Αρχική Ειδήσεις Καλεντάρι Αποτελέσματα Ενημέρωση Εικόνες Άρθρα Εξοπλισμός Forum Διαφήμιση
blank blank My Athlete Energy Photos RUNAWAY Kasimis Training
Άρθρα
Runner Store

Heday Road

Konitsa

X-treme Stores
Cognifuel
23 Σεπ 20 ← πίσω

1 στους 7 αθλητές που ασθένησαν με covid έχουν υποστεί καρδιακή βλάβη

1 στους 7 αθλητές που ασθένησαν με covid έχουν υποστεί καρδιακή βλάβη


Γράφει ο Ελευθέριος Κολομτσάς
http://cardiometabolism.gr

Η ιατρική κοινότητα συστήνει πλέον στους αθλητές που ανάρρωσαν από covid να κάνουν καρδιολογικό έλεγχο πριν αρχίσουν ξανά προπονήσεις και αγώνες. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με μια μελέτη στις ΗΠΑ όπου τα κρούσματα είναι πολύ αυξημένα, εκτιμάται ότι 1 στους 7 αθλητές των αμερικανικών κολλεγίων, οι οποίοι ασθένησαν από τη νόσο, ακόμη κι ασυμπτωματικά, ανέπτυξαν καρδιαγγειακές επιπλοκές.

Η έρευνα του Ohio State University
Η μελέτη έγινε από το Ohio State University στο Columbus, σε 26 αθλητές του ποδοσφαίρου, του ράγκμπυ, του μπάσκετ, του λακρός και του στίβου, οι οποίοι ασθένησαν με covid με ήπια συμπτώματα ή ήταν ασυμπτωματικοί. Η εξέταση έδειξε ότι το 15% εξ αυτών εμφανίζουν ενδείξεις φλεγμονής του μυοκαρδίου. Όλοι οι αθλητές που εμφάνισαν ενδείξεις μυοκαρδίτιδας είναι άρρενες 17-20 ετών. Κανένας από αυτούς δεν είχε παρουσιάσει συμπτώματα καρδιαγγειακής βλάβης ως τότε.

Αυτά τα ευρήματα έρχονται να προστεθούν σε μια πληθώρα ευρημάτων ότι ο κορωναϊός δεν επηρεάζει μόνο τους πνεύμονες, αλλά και το μυοκάρδιο και άλλα όργανα. Παρόλο που ακόμη δεν γνωρίζουμε πολλά για τις μακροπρόθεσμες καρδιαγγειακές επιπτώσεις, ο καρδιολογικός έλεγχος σε αυτή τη φάση μπορεί να προφυλάξει τους αθλητές από σημαντικό κίνδυνο.

Η μυοκαρδίτιδα αποτελεί κύρια αιτία αιφνίδιου καρδιακού θανάτου στους αθλητές που κάνουν πρωταθλητισμό. Η μαγνητική τομογραφία έχει τη δυνατότητα να αναγνωρίσει το πρόβλημα και να συμβάλει στη διαλογή των αθλητών ώστε να συμμετέχουν με ασφάλεια στις αθλητικές διοργανώσεις.


Με βάση τις υφιστάμενες κατευθυντήριες οδηγίες για τη μυοκαρδίτιδα, οι αθλητές που φαίνεται να πάσχουν από μυοκαρδίτιδα όταν εξετάζονται, θα πρέπει να διακόπτουν τον αθλητισμό για τουλάχιστον 3 μήνες ώστε να αναρρώσουν πλήρως.

Βεβαίως, η έρευνα περιορίστηκε σε έναν πολύ μικρό αριθμό ατόμων και απαιτείται περαιτέρω μελέτη για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα και να προσδιοριστεί η βέλτιστη δυνατή αντιμετώπιση της μυοκαρδίτιδας. Η συγκεκριμένη έρευνα δεν είχε καν αυτόν το σκοπό, αλλά το εύρημα προέκυψε με στατιστικά σημαντικό τρόπο. Η ερευνητική ομάδα σχεδιάζει πλέον εξειδικευμένη έρευνα, η οποία θα συγκρίνει αθλητές που δεν νόσησαν με αυτούς που νόσησαν από covid-19. Επίσης, σχεδιάζεται έρευνα που θα εκτιμήσει τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του covid-19 στο καρδιαγγειακό σύστημα των νεαρών αθλητών.

Οι ευρωπαϊκές έρευνεςΈρευνες στην Ευρώπη θέτουν παρόμοιους προβληματισμούς.

Μια έρευνα  των University of Zurich, Spiez Laboratory, Bern University Hospital, University of Bern και University of Cambridge σε στρατιωτικούς που νόσησαν το Μάρτιο σε μια Ελβετική στρατιωτική μονάδα, επίσης καταδεικνύει ότι ο ιός αφήνει καταπονημένη φυσική κατάσταση και βλάβες στους πνεύμονες σε νέα και υγιή άτομα. Οι ερευνητές παρατήρησαν «σημαντικά μειωμένη αερόβια ικανότητα» σε στρατιωτικούς που νόσησαν με ήπια συμπτώματα και εξετάστηκαν περίπου 6 εβδομάδες μετά την ανάρρωσή τους, σε σχέση με όσους νόσησαν ασυμπτωματικά και σε σχέση με όσους δεν νόσησαν καθόλου.

Στη Γερμανία, μια έρευνα σε 100 άτομα (όχι απαραίτητα αθλητές) που ανάρρωσαν από τον covid-19 έδειξε ότι το 75% εξ αυτών εμφάνισαν καρδιαγειακά συμπτώματα όσο νοσούσαν και 60% εξακολουθούν να πάσχουν από φλεγμονή του μυοκαρδίου, ανεξάρτητα από προηγούμενες παθήσεις και ανεξάρτητα από το πόσο βαριά νόσησαν από τον covid-19.

Οι καρδιολογικές επιπτώσεις φαίνεται πως αφορούν και την παιδική ηλικία. Γιατροί στην Άγκυρα ανέφεραν πριν από λίγες μέρες τον θάνατο ενός κατά τα άλλα υγιούς παιδιού 2 ετών από ιογενή μυοκαρδίτιδα που αναπτύχθηκε όσο το παιδί νοσούσε από covid-19.

Οι τρέχουσες συστάσεις προς τους αθλητές πιθανόν είναι ανεπαρκείς

Τα ευρήματα αυτών των ερευνών έχουν δημιουργήσει προβληματισμό στις ΗΠΑ, όπου δύο μεγάλα κολλεγιακά πρωταθλήματα αναβλήθηκαν εξ’αιτίας του προβληματισμού για την ασφάλεια των αθλητών. Ωστόσο πολλά άλλα κολλεγιακά πρωταθλήματα βρίσκονται σε εξέλιξη ή αναμένονται να ξεκινήσουν.

Το Sports and Exercise Cardiology Council  της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας ανέπτυξε τον περασμένο Μάιο οδηγίες για την επανεκκίνηση της αθλητικής δραστηριότητας. Οι συστάσεις διαφέρουν ανάλογα με τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων όσων αθλητών νόσησαν. Ως γενική σύσταση, όσοι έχουν θετικό τεστ πρέπει να ξεκουράζονται για 2 εβδομάδες, και μόνον όσοι εξ’αυτών παρουσιάζουν ήπια ή σοβαρά συμπτώματα πρέπει να αξιολογούνται ιατρικά και καρδιολογικά πριν ξεκινήσουν ξανά την αθλητική δραστηριότητα.

Οι συστάσεις αυτές τίθενται υπό αμφισβήτηση από τα νεώτερα ευρήματα.

Ο κίνδυνος για καρδιακή ανεπάρκεια οδηγεί σε νέες συστάσεις

Παρόλο που οι περισσότερες περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας έχουν καλή εξέλιξη, ένα ποσοστό ασθενών εμφανίζει ουλές (ινώδη ιστό στο μυοκάρδιο) και σοβαρές επιπλοκές, όπως αρρυθμίες, χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια, ακόμη και αιφνίδιο καρδιακό θάνατο. Επομένως, ακόμη κι αν ένας αθλητής νοσεί ασυμπτωματικά, μετά το πέρας των 2 εβδομάδων ξεκούρασης είναι σκόπιμο να κάνει καρδιολογικό τεστ πριν ξεκινήσει πάλι προπονήσεις.

Επίσης, οι ασυμπτωματικοί θα πρέπει να ξεκινούν τις προπονήσεις με χαλαρό ρυθμό και να αυξάνουν σταδιακά την ένταση της άσκησης, και προφανώς να αναφέρουν και να διερευνήσουν τυχόν συμπτώματα. Όσοι νόσησαν με μέτρια ή σοβαρά συμπτώματα θα πρέπει να είναι ακόμη πιο συντηρητικοί στον ρυθμό επανάληψης των προπονήσεων.

Ιδανικά, όσοι αθλητές νόσησαν θα πρέπει να κάνουν μαγνητική τομογραφία και αιματολογική εξέταση τροπονίνης για να αποκλείσουν πως πάσχουν από μυοκαρδίτιδα ή επιπτώσεις αυτής, η οποία θα επιβάρυνε το μυοκάρδιο κατά την άσκηση.


Η ανησυχία για φλεγμονές στο μυοκάρδιο καθώς και για άλλες πιθανές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του covid-19 αρχίζει να απασχολεί διεθνώς τους αθλητικούς κύκλους και τους αθλητές κάθε ηλικίας. Καθώς ξεκινούν ξανά μεγάλοι αγώνες, αρκετοί αθλητές διστάζουν να επιστρέψουν στον αγωνιστικό στίβο όσο οι κίνδυνοι για την υγεία του μακροχρόνια δεν είναι σαφείς (π.χ. τόσο το US Open όσο και το Roland Garros είδαν πολλούς διεθνείς αθλητές να ακυρώνουν τη συμμετοχή τους).

Υγιέστερος στο μέλλον αν δεν νοσήσεις από covid-19
Η ιατρική έρευνα σχετικά με τις επιπτώσεις του covid-19 βρίσκεται σε εξέλιξη και μπορεί καθημερινά να ανατρέψει ότι γνωρίζαμε / πιστεύαμε ως χτες. Το να είναι κανείς υγιής και αθλητικός δεν είναι λόγος να αδιαφορεί για τον covid, λένε πλέον οι γιατροί. «Θα είσαι μακροπρόθεσμα υγιέστερος αν δεν νοσήσεις», λένε στους νέους.

Προτρέπουμε λοιπόν όλους τους νέους, αθλητές και μη, να προσέχουν, καθώς ο covid-19 φαίνεται πως μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας μακροπρόθεσμα σε οποιαδήποτε ηλικία κι αν νοσήσουμε. Επίσης προτρέπουμε τους αθλητές κάθε ηλικίας, εφόσον νόσησαν ή υποψιάζονται πως νόσησαν από covid-19, να συμβουλευτούν τον καρδιολόγο τους πριν επιστρέψουν σε προπονήσεις και αγώνες.

ΠΗΓΕΣ

Rajpal S, Tong MS, Borchers J, et al. Cardiovascular Magnetic Resonance Findings in Competitive Athletes Recovering From COVID-19 Infection. JAMA Cardiol. Published online September 11, 2020. doi:10.1001/jamacardio.2020.4916

Puntmann VO, Carerj ML, Wieters I, et al. Outcomes of Cardiovascular Magnetic Resonance Imaging in Patients Recently Recovered From Coronavirus Disease 2019 (COVID-19). JAMA Cardiol. Published online July 27, 2020. doi:10.1001/jamacardio.2020.3557

Crameri Giovanni Andrea Gerardo , Bielecki Michel , Züst Roland , Buehrer Thomas Werner , Stanga Zeno , Deuel Jeremy Werner ORCID icon. Reduced maximal aerobic capacity after COVID-19 in young adult recruits, Switzerland, May 2020. Euro Surveill. 2020;25(36):pii=2001542. https://doi.org/10.2807/1560-7917.ES.2020.25.36.2001542

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Μοιράσου το με τους φίλους σου!


...διάβασε επίσης
Πόσο γρήγορα πρέπει να τρέχεις; Γιατί είναι αναγκαία η αποκατάσταση μετά την προπόνηση – Οι σημαντικότερες μέθοδοι

Runster
Σχόλια αναγνωστών
...διάβασε επίσης
Οι 5 πιο κοινές αιτίες που προκαλούν πόνο στη πλάτη και πως θα τις αντιμετωπίσετε Μάθε τα πάντα για την Προπόνηση και Αποκατάσταση με Μυϊκή Ηλεκτροδιέγερση – Νέο COMPEX Mini με Bluetooth στο ThinkFit.gr!
Πως να αποφύγουμε τις στομαχικές διαταραχές κατά το τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων Οι 8 Βιταμίνες, Μέταλλα και Συστατικά, που θα σου δώσουν την ώθηση που χρειάζεσαι!
Nutrition News

Run for the Kids with Disabilities

Salomon

B2RUN

Thessaloniki Night Half Marathon

algotreat freeze massage gel

Πρέπει να διαβάσετε
22 Μαϊ 24
B2Run Aθens 2024: Το μεγαλύτερο Corporate Running Party έρχεται για 4η φορά στο ΟΑΚΑ στις 18 Ιουνίου
Στις 18 Ιουνίου προσθέστε στο καλεντάρι της εταιρίας σας έναν διαφορετικό εταιρικό αγώνα δρόμου, που όχι μόνο σας προπονεί, αλλά παράλληλα βελτιώνει τις σχέσεις και την καθημερινότητα με τους συναδέλφους σας
16 Μαϊ 24
16 Ιουνίου «Τρέχουμε για τα Παιδιά με αναπηρία» Στηρίζουμε τον ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ στο Π.Α.Α.ΠΑ. Βούλας, αγκαλιάζουμε τον θεσμό της ΑΝΑΔΟΧΗΣ
Το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφερειακής Αττικής (Κ.Κ.Π.Π.Α) και ο Σύλλογος Ιωνάς ΑμεΑ διοργανώνουν για 2η συνεχή χρονιά την Κυριακή 16 Ιουνίου 2024 το απόγευμα, στον χώρο που στεγάζεται το Παράρτημα Αποθεραπείας & Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία Βούλας (Π.Α.Α.ΠΑ. Βούλας, πρώην ΠΙΚΠΑ Βούλας),
15 Μαϊ 24
Θες να ξεκινήσεις τρέξιμο ή να προετοιμαστείς για τον επόμενο σου αγώνα? Το RUNAWAY είναι για σένα
Το RUNAWAY Gate στην Κηφισιά (Γεωργίου Λύρα 53), ένας ανακαινισμένος πολυχώρος άθλησης, φτιαγμένος από δρομείς για δρομείς, άνοιξε την πύλη του και σoυ προσφέρει «διέξοδο» προς... τον καλύτερο εαυτό σου!
14 Μαϊ 24
Κυριακή 26 Μαΐου στη Θήβα ο 3ος αγώνας δρόμου «Όλοι μαζί-Όλοι Ίσοι»
Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με τη συνδρομή της δομής «Γέφυρα» στο πλαίσιο της Εβδομάδας Ευαισθητοποίησης για τα Άτομα με Αναπηρία διοργανώνει στις 26 Μαΐου 2024 στην πόλη της Θήβας τον 3ο αγώνα δρόμου «Όλοι μαζί-Όλοι Ίσοι», μια διοργάνωση εφαλτήριο ευαισθητοποίησης και συμμετοχής των ΑμεΑ σε αγώνες δρόμου και άλλες μαζικές αθλητικές εκδηλώσεις.
01 Μαϊ 24
Ραντεβού 19 Μαϊου στην Κηφισιά για τους αγώνες δρόμου προσφοράς «PepsiCo Gives Back - Kifissia 2024 - Run Smile Repeat»
PepsiCo Gives Back: Υπό την αιγίδα του Δήμου Κηφισιάς, η PepsiCo Hellas διοργανώνει Αγώνες Δρόμου για όλους! Το «PepsiCo Gives Back - Kifissia 2024 - Run Smile Repeat» θα πραγματοποιηθεί σε μια καταπράσινη διαδρομή στην Κηφισιά, την Κυριακή 19 Μαΐου 2024


©2005-2023 RunningNews.gr: Τα πάντα για το τρέξιμο, το δρομέα και τους αγώνες δρόμου. Ενημέρωση, Αρθρογραφία, Φωτογραφίες, Βίντεο, Φόρουμ - Όροι Χρήσης
Επικοινωνήστε μαζί μας για οτιδήποτε επιθυμείτε στο info [at] runningnews [dot] gr - Αν επιθυμείτε να διαφημιστείτε στο RunningNews.gr δείτε εδω

SportsWeb.gr Network: RunningNews.gr - trinews.gr - Runster.gr - Energy Races - duathlon.gr - Nutrition News - Fitness Pulse