Πολλοί Μαραθώνιοι έγιναν αυτή την εβδομάδα σε όλη την Ευρώπη (Κοπεγχάγη, Ρίγα, Σάλτσμπουργκ, Leiden, Γενεύη, Βελιγράδι, Μανχάιμ, Ελσίνκι), μόνο η Κοπεγχάγη έδωσε όμως επιδόσεις για τη λίστα των καλύτερων Ελληνίδων μαραθωνοδρόμων . Στη Δανία η Ζωή Χαρούπα τερμάτισε σε 3:22:45 και η Ελευθερία Ζιγκίρη σε 3:46:00, με συνέπεια οι δύο δρομείς να παίρνουν την 17η και την 55η θέση στον ως τώρα πίνακα.
Η Σουλτάνα Τόκα διατηρείται πρώτη στο 2022 με το 2.59.29 που σημείωσε στη Ζυρίχη. Δεύτερη είναι η Κατερίνα Ασημακοπούλου με το 3:01:52 στο Ένσεντε. Τρίτη ως τώρα για το 2022 είναι η νικήτρια του Μαραθωνίου Θεσσαλονίκης Ειρήνη Πευκιανάκη (3.02.13), και 4η η δεύτερη της Θεσσαλονίκης Λουίζα Παπαντωνάτου με 3.04.12. Ακολουθεί η Δανάη Πασπάτη (3.07.01 Θεσ/κη). 6η είναι η νικήτρια του Μαραθωνίου Ναυπλίου Μαρία Ψάλτη (3:07:37).
Για τη λίστα υπολογίζονται οι επιδόσεις μέχρι 3 ώρες για τους άνδρες, και μέχρι 4 ώρες για τις γυναίκες, όπως έχει καθιερωθεί από δημιουργίας του RunningNews.gr. Παλιότερα δεν ήταν τόσο πολλοί οι αθλητές και αθλήτριες που έμπαιναν στη λίστα, αλλά τα τελευταία χρόνια αυξάνονται με εντυπωσιακούς ρυθμούς, και έπεται ακόμη καλύτερη συνέχεια, ένα ακόμη δείγμα της ανάπτυξης του δρομικού κινήματος από όποια πλευρά και αν το δει κανείς!
Από το 2021 και στο εξής, επιστρέψαμε στην κατάρτιση της λίστας με βάση τον καθαρό χρόνο.
Εκτός από τις επιδόσεις, αναφέρουμε επίσης το έτος γέννησης κάθε αθλήτριας, καθώς και τον σύλλογο με τον οποίο δηλώθηκε στον αγώνα, ή αν δεν είναι διαθέσιμος, ο σύλλογος με τον οποίο δηλώνεται συνήθως. Από το 2016 καθιερώσαμε να βάζουμε και υπερσύνδεσμο που οδηγεί στο ρεπορτάζ ή τα αποτελέσματα για την επίδοση της κάθε αθλήτριας.
Εδώ θυμόμαστε και δημοσιεύσεις του 2022 που αφορούν αθλήτριες από τη λίστα, και θα προσθέτουμε όσες νέες δημοσιεύσεις θα προκύπτουν.
Στην περίπτωση που διαπιστώνετε κάποιο λάθος, ή χρειάζεται κάποια προσθήκη, ενημερώστε μας με e-mail στο info @ runningnews.gr παραθέτοντας εφόσον χρειάζεται και το ανάλογο λινκ για επιβεβαίωση.
Η λίστα των καλύτερων Ελληνίδων μαραθωνοδρόμων θα είναι αφιερωμένη πάντα, κάθε χρόνο, στην τόσο αγαπημένη αθλήτρια του δρομικού κινήματος.
Στην Δήμητρα Ιορδανίδου.
Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Μοιράσου το με τους φίλους σου!
Το Σάββατο 12 Απριλίου είχαμε την ευκαιρία να ζήσουμε μια ξεχωριστή τρεξιματική εμπειρία στην καρδιά της Αθήνας, προσκεκλημένοι από την adidas και το community των adidas Runners Athens.
Run for the Kids with disabilities 2025 «Τρέχουμε για τα Παιδιά με αναπηρία» Στηρίζουμε τον ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ στο Π.Α.Α.ΠΑ. Βούλας, αγκαλιάζουμε τον θεσμό της ΑΝΑΔΟΧΗΣ Σάββατο απόγευμα 31 Μαΐου 2025 στη Βούλα
Θες να ξεκινήσεις τρέξιμο ή να προετοιμαστείς για τον επόμενο σου αγώνα? Το RUNAWAY, το νέο running στέκι στα βόρεια προάστια της Αττικής (Κηφισιά , Γεωργίου Λύρα 53) είναι για σένα