Εάν διερευνήσει κανείς την πορεία και την απήχηση του δρομικού κινήματος στον κόσμο, θα καταλάβει πως τα νούμερα των συμμετοχών αυξάνονται ραγδαία χρόνο με τον χρόνο.
Για να γίνουμε πιο ξεκάθαροι, αναφερόμαστε κυρίως στους αγώνες τρεξίματος αντοχής, και δη σε αυτούς που τα χιλιόμετρα ξεπερνούν την απόσταση των 21 χλμ, και φτάνουν στους μαραθωνίους ή και υπερμαραθωνίους.
Σήμερα το event του Μαραθωνίου δρόμου έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις, αν και μόνο αν αναλογιστεί κανείς ότι το 2023 συμμετείχαν 20.221 δρομείς.
Οι συμμετοχές καλύπτουν ένα μεγάλο φάσμα ηλικιών καθώς επίσης και φυσικής κατάστασης.
Έτσι λοιπόν καταλαβαίνουμε πως η κατανάλωση νερού και υγρών, υδατανθράκων αλλά και διαχείριση αυτών, είναι πολύ σημαντική.
Πότε εμφανίζονται συνήθως οι στομαχικές διαταραχές?
Είναι συχνό φαινόμενο, οι νεοεισελθέντες ή αρχάριοι αθλητές, να μην διαχειρίζονται σωστά την διαδικασία ενυδάτωσης - υδατανθράκωσης πριν και κατά την διάρκεια του αγώνα.
Ένα από το πιο τυπικά προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει το ιατρικό προσωπικό ενός μαραθώνιου, είναι η αντιμετώπιση καταστάσεων εξαιτίας της υπερκατανάλωσης νερού, παρά της μη κατανάλωση νερού.
Σύμφωνα με μια έρευνα από 707 αθλητές αντοχής σε έναν επετειακό αγώνα δρόμου στο Seaside, στο Oregon, αρκετές συμμετοχές (πάνω από τις μισές), εκδήλωσαν ενοχλήσεις στο γαστρεντερικό σύστημα με έντονες στομαχικές διαταραχές.
Η ανάγκη για αφόδευση, είτε κατά τη διάρκεια του αγώνα είτε ακριβώς μετά τη λήξη, υπήρχε σε ποσοστό ανώτερο του 1/3 των αθλητών, με συμπτώματα διαταραχής του εντερικού σωλήνα (35%) και διάρροιας (19%).
Επίσης πολλοί δρομείς ξαφνικά εγκατέλειπαν τον αγώνα λόγω διαταραχών (18%), εμέτου και διάρροιας (10%).
Αξίζει να αναφερθεί πως οι ενοχλήσεις ήταν συχνότερες στις γυναίκες απ’ ότι στους άνδρες και συχνότερες στους νεαρούς και αρχάριους αθλητές σε σχέση με τους μεγαλύτερους και προχωρημένους.
Τι φταίει για την εμφάνιση αυτών των διαταραχών κατά τη διάρκεια του τρεξίματος?
Ο μηχανισμός πρόκλησης του φαινομένου δεν έχει ξεκαθαριστεί μέχρι σήμερα. Φαίνεται πως η κυριότερη αιτία είναι διατροφικοί, μηχανικοί ή παράγοντες ισχαιμίας.
Κατά την έντονη άσκηση και ειδικά υπό συνθήκες υπονατριαιμίας, η μεσεντερική ροή του αίματος μειώνεται (ισχαιμία εντέρου) και αυτός πιστεύεται πως είναι ένας από τους κύριους συντελεστές στην ανάπτυξη γαστρεντερικών προβλημάτων.
Η αιμορραγική γαστρίτιδα καθώς και η ισχαιμία του εντέρου μπορούν να εμφανίσουν σοβαρά προβλήματα.
Η ισχαιμία του εντέρου είναι η κύρια αιτία για έμετους, ναυτία, κοιλιακό άλγος και αιματηρή διάρροια.
Όσον αφορά τους μηχανικούς παράγοντες, φαίνεται πως το πρόβλημα σχετίζεται με το ρυθμό που έχει ο κάθε αθλητής και με τη στάση του σώματός του.
Αυτή δηλαδή η επαναλαμβανόμενη πρόσκρουση με το έδαφος πιστεύεται πως συμβάλλει στην πρόκληση συμπτωμάτων όπως το φούσκωμα και η διάρροια, καθώς και σε ανάγκη για άμεση διακοπή του αγώνα λόγω ακράτειας.
Για τους αθλητές που συμμετέχουν σε αγώνες αντοχής, έχει γίνει μια ενδιαφέρουσα παρατήρηση σχετικά με την κατανάλωση ροφήματος με συνδυασμό υδατανθράκων γλυκόζης και φρουκτόζης, οπού τα συμπτώματα φαίνεται να εξασθενούν συγκριτικά με την κατανάλωση ίδιας ποσότητας ενός μόνο υδατάνθρακα (γλυκόζη).
Η κατανάλωση γευμάτων με φυτικές ίνες, λίπη, πρωτεΐνες, και φρουκτόζης, χρονικά κοντά στην εκκίνηση του αγώνα, έχει συσχετιστεί με μεγαλύτερο ρίσκο για εμφάνιση γαστρεντερικών διαταραχών.
Ακόμη χειρότερα, η αφυδάτωση σαν αποτέλεσμα ανεπαρκούς λήψης υγρών, σε συνδυασμό με τα παραπάνω, ίσως να οδηγεί σε έξαρση των συμπτωμάτων.
Οδηγίες πρόληψης των στομαχικών διαταραχών στον αγώνα
Προκειμένου να αποφευχθεί η γαστρεντερική δυσφορία, παρακάτω θα δοθούν κάποιες κατευθυντήριες γραμμές ως μέτρα πρόληψης, ωστόσο θα πρέπει να αναφερθεί πως στερούνται επαρκούς ερευνητικής υποστήριξης, αν και φαίνεται να είναι αποτελεσματικές.
1. Αποφυγή λήψης τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες τις ήμερες του αγώνα.
Αντίθετα, η λήψη φυτικών ινών στην προπονητική περίοδο συνιστάται, καθώς βοηθά στην υγεία του εντέρου.
2. Αποφυγή χρήσης ασπιρίνης και μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (NSAIDs ).
Έχουν συχνά αποδειχθεί ότι αυξάνουν την εντερική διαπερατότητα και την συχνότητα των γαστρεντερικών προβλημάτων.
3. Αποφυγή κατανάλωσης μόνο- και δισακχαριτών όπως η λακτόζη και η φρουκτόζη, και ποτών αποκλειστικά φρουκτόζης.
Παραδόξως, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, ο συνδυασμός φρουκτόζης και γλυκόζης δεν φαίνεται να προκαλεί προβλήματα.
4. Προσπάθεια για επαρκή ενυδάτωση.
Είναι καλό οι αθλητές να ξεκινούν τον αγώνα ενυδατωμένοι.
5. «Εγκλιματισμός» σε νέες διατροφές.
Είναι ανάγκη οι αθλητές να πειραματιστούν με τη διατροφή τους κατά την προπονητική περίοδο, έτσι ώστε να δουν τι λειτουργεί και τι όχι, και εάν κάτι τους προκαλεί στομαχικές ενοχλήσεις, να το αποφύγουν την μέρα του αγώνα.
Οι ακραίες διατροφικές αλλαγές τις ημέρες που πλησιάζει η εκκίνηση, προτείνεται να αποφεύγονται.
6. Λήψη ενός Εξειδικευμένου Προβιοτικού που θα εξασφαλίσει την ομαλή λειτουργία του εντέρου.
Το TumBiotix της QUEST είναι ένα συμπλήρωμα διατροφής με προβιοτικά (φιλικά βακτήρια), το οποίο έχει σχεδιαστεί ειδικά για εκείνους που η λειτουργία του εντέρου τους διαταράσσεται από το άγχος, την κακή ψυχολογία ή τη διατροφή.
Είναι ιδανικό και για όσους κάνουν έντονη άσκηση, καθώς αυτή προκαλεί στρες στον οργανισμό και μπορεί να οδηγήσει σε ενοχλητικά συμπτώματαστο έντερο.
Το TumBiotix περιέχει συγκεκριμένα προβιοτικά στελέχη, τα οποία βοηθούν στη διατήρηση της ιδανικής αναλογίας φιλικών βακτηρίων στο έντερο με αποτέλεσμα να συμβάλλουν στην ομαλή του λειτουργία.
Μελέτες μάλιστα για τα συγκεκριμένα προβιοτικά στελέχη, όπως το L.plantarum, έχουν δείξει ότι μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση συμπτωμάτων, όπως τα φουσκώματα, τα αέρια και η εναλλαγή δυσκοιλιότητας – διάρροιας.
Τα προβιοτικά του TumBiotix διατηρούν τη σταθερότητά τους μέχρι την ημερομηνία λήξης του προϊόντος και επιβιώνουν κατά τη διέλευση τους από το στομάχι, δρώντας κατευθείαν στο έντερο, χάρη στις κάψουλες DRcaps.
Οι κάψουλες DRcaps έχουν σχεδιαστεί για να καθυστερούν την απελευθέρωση των δραστικών συστατικών, με αποτέλεσμα αυτά να μην απελευθερώνονται στο στομάχι, αλλά κατευθείαν στο έντερο.
Έτσι εξασφαλίζεται ότι τα φιλικά βακτήρια δεν εκτίθενται και δεν καταστρέφονται στο στομάχι από το όξινο περιβάλλον του, αλλά απελευθερώνονται απευθείας στο έντερο.
Το TumBiotix ανήκει στη σειρά Biotix της Quest, την 1η ολοκληρωμένη σειρά προβιοτικών.
Θα βρείτε το TumBiotix στα Φαρμακεία σε όλη την Ελλάδα, καθώς και στα Ηλεκτρονικά Φαρμακεία