί στο δημοτικό λεωφορείο του Παπάγου-Χολαργού, που μας μετέφερε στον Μαραθώνα.

Παρατάω τα ρούχα μου στον Μάνο και αρχίζω να τρέχω με αγωνία προς το σημείο, που μας άφησε το λεωφορείο (800 μέτρα μακριά), με την ελπίδα να το έβρισκα εκεί. Όμως δεν το είδα... Μπλόκαρα! Σκέφτηκα, ότι κανένας δεν θα απαντούσε στα τηλέφωνα του Δήμου την Κυριακή το πρωί... Δεν προσπάθησα καν... Άρχισα να περπατάω προς την αφετηρία, όμως με σκυφτό το κεφάλι. Μου πέρασε μέχρι και η σκέψη να μην τρέξω τον αγώνα, αλλά ευτυχώς κράτησε μόλις λίγα δευτερόλεπτα...

Συνάντησα ξανά τον Μάνο, ο οποίος με περίμενε δίπλα στα οχήματα μεταφοράς ρουχισμού κρατώντας τον ειδικό σάκο με τα ρούχα μου. Άλλαξα γρήγορα και παρέδωσα το κινητό μου στο όχημα της διοργάνωσης. Η ώρα περνούσε και η υπόλοιπη παρέα είχε κατευθυνθεί προς τα block εκκίνησης για συντονισμό, προθέρμανση και ομαδική φωτογράφιση. Είχαν όλοι την έννοια μου, το αισθανόμουν... Και αυτό επιβεβαιώθηκε από τις αμέτρητες κλήσεις και τα μηνύματα συμπαράστασης, που έλαβα, αλλά δεν κατάφερα να διαβάσω πριν από το πέρας του αγώνα.

Για καλή μου τύχη, συναντάω εντελώς τυχαία τη Χρυσή και τον Γιώργο στο άγαλμα της Θεάς Νίκης. Στην αρχή δεν μου έβγαινε λέξη αλλά με τη βοήθεια του Μάνου, καταφέρνω να τους εξηγήσω τι είχε συμβεί. Χωρίς δεύτερη σκέψη μοιράστηκαν μαζί μου μέρος από τη δική τους τροφοδοσία και ξαφνικά βρέθηκα με 4 energy gels. Η συναισθηματική φόρτιση, που με διακατείχε εκείνη τη στιγμή, ήταν ιδιαίτερα μεγάλη. Στεναχώρια και θυμός με τον εαυτό μου από τη μια και συγκίνηση λόγω της αλληλεγγύης και της ενσυναίσθησης από την άλλη! Λύγισα... Έκατσα 10 λεπτά στο πεζούλι και έκλαιγα σαν μικρό παιδί... Ίσως και να ήταν λιγότερος ο χρόνος, αλλά εμένα τόσο μου φάνηκε! Ο Γιώργος ενημέρωσε την υπόλοιπη ομάδα και αφού ευχαρίστησα και τους τρεις, κατευθύνθηκα προς το 6ο block, παίρνοντας θέση για την έναρξη του Μαραθωνίου. Λίγο πριν την εκκίνηση ένας άγνωστος δρομέας, που φαινόταν αρκετά έμπειρος και ήταν εκεί κοντά, έτυχε να ακούσει την ιστορία μου και προσφέρθηκε να μου δώσει ακόμη ένα energy gel. Έτσι έφτασα τα 5 στο σύνολο. Εάν τύχει και διαβάσει αυτό το κείμενο, να ξέρει, ότι του είμαι ευγνώμων!

Έφτασε 09:16... Ξεκινήσαμε!

Ακολουθούσα πιστά το δρομικό μου πλάνο καθόλη τη διάρκεια της διαδρομής με μηδαμινές αποκλίσεις στα σημεία ηλεκτρονικής χρονομέτρησης (βλ. σχετική φωτογραφία). Όμως, η ένταση, που προηγήθηκε και η ελλιπής τροφοδοσία, οδήγησαν τους παλμούς μου από πολύ νωρίς στις υψηλές ζώνες. Δεν είχα περάσει καν τη μέση και ένιωθα ήδη τα πρώτα έντονα σημάδια κούρασης. Άρχισα να κάνω μαθηματικές πράξεις στο μυαλό μου και να σκέφτομαι πόση ώρα και πόσα χιλιόμετρα απομένουν μέχρι τον Χολαργό, όπου θα συναντούσα την οικογένειά μου. Προσπαθούσα συνεχώς να φέρω θετικές εικόνες στο μυαλό μου. Σε αρκετά σημεία έτρεχα με τα μάτια κλειστά. Κάποια στιγμή έφερα στο μυαλό τους φοιτητές μου... Σκέφτηκα, ότι με παρακολουθούν μέσω της ειδικής εφαρμογής... Έλεγα συνεχώς στον εαυτό μου: «Πρέπει να είσαι πρότυπο για εκείνους, να τους εμπνέεις και να τους παρακινείς... Άλλη δυναμική θα έχουν τα λόγια σου, όταν θα τους λες μεθαύριο, ότι μπορούν να φέρουν εις πέρας όλες τις εργασίες τους, εάν εσύ δεν εγκαταλείψεις...»!

Στο 33ο χιλιόμετρο άρχισα να φλερτάρω όλο και περισσότερο με την ιδέα της εγκατάλειψης! Όμως δεν μου το επέτρεπα! Είχαν μείνει άλλα 9,2 χιλιόμετρα για τον τερματισμό και περίπου 13 λεπτά ακόμη για τη συνάντηση με τα αγαπημένα μου πρόσωπα. Έφτασα στο 35ο χιλιόμετρο μόλις μόνο 1 λεπτό αργότερα από την ώρα, που εξ' αρχής υπολόγιζα...

Η γυναίκα μου, μου έφερε ένα ακόμη energy gel από το σπίτι (είχα προλάβει να την ενημερώσω λίγο πριν κλείσω το κινητό μου και το παραδώσω στον Μαραθώνα) και έτρεξε μαζί μου για 200 μέτρα, προσπαθώντας να με εμψυχώσει! Δεν είχα κουράγιο ούτε να την ευχαριστήσω... Η μπάρα, οι αποξηραμένοι χουρμάδες και τα salt sticks μπορεί να μην καταναλώθηκαν ποτέ, ωστόσο -με τον έναν ή τον άλλο τρόπο- είχα πάρει και τα 6 energy gels, που είχα προγραμματίσει να έπαιρνα έτσι κι αλλιώς!

Λίγο πριν το 39ο χιλιόμετρο συναντώ τη Χριστίνα μας, έναν άνθρωπο, που παλεύει να νικήσει τον δικό της αγώνα, έναν πραγματικό Μαραθώνιο για την ίδια τη ζωή! Ήταν εκεί από τις 10 το πρωί ως εθελόντρια και περίμενε για να υποστηρίξει όλη την ομάδα των FSDS!

Από εκείνη τη στιγμή και έπειτα τα ξέχασα όλα... Άρχισα να τρέχω όσο πιο γρήγορα μπορούσα... Ήμουν οριακά με το χρόνο! Κοιτούσα συνεχώς το ρολόι... Στην Ηρώδου Αττικού έφτασα να πηγαίνω με ρυθμό 4:50min/km. Τα τελευταία μέτρα ήταν βασανιστικά, όμως η επίσημη χρονομέτρηση έδειξε 04:29:22!

38 δευτερόλεπτα κάτω από το στόχο! Νενικήκαμεν!

Την εβδομάδα που μας πέρασε, ενέταξα στην παρουσίαση του μαθήματος την προσωπική μου εμπειρία από τον Μαραθώνιο της Αθήνας. Συζητήσαμε στην τάξη για τις στρατηγικές των επιχειρήσεων, για τη διαχείριση κρίσεων, καθώς επίσης για προσαρμοστικότητα και ευελιξία!

Συμπέρασμα: Δεν υπάρχει plan B, απλά υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι για να πετύχει το plan A. Μην τα παρατάτε!

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

Κάντε "like" στη σελίδα μας στο facebook για όλα τα τελευταία Running News!

...διάβασε επίσης
Το χιουμοριστικό βίντεο του Ημιμαραθωνίου Κρήτης για τον Αυθεντικό Μαραθώνιο : «Τι θέση βγήκες;» LIVE STREAMING 40ος Μαραθώνιος Αθήνας, ο Αυθεντικός | Τελετή Έναρξης Μαραθωνίου

Poseidon Half Marathon
Σχόλια αναγνωστών
...διάβασε επίσης
Μεταξία Μπερτζελέα – Η πρώτη νικήτρια του Αυθεντικού Μαραθωνίου Σπύρος Ανδριόπουλος: Τα πανελλήνια ρεκόρ που κρατάνε 35 και 36 χρόνια…
Πόσο γρήγορα πρέπει να τρέχεις; Γιατί είναι αναγκαία η αποκατάσταση μετά την προπόνηση – Οι σημαντικότερες μέθοδοι
Nutrition News

Suunto

Ionas Triple League

fitness awardsalgotreat freeze massage gel

Πρέπει να διαβάσετε
17 Νοέ 23
Τρέξιμο: Η προπονητική προετοιμασία για τη νέα χρονιά ξεκινάει στο RUNAWAY
Ο 40ος Αυθεντικός Μαραθώνιος Αθήνας πέρασε στην ιστορία και έτσι κλείνει για τους περισσότερους δρομείς ένας μεγάλος αγωνιστικός και προπονητικός κύκλος, ενώ όπως κάθε χρονιά η διοργάνωση συγκεντρώνει νέους φίλους του τρεξίματος που πλέον θέλουν να κάνουν το επόμενο βήμα.
13 Νοέ 23
Οι adidas Runners Athens δίνουν μοναδικό boost ενέργειας στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας
Οι adidas Runners Athens εκτόξευσαν και φέτος την ενέργεια των δρομέων στα ύψη στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας με πάρα πολλές δράσεις και περισσότερα από 600 μέλη του community να συμμετέχουν στη μεγαλύτερη δρομική γιορτή, αυτό το σαββατοκύριακο 11 και 12 Νοεμβρίου.
27 Οκτ 23
Μια νέα σελίδα δημιουργείται στο Αγωνιστικό Running – με τα FAST-FWD NITRO ELITE & FAST-R NITRO ELITE!
Η εταιρεία αξιοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την τεχνολογία Nitro και δημιουργεί δύο ξεχωριστά μοντέλα το κάθε ένα σχεδιασμένο ειδικά έτσι ώστε να καλύπτει τις εκάστοτε ανάγκες για μικρές ή μεγάλες αποστάσεις.
24 Οκτ 23
Cryosauna Therapy: Προσφορά Θεραπεία Κρυοσάουνας για τον Αυθεντικό Μαραθώνιο με 15 ευρώ!
Χάρη στις δυνατότητες της σύγχρονης επιστημονικής και τεχνολογικής εξέλιξης στην ιατρική, ο φυσικοθεραπευτής έχει την δυνατότητα να χρησιμοποιήσει παράλληλα νέες εξελιγμένες μορφές θεραπευτικών μέσων που ενισχύουν την θεραπευτική δράση και αντιμετωπίζουν μεγαλύτερη γκάμα προβλημάτων με ταχύτερα αποτελέσματα.
13 Οκτ 23
Εάν θες ένα μόνο παπούτσι για τρέξιμο, αυτό είναι το NB Fresh Foam X 1080
Για τον αμερικανικό κολοσσό στο χώρο των αθλητικών ειδών, το 1080 είναι το καλύτερο παπούτσι που κατασκευάζει, όπως περήφανα αναφέρει η New Balance, τοποθετώντας το στο μοναδικό σημείο που τέμνονται η επαυξημένη άνεση, οι επιδόσεις του υψηλότερου επιπέδου και η καθημερινή, έντονη χρήση.


©2005-2023 RunningNews.gr: Τα πάντα για το τρέξιμο, το δρομέα και τους αγώνες δρόμου. Ενημέρωση, Αρθρογραφία, Φωτογραφίες, Βίντεο, Φόρουμ - Όροι Χρήσης
Επικοινωνήστε μαζί μας για οτιδήποτε επιθυμείτε στο info [at] runningnews [dot] gr - Αν επιθυμείτε να διαφημιστείτε στο RunningNews.gr δείτε εδω

SportsWeb.gr Network: RunningNews.gr - trinews.gr - Runster.gr - Energy Races - duathlon.gr - Nutrition News - Fitness Pulse