Ακολουθώντας το παράδειγμα του Καραΐσκου: Μένει «καθαρός», έτρεξε στον Μαραθώνιο και δώρισε το μετάλλιό του στη Διάβαση ΚΕΘΕΑ
«Ζούμε τη ματαίωση και την αντιφατικότητα στο μέγιστο βαθμό». Τα λόγια της υπεύθυνης εκπαίδευσης του ΚΕΘΕΑ Διάβαση Ειρήνης Υφαντή περιέγραψαν με τον πιο λιτό και ανάγλυφο τρόπο την κατάσταση που βιώνουν καθημερινά οι εργαζόμενοι και οι θεραπευόμενοι στο ΚΕΘΕΑ εν μέσω διαρροών για κατάργηση του φορέα και συγχώνευση του με όλους του φορείς που έχουν αντικείμενο την απεξάρτηση υπό την ομπρέλα ενός νέου οργανισμού με την επωνυμία ΕΟΠΑΕ (Εθνικού Οργανισμού Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων).
Αφορμή για την καταγραφή των αντιδράσεων των εργαζομένων, των ωφελούμενων και των γονέων ήταν η λιτή και συγκινητική εκδήλωση που έγινε παρουσία όλων των παιδιών του προγράμματος και του νικητή του 40ου Μαραθωνίου της Αθήνας Παναγιώτη Καραΐσκου. Είναι η αντιφατικότητα...
Η δημοσιοποίηση της προσωπικής ιστορίας του Παναγιώτη Καραΐσκου έχει αποτελέσει το παράδειγμα για πολλούς νέους να τον μιμηθούν και να ακολουθήσουν το δρόμο της σωτηρίας, της απεξάρτησης και εν τέλει της λύτρωσης και μάλιστα μέσα από τον αθλητισμό.
Ένας από αυτούς είναι ο Κωνσταντίνος Νίτσοςο οποίος παρακολουθεί το θεραπευτικό πρόγραμμα της Διάβασης ΚΕΘΕΑ και εδώ και ενάμιση χρόνο ακολουθεί πιστά το παράδειγμα του φίλου του και γείτονα του Παναγιώτη Καραΐσκου. Ο 31χρονος σήμερα Κωνσταντίνος από τα 17 του χρόνια ήταν χρήστης ναρκωτικών ουσιών και από τα 25 έως τα 30 του χρήστης κοκαΐνης.
Ακολούθησε το παράδειγμα του Καραΐσκου
Σήμερα είναι εντελώς καθαρός και συνεχίζει να δίνει τη μάχη του. Ακολούθησε το παράδειγμα του Παναγιώτη Καραΐσκου και έτρεξε για πρώτη φορά στο Μαραθώνιο της Αθήνας στις 12 Νοεμβρίου. Κατάφερε να τερματίσει μετά από μεγάλη προσπάθεια και αποφάσισε να δωρίσει το μετάλλιο και τη φανέλα του αγώνα στην Κοινότητα της Διάβασης ΚΕΘΕΑ που του έσωσε τη ζωή.
Πρόσφερε το μετάλλιο του Μαραθωνίου
«Η Διάβαση ΚΕΘΕΑ είναι το σπίτι μου. Αποφάσισα λοιπόν να προσφέρω αυτό το μετάλλιο του αγώνα μου στο Μαραθώνιο ως ελάχιστο προσφορά. Το αφήνω στο... σπίτι μου. Έχει μεγαλύτερη σημασία να το βλέπουν πολλοί άνθρωποι που έρχονται εδώ για να παίρνουν δύναμη από το να το έχω σε κάποια ντουλάπα».
«Έμπλεξα στα 17...»
Η ιστορία του Κωνσταντίνου συγκλονίζει και έχει πολλά κοινά με τον Παναγιώτη Καραΐσκο ο οποίος τον παρακολουθούσε να μιλάει για τα όσα πέρασε: «Ξεκίνησα με ποδόσφαιρο από μικρό παιδί. Είχα όνειρα. Έμπλεξα στα 17 μου χρόνια. Εδώ και ενάμιση χρόνο είμαι καθαρός και ασχολούμαι με το τρέξιμο. Με βοήθησε πολύ, μου δίνει δύναμη και με βοηθάει να ξεχνάω τα προβλήματα μου. Ξεκίνησα με μικρές αποστάσεις και έβαλα στόχο να τρέξω σε έναν μαραθώνιο. Με βοήθησε πολύ ο Παναγιώτης (σ.σ. Καραΐσκος). Ο μαραθώνιος της Αθήνας ήταν ο πρώτος που έτρεξα. Φυσικά όλο αυτό δεν θα γινόταν χωρίς τη Διάβαση και τον Παναγιώτη Καραΐσκου. Με τον Παναγιώτη είμαστε γείτονες. Ένα στενό μας χωρίζει. Όταν ήμουν στη χρήση και μέσα στη Διάβαση διάβασα ένα άρθρο από τα όσα έχει περάσει και μου έδωσε έμπνευση και κίνητρο. Χαίρομαι που είναι δίπλα μου και τον ευχαριστώ».
«Η προσπάθεια απεξάρτησης είναι όπως ο Μαραθώνιος»
«Στην αρχή ο μαραθώνιος ήταν ευχάριστος και το απολάμβανα. Όσο περνούσαν τα χιλιόμετρα έρχονται οι πόνοι και οι δυσκολίες. Σκέφτηκα και την παραίτηση. Ακριβώς ότι συμβαίνει και εδώ. Είχα όμως ένα στόχο. Πάλεψα με τον εαυτό μου. Εμεινα συγκεντρωμένος στο στόχο μου. Αυτό που μου έδωσε δύναμη. Ήταν θέληση που είχα και η προετοιμασία. Η Διάβαση είναι το σπίτι μου. Χάρις τη Διάβαση έμαθα να βάζω στόχους και να μένω προσηλωμένος, όπως και στο Μαραθώνιο», τόνισε ο Κωνσταντίνος.
Η ώρα της... ματαίωσης
Μόλις ολοκληρώθηκε η όμορφη και ζεστή στιγμή της παράδοσης - παραλαβής του μεταλλίου ήρθε η ώρα της... ματαίωσης. Οι εργαζόμενοι της Διάβασης που έχουν μάθει να παλεύουν με θεούς και δαίμονες, αυτοί που έχουν σώσει εκατοντάδες ζωές στέκουν σήμερα σοκαρισμένοι μπροστά στα όσα διαρρέονται για το μέλλον του πιο επιτυχημένου φορέα στον τομέα της απεξάρτησης. Το προσχέδιο του νομοσχεδίου που προωθεί η κυβέρνηση ουσιαστικά καταργεί το ΚΕΘΕΑ. Υποστηρίζουν πως αντιμετωπίζει τους χρήστες ως αρρώστους, καταργεί τα "στεγνά" προγράμματα απεξάρτησης, ακυρώνει όλο το θεραπευτικό πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ και όλη την τεχνογνωσία που κατά γενική ομολογία είναι το καλύτερο πρόγραμμα απεξάρτησης στην Ελλάδα.
Δεν υπάρχει πρόβλεψη για τον τζόγο
Επίσης δεν περιλαμβάνει καθόλου τους γονείς και ανοίγει μία σειρά διοικητικών και οικονομικών ζητημάτων που κανείς δε γνωρίζει πως θα επιλυθούν. Εκτός των άλλων δε συμπεριλαμβάνει πολλούς τομείς όπως την απεξάρτηση από τον τζόγο. Όπως λένε οι εργαζόμενοι «το πιο εξοργιστικό είναι πως κανείς από την κυβέρνηση και το υπουργείο υγείας δεν έχουν ανοίξει διαβούλευση με τους ανθρώπους που εμπειρία 30 χρόνων στα προγράμματα απεξάρτησης και επανένταξης».
Ερχονται κινητοποιήσεις
Οι γονείς που συμμετέχουν εθελοντικά στα προγράμματα έχουν ζητήσει ραντεβού με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ εντός των ημερών οι κινητοποιήσεις θα κλιμακωθούν με εκδήλωσης, συνέδριο στο ΣΕΦ (στις 7 Δεκεμβρίου) αλλά και Γενικής Συνέλευσης όλων των δομών του ΚΕΘΕΑ σε όλη την Ελλάδα. Υπολογίζεται πως συνολικά στις περίπου 20 δομές του ΚΕΘΕΑ συμμετέχουν περίπου 800 έως 1000 θεραπευόμενοι, ενώ οι γονείς ξεπερνούν τους 2.500.
«Αντιμετωπίζουν τον χρήση ως άρρωστο»
«Έχει διαρρεύσει ένα προσχέδιο του νομοσχεδίου που προωθεί η κυβέρνηση. Δεν είχαμε καμία ενημέρωση. Γίνεται ένας νέος φορέας με την ονομασία ΕΟΠΑΕ. Θα ενταχθούν όλα τα κέντρα ψυχικής υγείας. Συγχωνεύονται όλα σε αυτόν τον φορέα. Καταργείται το ΚΕΘΕΑ και η Διάβαση. Δεν είναι μόνο αυτό. Το νέο νομοσχέδιο δε μιλάει για "στεγνά" προγράμματα. Δεν μιλάει για θεραπευτική κοινότητα. Δεν υπάρχει πουθενά ο όρος "θεραπεία". Υπάρχουν οι όροι "νόσος", "μείωση βλάβης", "κλίνες"», λέει η υπεύθυνη εκπαίδευσης του ΚΕΘΕΑ Ειρήνη Υφαντή και συμπληρώνει:
πηγή - διαβάστε εδώ το πλήρες ρεπορτάζ που αναφέρει όλα τα ζητήματα και προβλήματα που αντιμετωπίζει η Διάβαση ΚΕΘΕΑ : https://www.ethnos.gr/
Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Μοιράσου το με τους φίλους σου!
Η On συνεχίζει τις ευχάριστες δημιουργίες για τα πόδια μας με το Cloudsurfer Next ένα προπονητικό παπούτσι τρεξίματος για καθημερινή χρήση και τις περισσότερες προπονήσεις μας στο δρόμο, από μικρά αερόβια τρεξίματα ως τέμπο και διαλειμματικές, αλλά και προπονήσεις μεγαλύτερης διάρκειας για τους πιο έμπειρους.
Θες να ξεκινήσεις τρέξιμο ή να προετοιμαστείς για τον επόμενο σου αγώνα? Το RUNAWAY, το νέο running στέκι στα βόρεια προάστια της Αττικής (Κηφισιά , Γεωργίου Λύρα 53) είναι για σένα
Ο σίδηρος είναι ένα απαραίτητο λειτουργικό συστατικό της μεταφοράς οξυγόνου και της παραγωγής ενέργειας του ανθρώπινου οργανισμού και ως εκ τούτου είναι ένα πολύ σημαντικό μικροθρεπτικό συστατικό στον αθλητισμό και την άσκηση.
Το μοναδικό δρομικό γεγονός που έχει τόσο αγαπηθεί, επιστρέφει το Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2024 στο Ολυμπιακό Χωριό με αποστάσεις 3χλμ, 6χλ και 10χλμ. Η διοργάνωση συμπεριλαμβάνεται στο πρόγραμμα των 12ων Εθνικών Αγώνων Εργασιακού Αθλητισμού με διοργανωτή τον Ελληνικό Οργανισμό Εργασιακής Άθλησης και Υγείας.