Alexander the Great Marathon
Αρχική Ειδήσεις Καλεντάρι Αποτελέσματα Ενημέρωση Εικόνες Άρθρα Εξοπλισμός Forum Διαφήμιση
Acerbis Sportitalia blank My Athlete Energy Photos RUNAWAY Kasimis Training
Άρθρα
Mizuno

Runner Store

Soligeios Dromos

To 10ari tou Parkou

Heday Road

Green Half Marathon

Konitsa

Evklios Agonas Vounou

Poseidon Half Marathon

X-treme Stores
UltraMag
19 Μάρ 24 ← πίσω

Ο σημαντικός ρόλος των Ανόργανων Συστατικών στην Άσκηση και το Τρέξιμο

Κατά τη διάρκεια της άσκησης, είτε πρόκειται για προπόνηση ή είτε για αγώνα, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία βοηθούν στην διατήρηση της ομοιόστασης του σώματος. 


Πιο συγκεκριμένα, τα ανόργανα συστατικά είναι απαραίτητα στο σώμα για τη ρύθμιση των υγρών (ηλεκτροστατική ισορροπία), για τη δόμηση των ιστών και για τις λειτουργίες του σώματος.


Τα μέταλλα είναι το ασβέστιο, το φώσφορο, το μαγνήσιο, το νάτριο, το κάλιο, το χλώριο, το θείο και απαιτούνται σε ποσότητες μεγαλύτερες από 100mg ημερησίως ενώ τα ιχνοστοιχεία είναι το σίδηρο, ο χαλκός, το ιώδιο, το μαγγάνιο, ο ψευδάργυρος, το χρώμιο, το φθόριο, το μολυβδαίνιο, το σελήνιο και απαιτούνται μικρότερες ποσότητες από 100mg ημερησίως.


Ο ψευδάργυρος εμπλέκεται σε περισσότερες λειτουργίες από ό, τι οποιοδήποτε άλλο ανόργανο συστατικό. 


Ωστόσο, για τους δρομείς, ο ψευδάργυρος είναι ακόμα ένα ιχνοστοιχείο το οποίο μπορεί εύκολα να εξαντληθεί με την άσκηση. 


Ο ψευδάργυρος είναι σημαντικός για την πρωτεϊνική σύνθεση των μυών και την ανάπτυξη των κυττάρων κατά την επούλωση τραυμάτων. 


Πολλοί αθλητές αντοχής έχουν χαμηλές συγκεντρώσεις ψευδαργύρου στον ορό, με αποτέλεσμα να γίνονται πιο ευπαθείς σε λοιμώξεις και καθυστερημένη επούλωση τραυμάτων. 


Επιπλέον, δεδομένου ότι ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητο συστατικό για περισσότερα από 100 ένζυμα, τα οποία με τη σειρά τους είναι η μηχανή του μεταβολισμού, τα χαμηλά επίπεδά του μπορεί να μειώσουν την ικανότητα αντοχής, καθώς και τα επίπεδα ενέργειας. 


Τέλος, ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για την ενεργοποίηση του SOD (Υπεροξειδική Δισμουτάση), ένα πολύ ισχυρό φυσικό αντιοξειδωτικό ένζυμο που παράγεται στο εσωτερικό των κυττάρων μας και δρα κατά των ελεύθερων ριζών. 


Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη ψευδαργύρου είναι 8 mg για τις γυναίκες και 11 mg για τους άνδρες, αλλά οι αθλητές μπορεί να χρειάζονται λίγο περισσότερο. Οι καλύτερες διατροφικές πηγές ψευδαργύρου είναι τα όσπρια, οι ξηροί καρποί και δημητριακά ολικής αλέσεως.


Το κάλιο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους δρομείς, το οποίο αποβάλλεται μέσω του ιδρώτα και η ανεπάρκεια του μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα από κούραση μέχρι και σε σοβαρές μυϊκές κράμπες. 


Θεωρείται ο πιο σημαντικός ηλεκτρολύτης, διότι το κάλιο είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της ισορροπίας του νερού του σώματος. Αυτή η λειτουργία είναι σημαντική δεδομένου ότι το ανθρώπινο σώμα αποτελείται από 70% νερό. 


Επιπλέον, το κάλιο παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση του καρδιακού ρυθμού, στις μυϊκές συσπάσεις και τη λειτουργία των νεύρων.


Μεγάλες ποσότητες νατρίου χάνονται με τον ιδρώτα κατά τη διάρκεια της άσκησης, με αποτέλεσμα οι δρομείς να χρειάζονται περισσότερο νάτριο από τους μη-αθλητές. 


Οι μη αθλητές χρειάζονται περίπου 500 mg νατρίου ημερησίως. 


Το σώμα χρησιμοποιεί το νάτριο για τη διατήρηση ομαλού ισοζυγίου νερού μεταξύ των κυττάρων του σώματος και των περιβαλλόντων υγρών, για τη μεταβίβαση των νευρικών ώσεων και για την εκτέλεση των μυϊκών συσπάσεων.


Επίσης, για τη διατήρηση του ισοζυγίου οξέων-αλκαλίων μέσα στο σώμα σε στενή σχέση με τα διττανθρακικά, τα φωσφορικά και την πρωτεΐνη καθώς και με τα μέταλλα κάλιο, ασβέστιο και μαγνήσιο, σαν συστατικό της ATP-άσης, του ενζύμου που είναι υπεύθυνο για τη διάσπαση της τριφωσφορικής αδενοσίνης κατά την παραγωγή ενέργειας και τέλος για την ενεργό μεταφορά των θρεπτικών αμινοξέων και της γλυκόζης μέσα στα κύτταρα του σώματος.


Η έντονη άσκηση μπορεί να εξαντλήσει τα αποθέματα χρωμίου στο σώμα. 


Ίσως αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο σχεδόν το 25% των Αμερικανών αθλητών έχει ανεπάρκεια χρωμίου και παρουσιάζουν συμπτώματα άγχους και σωματικής κόπωσης. 


Η ανεπάρκεια σε χρώμιο έχει επίσης συνδεθεί και με άλλα προβλήματα υγείας όπως ο διαβήτης και η παχυσαρκία. 


Το χρώμιο έχει την ικανότητα να βοηθά στους δρομείς στο σωστό μεταβολισμό των υδατανθράκων. Δηλαδή, στη διαδικασία μετατροπής των υδατανθράκων που καταναλώνουν σε ενέργεια.


Το μαγγάνιο είναι ένα βασικό μεταλλικό στοιχείο για την παραγωγή ενέργειας και τον μεταβολισμό των τροφών. 


Αν και το μαγγάνιο συχνά χρησιμοποιείται για να βοηθήσει στην επούλωση των διαστρεμμάτων και άλλων φλεγμονών, είναι επίσης απαραίτητο για την εύρυθμη λειτουργία της παραγωγής ενέργειας, τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, τη σωστή λειτουργία του θυρεοειδούς, καθώς και το μεταβολισμό των πρωτεϊνών.


Το σελήνιο είναι ένα ιχνοστοιχείο το οποίο δρα σαν ισχυρό αντιοξειδωτικό και είναι απαραίτητο για την παραγωγή της γλουταθειόνης υπεροξειδάσης, ενός σημαντικότατου ενζύμου που βρίσκεται σε κάθε κύτταρο του σώματος μας και βοηθάει στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. 


Επιπλέον, το σελήνιο βοηθάει κατά των φλεγμονών και έχει την ιδιότητα να προστατεύει από τις βλαβερές συνέπειες της υπεριώδους ακτινοβολίας.


Το ασβέστιο μπορεί να βοηθήσει τους αθλητές αντοχής όχι μόνο αυξάνουν την άλιπη μάζα σώματος, αλλά και την οστική τους πυκνότητα. 


Επιπλέον, είναι απαραίτητο για τη μυϊκή συστολή, τη δημιουργία γερών οστών, δοντιών και νυχιών. 


Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη ασβεστίου είναι 1.000 έως 1.300 mg.


Από τα ιχνοστοιχεία το πιο σημαντικό είναι ο σίδηρος (Fe), ιδιαίτερα για αθλήτριες. 


Η έλλειψη σιδήρου μειώνει την αθλητική επίδοση. 


Αυτό συμβαίνει γιατί το σίδηρο είναι σημαντικό στην ικανότητα δέσμευσης οξυγόνου των ερυθρών αιμοσφαιρίων για τη μεταφορά οξυγόνου στους ιστούς του σώματος (μυϊκός ιστός) και τη μεταβίβαση των ηλεκτρονίων. 


Η αναπλήρωση του σιδήρου (Fe) σε νέες αθλήτριες με χαμηλό δείκτη φεριτίνης, έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την επίδοση. 


Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη σιδήρου είναι 10 γρ. ανά ημέρα για τους άνδρες και 15 γρ. για προ-εμμηνοπαυσιακές γυναίκες.


Το μαγνήσιο είναι ένα ιχνοστοιχείο που εξαντλείται εύκολα με την έντονη άσκηση και το στρες. 


Μια ανεπάρκεια μαγνησίου μπορεί να προκαλέσει πλήθος επιπλοκών, όπως μυϊκές κράμπες, κόπωση, ευερεθιστότητα, αϋπνία, κακή μνήμη, μειωμένη ικανότητα μάθησης, υψηλή πίεση αίματος και αυξημένο κίνδυνο για πέτρες στα νεφρά. 


Η λήψη μαγνησίου σε δρομείς είναι σημαντική για την πρόληψη των μυϊκών κραμπών, για την σωστή λειτουργία μυών και νεύρων, για την μείωση του μυϊκού πόνου μετά την άσκηση και να συμβάλει στη βελτίωση της οστικής πυκνότητας. 


Το μαγνήσιο παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στο σάκχαρο του αίματος και τη ρύθμιση των ορμονών, λόγω της ικανότητάς του να διεγείρει την απελευθέρωση της ινσουλίνης. 


Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη μαγνησίου είναι 350 mg για τις γυναίκες και 400 mg για τους άνδρες, αλλά οι αθλητές μπορεί να χρειάζονται λίγο περισσότερο.


Την ανεπαρκή πρόσληψη ή τις αυξημένες ανάγκες του οργανισμού μας σε μαγνήσιο, έρχεται να τις καλύψει το UltraMag® Oro.


Είναι το μοναδικό σκεύασμα μαγνησίου που χρησιμοποιεί τη σουκροσωμική τεχνολογία  για τη μεταφορά και απόδοση του εν λόγω στοιχείου στον οργανισμό. 

Η Σουκροσωμική Τεχνολογία είναι μία διεθνώς πατενταρισμένη τεχνολογία, η οποία βασίζεται στη σουκροσωμική δομή και στην ικανότητά της να περνά αναλλοίωτη από την πεπτική οδό και να έχει υψηλή απορρόφηση στο έντερο. 


Θα βρείτε το UltraMag® Oro στα Φαρμακεία σε όλη την Ελλάδα, καθώς και στα Ηλεκτρονικά Φαρμακεία. Βιβλιογραφία 


1. Br JKL Sports Med. 2006 Sep;40(9):773-8.
2. Congest Heart Fail. 2006 Jan-Feb;12(1):9-13
3. Magnes Res. 2010 Jun;23(2):60-72.
Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

Κάντε "like" στη σελίδα μας στο facebook για όλα τα τελευταία Running News!

...διάβασε επίσης
Πιτσώλης, Βλαχάκη, Παπούλιας. Κυνηγώντας το όνειρο - Πίνακες περασμάτων για Θεσσαλονίκη & Ρόδο Hybrid Race: Η Νέα Τάση?

Poseidon Half Marathon
Σχόλια αναγνωστών
...διάβασε επίσης
9 Συμβουλές για να βελτιώσεις την αντοχή σου στο τρέξιμο Τι παιχνίδια παίζονται στην πλάτη του Νυχτερινού Ημιμαραθωνίου Θεσσαλονίκης;
Σύνδρομο Απιοειδούς Μυός - Διάγνωση & Θεραπεία Τενοντοπάθεια Χήνειου Πόδα - Συμπτώματα και θεραπεία
Nutrition News

PepsiCo Gives Back

SUUNTO

Puma Karalis

No finish Line

Run for the Kids with Disabilities

Axios Running Festival

VO2 store

Πρέπει να διαβάσετε
30 Μάρ 24
Θες να ξεκινήσεις τρέξιμο ή να προετοιμαστείς για τον επόμενο σου αγώνα? Το RUNAWAY είναι για σένα
Το RUNAWAY Gate στην Κηφισιά (Γεωργίου Λύρα 53), ένας ανακαινισμένος πολυχώρος άθλησης, φτιαγμένος από δρομείς για δρομείς, άνοιξε την πύλη του και σoυ προσφέρει «διέξοδο» προς... τον καλύτερο εαυτό σου!
29 Μάρ 24
«Τρέχουμε για τα Παιδιά με αναπηρία» Κυριακή απόγευμα 16 Ιουνίου 2024 στη Βούλα
Η διοργάνωση θα περιλαμβάνει αγώνες απόστασης 2,5χλμ και 5χλμ σε κυκλική διαδρομή 2,5χλμ εντός του Π.Α.Α.ΠΑ. Βούλας (πρώην ΠΙΚΠΑ Βούλας) με εκκίνηση και τερματισμό την πλαζ του ιδρύματος. Όλα τα έσοδα από τις συμμετοχές των δρομέων θα διατεθούν για την ενίσχυση του Π.Α.Α.ΠΑ. Βούλας.
07 Μάρ 24
HiPRO: ο σύμμαχός σου στην πρωτεΐνη, ενόψει του Ημιμαραθωνίου Αθήνας
Το μεγαλύτερο δρομικό event της Άνοιξης πλησιάζει και όλοι οι δρομείς, όπως κι εσύ, ανυπομονούμε για τον Ημιμαραθώνιο της Αθήνας 2024. Είτε προετοιμάζεσαι να τρέξεις στα 21χλμ, είτε στα 5χλμ, είτε ακόμη και στο Family Run, σίγουρα βρίσκεσαι στην τελική ευθεία της προετοιμασίας σου!
06 Μάρ 24
On Cloudmonster 2: Ένα «τέρας» αντοχής στα πόδια μας
Επιμέλεια: Γρηγόρης Σκουλαρίκης
H On επιστρέφει δυναμικά και τη φετινή σεζόν με το Cloudmonster 2 το νέο καινοτόμο μοντέλο της ελβετικής εταιρίας. Ενα «τέρας» αντοχής στα πόδια μας ιδανικό για καθημερινά χιλιόμετρα , είτε για αφοσιωμένους δρομείς, είτε για πιο περιστασιακούς που ψάχνουν έναν αξιόπιστο σύμμαχο στις διαδρομές τους.
16 Φεβ 24
Τα νέα FuelCell SC Elite v4 και FuelCell Rebel v4 της New Balance
Η New Balance εξελίσσει το ρόστερ της πιο εκρηκτικής σειράς της με την ανακοίνωση του νέου FuelCell Rebel v4 και του νέου FuelCell SuperComp Elite v4 στην Ελληνική αγορά.

©2005-2023 RunningNews.gr: Τα πάντα για το τρέξιμο, το δρομέα και τους αγώνες δρόμου. Ενημέρωση, Αρθρογραφία, Φωτογραφίες, Βίντεο, Φόρουμ - Όροι Χρήσης
Επικοινωνήστε μαζί μας για οτιδήποτε επιθυμείτε στο info [at] runningnews [dot] gr - Αν επιθυμείτε να διαφημιστείτε στο RunningNews.gr δείτε εδω

SportsWeb.gr Network: RunningNews.gr - trinews.gr - Runster.gr - Energy Races - duathlon.gr - Nutrition News - Fitness Pulse