Αν ζούσαμε στα χρόνια του Μεγάλου Αλεξάνδρου τότε θα ήταν σίγουρα ιχνηλάτης, ή αγγελιοφόρος  ή κάτι που θα τον  χρειαζόταν για ταχύτητα ως γοργοπόδαρος.
Βλέπετε τα χρόνια εκείνα, η Λητή, ήταν από τα μεγαλύτερα στρατολογικά κέντρα της Μακεδονίας και πολλοί ιστορικοί αναφέρουν ότι η πόλη έφθανε μέχρι την ΒΑ είσοδο της Θεσσαλονίκης ( Αγ. Δημητρίου).

Ο Αντώνης Στόικος δεν έζησε εκείνα τα χρόνια στη Λητή, ζει όμως τώρα , είναι γοργοπόδαρος- κι αν δεν είναι, σίγουρα έχει αντοχή – και πέρασε την “πύλη” της Θεσσαλονίκης όταν φεύγοντας από το Δημοτικό του χωριού, έπρεπε να ακολουθήσει το Γυμνάσιο στην πόλη.

Η ζωή του βασίστηκε στο τρέξιμο. Από το σπίτι στην αλάνα ( βασικά πετώντας) με τους συμμαθητές του για μπάλα. Τρέχοντας από τη Λητή στη Θεσσαλονίκη( σχεδόν) , έστω κι αν υπήρχαν εμπόδια! Αποστάσεις μεγάλες. Ακόμη και τα λεωφορεία των ΚΤΕΛ κυνηγούσε για να προλάβει την επιστροφή.. Όχι ότι αν έχανε το λεωφορείο τον ενοχλούσε αυτό.. Απλά, θα καθυστερούσε λίγο γιατί έχει ανηφοριές!

Όλο αυτό το τρέξιμο τον καθιέρωσε στο χωριό ως μαθητή που έχει έφεση σ αυτό, αλλά συνάμα χώρισε ανθρώπους και συναισθήματα!  Με τους δασκάλους να τον παροτρύνουν να ασχοληθεί με τον στίβο, αλλά τους συμμαθητές του να τον θέλουν στην αλάνα για μπάλα.

Το χωριό απεφάνθη: “Οι μεγάλοι έχουν τον πρώτο λόγο ..”!

Έτσι ο Αντώνης βρέθηκε να έχει δελτίο στον Τρίτωνα και ο αείμνηστος Λάκης Κουρκουτίδης ανέλαβε την εκγύμνασή του.

Έλα όμως που η ποδοσφαιρική ομάδα του χωριού είχε θέματα. Που ήθελε έναν διεμβολιστή (μπουκαδόρο τον λένε τώρα)… Έναν παίκτη που να έχει ταχύτητα αλλά και ..αντοχή, γιατί στο τέλος, σχεδόν όλοι περπατούσαν (υπερβολή δική μου).

Έτσι το “οι μεγάλοι έχουν τον πρώτο λόγο..”, αντικαταστάθηκε από τους ειδήμονες με το “πολύ γρήγορος κι έχει κι αντοχή..””!

Δεν ήθελε και πολύ.. Άλλωστε το ποδόσφαιρο κυριαρχούσε μεταξύ των αθλημάτων. Τέρμα ο Τρίτωνας και φουλ μπάλα!

Όμως όταν υπάρχει το σαράκι…

Ο Αντώνης έφθασε στη Β’ Λυκείου. Ήταν η εποχή που οι γυμναστές έψαχναν έναν ίσως δύο που τους γέμιζαν το μάτι για να τους δηλώσουν στον Σχολικό ανώμαλο δρόμο. Ενίοτε κάποιοι ήθελαν και λίγο σπρώξιμο! Ο Στόικος κατάφερε με τα πολλά, να πείσει τον γυμναστή να τον δηλώσει αν και ο τελευταίος το έκανε με πολύ αμφιβολία. Στο τέλος όμως…πως είναι εκείνοι που βγαίνουν μπροστά στις φωτογραφίες…έ κάπως έτσι έγινε γιατί ο Αντώνης τερμάτισε πρώτος!

Αυτό ήταν το τέλος ως παίκτης  του ποδοσφαίρου και η αρχή για τον στίβο. Βρήκε το κίνητρο, την αφορμή και την αιτία. Οι ανιχνευτές ταλέντων τον εντόπισαν και τα υπόλοιπα πήραν τον δρόμο τους. Δελτίο στην ομάδα της καρδιάς του, τον Άρη και φυσικά ο δικός του όρος, να μπορεί να βλέπει δωρεάν τα παιχνίδια της ομάδας του (γιατί η πρώτη αγάπη δεν ξεχνιέται) !

Προσθέτοντας έναν ακόμη βαθμό δυσκολίας, διάνθησε το ρεπερτόριό του με εμπόδια! Τα φυσικά εμπόδια ήταν άλλωστε μέρος της ζωής του και τα steeple το επόμενο βήμα!

Αθλητής 8άδας σε πανελλήνια κλίμακα με 9′.28″ στα 3χλμ ΦΕ και 15′.02″ στα 5χλμ, ομολογεί ότι αυτά που πέτυχε ήταν λόγω ταλέντου κι όχι λόγω συστηματικής δουλειάς…

“..Ήμουν λίγο alegro τύπος που δεν μπαίνει εύκολα σε καλούπια και που δεν του αρέσει να πιέζεται ιδιαίτερα. Αυτό ίσως είναι το μεγάλο μου κίνητρο στην προπονητική μου πορεία. Βλέποντας πόσο “χαζά” λειτούργησα ως αθλητής , τρελαίνομαι σήμερα όταν βλέπω αθλητές ταλέντα να μην έχουν όρεξη για δουλειά …”

Ο ΠΥΡΗΝΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ ΣΤΟΙΚΟΥ

Προπονητική καριέρα στον Άρη.  Ως βοηθός προπονητή με ηλικιακά μικρούς αθλητές, μετά ως προπονητής που έκανε το πρώτο του γκρουπάκι σε ημιαντοχή – αντοχή . Μεταπήδηση στον Τρίτωνα, εκεί όπου ασχολήθηκε με τα steeple και εν τέλει ΣΑΠΚ Νεάπολης από το 2006 έως σήμερα έχοντας υπό την εποπτεία του το αγωνιστικό τμήμα.

Πυρήνας, η σύζυγός του σπουδαία μαραθωνοδρόμος, Βασιλική Καραγεωργάκη, με την ομάδα να πλαισιώνεται κυρίως απο αθλήτριες που έρχονταν στη Θεσσαλονίκη για σπουδές. Αναδείχθηκαν πολλοί αθλητές με διεθνείς διακρίσεις ενώ κάποιοι άλλοι επίσης διακριθέντες άλλαξαν ομάδα, όπως η Ειρήνη Μιχάλα (2017)

Από τα πιο πρόσφατα παραδείγματα η Βασιλική Κωνσταντινοπούλου, ο τερματισμός της οποίας στον Μαραθώνιο της Αθήνας, σε συνδυασμό με την πρωτιά της και την περιπέτεια της υγείας της, συγκλόνισε το πανελλήνιο. Η ίδια ήταν 3η το 2021!

Η Αθανασία Κοκκόρου 1η στο Πανελλήνιο Ανωμάλου δρόμου  Κ-23 και 2η στα 3000μ στιπλ, η Μαργαρίτα Ντίνα μόνιμη πρωταγωνίστρια σε πανελλήνιους αγώνες με παρουσία σε βάθρο νικητών.

Η Βίκη Καραγεωργάκη που δεν υπολογίζει τον χρόνο (αντίθετα τα χρονόμετρα την υπολογίζουν), όπως και τον Γιάννη Κρέκα. Μαραθωνοδρόμοι μεταξύ των καλύτερων της χώρας…

Κοντά τους ταλαντούχοι αθλητές που ακολουθούν το μονοπάτι ανάδειξης όπως η Θεοδώρα Καρυάτη, την οποία είδαμε στο 10άρι του Μαραθωνίου Μέγας Αλέξανδρος (3η),  η βαδίστρια Χρυσούλα Χατζηθεολόγου, η στιπλίστρια Αμαλία Θεοδωρίδου, ο Νίκος Παρθένης, οι πρωταθλητές  ΑΜΕΑ Νίκος Τουλίκας και Γιώργος Παυλούδης…

STOIKOS RUNNING TEAM

Είναι όμως μόνο οι ασχολούμενοι με τον πρωταθλητισμό  που έχουν θέση στο γκρουπάκι του Αντώνη Στόικου?
Όχι βέβαια…!

“έχουμε δημιουργήσει παράλληλα το Stoikos Running Team.  Μια παρέα ερασιτεχνών δρομέων που συμμετέχει σε ομαδικές προπονήσεις, εκδρομές και ταξίδια, κυρίως αγώνες δρόμων συμβάλλοντας στην ανάπτυξη του δρομικού κινήματος…”

ΟΜΑΔΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

“Ο προπονητής πρέπει να είναι  κοντά στους αθλητές, να τους στηρίζει ψυχολογικά. Να αποκτήσει την εμπιστοσύνη των αθλητών του.  Να βάζουν μαζί στόχους. Να τους ενθαρρύνει. Τα γκρουπάκια πρέπει να περιέχουν παραπλήσιας δυναμικότητας αθλητές. Οι προπονήσεις πρέπει να είναι ευχάριστες. Δεν είναι όλες οι μέρες ίδιες. Υπάρχουν και δύσκολες μέρες.  Άρα πρέπει να καλλιεργείται το ομαδικό πνεύμα. Η μονοτονία της προπόνησης πρέπει να σπάζει με παρεμβάσεις που την κάνουν πιο ελκυστική, όπως προπόνηση στην ύπαιθρο, βουνό, άσφαλτο, κατηφόρες, ανηφόρες…”

Ο ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΑΘΛΗΤΩΝ ΚΑΙ ΑΠΛΩΝ ΔΡΟΜΕΩΝ

“Υπάρχει αμοιβαία συνεισφορά μεταξύ δρομικού κινήματος και δρομέων αντοχής στίβου. Αλληλοβοηθούνται σε εξέλιξη και βελτίωση. Υπάρχουν οι νέοι δρομείς στην αντοχή και οι top αθλητές. Όλοι έχουν να πάρουν κάτι από τους άλλους. Οι μεν έχουν πρότυπο τους δε και οι δε γνωρίζουν ότι…αναγνωρίζονται, μέσω των διοργανώσεων που τους δίνουν αυτή την ευκαιρία …”

Η ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ

” Όλο αυτό που έχουμε δημιουργήσει με κάνει να νοιώθω ότι είμαι υποχρεωμένος να σταθώ δίπλα στην ομάδα μου, σ αυτούς τους αθλητές, να στηρίξω τα όνειρά τους…”

ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

“Ο Μαραθώνιος είναι το πλέον απαιτητικό αγώνισμα. Διαρκεί ώρες, χρειάζεται ώρες αποκατάστασης. Γι’ αυτό και δεν πρέπει να τρέξεις παραπάνω από δύο Μαραθωνίους. Συνήθως έναν Άνοιξη κι έναν Φθινόπωρο.  Ο δικός μας εδώ μας δίνει την ευκαιρία να δούμε που είμαστε. Να κάνουμε επιδόσεις που θα τις αξιολογήσουμε…”

Οι πρωταθλητές του Στόικου, οι δρομείς του Stoikos Running Team, είναι παραδοσιακά οι υποστηρικτές του Μαραθωνίου Μέγας Αλέξανδρος αλλά και του Νυχτερινού Ημιμαραθωνίου Θεσσαλονίκης…