Αποτελεί τη βάση όλων των αθλημάτων και είναι μία από τις πιο κλασικές επιλογές στις οποίες μπορούμε να στρέψουμε το παιδί μας. Τα οφέλη του εξάλλου είναι αμέτρητα.
Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν πως κάθε παιδί καλό είναι να ξεκινάει την ενασχόλησή του με τον αθλητισμό από το στίβο καθώς, μέσα από τα αθλήματά του, το παιδί μαθαίνει βασικές κινητικές δεξιότητες (δρομικές, αλτικές, ριπτικές) απαραίτητες σε κάθε άθλημα που μπορεί να ακολουθήσει μετέπειτα, δηλαδή να τρέχει, να πηδάει, να υποδέχεται, να ρίχνει, να λακτίζει, να.ντριπλάρει κ.λπ.
Τι προσφέρει
Ο στίβος προάγει τη σωματική υγεία καθώς γυμνάζει αρμονικά όλες τις μυϊκές ομάδες και επιπλέον ενισχύει την καρδιαναπνευστική ικανότητα και την αντοχή του παιδιού καθώς και τη δύναμή του. Επίσης βοηθάει στην αύξηση της μυϊκής μάζας και στον έλεγχο του σωματικού λίπους, προλαμβάνει την υπανάπτυξη κάποιων μυών και μυϊκών ομάδων, χάρη στη φυσικότητα των κινήσεων και βελτιώνει τη στάση του σώματος και τη λειτουργία των αρθρώσεων. Συμβάλλει όμως και στην ψυχολογική ανάπτυξη καθώς με το στίβο το παιδί αποκτά αυτοπεποίθηση, αποφασιστικότητα, επιμονή, πειθαρχία και ικανότητα συγκέντρωσης και γενικά το βοηθάει να χτίσει μια δυνατή προσωπικότητα. Επιπλέον, η έλλειψη επαρκούς σωματικής αντοχής, ταχύτητας και συντονισμού στις κινήσεις, μπορεί να εξαναγκάσει το παιδί σε αποχή από τα άλλα ομαδικά αθλήματα ή ακόμη να αποτελέσει λόγο για την παντελή απόρριψη του παιδιού από την ομάδα των συνομηλίκων του. Όμως η καλλιέργεια των φυσικών ικανοτήτων του μέσα από τον Κλασσικό αθλητισμό οδηγεί το παιδί στην ανάπτυξη θετικής αυτοαντίληψης, τονώνει το αυτοσυναίσθημά του και θέτει τις βάσεις για την επιτυχή ενασχόληση με οποιοδήποτε σπορ.
Μία παγίδα
Επειδή είναι ατομικό άθλημα, υπάρχει πιθανότητα το παιδί να αναπτύξει σχετικά έντονα το αίσθημα του ανταγωνισμού και ειδικά αν έχει αξιόλογες επιδόσεις, να δείξει μία έπαρση. Ωστόσο, αυτό σε καμία περίπτωση δεν είναι λόγος για να μη συνεχίσει την ενασχόλησή του με το στίβο, καθώς πρόκειται για μία παράμετρο που μπορεί να ελεγχθεί με την κατάλληλη προπονητική καθοδήγηση. Εξάλλου, μέριμνα των επιστημόνων φυσικής αγωγής, ειδικά σε τμήματα υποδομής, είναι η καλλιέργεια ενός κλίματος προσανατολισμένο στη μάθηση και όχι στη σύγκριση των επιδόσεων. Μέσα από ποικίλα ψυχαγωγικά παιχνίδια, οι προπονητές εστιάζουν στα ποιοτικά στοιχεία των δεξιοτήτων, στην ομαδική άμιλλα, στην προσωπική βελτίωση, στα βιώματα επιτυχίας και στη θετική αυτοεκτίμηση των μικρών αθλητών.
Υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού;
Όπως σε όλα τα αθλήματα, οι τραυματισμοί είναι κάτι φυσιολογικό και αναμενόμενο σε αποδεκτά πλαίσια. Ωστόσο η πιθανότητα το παιδί μας να υποστεί κάποιον τραυματισμό ελαχιστοποιείται καθώς η προπόνηση γίνεται με τέτοιον τρόπο ώστε κάθε τέτοιο ενδεχόμενο να αποφεύγεται. Σκοπός εξάλλου στις μικρές ηλικίες είναι η εκμάθηση των βασικών τεχνικών που δεν ενέχουν μεγάλο κίνδυνο πτώσεων, τραβηγμάτων κ.λπ.
Ένα άθλημα με πολλά πρόσωπα
Το μεγάλο θετικό του στίβου είναι κατά πάσα πιθανότητα η ποικιλία αθλημάτων που προσφέρει και από τα οποία το παιδί μπορεί να επιλέξει αυτό που το ευχαριστεί περισσότερο ή αυτό στο οποίο είναι καλύτερο (αν π.χ. έχει μεγάλες αντοχές μπορεί να γίνει δρομέας κ.λπ.) καθώς περιλαμβάνει τρεις μεγάλες κατηγορίες: δρόμο, άλματα και ρίψεις. Αναλυτικά τα αγωνίσματα του στίβου είναι:
Δρόμοι
• Δρόμοι ταχύτητας (100μ. / 200μ./ 400μ)
• Δρόμοι με εμπόδια (110μ. / 400μ. ανδρών και 100μ / 400μ γυναικών)
• Δρόμοι μεσαίων αποστάσεων (800μ /1500μ)
• 3000 μέτρα με φυσικά εμπόδια (στιπλ)
• Δρόμοι μεγάλων αποστάσεων (5000μ /10000μ /μαραθώνιος, δηλ. 42195 μ.)
• Βάδην
• Σκυταλοδρομίες (4x100μ και 4x400 μ)
Άλματα
• Οριζόντια (άλμα σε μήκος και άλμα τριπλούν)
• Κάθετα άλματα (άλμα σε ύψος και άλμα επί κοντώ)
Ρίψεις
• Σφαιροβολία
• Σφυροβολία
• Ακοντισμός
• Δισκοβολία
Εσείς ρωτάτε, εμείς απαντάμε…
Πού μπορώ να απευθυνθώ;
Σχεδόν σε όλη την Ελλάδα λειτουργούν ακαδημίες στίβου. Είναι βέβαιο ότι κάποια θα βρίσκεται πολύ κοντά σας. Επίσης ακαδημίες στίβου λειτουργούν σε όλα τα μεγάλα στάδια της χώρας, στα οποία μπορείτε να απευθυνθείτε.
Χρειάζεται εξοπλισμός;
Απαραίτητο είναι σίγουρα ένα αξιόπιστο ζευγάρι αθλητικά παπούτσια κατάλληλο για τις προπονήσεις του στίβου. Επίσης τα παιδιά πρέπει να φοράνε βαμβακερές φόρμες ή σορτς (ανάλογα με την εποχή) καθώς και βαμβακερές μπλούζες. Στην πορεία και ανάλογα με το άθλημα που τελικά θα επιλέξει το παιδί, οι ανάγκες σε εξοπλισμό διαφοροποιούνται.
Είναι ακριβό;
Όχι. Ούτε ο εξοπλισμός που απαιτεί το άθλημα είναι ιδιαίτερα ακριβός ούτε και τα δίδακτρα των σχολών. Ίσως μάλιστα να είναι και ένα από τα οικονομικότερα αθλήματα με το οποίο μπορεί να ασχοληθεί το παιδί σας. Η συνδρομή σε ένα σύλλογο είναι περίπου 40 ευρώ το μήνα και συνήθως γίνονται τρεις ωριαίες προπονήσεις την εβδομάδα.
Ποια είναι η ιδανική ηλικία;
Ένα παιδί μπορεί να ξεκινήσει να ασχολείται με το στίβο στην ηλικία των 6-9 ετών.
Της Χρύσας Γιαννοπούλου, με τη συνεργασία του Στυλιανού Καπρίνη, M.Sc., εκπαιδευτικού Φυσικής Αγωγής, Υποψ. Διδάκτορα
Πηγή: http://www.happymom.gr