Thessaloniki Night Half Marathon
Αρχική Ειδήσεις Καλεντάρι Αποτελέσματα Ενημέρωση Εικόνες Άρθρα Εξοπλισμός Forum Διαφήμιση
blank blank My Athlete Energy Photos RUNAWAY Kasimis Training
Άρθρα
Runner StoreHalf Marathon Thiva Epaminondas

X-treme Stores
Cetilar
08 Ιουλ 24 ← πίσω

Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζουμε για την Ενυδάτωση, την Αφυδάτωση και την σημασία των Ηλεκτρολυτών για τους Δρομείς!

Η έντονη σωματική άσκηση καθώς και οι αυξημένες θερμοκρασίες επιτείνουν ακόμα περισσότερο και την ανάγκη μας να παραμείνουμε σωστά ενυδατωμένοι. 


Αυτό συμβαίνει καθώς με την σωματική δραστηριότητα αποβάλουμε μεγάλες ποσότητες νερού, μέσω του ιδρώτα που έχει ως αποτέλεσμα την μείωση των ηλεκτρολυτών στον οργανισμό μας. 


Προκειμένου να διατηρήσουμε ισορροπία στον οργανισμό μας , θα πρέπει να καταναλώσουμε ηλεκτρολύτες είτε μέσω ενεργειακών ποτών, είτε μέσω διάφορων τροφών.


Τι είναι οι Ηλεκτρολύτες


Οι ηλεκτρολύτες είναι απαραίτητοι για την κανονική λειτουργία των κυττάρων και των οργάνων του σώματος μας. 


Ο εγκέφαλος, το νευρικό σύστημα και η μυϊκή λειτουργία παράγουν ηλεκτρικά σήματα για να επικοινωνούν και να συνεργάζονται αποτελεσματικά μεταξύ τους. Στη διαδικασία αυτή παίζουν σημαντικό ρόλο οι ηλεκτρολύτες.


Οι πέντε κύριοι ηλεκτρολύτες είναι το νάτριο, το χλώριο, το κάλιο, το μαγνήσιο και το ασβέστιο.


Τι κάνουν οι ηλεκτρολύτες και πως μπορώ να τους πάρω;

Νάτριο και Χλώριο


Το νάτριο διεγείρει την πρόσληψη νερού στο λεπτό έντερο, διατηρώντας τα επίπεδα των υγρών σε μια ισορροπία. 


Το χλώριο συνδυάζεται συχνά με το νάτριο και δημιουργείται το χλωριούχο νάτριο ή αλλιώς επιτραπέζιο αλάτι. 


Ο συνδυασμός αυτών των δύο, βοηθά στη διατήρηση της ισορροπίας των υγρών του σώματος μας.


Η συχνή κατανάλωση νατρίου και χλωρίου, αλλά σε μικρές ποσότητες και ιδιαίτερα μετά από κάθε προπόνηση, θα βοηθήσει το σώμα μας να διατηρήσει την ισορροπία των υγρών του.


Κάλιο


Το κάλιο δομεί τις πρωτεΐνες, διασπά και μεταβολίζει τους υδατάνθρακες, χτίζει το μυϊκό μας σύστημα και διατηρεί την ισορροπία των οξέων στον οργανισμό μας.


Μαγνήσιο


Το μαγνήσιο βοηθάει στην ανάπτυξη των οστών και των δοντιών, στη σωστή λειτουργία των μυών και των νεύρων, ενώ συγχρόνως μας προστατεύει από την υψηλή πίεση στο αίμα.


Ασβέστιο


Το ασβέστιο χρησιμεύει στην καλή κατάσταση των οστών και των δοντιών.


Ωστόσο, έχει και άλλους πολλούς κρίσιμους ρόλους στην υγεία μας, όπως η συμβολή στην καλή συστολή των μυών, στην καλή λειτουργία των νεύρων και βοηθά επίσης στη διατήρηση της σωστής λειτουργίας της καρδιάς.

Σημασία της ενυδάτωσης


Γενικά και κατά μέσο όρο το ανθρώπινο σώμα αποτελείται από 60% νερό, αλλά ανάλογα την ηλικία, το ύψος, το βάρος, το φύλο και τον τύπο του σώματος, αυτό το ποσοστό του νερού μπορεί και να κυμαίνεται από 45% έως 75%.


Τι είναι η ενυδάτωση;


Ο τύπος ενυδάτωσης που κάποιος μπορεί να βιώσει, συνήθως αποτελείται από 3 διαφορετικά στάδια:


3 στάδια ενυδάτωσης


Υπέρ – ενυδάτωση


Όταν το σώμα μας έχει περίσσια ποσότητα υγρών.


Σωστή Ενυδάτωση


Αυτό ο τύπος ενυδάτωσης πρέπει να είναι και ο στόχος μας. 


Η σωστή ενυδάτωση είναι όταν η ποσότητα των υγρών στο σώμα μας, είναι η πλέον κατάλληλη και ιδανική για να καλύψει όλες τις ανάγκες μας.


Υπό – ενυδάτωση ή αφυδάτωση


Όταν η ποσότητα υγρών στο σώμα μας είναι ελλιπής.


Και η υπέρ – ενυδάτωση και η αφυδάτωση αποτελούν 2 στάδια ενυδάτωσης, που μπορεί να είναι επικίνδυνα για το ανθρώπινο σώμα.


Το σώμα έχει ένα πολύ αποτελεσματικό σύστημα διατήρησης των διαφόρων διαλυτών σωματιδίων (ουσίες όπως το νάτριο, κάλιο κτλ) σε φυσιολογικά επίπεδα, πχ όταν το νάτριο χαθεί μέσω της εφίδρωσης του σώματος μας, το σώμα μας είναι ικανό να συνεχίσει να διατηρεί την ομοιόσταση του.


Αφυδάτωση


Το πιο συνηθισμένο επίπεδο ενυδάτωσης που παρατηρείται στους ανθρώπους, είναι η αφυδάτωση. 


Όπως όλοι γνωρίζετε, οποιαδήποτε αύξηση της θερμοκρασίας στον οργανισμό μας, θα κάνει το σώμα μας να παράγει ιδρώτα, για να μπορέσει να ψύξει και να διατηρήσει τη θερμοκρασία του σε φυσιολογικά επίπεδα. 


Ο καθένας μας κατά τη διάρκεια κάποιας άσκησης, δημιουργεί διαφορετικές απώλειες υγρών και ηλεκτρολυτών στο σώμα του. 


Όμως σίγουρα, μια εκτενής απώλεια υγρών και ηλεκτρολυτών, θα έχει ως αποτέλεσμα το φαινόμενο της αφυδάτωσης για τον καθένα μας.


Πολλοί είναι οι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν το πόσο γρήγορα μπορεί να αφυδατωθούμε. 


Μερικοί από αυτούς τους παράγοντες είναι: 


Η ηλικία, η σύσταση του σώματος μας, τα ρούχα που φοράμε ή κάποιος εξοπλισμός που μεταφέρουμε μαζί μας, οι συνθήκες του περιβάλλοντος και ο ρυθμός μεταβολισμού του σώματος μας.

Επιδράσεις της αφυδάτωσης


Το να είσαι αφυδατωμένος και να βιώνεις τις προαναφερθέντες καταστάσεις, είναι ένα τεράστιο πρόβλημα και έχει πολλές αρνητικές επιδράσεις για το σώμα μας, καθώς αυξάνει τις πιθανότητες να παρουσιαστούν θερμοπληξία και διάφοροι άλλοι σοβαροί θερμικοί τραυματισμοί.


Το καλοκαίρι, οι άνθρωποι είμαστε συνήθως πιο ενεργοί , γι αυτό πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί στη ζέστη και να σκεφτόμαστε συχνά την ενυδάτωση του σώματος μας.

Η υψηλή θερμοκρασία προκαλεί μεγαλύτερες πτώσεις στην απόδοση μας, σε σύγκριση με τις επιδόσεις μας σε συνθήκες χαμηλών θερμοκρασιών και αυτό συμβαίνει λόγω της αυξημένης έντασης που έχει το σώμα μας, κατά τη διάρκεια της έκθεσης του σε υψηλές θερμοκρασίες.


Μια απώλεια μόλις 2% από το σωματικό μας βάρος, κατά τη διάρκεια σωματικής άσκησης, μπορεί να μειώσει την απόδοση μας και σε κανονικές και σε υψηλές θερμοκρασίες.


Επίσης, έχει αποδειχθεί ότι η αφυδάτωση:


 Μπορεί να μειώσει κατά 2% την ταχυδύναμη μας.


 Μπορεί να μειώσει κατά 3% τη δύναμη μας.


 Μπορεί να μειώσει την απόδοση μας σε ασκήσεις υψηλής έντασης κατά 10% 


Αυτή η αρνητική επίδραση που μπορεί να έχει η αφυδάτωση στην αθλητική μας απόδοση είναι ένας σημαντικός παράγοντας, όχι μόνο για τους αθλητές αλλά και γενικά για όσους επιθυμούν να βελτιώσουν τη φυσική τους κατάσταση. 


Η αντοχή μας έχει αποδειχθεί ότι μειώνεται, όταν το σώμα μας χάσει βάρος κατά 2% έως 7%, ειδικά σε θερμοκρασίες άνω των 30 °C, αποδεικνύοντας ότι η αφυδάτωση μπορεί να έχει πρόωρη επίδραση στην σωματική μας κούραση, λόγω των θερμορυθμιστικών αλλαγών και τη γρήγορη μείωση του γλυκογόνου στο σώμα μας, που οδηγούν στο καταβολισμό των μυών μας.


Πως να μείνετε ενυδατωμένοι;


Ένα από τα βασικά προβλήματα με τη διατήρηση του σωστού επιπέδου ενυδάτωσης, είναι ότι πολλοί άνθρωποι όταν ξεκινούν την προπόνηση τους είναι ήδη αφυδατωμένοι.


Εάν έχετε κάποιο από τα προαναφερθέντα συμπτώματα, υπάρχουν μερικοί απλοί τρόποι για να δείτε εάν είστε αφυδατωμένοι.


Η συχνότητα που πηγαίνετε για ούρηση, το χρώμα των ούρων και οι αλλαγές στο σωματικό σας βάρος, αποτελούν μερικούς από τους πιο απλούς τρόπους, για να αντιληφθείτε εύκολα αν είστε αφυδατωμένοι.


Οι άνθρωποι που ασκούνται συστηματικά, έχουν περισσότερες πιθανότητες να αφυδατωθούν ή να πάθουν υπο-νατριαιμία.


Είναι απαραίτητο να λαμβάνετε το σωστό μείγμα ηλεκτρολύτων και νερού, για να καταφέρετε να μην αφυδατωθείτε και να διατηρηθείτε σωστά ενυδατωμένοι.


Για τον λόγο αυτό είναι πολύ σημαντικό για τους δρομείς, να διατηρούν πριν, στην διάρκεια και μετά την προπόνηση, την απαιτούμενη ενυδάτωση.


Οι αναβράζουσες ταμπλέτες Electrolytes Once a Day της QUEST, παρέχουν 8 βιταμίνες & 5 μέταλλα που συμβάλλουν στην αναπλήρωση των ηλεκτρολυτών και την ενυδάτωση του οργανισμού.

Οι ηλεκτρολύτες είναι απαραίτητοι για τη μεταφορά νερού και υγρών στο σώμα, την κυτταρική επικοινωνία και την παραγωγή ενέργειας στα κύτταρα καθώς και τη σωστή λειτουργία των μυών και του νευρικού συστήματος., 


Μια αναβράζουσα ταμπλέτα Electrolytes Once a Day παρέχει:

Αναλυτικότερα οι Electrolytes Once a Day συμβάλλουν


στην αναπλήρωση των ηλεκτρολυτών στο σώμα και στην ενυδάτωση του οργανισμού (κάλιο, νάτριο, χλώριο, μαγνήσιο)


στην παραγωγή ενέργειας και τη μείωση της κούρασης και της κόπωσης (βιταμίνες Β3, Β5, Β6, Β7, Β9, Β12, C) 


στη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος (Β3, Β5, Β6, Β7, Β12)

 

στη φυσιολογική λειτουργία των μυών (μαγνήσιο, ασβέστιο)

A person tying a shoelace

Description automatically generated

Χαρακτηριστικά 


Ηλεκτρολύτες μαζί με βιταμίνες

Σε αναβράζουσα μορφή

Υψηλή απορρόφηση

Υπέροχη γεύση λεμόνι-lime

Χωρίς γλουτένη, λακτόζη & ζάχαρη

Κατάλληλο για vegans

Hiking sticks on a rock

Description automatically generatedΘα βρείτε τους Electrolytes Once a Day στα Φαρμακεία σε όλη την Ελλάδα, καθώς και στα Ηλεκτρονικά Φαρμακεία.
Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Μοιράσου το με τους φίλους σου!


...διάβασε επίσης
Ο τύπος που πουλούσε κάθαρση στον ελληνικό αθλητισμό και κουνούσε το δάκτυλο σε όλους ήταν απλά άλλος ένας κοινός τραμπούκος; Τι παιχνίδια παίζονται στην πλάτη του Νυχτερινού Ημιμαραθωνίου Θεσσαλονίκης;

Runster
Σχόλια αναγνωστών
...διάβασε επίσης
Γρηγόρης Σκουλαρίκης: «Η ζωή μου είναι συνυφασμένη με το τρέξιμο» Η Ψυχολογία του Μυϊκού Πόνου στον Αθλητισμό και το Τρέξιμο
Οι καλύτερες Ελληνίδες Μαραθωνοδρόμοι για το 2024 Γίνε πιο δυνατός δρομέας με αυτά τα 8 Tips!
Nutrition News

Salomon

Πρέπει να διαβάσετε
15 Ιουν 24
Θες να ξεκινήσεις τρέξιμο ή να προετοιμαστείς για τον επόμενο σου αγώνα? Το RUNAWAY είναι για σένα
Το RUNAWAY Gate στην Κηφισιά (Γεωργίου Λύρα 53), ένας ανακαινισμένος πολυχώρος άθλησης, φτιαγμένος από δρομείς για δρομείς, άνοιξε την πύλη του και σoυ προσφέρει «διέξοδο» προς... τον καλύτερο εαυτό σου!
30 Μαϊ 24
Styx Trail Race 2024: Ο πιο μουσικός αγώνας ορεινού τρεξίματος
Η ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. "ΔΙΑΒΑ", σε συνεργασία με το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων, διοργανώνει το Styx Trail Race 2024, powered by The NorthFace, ως μέρος του Helmos Mountain Festival. Το Σάββατο 22 και την Κυριακή 23 Ιουνίου 2024
23 Μαϊ 24
16 Ιουνίου «Τρέχουμε για τα Παιδιά με αναπηρία» Στηρίζουμε τον ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ στο Π.Α.Α.ΠΑ. Βούλας, αγκαλιάζουμε τον θεσμό της ΑΝΑΔΟΧΗΣ
Το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφερειακής Αττικής (Κ.Κ.Π.Π.Α) και ο Σύλλογος Ιωνάς ΑμεΑ διοργανώνουν για 2η συνεχή χρονιά την Κυριακή 16 Ιουνίου 2024 το απόγευμα, στον χώρο που στεγάζεται το Παράρτημα Αποθεραπείας & Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία Βούλας (Π.Α.Α.ΠΑ. Βούλας, πρώην ΠΙΚΠΑ Βούλας),


©2005-2023 RunningNews.gr: Τα πάντα για το τρέξιμο, το δρομέα και τους αγώνες δρόμου. Ενημέρωση, Αρθρογραφία, Φωτογραφίες, Βίντεο, Φόρουμ - Όροι Χρήσης
Επικοινωνήστε μαζί μας για οτιδήποτε επιθυμείτε στο info [at] runningnews [dot] gr - Αν επιθυμείτε να διαφημιστείτε στο RunningNews.gr δείτε εδω

SportsWeb.gr Network: RunningNews.gr - trinews.gr - Runster.gr - Energy Races - duathlon.gr - Nutrition News - Fitness Pulse