Thessaloniki Night Half Marathon
Αρχική Ειδήσεις Καλεντάρι Αποτελέσματα Ενημέρωση Εικόνες Άρθρα Εξοπλισμός Forum Διαφήμιση
blank blank My Athlete Energy Photos RUNAWAY Kasimis Training
Άρθρα
Runner StoreVartholomio Triathlon

X-treme Stores
Cognifuel
07 Φεβ 24 ← πίσω

Αφιέρωμα Πανελλήνιο Πρωτάθλημα βάδην: Τεσσαρακοστά γενέθλια για τις γυναίκες – 123 χρόνια ιστορίας για τους άνδρες

Για να βρούμε τις ρίζες του βάδην στην Ελλάδα, θα πρέπει να ταξιδέψουμε βαθιά, πίσω στο χρόνο. Το 1901 εντάχθηκε για πρώτη φορά το αγώνισμα στο πρόγραμμα του Πανελληνίου Πρωταθλήματος, προτού καν αποκτήσει Ολυμπιακή ταυτότητα – κάτι που θα συνέβαινε το 1908.

Οι γυναίκες, όμως, θα περίμεναν κάμποσες δεκαετίες μέχρι να πετύχουν την αποδοχή και εν συνεχεία την αναγνώριση. Μόλις το 1985, βαδίστριες αποτέλεσαν μέρος του Πανελληνίου Πρωταθλήματος, γι’ αυτό και ο φετινός αγώνας στο Άστρος, την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου, θα έχει έντονα γυναικείο χρώμα, όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό και από την αφίσα της διοργάνωσης.

Σαράντα χρόνια συμπληρώνει το βάδην γυναικών στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα. Τέσσερις δεκαετίες από την ημέρα που μια χούφτα κοπέλες έσπασαν τα δεσμά, ξεπέρασαν τα στεγανά και βάδισαν για τον τίτλο της πανελληνιονίκου.

Δύο αδέρφια έριξαν το κάστρο και εγένετο βάδην γυναικών

Έπειτα από την επιμονή και τις συντονισμένες ενέργειες των αδερφών Άρη και Χρήστου Καραγεώργου, δύο αδελφών που κυριάρχησαν στα πανελλήνια πρωταθλήματα από το 1975 έως και το 1991 κερδίζοντας 10 και 13 τίτλους αντίστοιχα, το 1985 ο ΣΕΓΑΣ ενέταξε και το αγώνισμα των 5.000 μ. βάδην γυναικών εντός σταδίου στο πρόγραμμα του πανελληνίου πρωταθλήματος.

Από το 1981 είχε ξεκινήσει ο Άρης την αλληλογραφία με τον πρόεδρο της επιτροπής βάδην, Δανό Πάλε Λάρσεν. Μην φανταστείτε email και sms. Με το ταχυδρομείο έφευγαν οι επιστολές και υπήρχε αναμονή πολλών ημερών μέχρι να φτάσει το γράμμα από το Λονδίνο (έδρα της τότε IAAF) στην Αθήνα και το αντίστροφο.

Διαφαινόταν ότι το βάδην γυναικών σύντομα θα αποκτούσε Ολυμπιακό καθεστώς και ο Άρης Καραγεώργος άδραξε την ευκαιρία – αν και ακόμα εν ενεργεία αθλητής – να μυήσει από τα τέλη του 1983 στο άθλημα την Μιμίκα και την Μαρία Πανουτσοπούλου και την Μαριλένα Σαμολαδά, οι οποίες πήραν, μαζί με τέσσερις ακόμα κοπέλες το βάπτισμα του πυρός στις 18 Μαΐου 1984 σε μια ημερίδα στην Αθήνα, στις εγκαταστάσεις του Πανελληνίου.


Με ενέργειες του κόουτς, που σταδιακά αποσύρθηκε από την ενεργό δράση, και αίτημά του προς τον ΣΕΓΑΣ, το βάδην προστέθηκε στο πρόγραμμα του Πανελληνίου Πρωταθλήματος, ενώ το 1992 τα 10 χλμ. διεξήχθησαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης, βάζοντας τίτλους τέλους και επίσημα στη φυλετική ανισότητα.

Πίσω στο 1985, πρώτη πανελληνιονίκης στο Ολυμπιακό στάδιο αναδείχτηκε η Κωνσταντίνα Μπορνιβέλλι του Α.Ο. Εσπέρου Πατρών με επίδοση 28:07.48.

Την επόμενη χρονιά το ίδιο αγώνισμα συμπεριλαμβανόταν στο πρόγραμμα του 1ου Πανελληνίου Πρωταθλήματος κλειστού στίβου στο ΣΕΦ, ενώ στον ανοιχτό διεξήχθη και το αγώνισμα των 10 χλμ. εκτός σταδίου.

Το 1987 καθιερώθηκαν τα 3.000 μ. στον κλειστό στίβο και το 1998 προστέθηκαν στον ανοιχτό τα 20 χιλιόμετρα.

Για μια τριετία (2018-2020), έλαβε χώρα ο αγώνας των 50 χλμ., για να αντικατασταθεί το 2021 από τα 35 χιλιόμετρα, απόσταση που από το 2024 αποτελεί παρελθόν.

Πολυνίκης στο θεσμό των πανελληνίων πρωταθλημάτων σε ανοιχτό και κλειστό στίβο είναι η Πόπη Γαβαλάκη με 13 πρωτιές, η πρώτη αθλήτρια που είχε τόσο κυριαρχική παρουσία κατεβάζοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.


Ωστόσο ειδικότερα στα 20 χλμ. σε δημόσιο δρόμο, αγώνισμα που θα διεξαχθεί φέτος στο Άστρος, η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη έχει το προβάδισμα με εφτά τίτλους, αλλά όχι και το ρεκόρ αγώνων, που ανήκει στη Δέσποινα Ζαπουνίδου με 1:29.35 από το 2016. Η πρωταθλήτρια Ευρώπης στην απόσταση έχει στην κατοχή της και το πανελλήνιο ρεκόρ με 1:28.12 από το Φεβρουάριο του 2022 στη νέα της προπονητική βάση, τη Μελβούρνη.


Από τον Βασιλάκο στον Παπαμιχαήλ, 123 χρόνια απόσταση

Στους άνδρες το βάδην πρωτοπαρουσιάστηκε στις αρχές του 20ού αιώνα και συγκεκριμένα το 1901, όταν έγινε το Β’ Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, αλλά ουσιαστικά το πρώτο επίσημο και παρθενικό που διοργανώθηκε από τον ΣΕΓΑΣ, αφού αυτό του 1896 έγινε υπό την αιγίδα της Ολυμπιακής Επιτροπής και αποτέλεσε αγώνα πρόκρισης για τους 1ους Σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Το πρωτάθλημα έγινε στο Παναθηναϊκό στάδιο παρουσία της βασιλικής οικογένειας, βουλευτών κι άλλων επισήμων και πλήθους κόσμου, ξυπνώντας μνήμες από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896. Το βάδην διεξήχθη τη δεύτερη μέρα των αγώνων και οι αθλητές κλήθηκαν να καλύψουν απόσταση ενός χιλιομέτρου με άστατες καιρικές συνθήκες. Από τις συμμετοχές ξεχώρισε αυτή του δεύτερου στο Μαραθώνιο των Ολυμπιακών Αγώνων, Χαρίλαου Βασιλάκου του Πανελληνίου, που κατέκτησε μάλλον άνετα την πρώτη θέση.

-.-

Το τελευταίον αγώνισμα – Βάδην 1000 μέτρα

Τελευταίον έρχεται το αγώνισμα βάδην 1000 μέτρα. Οι αποδυόμενοι εις το αγώνισμα είνε 14. Ο Γιαννακόπουλος και ο Βασιλάκος του Πανελληνίου, ο Ζορμπάς, ο Μάρκου και ο Σταυρόπουλος του Εθνικού, ο Αλιμαλάς, ο Μασούρης και ο Πολυχρόνης του Αμαρουσίου, ο Στούκας και ο Κούρτης της Κηφισιάς, ο Τσαφόπουλος της [Γυμναστικής] Εταιρίας Πατρών και δύο άλλοι του Πανελληνίου.

Το αγώνισμα τούτο συνίσταται εις το ταχύτερον βάδισμα. Ξεκινούν λοιπόν με τον πυροβολισμόν οι αγωνιζόμενοι και αμέσως αρχίζει να προηγήται ο Βασιλάκος, ο οποίος και φθάνει εις το τέρμα πρώτος διανύσας τα 1000 μ. εις 5’ 11’’ και 3)5’ δεύτερος δε φθάνει ο Μάρκου διανύσας αυτά εις 5’ 18’’.

Μεθ’ ο οι Βασιλείς απέρχονται προπεμπόμενοι υπό της επιτροπής και ο κόσμος απέρχεται εις τα ίδια.

-.-

Σταδιακά η απόσταση που διένυαν οι βαδιστές στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ανέβηκε στα 1.500 και στα 5.000 μέτρα. Εν συνεχεία το αγώνισμα μεταφέρθηκε εκτός σταδίου και οι αθλητές καλούνταν να βαδίσουν 10 χιλιόμετρα, ενώ το 1958 εισήχθη το αγώνισμα των 20 χιλιομέτρων.

Από το 1984 έως και το 1989 το πανελλήνιο πρωτάθλημα βάδην μεταφέρθηκε εντός σταδίου με τη διεξαγωγή του αγωνίσματος των 20.000 μέτρων. Είναι μια περίοδος, με αφετηρία τα μέσα της δεκαετίας του εβδομήντα, που κυριαρχούν οι αφοί Καραγεώργου οι οποίοι δημιουργούν επανάσταση εξασκούμενοι χωρίς προπονητή και έχοντας τη συνήθεια να τερματίζουν πολλές φορές χέρι-χέρι, όπως το 1979 και το 1981 όταν μοιράστηκαν την πρώτη θέση.


Το 1986, χρονιά που η Ελλάδα απέκτησε κλειστό στίβο, το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, στο πρόγραμμα μπήκαν και τα 5.000 μ. βάδην, ενώ το 1989 διεξήχθη για πρώτη φορά και το πανελλήνιο πρωτάθλημα 50 χιλιομέτρων.

Το 2021 προστέθηκαν τα 35 χλμ., αλλά η World Athletics αποφάσισε να καταργήσει το αγώνισμα και για τελευταία φορά (;) πραγματοποιήθηκε το 2023.

Πολυνίκης των πανελληνίων πρωταθλημάτων βάδην είναι ο σύγχρονος Αλέξανδρος Παπαμιχαήλ με 26 πρωτιές. Από αυτές οι 13 σημειώθηκαν στα 20 χλμ., οι 3 στα 35 χλμ., οι 2 στα 50 χλμ. και οι 8 σε κλειστό στίβο και συγκεκριμένα στα 5.000 μέτρα.


Ο Αλέξανδρος Παπαμιχαήλ είναι και ο κάτοχος της καλύτερης πανελλήνιας επίδοσης με χρόνο 1:21.12 από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, αλλά και του ρεκόρ αγώνων με 1:24.40 από το 2019 στην Αλεξανδρούπολη.


πηγή : Γραφείο Τύπου ΣΕΓΑΣ

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Μοιράσου το με τους φίλους σου!


...διάβασε επίσης
Αν τρέχω, χρειάζεται να κάνω προπόνηση δύναμης για τα πόδια; Το mindset κάνει την διαφορά (Μindset makes the difference)

Runster
Σχόλια αναγνωστών
...διάβασε επίσης
Προπόνηση + Ζέστη Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τον Σίδηρο - και την Συμβολή του στην Αθλητική Απόδοση!
Γιάννης Δημόπουλος, Ανάργυρος Βερδηλος, μιλάνε στο RunningNews.gr για το 4ο Vamvakou Mountain Run! Cardio Προπόνηση – Ποια είναι τα Είδη Cardio, τα 6 Σημαντικά Οφέλη και οι 7 Καλύτερες Ασκήσεις
Nutrition News

Salomon

Πρέπει να διαβάσετε
15 Ιουν 24
Θες να ξεκινήσεις τρέξιμο ή να προετοιμαστείς για τον επόμενο σου αγώνα? Το RUNAWAY είναι για σένα
Το RUNAWAY Gate στην Κηφισιά (Γεωργίου Λύρα 53), ένας ανακαινισμένος πολυχώρος άθλησης, φτιαγμένος από δρομείς για δρομείς, άνοιξε την πύλη του και σoυ προσφέρει «διέξοδο» προς... τον καλύτερο εαυτό σου!
30 Μαϊ 24
Styx Trail Race 2024: Ο πιο μουσικός αγώνας ορεινού τρεξίματος
Η ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. "ΔΙΑΒΑ", σε συνεργασία με το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων, διοργανώνει το Styx Trail Race 2024, powered by The NorthFace, ως μέρος του Helmos Mountain Festival. Το Σάββατο 22 και την Κυριακή 23 Ιουνίου 2024
23 Μαϊ 24
16 Ιουνίου «Τρέχουμε για τα Παιδιά με αναπηρία» Στηρίζουμε τον ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ στο Π.Α.Α.ΠΑ. Βούλας, αγκαλιάζουμε τον θεσμό της ΑΝΑΔΟΧΗΣ
Το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφερειακής Αττικής (Κ.Κ.Π.Π.Α) και ο Σύλλογος Ιωνάς ΑμεΑ διοργανώνουν για 2η συνεχή χρονιά την Κυριακή 16 Ιουνίου 2024 το απόγευμα, στον χώρο που στεγάζεται το Παράρτημα Αποθεραπείας & Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία Βούλας (Π.Α.Α.ΠΑ. Βούλας, πρώην ΠΙΚΠΑ Βούλας),
22 Μαϊ 24
B2Run Aθens 2024: Το μεγαλύτερο Corporate Running Party έρχεται για 4η φορά στο ΟΑΚΑ στις 18 Ιουνίου
Στις 18 Ιουνίου προσθέστε στο καλεντάρι της εταιρίας σας έναν διαφορετικό εταιρικό αγώνα δρόμου, που όχι μόνο σας προπονεί, αλλά παράλληλα βελτιώνει τις σχέσεις και την καθημερινότητα με τους συναδέλφους σας
14 Μαϊ 24
Κυριακή 26 Μαΐου στη Θήβα ο 3ος αγώνας δρόμου «Όλοι μαζί-Όλοι Ίσοι»
Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με τη συνδρομή της δομής «Γέφυρα» στο πλαίσιο της Εβδομάδας Ευαισθητοποίησης για τα Άτομα με Αναπηρία διοργανώνει στις 26 Μαΐου 2024 στην πόλη της Θήβας τον 3ο αγώνα δρόμου «Όλοι μαζί-Όλοι Ίσοι», μια διοργάνωση εφαλτήριο ευαισθητοποίησης και συμμετοχής των ΑμεΑ σε αγώνες δρόμου και άλλες μαζικές αθλητικές εκδηλώσεις.


©2005-2023 RunningNews.gr: Τα πάντα για το τρέξιμο, το δρομέα και τους αγώνες δρόμου. Ενημέρωση, Αρθρογραφία, Φωτογραφίες, Βίντεο, Φόρουμ - Όροι Χρήσης
Επικοινωνήστε μαζί μας για οτιδήποτε επιθυμείτε στο info [at] runningnews [dot] gr - Αν επιθυμείτε να διαφημιστείτε στο RunningNews.gr δείτε εδω

SportsWeb.gr Network: RunningNews.gr - trinews.gr - Runster.gr - Energy Races - duathlon.gr - Nutrition News - Fitness Pulse