Thessaloniki Night Half Marathon
Αρχική Ειδήσεις Καλεντάρι Αποτελέσματα Ενημέρωση Εικόνες Άρθρα Εξοπλισμός Forum Διαφήμιση
blank blank My Athlete Energy Photos RUNAWAY Kasimis Training
Άρθρα
Runner StoreVartholomio Triathlon

X-treme Stores
UltraMag
03 Ιουν 24 ← πίσω

Γιάννης Δημόπουλος, Ανάργυρος Βερδηλος, μιλάνε στο RunningNews.gr για το 4ο Vamvakou Mountain Run!

Επιμέλεια: Κώστας Παλάντζας

Πότε έγινε για πρώτη φορά το Vamvakou Mountain Run; Τι ήταν αυτό που σας ώθησε για τη δημιουργία του αγώνα; 

Ποιος ο ρόλος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στη διοργάνωση του Vamvakou Mountain Run, όσο και σε άλλες αθλητικές, πολιτιστικές και κοινωνικές εκδηλώσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας; (Βερδήλος)

Σκοπός της διοργάνωσης είναι η ανάδειξη του φυσικού πλούτου της ευρύτερης περιοχής και η ενθάρρυνση της συμμετοχής σε δραστηριότητες και δρώμενα μέσα στη φύση, με τους επισκέπτες να έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα καταπράσινα μονοπάτια του χωριού και να ζήσουν από κοντά και μαζί μας την εμπειρία της Βαμβακούς. Το αθλητικό δρώμενο εντάσσεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Αναβίωσης που υλοποιείται από τη Vamvakou Revival με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και η οποία σκοπεύει στην πλήρη αναζωογόνηση του χωριού της Βαμβακούς Λακωνίας στην Πελοπόννησο. Η πρώτη φάση αυτού του εγχειρήματος περιελάβανε την προσέλκυση επισκεπτών, στους οποίους παρέχεται μια ολοκληρωμένη εμπειρία αναψυχής, ενώ διοργανώνεται πληθώρα δραστηριοτήτων, αθλητικών, πολιτιστικών και εκπαιδευτικών δρώμενων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους που δίνουν πολλές ευκαιρίες στον επισκέπτη να απολαύσει τη φύση και την εξόρμησή του. Στο πλαίσιο της προσπάθειάς μας για την ανάδειξη της περιοχής ως προορισμό και με γνώμονα ότι ο Λακωνικός Πάρνωνας είναι ένας παρθένος τόπος με σπουδαία φυσική ομορφιά, όπου δεν διοργανώνεται άλλος παρόμοιος αγώνας ορεινού τρεξίματος με το Vamvakou Mountain Run, ξεκινήσαμε το δρομικό μας ταξίδι! Η αθλητική αυτή διοργάνωση πραγματοποιήθηκε πρώτη φορά τον Ιούλιο του 2019 σε συνεργασία με την ΑMKE «Αναγέννηση & Πρόοδος» και το Τμήμα Αθλητικής Αριστείας (Sports Excellence) της Α’ Ορθοπεδικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ τα τελευταία χρόνια διοργανώνεται σε συνεργασία και υπό την επίβλεψη του Ιωάννη Δημόπουλου και της Dimopoulos Coaching.  


Κατά πόσο είναι απαιτητικές οι διαδρομές, τόσο για έμπειρους δρομείς, όσο και για αρχάριους; (Δημόπουλος)

Οι διαδρομές του αγώνα είναι τρεις κυκλικές και κάθε μία ανταποκρίνεται σε ανάγκες διαφορετικού επιπέδου δρομέων, από αρχάριους έως έμπειρους. Η διαδρομή των 7χλμ. είναι μία σχετικά ομαλή διαδρομή, χωρίς μεγάλη υψομετρική διαφορά και ιδανική για την εισαγωγή ενός δρομέα στο ορεινό τρέξιμο. Το μαγικό είναι ότι κρύβει μία ωραία έκπληξη για τον δρομέα, καθώς διασχίζει ξέφωτο με φτέρες, ενώ συναντά το σπηλαιομονάστηρο της Αγίας Κυριακής, ένα μεταβυζαντινό μοναστήρι κρεμασμένο στα βράχια. Η διαδρομή των 28χλμ. είναι πιο απαιτητική με μεγάλη υψομετρική διαφορά, φτάνοντας από τα 900μ. έως τα 1640μ. υψόμετρο, αλλά πολύ όμορφη. Ο δρομέας διασχίζει το φαράγγι, περνάει μέσα από το δάσος, φτάνει στο οροπέδιο και τον Προφήτη Ηλία, σχεδόν ως την κορυφή του Πάρνωνα, τη Μεγάλη Τούρλα. Πολύ όμορφες εικόνες και εναλλαγές περιμένουν τον αθλητή σε αυτή τη διαδρομή. Τέλος, η νέα μας διαδρομή, αυτή των 18χλμ., είναι μεσαίας δυσκολίας, ξεκινώντας από τα 900μ. υψόμετρο και την πλατεία του χωριού και φτάνοντας ως το καταφύγιο του Πάρνωνα στα 1400μ., διασχίζοντας επίσης, το φαράγγι και τρέχοντας ανάμεσα στις συστάδες των δέντρων και την πλούσια βλάστηση του βουνού. Οι διαδρομές των 28 και 18χλμ. απευθύνονται σε πιο έμπειρους δρομείς. 

Ποια είναι η συμμετοχή και η υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας, τόσο ως προς τις αγωνιστικές συμμετοχές, όσο και ως προς τον εθελοντισμό; (Βερδήλος)

Στον Vamvakou Mountain Run συμμετέχουν μέχρι τώρα κυρίως δρομείς από την Πελοπόννησο (Λακωνία, Μεσσηνία, Αρκαδία, Αργολίδα, Ηλεία), αλλά και την Αθήνα. Πρόκειται για έναν αγώνα που έχει αγκαλιάσει η ευρύτερη περιοχή και κάθε χρόνο περισσότεροι από 50 εθελοντές και τουλάχιστον 8 εθελοντικές ομάδες (δρομείς, ομάδες δάσωσης, σύλλογοι) από την ευρύτερη περιοχή και τη Σπάρτη πλαισιώνουν τη διοργάνωση και κάνουν την εμπειρία του δρομέα μοναδική. Επιπλέον, η διοργάνωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές, αλλά και την αυτοδιοίκηση και υποστηρίζεται από επιχειρήσεις της ευρύτερης περιοχής και της Σπάρτης, αλλά και την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Τέλος, φέτος, για πρώτη χρονιά το ελαφρύ γεύμα των αθλητών θα αναλάβει ο Γυναικείος Συνεταιρισμός Βαμβακούς «Βαμβακιά», αξιοποιώντας πρώτες ύλες του τόπου που παράγονται από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Βαμβακούς «Parnon Poèma». 


Πως βλέπετε να εξελίσσεται το Vamvakou Mountain Run στα επόμενα χρόνια; Θα υπάρξει στόχος για περαιτέρω αύξηση συμμετοχών; Ενδέχεται να προστεθούν και νέες διαδρομές; (Δημόπουλος)

Στόχος μας είναι ο Vamvakou Mountain Run να καθιερωθεί μεταξύ των αναγνωρισμένων αγώνων ορεινού τρεξίματος στην Ελλάδα και τα επόμενα χρόνια θα προσπαθήσουμε να αναπτύξουμε περαιτέρω τη διοργάνωση με περισσότερες/εναλλακτικές διαδρομές, όπως κάναμε και φέτος, είτε με σκυταλοδρομία, είτε κάποιον παιδικό αγώνα, είτε άλλες παράλληλες αθλητικές δραστηριότητες που θα συμπληρώνουν την εμπειρία του επισκέπτη. Κάθε χρόνο, λαμβάνουμε το feedback των δρομέων για τη διοργάνωση και προσπαθούμε ανάλογα και με τις ανάγκες και απαιτήσεις τους να την εξελίσσουμε. Μάλιστα, στη φετινή διοργάνωση, προσθέσαμε μία ενδιάμεση διαδρομή, αυτή των 18χλμ., με σκοπό να καλύψουμε όλα τα επίπεδα δρομέων από αρχάριους έως και προχωρημένους. Ο αγώνας ξεκίνησε το 2019 με 250 συμμετέχοντες, φτάνοντας το 2023 τους 380, έχοντας ως σκοπό φέτος να αυξηθεί περαιτέρω η συμμετοχή.

Τι προσφέρεται σε κάθε δρομέα για να επιλέξει να έρθει με την οικογένειά του για ένα διήμερο στην περιοχή; Τι άλλο, πχ αξιοθέατα, μουσεία κ.α. μπορεί να δει κάθε επισκέπτης της περιοχής; (Βερδήλος)

Στη Βαμβακού λειτουργούν το εστιατόριο – καφέ «Βουρέικο», το οποίο εξελίσσεται σε γαστρονομικό προορισμό, καθώς και οι ξενώνες «Ρούγα της Βαμβακούς» και «Παραδοσιακός Ξενώνας», όπου ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να ζήσει την αυθεντική φιλοξενία του χωριού. Φυσικά, στις επιλογές των επισκεπτών βρίσκονται οι ποδηλατάδες με ηλεκτρικά ποδήλατα HAIBIKE που διαθέτει η ομάδα μας. Θα ήταν παράλειψη αν δεν αναφέρουμε τη δανειστική βιβλιοθήκη που λειτουργεί πλέον στο σχολείο μας, το γήπεδο μπάσκετ και τον ευρύτατο αθλητικό εξοπλισμό, τη σύγχρονη παιδική χαρά και φυσικά τα όργανα γυμναστικής εξωτερικού χώρου πλησίον της πλατείας. Τέλος, ένας δρομέας με την οικογένειά του, κατά τη διάρκεια του διημέρου 15-16/06, μπορούν να συμμετάσχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα clay play stories, να εκφραστούν και να δημιουργήσουν τη δική τους κοινωνία μέσα από το πολυαισθητηριακό παιχνίδι με πηλό, να απολαύσουν μία συνεδρία εστιασμένης μάλαξης σώματος, αλλά και να λάβουν μέρος στο σχολείο…αλλιώς, ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει messy και sensory play, ελεύθερο παιχνίδι, Lego, επιτραπέζια παιχνίδια, σκάκι, κατασκευές, virtual reality & gaming, κουκλοθέατρο, παιχνίδια ρόλων, κ.α. Τα παραπάνω εντάσσονται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Αναβίωσης της Βαμβακούς, που υλοποιείται από τη Vamvakou Revival με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Να σημειώσουμε ότι παράλληλα, στο χωριό λειτουργεί ένα παραδοσιακό καφενείο στην πλατεία, αλλά και οικίες διατίθενται προς βραχυχρόνια ενοικίαση (Airbnb). Στις προτάσεις προς τους επισκέπτες, αξίζει να προσθέσουμε την άκρως ενδιαφέρουσα βόλτα στον Πάρνωνα και τα γειτονικά χωριά, όπως οι Καρυές, τα Τσίντζινα (Πολύδρομο), η Βαρβίτσα, η Μεγάλη Βρύση και τα Βρέσθενα, στην πόλη της Σπάρτης και τον Μυστρά, καθώς και στην υπόλοιπη Λακωνία, η οποία συγκαταλέγεται πλέον στους ανερχόμενους προορισμούς.

Για ποιο σκοπό διατίθεται το συμβολικό ποσό συμμετοχής στον αγώνα; (Βερδήλος)

Ο αγώνας έχει συμβολική συμμετοχή τα τελευταία τρία χρόνια και το ποσό διατίθεται κάθε χρόνο για καλό σκοπό! Με δεδομένο ότι ο στόχος της διοργάνωσης είναι η ανάδειξη του φυσικού πλούτου της ευρύτερης περιοχής και η ενθάρρυνση της συμμετοχής σε δραστηριότητες και δρώμενα μέσα στη φύση, με τους επισκέπτες να έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα καταπράσινα μονοπάτια του Πάρνωνα και να ζήσουν την εμπειρία της Βαμβακούς, φέτος, η Vamvakou Revival θα διαθέσει το ποσό που θα συγκεντρωθεί από τις συμμετοχές για την ενίσχυση και υποστήριξη έργων πολιτικής προστασίας στο βουνό του Πάρνωνα, στην ευρύτερη περιοχή της Βαμβακούς, σκοπεύοντας στη διαφύλαξη του φυσικού πλούτου, αλλά και την ασφάλεια.

Τι άλλο πρέπει να προσέξει κάθε άλλος δρομέας που θα τρέξει στο Vamvakou Mountain Run; (Βερδήλος)

Να απολαύσει τη διαδρομή και τον αγώνα, να χαρεί το δάσος, τον καθαρό αέρα, τη θέα, το χωριό, να γνωριστεί με τους ανθρώπους. Να ακολουθήσει τη σηματοδότηση και να αξιοποιήσει για όποια απορία έχει τους εθελοντές στη διαδρομή. Να νιώσει υπερηφάνεια στον τερματισμό και να μοιραστεί τη χαρά της προσπάθειάς του με τους αγαπημένους του! 

Τα λέμε στη γραμμή εκκίνησης. Δήλωσε συμμετοχή έως τις 09/06 στο www.vamvakourevival.org/vmr-2024/Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Μοιράσου το με τους φίλους σου!


...διάβασε επίσης
Τι παιχνίδια παίζονται στην πλάτη του Νυχτερινού Ημιμαραθωνίου Θεσσαλονίκης; Το mindset κάνει την διαφορά (Μindset makes the difference)

Runster
Σχόλια αναγνωστών
...διάβασε επίσης
Cardio Προπόνηση – Ποια είναι τα Είδη Cardio, τα 6 Σημαντικά Οφέλη και οι 7 Καλύτερες Ασκήσεις Οι καλύτεροι Έλληνες Μαραθωνοδρόμοι για το 2024
Αν τρέχω, χρειάζεται να κάνω προπόνηση δύναμης για τα πόδια; Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τον Σίδηρο - και την Συμβολή του στην Αθλητική Απόδοση!
Nutrition News

Salomon

Πρέπει να διαβάσετε
15 Ιουν 24
Θες να ξεκινήσεις τρέξιμο ή να προετοιμαστείς για τον επόμενο σου αγώνα? Το RUNAWAY είναι για σένα
Το RUNAWAY Gate στην Κηφισιά (Γεωργίου Λύρα 53), ένας ανακαινισμένος πολυχώρος άθλησης, φτιαγμένος από δρομείς για δρομείς, άνοιξε την πύλη του και σoυ προσφέρει «διέξοδο» προς... τον καλύτερο εαυτό σου!
30 Μαϊ 24
Styx Trail Race 2024: Ο πιο μουσικός αγώνας ορεινού τρεξίματος
Η ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. "ΔΙΑΒΑ", σε συνεργασία με το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων, διοργανώνει το Styx Trail Race 2024, powered by The NorthFace, ως μέρος του Helmos Mountain Festival. Το Σάββατο 22 και την Κυριακή 23 Ιουνίου 2024
23 Μαϊ 24
16 Ιουνίου «Τρέχουμε για τα Παιδιά με αναπηρία» Στηρίζουμε τον ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ στο Π.Α.Α.ΠΑ. Βούλας, αγκαλιάζουμε τον θεσμό της ΑΝΑΔΟΧΗΣ
Το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφερειακής Αττικής (Κ.Κ.Π.Π.Α) και ο Σύλλογος Ιωνάς ΑμεΑ διοργανώνουν για 2η συνεχή χρονιά την Κυριακή 16 Ιουνίου 2024 το απόγευμα, στον χώρο που στεγάζεται το Παράρτημα Αποθεραπείας & Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία Βούλας (Π.Α.Α.ΠΑ. Βούλας, πρώην ΠΙΚΠΑ Βούλας),
22 Μαϊ 24
B2Run Aθens 2024: Το μεγαλύτερο Corporate Running Party έρχεται για 4η φορά στο ΟΑΚΑ στις 18 Ιουνίου
Στις 18 Ιουνίου προσθέστε στο καλεντάρι της εταιρίας σας έναν διαφορετικό εταιρικό αγώνα δρόμου, που όχι μόνο σας προπονεί, αλλά παράλληλα βελτιώνει τις σχέσεις και την καθημερινότητα με τους συναδέλφους σας
14 Μαϊ 24
Κυριακή 26 Μαΐου στη Θήβα ο 3ος αγώνας δρόμου «Όλοι μαζί-Όλοι Ίσοι»
Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με τη συνδρομή της δομής «Γέφυρα» στο πλαίσιο της Εβδομάδας Ευαισθητοποίησης για τα Άτομα με Αναπηρία διοργανώνει στις 26 Μαΐου 2024 στην πόλη της Θήβας τον 3ο αγώνα δρόμου «Όλοι μαζί-Όλοι Ίσοι», μια διοργάνωση εφαλτήριο ευαισθητοποίησης και συμμετοχής των ΑμεΑ σε αγώνες δρόμου και άλλες μαζικές αθλητικές εκδηλώσεις.

©2005-2023 RunningNews.gr: Τα πάντα για το τρέξιμο, το δρομέα και τους αγώνες δρόμου. Ενημέρωση, Αρθρογραφία, Φωτογραφίες, Βίντεο, Φόρουμ - Όροι Χρήσης
Επικοινωνήστε μαζί μας για οτιδήποτε επιθυμείτε στο info [at] runningnews [dot] gr - Αν επιθυμείτε να διαφημιστείτε στο RunningNews.gr δείτε εδω

SportsWeb.gr Network: RunningNews.gr - trinews.gr - Runster.gr - Energy Races - duathlon.gr - Nutrition News - Fitness Pulse