Thessaloniki Night Half Marathon
Αρχική Ειδήσεις Καλεντάρι Αποτελέσματα Ενημέρωση Εικόνες Άρθρα Εξοπλισμός Forum Διαφήμιση
blank blank My Athlete Energy Photos RUNAWAY Kasimis Training
Άρθρα
Runner StoreVartholomio Triathlon

X-treme Stores
Cognifuel
29 Μαϊ 24 ← πίσω

Η Ψυχολογία του Μυϊκού Πόνου στον Αθλητισμό και το Τρέξιμο

Πως πιστεύεις πως σε επηρεάζει ο μυϊκός πόνος μετά από μια σκληρή προπόνηση;

 

Αν κάνεις μια ασυνήθιστα δύσκολη προπόνηση, ίσως μια προπόνηση τρεξίματος με αρκετές απότομες καταβάσεις και άλλες άγνωστες για το σώμα σου κινήσεις, το πιο πιθανό είναι να είσαι πιασμένος την επόμενη ημέρα. 


Πόσο πιασμένος όμως; 


Εξαρτάται από τον βαθμό των μυϊκών βλαβών που έχουν προκληθεί, θα φαντάζεσαι.


Αλλά ίσως να μην είναι μόνο αυτό, σύμφωνα με μια ενδιαφέρουσα έρευνα από τον Eric Hall και την Nicole Razor από το Elon University η οποία παρουσιάστηκε στην μηνιαία συνάντηση του American College of Sports Medicine. 


Χρησιμοποιήθηκαν ερωτηματολόγια για να εξετάσουν πως η συμπεριφορά απέναντι στον πόνο επηρέασε την αντίληψη για τον μυϊκό πόνο που ακολούθησε μετά από μια υψηλής έντασης άσκηση σε 35 αθλητές ηλικίας κολεγίου.


Η έρευνα ερεύνησε τις συνέπειες του “μοντέλου του φόβου αποφυγής του πόνου”, δηλαδή η ιδέα πως η υπερβολική προσοχή που δίνεις για να αποφύγεις τον πόνο, μετά από ένα τραυματισμό, μπορεί να οδηγήσει σε ένα 

φαύλο κύκλο.


Αυτός, σε αποτρέπει από το να επανέλθεις στην ομαλή δραστηριότητα και να καθυστερείς με αυτό τον τρόπο την ίαση και συνεπώς ο πόνος να συνεχίζεται (σαν συνέπεια της αποφυγής). 


Με άλλα λόγια, η σκέψη του πόνου μπορεί να είναι χειρότερη από τον ίδιο τον πόνο.


Τα ερωτηματολόγια που χορηγήθηκαν περιλάμβαναν και το ερωτηματολόγιο του φόβου αποφυγής του πόνου (Athlete Fear Avoidance Questionnaire).


Σε αυτό, μπορείς να δεις τον βαθμό στον οποίο συμφωνείς με καταστάσεις του τύπου: “δεν θα μπορέσω να παίξω πότε όπως έπαιζα πριν τον τραυματισμό μου” και “ανησυχώ μήπως επιστρέψω πιο γρήγορα από ότι πρέπει και ο τραυματισμός μου χειροτερέψει.


Περιλάμβανε επίσης, το ερωτηματολόγιο του φόβου του πόνου (Fear of Pain Questionnaire) και την κλίμακα καταστροφολογίας του πόνου (Pain Catastrophizing Scale).


Σίγουρα η βαθμολογία των αθλητών σε αυτά τα ερωτηματολόγια (τα οποία χορηγήθηκαν πριν από μια σκληρή προπόνηση) είχαν κάποια προγνωστική 

αξία. 


Τόσο για το μέγεθος του πόνου που έλεγαν πως ένιωθαν 24 με 48 ώρες μετά την προπόνηση, όσο και για το πόσο  καταστροφικό βαθμολόγησαν το πόνο αλλά και πόσο φοβούνται ένα επανατραυματισμό.


Παρόμοια, ένα ερωτηματολόγιο άγχους και φόβου υποδείκνυε πως οι περισσότερο αγχώδεις άνθρωποι βαθμολόγησαν τον μυϊκό πόνο μετά την άσκηση ως πόνο μεγαλύτερης έντασης από ότι οι υπόλοιποι.


Δηλαδή αυτό σημαίνει πως ο μυϊκός πόνος μετά την άσκηση είναι στο κεφάλι σου; 


Όχι ακριβώς…δυστυχώς. 


Αλλά υποδεικνύει πως ο τρόπος που ανταποκρινόμαστε στο μυϊκό πιάσιμο εξαρτάται μερικώς από την στάση που έχουμε απέναντι στον πόνο.


Οι προβλέψεις του μοντέλου του φόβου αποφυγής του πόνου (FA-model), όπου η υπερβολική αποφυγή του πόνου είναι αυτή που ξεκινάει τον φαύλο κύκλο χρόνιων προβλημάτων, παραμένουν αμφιλεγόμενες.


Υπάρχουν συγκεκριμένες καταστάσεις όπου έχει νόημα: αν προφυλάσσεις ένα διάστρεμμα για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθυστερείς την αποκατάσταση του και ίσως υπονομεύεις τις μακροπρόθεσμες προοπτικές. 


Αλλά υπάρχουν και καταστάσεις όπου ισχύει το αντίθετο: αν δεν προσέξεις τα σημάδια ενός πόνου και προχωρήσει σε ένα κάταγμα πίεσης, θέτεις σε κίνδυνο την αποκατάσταση και κινδυνεύεις από μακροπρόθεσμη βλάβη.


Κατά μια έννοια, μια από τις πολύτιμες δεξιότητες που έρχονται μαζί με την εμπειρία στο τρέξιμο και σε άλλα σπορ, είναι η ικανότητα της διάκρισης μεταξύ λεπτών διαβαθμίσεων της δυσφορίας και του πόνου. 


Ο πόνος που αντιμετωπίζεις είναι ασήμαντος και μπορείς να τον προσπεράσεις ή είναι ένα πρώιμο σημάδι ενός πιθανού χρόνιου τραυματισμού που θα σε ταλαιπωρήσει για το επόμενο έτος αν δεν τον αντιμετωπίσεις έγκαιρα; 


Οι δρομείς αποκτούν σημαντική (παρά την θέληση τους πολλές φορές) εμπειρία στον χώρο αυτό μέσω λαθών και δοκιμών.


Θα ήταν ενδιαφέρον να δεις μια έρευνα σαν αυτή να γίνει καθόλη την διάρκεια μιας δρομικής σεζόν. 


Οι δρομείς που φοβούνται τον πόνο κάνουν μικρότερο χιλιομετρικό όγκο και συνεπώς τρέχουν πιο αργά; 


Ή αποφεύγουν τους τραυματισμούς αποτελεσματικά και τρέχουν πιο γρήγορα; 


Ή ο φόβος του πόνου είναι συνέπεια παρελθοντικών τραυματισμών και όχι η αιτία;


Στην εφαρμογή βέβαια εφιστώ την προσοχή: όταν έχεις αμφιβολίες κάνε ένα διάλειμμα, γιατί λίγες μέρες τώρα είναι καλύτερα από λίγους μήνες αργότερα. 


Είναι όμως αδιαμφισβήτητο πως αν θέλεις να προπονηθείς σκληρά θα πρέπει να μάθεις να αντιμετωπίζεις μικρούς και μεγάλους πόνους και όχι να τους φοβάσαι. 


Είναι δύσκολο να βρεις την ισορροπία, άρα ίσως αυτή η έρευνα είναι μια χρήσιμη υπενθύμιση πως το αίσθημα της δυσφορίας μπορεί να προέρχεται από τους μύες σου αλλά σίγουρα φιλτράρεται από το μυαλό σου.

Χορηγία άρθρου


Κρέμα Cetilar 


Για την φυσική αντιμετώπιση του πόνου σε αρθρώσεις, μυς και τένοντες


Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Μοιράσου το με τους φίλους σου!


...διάβασε επίσης
Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τον Σίδηρο - και την Συμβολή του στην Αθλητική Απόδοση! Γιάννης Δημόπουλος, Ανάργυρος Βερδηλος, μιλάνε στο RunningNews.gr για το 4ο Vamvakou Mountain Run!

Runster
Σχόλια αναγνωστών
...διάβασε επίσης
Αν τρέχω, χρειάζεται να κάνω προπόνηση δύναμης για τα πόδια; Τι παιχνίδια παίζονται στην πλάτη του Νυχτερινού Ημιμαραθωνίου Θεσσαλονίκης;
Γίνε πιο δυνατός δρομέας με αυτά τα 8 Tips! 9 Συμβουλές για να βελτιώσεις την αντοχή σου στο τρέξιμο
Nutrition News

Salomon

Πρέπει να διαβάσετε
15 Ιουν 24
Θες να ξεκινήσεις τρέξιμο ή να προετοιμαστείς για τον επόμενο σου αγώνα? Το RUNAWAY είναι για σένα
Το RUNAWAY Gate στην Κηφισιά (Γεωργίου Λύρα 53), ένας ανακαινισμένος πολυχώρος άθλησης, φτιαγμένος από δρομείς για δρομείς, άνοιξε την πύλη του και σoυ προσφέρει «διέξοδο» προς... τον καλύτερο εαυτό σου!
30 Μαϊ 24
Styx Trail Race 2024: Ο πιο μουσικός αγώνας ορεινού τρεξίματος
Η ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. "ΔΙΑΒΑ", σε συνεργασία με το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων, διοργανώνει το Styx Trail Race 2024, powered by The NorthFace, ως μέρος του Helmos Mountain Festival. Το Σάββατο 22 και την Κυριακή 23 Ιουνίου 2024
23 Μαϊ 24
16 Ιουνίου «Τρέχουμε για τα Παιδιά με αναπηρία» Στηρίζουμε τον ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ στο Π.Α.Α.ΠΑ. Βούλας, αγκαλιάζουμε τον θεσμό της ΑΝΑΔΟΧΗΣ
Το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφερειακής Αττικής (Κ.Κ.Π.Π.Α) και ο Σύλλογος Ιωνάς ΑμεΑ διοργανώνουν για 2η συνεχή χρονιά την Κυριακή 16 Ιουνίου 2024 το απόγευμα, στον χώρο που στεγάζεται το Παράρτημα Αποθεραπείας & Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία Βούλας (Π.Α.Α.ΠΑ. Βούλας, πρώην ΠΙΚΠΑ Βούλας),
22 Μαϊ 24
B2Run Aθens 2024: Το μεγαλύτερο Corporate Running Party έρχεται για 4η φορά στο ΟΑΚΑ στις 18 Ιουνίου
Στις 18 Ιουνίου προσθέστε στο καλεντάρι της εταιρίας σας έναν διαφορετικό εταιρικό αγώνα δρόμου, που όχι μόνο σας προπονεί, αλλά παράλληλα βελτιώνει τις σχέσεις και την καθημερινότητα με τους συναδέλφους σας
14 Μαϊ 24
Κυριακή 26 Μαΐου στη Θήβα ο 3ος αγώνας δρόμου «Όλοι μαζί-Όλοι Ίσοι»
Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με τη συνδρομή της δομής «Γέφυρα» στο πλαίσιο της Εβδομάδας Ευαισθητοποίησης για τα Άτομα με Αναπηρία διοργανώνει στις 26 Μαΐου 2024 στην πόλη της Θήβας τον 3ο αγώνα δρόμου «Όλοι μαζί-Όλοι Ίσοι», μια διοργάνωση εφαλτήριο ευαισθητοποίησης και συμμετοχής των ΑμεΑ σε αγώνες δρόμου και άλλες μαζικές αθλητικές εκδηλώσεις.

©2005-2023 RunningNews.gr: Τα πάντα για το τρέξιμο, το δρομέα και τους αγώνες δρόμου. Ενημέρωση, Αρθρογραφία, Φωτογραφίες, Βίντεο, Φόρουμ - Όροι Χρήσης
Επικοινωνήστε μαζί μας για οτιδήποτε επιθυμείτε στο info [at] runningnews [dot] gr - Αν επιθυμείτε να διαφημιστείτε στο RunningNews.gr δείτε εδω

SportsWeb.gr Network: RunningNews.gr - trinews.gr - Runster.gr - Energy Races - duathlon.gr - Nutrition News - Fitness Pulse