Αρχική Ειδήσεις Καλεντάρι Αποτελέσματα Ενημέρωση Εικόνες Άρθρα Εξοπλισμός Forum Διαφήμιση
Gold Nutrition athletin My Athlete Energy Photos RUNAWAY Kasimis Training
Ειδήσεις
Saucony

VICAN Aletheia



Lefkada Green Half Marathon Night Run

X-treme Stores

03 Ιουν 24 ← πίσω

Τρέξιμο: Μας βοηθά να ξεπεράσουμε το χανγκόβερ;

Είναι καλή ιδέα το να ιδρώσουμε με το τρέξιμο για να φύγει το αλκοόλ ή μήπως πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στην ξεκούραση; Οσα προτείνουν οι ειδικοί

Το επόμενο πρωί, μετά από μια διασκεδαστική νύχτα με φίλους και αλκοόλ, εκτός από χαρούμενοι, μπορεί να αισθάνεστε… κουρασμένοι, αδύναμοι και αγχωμένοι, να έχετε πονοκέφαλο, ναυτία, ενοχλήσεις στο στομάχι, μυϊκούς πόνους, ευαισθησία στο φως ή τον ήχο, ακόμα και αυξημένη αρτηριακή πίεση, όλα συμπτώματα του γνωστού χανγκόβερ, συνέπειες της κατανάλωσης αλκοόλ. Ενώ το να τα αποφύγουμε εξ ολοκλήρου δεν είναι δυνατό, υπάρχουν διάφορες στρατηγικές που μπορεί να μειώσουν την έντασή τους. Μία από τις πιο κοινές περιλαμβάνει τη φυσική δραστηριότητα και πιο συγκεκριμένα το τρέξιμο.

Ομως η συγκεκριμένη στρατηγική διχάζει.

Για κάποιους το τρέξιμο λειτουργεί θεραπευτικά, βοηθώντας τους να ξεπεράσουν πιο γρήγορα τα συμπτώματά τους, ενώ άλλοι μόνο στη σκέψη νιώθουν ότι χειροτερεύουν.

Τελικά μας βοηθά το τρέξιμο να το ξεπεράσουμε ή είναι καλύτερο να το παραλείψουμε;

Αμφιλεγόμενη στρατηγική το τρέξιμο

«Εικάζω ότι από φυσιολογική άποψη το τρέξιμο – ενώ αντιμετωπίζουμε τα συμπτώματα του hangover – μπορεί να αυξήσει τη ροή του αίματος, συμβάλλοντας στην απομάκρυνση των τοξινών από το σώμα. Ταυτόχρονα η φυσική δραστηριότητα μπορεί να βελτιώσει και τη διάθεσή σας» λέει ο δρ Τζόρνταν Μέτζλ στην ιστοσελίδα Run, αθλητίατρος με έδρα τη Νέα Υόρκη και αφοσιωμένος δρομέας αποστάσεων.

Ο ίδιος όμως τονίζει ότι δεν καταναλώνει μεγάλες ποσότητες αλκοόλ και ως εκ τούτου η εμπειρία του είναι περιορισμένη.

Επιπλέον, προειδοποιεί για τους κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσετε εάν τρέξετε με χανγκόβερ, που περιλαμβάνουν την αφυδάτωση, κυρίως επειδή είναι πιθανό να μην έχετε καταναλώσει πολλά υγρά πριν από την προπόνησή σας και τους τραυματισμούς που οφείλονται στην αφυδάτωση, όπως οι έντονες κράμπες και τα μυϊκά τραβήγματα.

Από την άλλη, ο Λούις Κεντ, έμπειρος δρομέας και προπονητής από το Οντάριο, τάσσεται υπέρ του τρεξίματος.

Ο Κεντ είναι παγκόσμιος πρωταθλητής στο Beer Mile, ενός ιδιόρρυθμου αγώνα 1.600 μ. σε στίβο στον οποίο οι συμμετέχοντες καλούνται να πίνουν 1 κουτάκι μπίρας μετά από κάθε 400 μ. γύρο, εξακολουθεί να προπονείται σκληρά αλλά καταναλώνει μεγαλύτερες ποσότητες αλκοόλ.

«Ενώ το τρέξιμο με χανγκόβερ δεν θα είναι τόσο καλό», υποστηρίζει, «μόλις ολοκληρώσετε την προπόνησή σας, κάνετε ένα μπάνιο και φάτε, θα αισθανθείτε πολύ καλύτερα».

Κυρίως ψυχολογικά τα οφέλη  

«Δεν είναι δυνατόν να επιταχύνουμε την απομάκρυνση του αλκοόλ με την εφίδρωση, πρόκειται για παρανόηση» τονίζει ο δρ Μάθιου Μπαρνς, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μάσεϊ της Νέας Ζηλανδίας και επικεφαλής έρευνας για την επίδραση του αλκοόλ στις αθλητικές επιδόσεις και στην αποκατάσταση που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Sports Medicine.

Ενώ μια «πολύ μικρή ποσότητα» αλκοόλ μπορεί να αποβληθεί μέσω του ιδρώτα και της αναπνοής, η άσκηση δεν μπορεί να κάνει θαύματα.

Επιπλέον, εξηγεί ότι «με το χανγκόβερ, εξ ορισμού, δεν υπάρχει αλκοόλ στον οργανισμό, μιας και έχει μεταβολιστεί, πιθανώς κατά τη διάρκεια της νύχτας. Εάν ακόμα υπάρχει αλκοόλ στο σύστημά σας, τότε πιθανότατα εξακολουθείτε να είστε υπό την επήρεια, πράγμα εντελώς διαφορετικό».

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα συμπτώματά σας πιθανότατα οφείλονται στη σοβαρή αφυδάτωση, παρά στις λεγόμενες τοξίνες.

Για αυτόν τον λόγο υποστηρίζει ότι η επαρκής ενυδάτωση μπορεί να είναι καλύτερη επιλογή από το τρέξιμο για να ξεπεράσετε πιο γρήγορα το χανγκόβερ.

Ωστόσο, εάν δεν είστε πολύ εξουθενωμένοι και η ένταση των συμπτωμάτων σας το επιτρέπει, μπορείτε να δοκιμάσετε να τρέξετε.

«Το τρέξιμο έχει θετικές επιδράσεις στον εγκέφαλο, που μπορούν να καταπολεμήσουν τις καταθλιπτικές συνέπειες του αλκοόλ» καταλήγει ο δρ Μάθιου Μπαρνς. «Ευνοεί τη διάθεση και μπορεί να σας βοηθήσει να αισθανθείτε καλύτερα γενικά».

Πηγή: VITA

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Μοιράσου το με τους φίλους σου!


...διάβασε επίσης
Διατροφική προσέγγιση για αποκατάσταση και πρόληψη τραυματισμών στη γυμναστική Ο ρόλος της διατροφής στην προετοιμασία του Mαραθωνίου

Runster
Σχόλια αναγνωστών
...διάβασε επίσης
Βίντεο : Επιστημονική Ημερίδα «20 χρόνια Μαραθώνιος της Ιστορίας» Παρουσίαση Σχεδίου Αυθεντικού Μαραθωνίου Αθήνας
Οι καλύτεροι Έλληνες Μαραθωνοδρόμοι για το 2026 Οι καλύτερες Ελληνίδες Μαραθωνοδρόμοι για το 2026
Nutrition News

Run for Stroke

SUUNTO

Sifnathlon

Life Run

Chalkiopoulo Run

Voufrades Run

Πρέπει να διαβάσετε
04 Μαϊ 26
SiFNaThLoN 30-31.05.2026: Το αθλητικό ραντεβου του τριημέρου του Αγ.Πνεύματος στη μαγευτική Σίφνο
Το πανέμορφο νησί της Σίφνου προσκαλεί δρομείς και κολυμβητές να ζήσουν μια μοναδική αθλητική εμπειρία! SiFNaThLoN 30-31.05.2026. Το αθλητικό ραντεβου του τριημέρου του Αγ.Πνεύματος στη μαγευτική Σίφνο
27 Απρ 26
23 Μαϊου Τρέχουμε στο Run For Stroke 2026 και στηρίζουμε ανθρώπους που επηρεαστεί από εγκεφαλικό
Το Σάββατο 23 Μαϊου 2026 τρέχουμε στον αγώνα δρόμου «Run For Stroke 2026» και στηρίζουμε ανθρώπους που επηρεαστεί από εγκεφαλικό επεισόδιο. Το Run For Stroke είναι ένας δρομικός αγώνας ευαισθητοποίησης αφιερωμένος στην πρόληψη, την ενημέρωση και τη στήριξη των ανθρώπων που έχουν επηρεαστεί από εγκεφαλικό επεισόδιο.
17 Απρ 26
Evrytania Trail Races 2026: Η Ευρυτανία μας περιμένει 30 & 31 Μαϊου να τρέξουμε τα ελατοσκέπαστα μονοπάτια της
Σάββατο και Κυριακή 30-31 Μαΐου 2026 ο Σύλλογος “Ε4-ΤΟ ΠΑΝΤΑ ΒΡΕΧΕΙ” συνδιοργανώνει με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και το Δήμο Καρπενησίου το 5o EVRYTANIA TRAIL RACES με 7 αγώνες ορεινού τρεξίματος. 6K, 12K, 20K, 42K, 60K , 85K αλλά και τον παιδικο αγώνα Evrytanaki 1k.
05 Απρ 26
athletin.gr - Για διοργανωτές αγώνων που θέλουν ένα σύστημα εγγραφών εύκολο και αξιόπιστο
Το athletin.gr είναι μια σύγχρονη πλατφόρμα εγγραφών για διοργανώσεις μαζικού αθλητισμού, όπως τρέξιμο, ποδηλασία, κολύμβηση, τρίαθλο και πολλές ακόμη αθλητικές δραστηριότητες.
09 Μάρ 26
RUNAWAY: Τρέξιμο που γίνεται τρόπος ζωής!
Προσωπικό πρόγραμμα τρεξίματος και ομαδικά fitness sessions – όλα σε ένα χώρο!
Προσαρμοσμένα running plans + group runs για κάθε στόχο & επίπεδο.
Έλα να τρέξουμε μαζί: βελτίωσε τον ρυθμό σου, ανέβα επίπεδο, νιώσε την ομάδα!
Οι προπονήσεις μας ξεκίνησαν και τρέχουμε μαζί κάθε απόγευμα στο RUNAWAY




Axios Running

Runster



©2005-2021 RunningNews.gr: Τα πάντα για το τρέξιμο, το δρομέα και τους αγώνες δρόμου. Ενημέρωση, Αρθρογραφία, Φωτογραφίες, Βίντεο, Φόρουμ - Όροι Χρήσης
Επικοινωνήστε μαζί μας για οτιδήποτε επιθυμείτε στο info [at] runningnews [dot] gr - Αν επιθυμείτε να διαφημιστείτε στο RunningNews.gr δείτε εδω

WERUN Network: RunningNews.gr - athletin.gr - trinews.gr - Runster.gr - RUNAWAY - duathlon.gr - Nutrition News - MyAngel Down syndrome