Thessaloniki Night Half Marathon
Αρχική Ειδήσεις Καλεντάρι Αποτελέσματα Ενημέρωση Εικόνες Άρθρα Εξοπλισμός Forum Διαφήμιση
blank blank My Athlete Energy Photos RUNAWAY Kasimis Training
Ειδήσεις
Runner Store

Nitecore VASILIKOS

Vartholomio Triathlon

X-treme Stores
Cognifuel
12 Μάρ 08 ← πίσω

Ο Κούρος προκαλεί ανοιχτά τον Καρνάζη (?)

Ο χώρος των υπεραποστάσεων έχει πάρει φωτιά τις τελευταίες μέρες καθώς πλέον ο Γιάννης Κούρος προκαλεί ανοιχτά τον Dean Karnazes (?) να αποδείξει σε κάποιον αγώνα εναντίον του ότι είναι άξιος να λέγεται, κορυφαίος δρομέας υπεραποστάσεων. Δεν είναι μυστικό πως ο Κούρος το τελευταίο διάστημα είναι πολύ δυσαρεστημένος με την ευρεία δημοσιότητα και τα οφέλη αυτής που απολαμβάνει ο Καρνάζης μέσα από το τρέξιμο σε αντίθεση με τον ίδιο. Έτσι σε πολλές περιπτώσεις ο Γιάννης Κούρος, έχει φτάσει να καταγγέλλει δημόσια αυτόν τον «τσαρλατάνο» όπως τον αποκαλεί, όπως για παράδειγμα σε πρόσφατο επεισόδιο μετά τον αγώνα των 20χλμ του ΣΔΥΑ στον Άγιο Κοσμά.

Είναι δεδομένη και αναμενόμενη η δυσαρέσκεια και η πίκρα του για το γεγονός πως ο ίδιος παρά τα καταπληκτικά επιτεύγματα και τα παγκόσμια ρεκόρ του είναι γνωστός σε ένα μεγάλο μέρος της παγκόσμιας δρομικής κοινότητας, αλλά όχι στον πολύ κόσμο. Ειδικά για τον κόσμο των υπεραποστάσεων ο Κούρος θεωρείται ,δικαίως, με διαφορά ο καλύτερος όλων των εποχών. Από την άλλη ο Καρνάζης, χωρίς να έχει κάποια ουσιαστική αγωνιστική επιτυχία ή κάποιο αναγνωρισμένο μεγάλο ρεκόρ, πέτυχε με τις γνώσεις μάρκετινγκ που κατέχει και το βιβλίο που έγραψε να γίνει γνωστός στο ευρύ κοινό των ΗΠΑ αλλά και παγκοσμίως, απολαμβάνοντας πλέον εξαιρετικά μεγάλη δημοσιότητα, σε σημείο να φτάσει να εκλέγει 27ος στη λίστα με τους 100 ανθρώπους που ενέπνεαν πιο πολύ την ανθρωπότητα, όταν έγινε η ψηφοφορία από το πολύ γνωστό περιοδικό TIME, το 2007. Φυσικά όλη αυτή η δημοσιότητα εξαργυρώνεται και σε χρηματικές απολαβές μεγάλο μέρος των οποίων όπως διατίθενται ο Καρνάζης καταλήγει σε φιλανθρωπίες.

Η όλη κατάσταση όμως πλέον έχει αρχίσει να παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις αφού πλέον ο Γιάννης Κούρος προκαλεί ανοιχτά τον Καρνάζη να αποδείξει σε κάποιον αγώνα εναντίον του ότι μπορεί τουλάχιστον να σταθεί αξιοπρεπώς. Με αφορμή κάποιες αναφορές στη γνωστή ιστοσελίδα planetultramarathon που ασχολείται με τις υπεραποστάσεις ο μάνατζερ του Κούρου, Γιάννης Τσιμπλής εξέδωσε ανακοίνωση στην επίσημη ιστοσελίδα του αθλητή που εκπροσωπεί, και παράλληλα κοινοποίησε πρόταση-πρόσκληση στον Καρνάζη να συναγωνιστεί τον Κούρο, με μερικούς πολύ ενδιαφέροντες όρους.

Στην ανακοίνωση που φιλοξενείται στην επίσημη ιστοσελίδα του Κούρου, ούτε λίγο ούτε πολύ ο κ. Τσιμπλής λέει πως ο Καρνάζης δεν κάνει τίποτα ιδιαίτερο παρά να λέει ψέματα και στο κάτω-κάτω όλες οι επιδόσεις του δεν είναι αντάξιες ούτε των μέτριων γυναικών που κάνουν υπεραποστάσεις. Άλλωστε ποτέ δεν έχει διακριθεί σε κάποιον επίσημο αγώνα, ούτε σε εθνικό επίπεδο, σε αναγνωρισμένη απόσταση και δεν κατέχει ούτε καν εθνικό ρεκόρ. Πρέπει να σημειώσουμε πάντως πως πουθενά δεν αναγράφεται επακριβώς το όνομα του Καρνάζη, παρά μόνο χρησιμοποιούνται να αρχικά του (d.k.), αλλά προκύπτει εμφανώς από κάθε συμφραζόμενο πως αναφέρεται σε αυτόν.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει πάντως η αγωνιστική πρόταση προς το planetultramarathon και η πρόκληση προς τον Καρνάζη. Αναλυτικά:
«Αν το «είδωλο» σας ισχυρίζεται πως έχει σπουδαίες επιδόσεις, τότε θα έχει την ευκαιρία να αποδείξει πως είναι ο πιο «δυνατός» άνδρας, έκτος περιοδικών. Μπορείτε να διοργανώσετε έναν αγώνα 1000χλμ ή 6 ημερών ενάντια στον Γιάννη Κούρο, ο ποιο είναι διατεθειμένος να τους δώσει μάλιστα 6 ώρες πλεονέκτημα. Εάν όμως ο «υπεραθλητής» σας δεν καταφέρει να κερδίσει τότε θα υποχρεωθεί να δώσει πίσω ότι κέρδισε εξαπατώντας τον κόσμο μέσω των «φιλανθρωπιών» του και πουλώντας ψέματα μέσα από το βιβλίο του. Αυτή επίσης θα είναι μια καλή ευκαιρία να αποδείξει των 1/10 των ισχυρισμών του, ότι έτρεξε 300 μίλια χωρίς πρόσληψη ενέργειας. Ακόμα και αν ο κ. Κούρος ανήκει σε πολύ μεγαλύτερη ηλικιακή κατηγορία, δίνει στον αντίπαλο του ίσες ευκαιρίες με 6 ώρες πλεονέκτημα στην εκκίνηση.
Και κάτι ακόμα: Προτείνω να προσκαλέσουμε και μερικές κυρίες να τρέξουν μαζί με τον πιο «δυνατό» άνδρα, ξεκινώντας μαζί του. Αν τερματίσει πίσω τους θα πρέπει να πληρώσει 1 εκατομμύριο δολάρια σε καθεμιά τους.
Επίσης θα γίνει αντι-ντόπινγκ κοντρόλ σε όλους τους συμμετέχοντες.
Αν αποδεχτεί αυτούς τους όρους, τότε μπορούμε να συνεχίσουμε»

Το πρόβλημα όμως από αυτή την «έκρηξη» της πλευράς του Κούρου είναι πως πολλοί δεν είδαν με θετικό μάτι αυτή του την κίνηση. Ήδη σε ιστολόγια και φόρουμ κατηγορείται για εμπάθεια έναντι του Καρνάζη και παρότι του δίνουν δίκιο στη βάση των ισχυρισμών του, σε καμιά περίπτωση δεν δικαιολογούν τον τρόπο με τον οποίο επέλεξε να θίξει τον Καρνάζη, προσβάλλοντας τον και προκαλώντας τον έτσι. Πολλοί έχουν απογοητευτεί με αυτή του την κίνηση και δεν πιστεύουν πως ξέπεσε έτσι για να προκαλέσει κάποιον που έτσι κι αλλιώς διακρίνεται σε κάτι εντελώς διαφορετικό από τον ίδιο. Ανάμεσα στους γνώστες του χώρου των υπεραποστάσεων, υπάρχει μια σαφής διάκριση ανάμεσα στους δύο, στο τι ακριβώς είναι και στο τι πρεσβεύουν.

Ο Κούρος πάντα ήταν, είναι και θα είναι το αιώνιο σύμβολο αγωνιστικότητας στις υπεραποστάσεις, ο πραγματικός υπεραθλητής, ένας μικρός «θεός», ο «χρυσός Έλληνας», αναμφισβήτητα ο κορυφαίος δρομέας όλων των εποχών στις υπεραποστάσεις, απλησίαστος ακόμα και για το δεύτερο. Από την άλλη ο Καρνάζης απλώς αποτέλεσε το πρότυπο του απλού δρομέα, απέδειξε πως σε θέματα φυσικής κατάστασης και υπερβολής των ορίων τα πάντα είναι δυνατά για τον καθένα από εμάς, αρκεί να το αποφασίσουμε. Ο Καρνάζης με τον τρόπο του έφερε το τρέξιμο του απλού κόσμου και κατόπιν το τρέξιμο υπεραποστάσεων στο προσκήνιο και αυτό είναι κάτι που πρέπει να του το αναγνωρίσουμε, ακόμα και αν οι επιδόσεις του «δεν συγκρίνονται ούτε με τις μέτριες γυναίκες των υπεραποστάσεων». Επιπλέον ο Καρνάζης χρησιμοποιεί σταθερά το τρέξιμο για να συγκεντρώσει χρήματα για φιλανθρωπικούς σκοπούς, άσχετα με το αν βγάζει και αυτός ένα διόλου ευκαταφρόνητο εισόδημα.

Ο Κούρος μπορεί να έχει δίκιο πως ο Καρνάζης δεν εκφράζει με τίποτα τον κόσμο των υπεραποστάσεων, όμως εδώ δεν μιλάμε για τις αγωνιστικές υπεραποστάσεις, αλλά για το τρέξιμο, τον αθλητισμό, και ίσως την αθλητική υπερβολή σαν τρόπο ζωής. Ο Κούρος και πάλι έχει δίκιο λέγοντας πως οι υπεραποστάσεις δεν είναι για όλους και ο Καρνάζης δίνει κακό παράδειγμα με τον τρόπο που τις προβάλει αλλά σε πολλές περιπτώσεις ο κόσμος χρειάζεται κάτι δυνατό και σοκαριστικό για να ξυπνήσει και να σηκωθεί σε πρώτη φάση από την πολυθρόνα του. Ο Καρνάζης έγραψε ένα δυνατό όμως μαζί και «εύπεπτο» βιβλίο που, με αλήθειες ή ψέματα, δραστηριοποίησε πολύ κόσμο. Ο Κούρος έχει γράψει ένα επίσης πολύ δυνατό βιβλίο, σίγουρα πολύ πιο σοκαριστικο αλλά και «δύσπεπτο», το οποίο όμως παρέμεινε για χρόνια μόνο στην ελληνική γλώσσα και δεν βρήκε απήχηση στο παγκόσμιο κοινό. Τώρα ενημερωνόμαστε πως και το βιβλίο του Κούρου έχει μεταφραστεί και είναι στη φάση της έκδοσης και στην αγγλική γλώσσα με σκοπό να πάρει τη θέση που του αξίζει και στη διεθνή βιβλιοθήκη. Αν ο Καρνάζης έδωσε λάθος παράδειγμα με το βιβλίο του, όπως διαμηνύει η πλευρά Κούρου, οδηγώντας πολλούς σε επικίνδυνα μονοπάτια υπεραποστάσεων ή παραδειγμάτισε με μεθόδους εξαπάτησης και εντυπωσιασμού που κατόπιν θα μιμούνταν διάφοροι τυχάρπαστοι, είναι όντως ένα πρόβλημα, όμως μήπως και ο Κούρος δεν έχει κάνει το ίδιο με το δικό του βιβλίο? Στην Ελλάδα τα παραδείγματα που βιώνουμε είναι άφθονα. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν φταίει ούτε ο ένας ούτε ο άλλος, αλλά αυτοί που παρεξήγησαν αυτά που διάβασαν στα βιβλία του καθενός.

Φυσικά, το επίμαχο σημείο όλης αυτής της προστριβής είναι τα θέματα προβολής, δημοσιότητας και εμπορικής αξιοποίησης, όσον αφορά το ευρύ κοινό. Ο Καρνάζης ξέρει να χρησιμοποιεί το μάρκετινγκ πανέξυπνα, είναι επικοινωνιακός τύπος και προωθεί τον εαυτό του εμπορικά μέσα από κάθε δραστηριότητα του. Αντίθετα ο Κούρος, ποτέ δεν κατάφερε να αξιοποιήσει εμπορικά το μέγεθος των επιτυχιών και των επιδόσεων του, αφού τα περιθώρια στο χώρο των υπεραποστάσεων για κάτι τέτοιο ήταν έτσι κι αλλιώς περιορισμένα. Αν όμως ο Καρνάζης κατάφερε να έχει τέτοια δημοσιότητα, γιατί να μην μπορέσει και ο Κούρος, χρησιμοποιώντας βέβαια τις σωστές μεθόδους και πρακτικές του μάρκετινγκ? Ο Κούρος δεν χρειάζεται να αποδείξει αγωνιστικά τίποτα ενάντια στον Καρνάζη. Είναι κλάσης ανώτερος, είναι μία κλάση από μόνος του έτσι κι αλλιώς, και δε τίθεται θέμα ποιος θα κερδίσει σε οποιαδήποτε απόσταση κι αν τρέξουν. Ακόμα κι αν με αυτό τον τρόπο προσπαθεί να κερδίσει αυτή τη στιγμή λίγη δημοσιότητα, είναι μεγάλο επικοινωνιακό λάθος ο τρόπος με τον οποίο επιλέγει να το κάνει, αφού έχει πολλά περισσότερα να χάσει απ’ ότι ενδεχομένως να κερδίσει. Ο σπουδαίος υπεραθλητής Γιάννης Κούρος είναι κοινώς αποδεκτό πως στον τομέα των δημοσίων σχέσεων έχει κάνει λάθη, όπως τώρα με αυτή του την άστοχη πρόκληση ενάντια στον Καρνάζη, που δεν τον τιμά καθόλου. Ακόμα και τώρα δεν είναι αργά πάντως να φροντίσει λίγο περισσότερο και για τη δημόσια εικόνα του ώστε να έχει και την ανάλογη ανταπόκριση από το κοινό.

Κλείνοντας θα θέλαμε να διευκρινίσουμε πως δεν πιστεύουμε σε καμιά περίπτωση πως τίθεται κάποιο θέμα σύγκρισης αυτών των δυο. Μιλάμε για δυο εντελώς διαφορετικά πράγματα και εξηγούμε παραπάνω τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε τις δυο περιπτώσεις. Το αν ο πολύς κόσμος, που δεν ασχολείται με το τρέξιμο και τις υπεραποστάσεις, απλά αδυνατεί να κάνει αυτόν τον διαχωρισμό είναι άλλο θέμα και δεν πιστεύουμε πως μπορούμε να το λύσουμε μέσα από εδώ.


Μπορείτε να συζητήσετε το θέμα στο Φόρουμ μας, οπου θα βρείτε και τις σχετικές πηγές της παραπάνω είδησης
http://www.runningnews.gr/snitzforum/topic.asp?TOPIC_ID=1997


Επίσης άμεσα σχετικό είναι και ένα θέμα που προέκυψε με ένα άρθρο στο μεγάλο αμερικανικό αθλητικό δίκτυο ESPN που έκανε αναφορά σε αυτούς τους δυο και στο οποίο ο Κούρος απάντησε στο ίδιο ύφος. Περισσότερα επίσης στο Φόρουμ εδώ:
http://www.runningnews.gr/snitzforum/topic.asp?TOPIC_ID=1947


Σημείωση-Προσθήκη 14/3/2008

Ο μάνατζερ του κ. Κούρου μας απέστειλε διευκρινιστικό email στο οποίο λέει πως ουδέποτε αναφέρθηκε συγκεκριμένα στον Dean Karnazes…
Αυτό το σημειώσαμε από την αρχή στο άρθρο μας αλλά επί της ουσίας οι ανακοινώσεις της πλευράς Κούρου ήταν δηκτικότατες και σαφείς σε ποιον αναφέρονται (με αναφορές σε βιβλία, αγώνες, χρήματα από φιλανθρωπίες κτλ).
Σε κάθε περίπτωση εμείς θεωρούμε πως είναι τουλάχιστον ανεύθυνο να μιλάμε στον «αέρα» και να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας.
Περισσότερα θα διαβάσετε στο νεότερο δημοσίευμα μας:
http://www.runningnews.gr/?id=4084

Για αυτό το λόγο, προς το παρόν, εμείς από πλευράς μας, βάλαμε κάποια ερωτηματικά στο δημοσίευμα μας, αν και όλη αυτή η ιστορία πλέον μοιάζει να γίνεται κυνήγι μαγισσών και περιμένουμε περισσότερες διευκρινήσεις.
Αυτό που μας προβληματίζει ακόμα περισσότερο όμως είναι πως έχουν γίνει σημαντικές αλλαγές στα κείμενα της ιστοσελίδας του κ. Κούρου όπως για παράδειγμα αποσύρθηκαν από την επίμαχη ανακοίνωση ακόμα και τα αρχικά d.k. που αναγραφόντουσαν πριν!
Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Μοιράσου το με τους φίλους σου!


...διάβασε επίσης
On Cloudmonster Hyper: Το πρώτο supertrainer της On είναι εδώ και σε πετάει… τερατωδώς στα σύννεφα! Η Ψυχολογία του Μυϊκού Πόνου στον Αθλητισμό και το Τρέξιμο

Runster
Σχόλια αναγνωστών
...διάβασε επίσης
Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τον Σίδηρο - και την Συμβολή του στην Αθλητική Απόδοση! Πως να αποφύγουμε τις στομαχικές διαταραχές κατά το τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων
Προπόνηση + Ζέστη Γίνε πιο δυνατός δρομέας με αυτά τα 8 Tips!
Nutrition News

Salomon

Πρέπει να διαβάσετε
15 Ιουν 24
Θες να ξεκινήσεις τρέξιμο ή να προετοιμαστείς για τον επόμενο σου αγώνα? Το RUNAWAY είναι για σένα
Το RUNAWAY Gate στην Κηφισιά (Γεωργίου Λύρα 53), ένας ανακαινισμένος πολυχώρος άθλησης, φτιαγμένος από δρομείς για δρομείς, άνοιξε την πύλη του και σoυ προσφέρει «διέξοδο» προς... τον καλύτερο εαυτό σου!
30 Μαϊ 24
Styx Trail Race 2024: Ο πιο μουσικός αγώνας ορεινού τρεξίματος
Η ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. "ΔΙΑΒΑ", σε συνεργασία με το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων, διοργανώνει το Styx Trail Race 2024, powered by The NorthFace, ως μέρος του Helmos Mountain Festival. Το Σάββατο 22 και την Κυριακή 23 Ιουνίου 2024
23 Μαϊ 24
16 Ιουνίου «Τρέχουμε για τα Παιδιά με αναπηρία» Στηρίζουμε τον ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ στο Π.Α.Α.ΠΑ. Βούλας, αγκαλιάζουμε τον θεσμό της ΑΝΑΔΟΧΗΣ
Το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφερειακής Αττικής (Κ.Κ.Π.Π.Α) και ο Σύλλογος Ιωνάς ΑμεΑ διοργανώνουν για 2η συνεχή χρονιά την Κυριακή 16 Ιουνίου 2024 το απόγευμα, στον χώρο που στεγάζεται το Παράρτημα Αποθεραπείας & Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία Βούλας (Π.Α.Α.ΠΑ. Βούλας, πρώην ΠΙΚΠΑ Βούλας),
22 Μαϊ 24
B2Run Aθens 2024: Το μεγαλύτερο Corporate Running Party έρχεται για 4η φορά στο ΟΑΚΑ στις 18 Ιουνίου
Στις 18 Ιουνίου προσθέστε στο καλεντάρι της εταιρίας σας έναν διαφορετικό εταιρικό αγώνα δρόμου, που όχι μόνο σας προπονεί, αλλά παράλληλα βελτιώνει τις σχέσεις και την καθημερινότητα με τους συναδέλφους σας
14 Μαϊ 24
Κυριακή 26 Μαΐου στη Θήβα ο 3ος αγώνας δρόμου «Όλοι μαζί-Όλοι Ίσοι»
Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με τη συνδρομή της δομής «Γέφυρα» στο πλαίσιο της Εβδομάδας Ευαισθητοποίησης για τα Άτομα με Αναπηρία διοργανώνει στις 26 Μαΐου 2024 στην πόλη της Θήβας τον 3ο αγώνα δρόμου «Όλοι μαζί-Όλοι Ίσοι», μια διοργάνωση εφαλτήριο ευαισθητοποίησης και συμμετοχής των ΑμεΑ σε αγώνες δρόμου και άλλες μαζικές αθλητικές εκδηλώσεις.


©2005-2023 RunningNews.gr: Τα πάντα για το τρέξιμο, το δρομέα και τους αγώνες δρόμου. Ενημέρωση, Αρθρογραφία, Φωτογραφίες, Βίντεο, Φόρουμ - Όροι Χρήσης
Επικοινωνήστε μαζί μας για οτιδήποτε επιθυμείτε στο info [at] runningnews [dot] gr - Αν επιθυμείτε να διαφημιστείτε στο RunningNews.gr δείτε εδω

SportsWeb.gr Network: RunningNews.gr - trinews.gr - Runster.gr - Energy Races - duathlon.gr - Nutrition News - Fitness Pulse