PepsiCo Gives Back Kifissia 2025
Alexander the Great Marathon
Αρχική Ειδήσεις Καλεντάρι Αποτελέσματα Ενημέρωση Εικόνες Άρθρα Εξοπλισμός Forum Διαφήμιση
blank blank My Athlete Energy Photos RUNAWAY Kasimis Training
Ενημέρωση
Mizuno Neo Zen

Saucony TRIUMPH 22

Carnation Vican

Taygetos Challenge

Messini Marathon

Kallithea Run

Lefkada Green Half Marathon

Serres Ultra

Solygios Dromos

Evxidas

Patras Half Marathon

Efklios 5th Marathon

Poseidon Athens Half Marathon

X-treme Stores
Volos Half Marathon
30 Ιουλ 24 ← πίσω

Αφιέρωμα Ολυμπιακοί Αγώνες (1896-2021): Η ένδοξη αναβίωση και οι πρώτοι Έλληνες Ολυμπιονίκες

ΣΕΓΑΣ

Αφιέρωμα Ολυμπιακοί Αγώνες (1896-1912): Η ένδοξη αναβίωση και οι πρώτοι Έλληνες Ολυμπιονίκες

Οι Αγώνες της 33ης Ολυμπιάδας ξεκίνησαν. Από τις 26 Ιουλίου έως και τις 11 Αυγούστου περισσότεροι από 10.700 αθλητές και αθλήτριες από 206 χώρες, μόχθησαν, μοχθούν ή θα μοχθήσουν για να κάνουν δικά τους τα 329 διαθέσιμα χρυσά μετάλλια σε 32 αθλήματα, για να ανέβουν στο βάθρο των νικητών, για να προκριθούν σε έναν τελικό. Το μόνο σίγουρο είναι ότι όλοι και όλες θα δώσουν τον καλύτερό εαυτό τους και θα απολαύσουν τη συμμετοχή τους. Ανάμεσά τους, 100 Ελληνόπουλα, με την Ολυμπιακή ομάδα του στίβου να ρίχνεται στη μάχη με την αλλαγή του μήνα.

Ο κλασικός αθλητισμός αποκαλείται ο «Βασιλιάς των Ολυμπιακών Αγώνων». Διόλου τυχαία, καθώς στα 128 χρόνια της σύγχρονης ιστορίας του θεσμού, έχουν καταμετρηθεί πλείστες περιπτώσεις ταύτισης της διοργάνωσης με τα επιτεύγματα ενός αθλητή ή μιας αθλήτριας του στίβου. Παρομοίως και στη δική μας μικρή, μα τόσο σημαντική για τον Ολυμπισμό, χώρα, τα κατορθώματα των παιδιών μας, μάς έχουν κάνει πάμπολλες φορές υπερήφανους και έχουν αναδείξει τους ίδιους και τις ίδιες σε κορυφαίες αθλητικές προσωπικότητες και αγαπημένα πρόσωπα για όλους τους Έλληνες.

Σε αυτό το αφιέρωμα θα καταγράψουμε όλες τις ελληνικές συμμετοχές, τις διακρίσεις και τις μεγάλες στιγμές που δόξασαν τους ίδιους τους αθλητές και τον τόπο τους, όπως συνέβαινε και πριν από ακριβώς 2.800 χρόνια, στο ξεκίνημα των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αρχαία Ολυμπία.


1οι Σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες

Αθήνα 1896

Ελληνικές συμμετοχές: 34 άνδρες

Μετάλλια: 1 χρυσό – 3 αργυρά – 6 χάλκινα

Από την πρώτη διοργάνωση, το πιο δημοφιλές γεγονός μέχρι σήμερα παραμένει η πρωτιά του Σπύρου Λούη στο μαραθώνιο. Μια νίκη αθλητική, αλλά και συμβολική. Μια πρωτιά που, πάντως, αμφισβητήθηκε και ακόμα αμφισβητείται από ερευνητές, ιστορικούς και κάθε λογής συνωμοσιολόγους με ενδείξεις και θεωρίες, που σε καμία περίπτωση, όμως, δεν αποτελούν απόδειξη αλλοίωσης του αποτελέσματος.

Η ιστορία έγραψε ότι ο 23χρονος νερουλάς από το Μαρούσι, Σπυρίδων Λούης πρώτευσε στον αγώνα των 40 χλμ. από το Μαραθώνα μέχρι το Παναθηναϊκό στάδιο με χρόνο 2 ώρες 58 λεπτά και 50 δευτερόλεπτα, με δεύτερον τον κορυφαίο Έλληνα δρομέα της εποχής Χαρίλαο Βασιλάκο. Ο τρίτος του αγώνα, Σπυρίδων Μπελόκας ακυρώθηκε έπειτα από ένσταση του τέταρτου, Γκιούλα Κέλνερ. Ο Ούγγρος δρομέας ισχυρίστηκε και έπεισε την ελλανόδικο επιτροπή ότι ο Μπελόκας ανέβηκε σε ένα κάρο κατά τη διάρκεια της κούρσας.

Σε εκεί την πρώτη διοργάνωση, ο πρώτος έπαιρνε ως έπαθλο αργυρό μετάλλιο και ένα κύπελλο, ο δεύτερος χάλκινο μετάλλιο και ο τρίτος… τίποτα. H αναβάθμιση σε χρυσό-αργυρό-χάλκινο για τους τρεις πρώτους έγινε αργότερα από τη ΔΟΕ.

Στη δεύτερη θέση κατατάχθηκαν ακόμα ο Μιλτιάδης Γούσκος στη σφαίρα και ο Παναγιώτης Παρασκευόπουλος στο δίσκο.

Στην τρίτη θέση, χωρίς να παραλάβουν κάποιο μετάλλιο, κατατάχθηκαν ο Δημήτριος Γολέμης στα 800 μ., ο Ιωάννης Περσάκης στο τριπλούν, ο Γεώργιος Παπασιδέρης στη σφαίρα, ο Σωτήρης Βερσής στο δίσκο και οι Ευάγγελος Δαμάσκος και Ιωάννης Θεοδωρόπουλος, αμφότεροι με άλμα στα 2,60 μ. στο επί κοντώ.

Συνολικά, στα 12 αγωνίσματα πήραν μέρος 63 αθλητές από 9 χώρες, με τους Έλληνες να συνθέτουν το 54% συμμετοχών. Λογικό και επόμενο πολλοί να καταλάβουν υψηλές θέσεις.

Αναλυτικά:

Αθλητής Θέση Αγώνισμα Επίδοση
Σπυρίδων Λούης 1η Μαραθώνιος 2:58.50
Χαρίλαος Βασιλάκος 2η Μαραθώνιος 3:06.03
Μιλτιάδης Γούσκος 2η Σφαιροβολία 11.03
Παναγιώτης Παρασκευόπουλος 2η Δισκοβολία 28,955
Δημήτριος Γολέμης 3η 800 μ. 2.28.0
Ιωάννης Περσάκης 3η Τριπλούν 12.52
Γεώργιος Παπασιδέρης 3η Σφαιροβολία 10.36
Σωτήρης Βερσής 3η Δισκοβολία 27.78
Ευάγγελος Δαμάσκος 3η Επί κοντώ 2.60
Ιωάννης Θεοδωρόπουλος 3η Επί κοντώ 2.60
Ιωάννης Βρεττός 4η Μαραθώνιος
Αλέξανδρος Χαλκοκονδύλης 5η 100 μ. 12.6
Άγγελος Φέτσης 5η 1.500 μ.
Ελευθέριος Παπασυμεών 5η Μαραθώνιος
Βασίλειος Ξυδάς 5η Επί κοντώ 2.40
Χρήστος Ζουμής 5η Τριπλούν 12.20
Γεώργιος Παπασιδέρης 5η Δίσκος
Δημήτριος Γολέμης 6η 1.500 μ.
Δημήτριος Δεληγιάννης Μαραθώνιος
Αλέξανδρος Χαλκοκονδύλης 6η Μήκος 5.74
Αλέξανδρος Χαλκοκονδύλης 6η Τριπλούν 12.15
Σωτήρης Βερσής 6η Σφαιροβολία
Κωνσταντίνος Καρακατσάνης 7η 1.500 μ.
Δημήτριος Μιχαήλ Τομπρόφ 8η 1.500 μ.
Ευάγγελος Γερακάρης 8η Μαραθώνιος
Σταμάτιος Μασούρης 9η Μαραθώνιος
Αναστάσιος Σκαλτσογιάννης 9η Μήκος
Σωκράτης Λαγουδάκης 10η Μαραθώνιος
Γεώργιος Γεννηματάς Προκρ. 100 μ.
Δημήτριος Μιχαήλ Τομπρόφ Προκρ. 800 μ.
Άγγελος Φέτσης Προκρ. 800 μ.
Αναστάσιος Ανδρέου Προκρ 110 μ. εμπ.
Αναστάσιος Σκαλτσογιάννης Προκρ 110 μ. εμπ.
Γεώργιος Λαυρέντης Εγκατ. Μαραθώνιος
Γεώργιος Γρηγορίου Εγκατ. Μαραθώνιος
Ηλίας Καφετζής Εγκατ. Μαραθώνιος
Δημήτριος Χριστόπουλος Εγκατ. Μαραθώνιος
Σπυρίδων Μαντρούκας Εγκατ. Μαραθώνιος
Βανιτάκης Εγκατ. Μαραθώνιος
Λαδάς Εγκατ. Μαραθώνιος
Γ. Λουλές Εγκατ. Μαραθώνιος
Σπυρίδων Μπελόκας Ακυρ. Μαραθώνιος (3:06.30)


2οι Σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες

Παρίσι 1900

Ελληνικές συμμετοχές: 2 άνδρες

Μετάλλια: –

Ουσιαστικά μόνο τα 23 αγωνίσματα του στίβου κέντρισαν το ενδιαφέρον του κόσμου σε αυτούς τους 2ους Ολυμπιακούς Αγώνες, αν και το «στάδιο» που φιλοξένησε τη δράση ήταν ένα χωράφι, όπως αυτά που γίνονται σήμερα οι διοργανώσεις σε ανώμαλο έδαφος. Οι Αγώνες, γενικότερα, θύμιζαν περισσότερο παράλληλη εκδήλωση της Διεθνούς Έκθεσης της πόλης.

Η Ελλάδα στον στίβο εκπροσωπήθηκε με μόλις δύο από τους 34 αθλητές στίβου που αγωνίστηκαν στην Αθήνα.

Ο Παναγιώτης Παρασκευόπουλος άγγιξε το μετάλλιο στο δίσκο όπου ήταν τέταρτος με 34,50 μ., δέκα εκατοστά πίσω από τον τρίτο Αμερικανό Ρίτσαρντ Σέλτον, ενώ κατέλαβε την πέμπτη θέση στη σφαίρα, όπου μετείχε και ο Σωτήρης Βερσής.

Οι θέσεις των Ελλήνων:

Αθλητής Θέση Αγώνισμα Επίδοση
Παναγιώτης Παρασκευόπουλος Δισκοβολία 34.50
Παναγιώτης Παρασκευόπουλος 5η Σφαιροβολία 11.52
Σωτήρης Βερσής Σφαιροβολία


3οι Σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες

Σεντ Λούις 1904

Ελληνικές συμμετοχές: 17 άνδρες

Μετάλλια: 1 χάλκινο

Η διοργάνωση έμοιαζε πολύ με αυτή στο Παρίσι τέσσερα χρόνια νωρίτερα. Πολλά αθλήματα χαμένα στο πρόγραμμα της Διεθνούς Έκθεσης της πόλης, ελάχιστοι αθλητές από χώρες πλην των ΗΠΑ και αγωνιστικός χώρος 536,448 μέτρα με μία μόνο ευθεία. Οι συμμετέχοντες ήταν βασικά Αμερικανοί, ομογενείς άλλων χωρών ή ξένοι που βρέθηκαν εκείνη την περίοδο στην πόλη.

Ο μοναδικός αθλητής στίβου που ταξίδεψε από την Ελλάδα στο Σεντ Λούις ήταν ο Νίκος Γεωργαντάς. Στο δίσκο έκανε εξαιρετική εμφάνιση και κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο. Στη σφαιροβολία ακύρωσαν τις δύο πρώτες βολές του γιατί, σύμφωνα με τους κριτές, δεν έσπρωχνε, αλλά πετούσε της σφαίρα. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας δεν επιχείρησε άλλη προσπάθεια.

Ο Γεωργαντάς, με τον έτερο αθλητή που τόλμησε το υπερατλαντικό ταξίδι, τον αρσιβαρίστα Περικλή Κακούση και τους ομογενείς Δημήτριο Δημητρακόπουλο, Βασίλειο Μέταλλο και Αναστάσιο Γεωργόπουλο μετείχαν στο διελκυστίνδα, αλλά έχασαν τον νοκ άουτ αγώνα τους και κατέλαβαν την πέμπτη θέση. Στη βιβλιογραφία η διελκυστίνδα εμφανίζεται αλλού ως αγώνισμα του στίβου και αλλού ως ξεχωριστό άθλημα. Σε κάθε περίπτωση συμμετείχε ο Γεωργαντάς, αθλητής του στίβου.

Στον περιπετειώδη μαραθώνιο έτρεξαν επίσης Ελληνοαμερικανοί, με καλύτερο όλων τον καταγόμενο από την Αράχωβα, Δημήτριο Βελούλη, που τερμάτισε πέμπτος.

Οι θέσεις των Ελλήνων:

Αθλητής Θέση Αγώνισμα Επίδοση
Νίκος Γεωργαντάς 3η Δισκοβολία 37.68
Νίκος Γεωργαντάς Άκυρος Σφαιροβολία
Δημήτριος Βελούλης 5η Μαραθώνιος
Χρήστος Ζεχουρίτης 10η Μαραθώνιος
Ανδρέας Ιωάννης Οικονόμου 14η Μαραθώνιος
Γεώργιος Βαμκαΐτης Εγκατ. Μαραθώνιος
Ιωάννης Λουγκίτσας Εγκατ. Μαραθώνιος
Γεώργιος Δρόσος Εγκατ. Μαραθώνιος
Γεώργιος Λουρίδας Εγκατ. Μαραθώνιος
Χαρίλαος Γιαννακάς Εγκατ. Μαραθώνιος
Πέτρος Πιπιλής Εγκατ. Μαραθώνιος
Κωνσταντίνος Λόντος Εγκατ. Μαραθώνιος
Τίρλας Εγκατ. Μαραθώνιος
Δ. Τσόκας Εγκατ. Μαραθώνιος


4οι Σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες

Λονδίνο 1908

Ελληνικές συμμετοχές: 12 άνδρες

Μετάλλια: 3 αργυρά

Μετά τους αποτυχημένους οργανωτικά Αγώνες του 1900 και του 1904, η Αθήνα φιλοξένησε το 1906 τη Μεσολυμπιάδα ή αλλιώς τους 2ου Διεθνείς Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, έπειτα από πρόταση της Ελλάδας και έχοντας τη στήριξη της ΔΟΕ για να σωθεί ο Ολυμπισμός. Επρόκειτο για μια πολύ επιτυχημένη διοργάνωση, στην οποία μετείχαν 90 Έλληνες αθλητές στίβου και κατέκτησαν 1 χρυσό, 3 αργυρά και 4 χάλκινα μετάλλια.

Ένας από τους λόγους που η ΔΟΕ υποστήριξε την ελληνική πρωτοβουλία, ήταν ότι οι 4οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα γινόντουσαν το 1908 στη Ρώμη και πάλι ως τμήμα διεθνούς έκθεσης. Οι Αγώνες, όμως, δεν έγιναν ποτέ στη Ρώμη λόγω της έκρηξης του Βεζούβιου το 1906, που προκάλεσε μεγάλες καταστροφές. Ως εναλλακτική λύση επιλέχτηκε το Λονδίνο.

Στην πρωτεύουσα του Ηνωμένου Βασιλείου έλαμψε για πρώτη φορά το άστρο του Κωστή Τσικλητήρα που κατέκτησε δύο αργυρά μετάλλια, στο ύψος άνευ φοράς και στο μήκος άνευ φοράς.

Στο δεύτερο σκλαί του βάθρου των νικητών ανέβηκε και ο Μιχάλης Δώριζας στον ελεύθερο ακοντισμό, ενώ στο ίδιο αγώνισμα ο Χαράλαμπος Ζουράς ήταν τέταρτος. Στους Αγώνες πήρε μέρος στα 28 του και ο… βετεράνος Ολυμπιονίκης του 1904, Νίκος Γεωργαντάς, ο οποίος στη Μεσολυμπιάδα είχε κατακτήσει ένα χρυσό και δύο αργυρά μετάλλια, αλλά έμεινε μακριά από τις επιδόσεις του.



Οι θέσεις των Ελλήνων:

Αθλητής Θέση Αγώνισμα Επίδοση
Κωστής Τσικλητήρας 2η Μήκος άνευ φοράς 3.2325
Κωστής Τσικλητήρας 2η Ύψος άνευ φοράς 1.55
Μιχάλης Δώριζας 2η Ελεύθερος ακοντισμός 51.36
Χαράλαμπος Ζούρας Ελεύθερος ακοντισμός 48.61
Γεώργιος Μπανίκας 6η Επί κοντώ 3.50
Νίκος Γεωργαντάς 6η Ελληνική δισκοβολία 33.20
Δημήτριος Μύλλερ 7η Τριπλούν
Μιχάλης Δώριζας 7η Ελληνική δισκοβολία
Χαράλαμπος Ζούρας 8η Ακοντισμός
Στέφανος Κουντουριώτης 10η Επί κοντώ 3.25
Μιχάλης Δώριζας 13η Σφαιροβολία
Νίκος Γεωργαντάς 13η Ακοντισμός
Νίκος Γεωργαντάς 24η Σφαιροβολία
Νίκος Γεωργαντάς 29η Δισκοβολία
Μιχάλης Δώριζας 34η Δισκοβολία
Γεώργιος Σκουταρίδης Προκρ. 100 μ.
Μιχαήλ Πασχαλίδης Προκρ. 100 μ.
Μιχαήλ Πασχαλίδης Προκρ. 200 μ. 24.0
Στυλιανός Δημητρίου Προκρ. 800 μ.
Στυλιανός Δημητρίου Προκρ. 1.500 μ.
Γεώργιος Σκουταρίδης Προκρ. 110 μ. εμπ.
Γεώργιος Κουλουμπέρδας Εγκατ. 5 Μίλια
Γεώργιος Κουλουμπέρδας Εγκατ. Μαραθώνιος
Αναστάσιος Κουτουλάκης Εγκατ. Μαραθώνιος


5οι Σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες

Στοκχόλμη 1912

Ελληνικές συμμετοχές: 6 άνδρες

Μετάλλια: 1 χρυσό και 1 χάλκινο

Με το νερό να μπαίνει στο αυλάκι και τους Ολυμπιακούς Αγώνες να αποκτούν πιο συμπαγή μορφή, ήρθε και το πρώτο χρυσό μετάλλιο για την Ελλάδα μετά τη νίκη του Σπύρου Λούη το 1896. Τα κατάφερε ο ανυπέρβλητος, Κωστής Τσικλητήρας, αναμφισβήτητα ο καλύτερος Έλληνας αθλητής στίβου της προπολεμικής περιόδου.

Ο ύψους 1,92 μ. με τα τεράστια άκρα πρωταθλητής από την Πύλο κέρδισε στο μήκος άνευ φορά με άλμα 3,37 μ., ένα μόλις εκατοστό περισσότερο από τον δεύτερο, Αμερικανό Πλατ Άνταμς. Ο Τσικλητήρας ήταν ακόμα τρίτος στο ύψος άνευ φοράς.

Ατυχώς πέθανε από μηνιγγίτιδα το 1913 κατά τη μάχη του Μπιζανίου, που οδήγησε στην απελευθέρωση της Ηπείρου από τους Οθωμανούς. Αν και θα μπορούσε να αποφύγει την στράτευση ως Ολυμπιονίκης, δεν έκανε χρήση του δικαιώματός του και προσφέρθηκε να πάει στο μέτωπο.

Οι Αγώνες στο Λονδίνο αποτέλεσαν το κύκνειο άσμα του Ολυμπιονίκη του 1908, Μιχάλη Δώριζα.

Οι θέσεις των Ελλήνων:

Αθλητής Θέση Αγώνισμα Επίδοση
Κωστής Τσικλητήρας 1η Μήκος άνευ φοράς 3.37
Κωστής Τσικλητήρας 3η Ύψος άνευ φοράς 1.55
Μιχάλης Δώριζας 11η Σφαιροβολία 12.05
Μιχάλης Δώριζας 13η Δισκοβολία 39.28
Γεώργιος Μπανίκας 22η Επί κοντώ 3.20
Ηρακλής Σακελλαρόπουλος 26η Μαραθώνιος 3:11.37
Δημήτριος Τριανταφυλλάκος Προκρ. 100 μ.
Μιχαήλ Νομικός Προκρ. Ακοντισμός
Μιχαήλ Νομικός Πένταθλο


Αφιέρωμα Ολυμπιακοί Αγώνες (1920-1948): Τα δύσκολα χρόνια των πολέμων και της ύφεσης


Στο δεύτερο μέρος του αφιερώματος στην ιστορία του ελληνικού κλασικού αθλητισμού στους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες καλύπτουμε την περίοδο που σημαδεύτηκε από τους Παγκόσμίιυς Πολέμους και την οικονομική ανέχεια. Μοιραία επηρεάστηκε δραματικά και το επίπεδο των αθλητών μας, με ελάχιστους να ξεχωρίζουν σε διεθνές επίπεδο, όπως ο Μάντικας, ο Σύλλας και ο Κυριακίδης. Το 1936 η Δομνίτσα Λανίτου-Καβουνίδου σπάει το ανδρικό μονοπώλιο.



7οι Σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες

Αμβέρσα 1920

Ελληνικές συμμετοχές: 9 άνδρες

Μετάλλια: –

O Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος ματαιώνει τους 6ους Ολυμπιακούς Αγώνες που επρόκειτο να γίνουν στο Βερολίνο κι έτσι η σκυτάλη μετά τη Στοκχόλμη περνά στην Αμβέρσα. Ήταν μια διοργάνωση στην οποία δεν επετράπη η συμμετοχή στις ηττημένες χώρες του Πολέμου, ενώ απουσίασε και η νεοσύστατη Σοβιετική Ένωση. Παρ’ όλα αυτά, οι Έλληνες αθλητές έμειναν μακριά από τη μεγάλη διάκριση και κανείς δεν μπόρεσε να προκριθεί στους τελικούς.

Οι θέσεις των Ελλήνων:

Αθλητής Θέση Αγώνισμα Επίδοση
Δημήτριος Καραμπάτης Προκρ. 100 μ.
Δημήτριος Καραμπάτης Προκρ. 200 μ. 24.2
Παναγιώτης Ρετέλας Προκρ. 5.000 μ.  
Αλέξανδρος Κράνης Προκρ. 5.000 μ.  
Αλέξανδρος Κράνης Προκρ. 10.000 μ. 33.38.0
Παναγιώτης Τριβουλίδης Εγκατ. Μαραθώνιος
Ηρακλής Σακελλαρόπουλος 32η Μαραθώνιος 3:14.25
Θεόδωρος Δημητριάδης Προκρ. 110 μ. εμπ.
Αλέξανδρος Κράνης 38η 10 χλμ. Ανώμαλος Δρόμος
Παναγιώτης Τριβουλίδης 39η 10 χλμ. Ανώμαλος Δρόμος
Θεόδωρος Δημητριάδης Προκρ. Ύψος 1.65
Μενέλαος Πονηρέας Προκρ. Τριπλούν 12.60
Κωνσταντίνος Ρουμπέσης 16η Πένταθλο – (ακυρώθηκε στο μήκος)
Θεόδωρος Δημητριάδης 17η Πένταθλο 1.940 (σε 4 αγωνίσματα)
Απόστολος Νικολαΐδης Δέκαθλο Δέκαθλο 2.161.425 (σε 4 αγωνίσματα)
Θεόδωρος Δημητριάδης Δέκαθλο Δέκαθλο
Ο Χρήστος Μάντικας.


8οι Σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες

Παρίσι 1924

Ελληνικές συμμετοχές: 12 άνδρες

Μετάλλια: –

Για πρώτη φορά οι Ολυμπιακοί Αγώνες έγιναν σε πόλη που είχε υποδεχτεί στο παρελθόν τη διοργάνωση. Αυτή τη φορά ήταν σαφώς πιο οργανωμένοι σε σχέση με το 1920, αλλά συνδυάστηκαν με οικονομική αποτυχία. Οι Έλληνες αθλητές έμειναν και πάλι σε ρηχά νερά. Καλύτερη εμφάνιση από τη σκυταλοδρομία 4Χ100 μ., με την ελληνική τετράδα να φτάνει μέχρι τα ημιτελικά. Ο Ηρακλής Σακελλαρόπουλος έγινε ο πρώτος Έλληνας που έγραψε τρίτη συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Οι θέσεις των Ελλήνων:

Αθλητής Θέση Αγώνισμα Επίδοση
Απόστολος Παπαφίγγος Προκρ. 100 μ.
Κωνσταντίνος Παντελίδης Προκρ. 100 μ.
Κωνσταντίνος Παντελίδης Προημιτ. 200 μ.
Απόστολος Παπαφίγγος Προκρ. 200 μ.
Κωνσταντίνος Παντελίδης Δεν εκκίνησε 400 μ.
Απόστολος Παπαφίγγος Δεν εκκίνησε 400 μ.
Αλέξανδρος Κράνης Προκρ. 5.000 μ.
Αλέξανδρος Κράνης Τελικός 10.000 μ.
Βύρων Αθανασιάδης Εγκατ. 10.000 μ.
Αλέξανδρος Κράνης Εγκατ. Μαραθώνιος
Βύρων Αθανασιάδης Εγκατ. Μαραθώνιος
Ηρακλής Σακελλαρόπουλος Εγκατ. Μαραθώνιος
Ιωάννης Ταλιάνος Προκρ. 110 μ. εμπόδια
Ιωάννης Ταλιάνος Προκρ. 400 μ. εμπόδια
Αντώνιος Καριοφύλλης Προκρ. Ύψος 1.70
Ανάργυρος Καραγιάννης Προκρ. Επί κοντώ 3.20
Κωνσταντίνος Παντελίδης Προκρ. Μήκος 5.94
Γεώργιος Ζαχαρόπουλος Δεν αγωνίστηκε Τριπλούν
Δημήτριος Καραμπάτης Προκρ. Σφαίρα 10.955
Χρήστος Βρεττός Προκρ. Σφαίρα 13.125
Δημήτριος Καραμπάτης Άκυρος Δισκοβολία
Γεώργιος Ζαχαρόπουλος Προκρ. Δισκοβολία 34.02
Χρήστος Βρεττός Δεν αγωνίστηκε Δισκοβολία  
Γεώργιος Ζαχαρόπουλος Προκρ. Ακοντισμός 51.17
Γεώργιος Ζαχαρόπουλος Εγκατ. Πένταθλο
Στυλιανός Μπεναρδής 28η Πένταθλο Σε τρία αγωνίσματα
Δημήτριος Καραμπατής Δεν εκκίνησε Πένταθλο
Στυλιανός Μπεναρδής 24η   5.189,16
Καραγιάννης, Παντελίδης, Παπαφίγγος, Ταλιάνος
Καριοφύλλης (αναπλ.), Μοεναρδής (αναπλ.)
Ημιτ. 4Χ100 μ. 45.4
Ο Νικόλαος Σύλλας.


9οι Σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες

Άμστερνταμ 1928

Ελληνικές συμμετοχές: 14 άνδρες

Μετάλλια: –

Ύστερα από δύο «αναβολές» για χάρη της Αμβέρσας και του Παρισιού, το Άμστερνταμ επιλέχτηκε, τηνς τρίτη φορά που τους διεκδίκησε, να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες, τους πρώτους που χρησιμοποιήθηκε και μετέπειτα καθιερώθηκε ο στίβος των 400 μέτρων και ταυτόχρονα επετράπη η συμμετοχή των γυναικών.

Για άλλη μια φορά οι Έλληνες αθλητές έμειναν μακριά από τη διάκριση, με καλύτερη θέση την 14η επί συνόλου 20 αθλητών, του Στυλιανού Μπεναρδή στο άλμα επί κοντώ. Ο εκ Σμύρνης ορμώμενος Δημήτριος Καραμπάτης ισοφάρισε το ρεκόρ των τριών Ολυμπιακών συμμετοχών του Ηρακλή Σακελλαρόπουλου.

Οι θέσεις των Ελλήνων:

Αθλητής Θέση Αγώνισμα Επίδοση
Άγγελος Λάμπρου Προκρ. 100 μ. 11.8
Κωνσταντίνος Πετρίδης Προκρ. 100 μ.
Ρένος Φραγκούδης Προκρ. 100 μ. 11.2
Ρένος Φραγκούδης Προκρ. 200 μ. 23.2
Άγγελος Λάμπρου Προκρ. 200 μ. 24.3
Βασίλειος Σταυρινός Προκρ. 400 μ.
Ευάγγελος Μοιρόπουλος Προκρ. 400 μ. 57.2
Βασίλειος Σταυρινός Προκρ. 800 μ. 2.07.8
Αντώνιος Μάγγος Προκρ. 800 μ. 2.07.2
Γρηγόριος Γεωργακόπουλος Προκρ. 800 μ.
Ανδρέας Παούρης Προκρ. 1.500 μ.
Γρηγόριος Γεωργακόπουλος Προκρ. 1.500 μ.
Αντώνιος Μάγγος Προκρ. 1.500 μ.
Ανδρέας Παούρης Προκρ. 5.000 μ.
Ευάγγελος Μοιρόπουλος Προκρ. 110 μ. εμπόδια 15.8
Ευάγγελος Μοιρόπουλος Προκρ. 400 μ. εμπόδια
Αντώνιος Καριοφύλλης Προκρ. Ύψος 1.77
Ιωάννης Καριοφύλλης Προκρ. Ύψος 1.77
Στυλιανός Μπεναρδής Προκρ. Επί κοντώ 3.30
Αργύριος Καραγιάννης Άκυρος Επί κοντώ
Κωνσταντίνος Πετρίδης Προκρ. Μήκος 6.63
Κωνσταντίνος Πετρίδης Προκρ. Τριπλούν 13.83
Δημήτριος Καραμπάτης Προκρ. Σφαιροβολία 12.98
Δημήτριος Καραμπάτης Προκρ. Δισκοβολία 31.87
Γεώργιος Ζαχαρόπουλος Προκρ. Ακοντισμός 55.50
Στυλιανός Μπεναρδής 20η Δέκαθλο 6.149,91
Μοιρόπουλος, Πετρίδης, Λάμπρου, Φρανγκούδης Προκρ. 4Χ100 μ. 44.2
Μπεναρδής, Φραγκούδης, Μοιρόπουλος, Σταυρινός Προκρ. 4Χ400 μ.

10οι Σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες

Λος Άντζελες 1932

Ελληνικές συμμετοχές: 7 άνδρες

Μετάλλια: –

Οι 10οι Ολυμπιακοί Αγώνες διεξήχθησαν την περίοδο της Μεγάλης Ύφεσης και πολλές χώρες είτε δεν συμμετείχαν είτε εκπροσωπήθηκαν από λίγους αθλητές και αθλήτριες. Ως εκ τούτου, για την ολιγομελή ελληνική ομάδα γεννήθηκαν ελπίδες για καλά πλασαρίσματα. Όντως, ο Ελληνοαμερικανός Πέτρος Κλέντζος κατέλαβε την έβδομη θέση στο επί κοντώ επί συνόλου οχτώ αθλητών, ενώ ξεδίπλωσε το ταλέντο του και ο 25χρονος Χρήστος Μάντικας, που προκρίθηκε στα ημιτελικά σε 110 και 400 μ. με εμπόδια.

Οι θέσεις των Ελλήνων:

Αθλητής Θέση Αγώνισμα Επίδοση
Άγγελος Λάμπρου Προκρ. 100 μ.
Χρήστος Μάντικας Προκρ. 400 μ.
Χρήστος Μάντικας Ημιτ. 110 μ. εμπόδια
Χρήστος Μάντικας Ημιτ. 400 μ. εμπόδια
Ευάγγελος Μοιρόπουλος Προκρ. 400 μ. εμπόδια
Πέτρος Κλέντζος 7η Επί κοντώ 3.75
Νικόλαος Παπανικολάου 13η Τριπλούν 13.92
Ιωάννης Μώραλης Δεν τερμάτισε 50 χλμ. βάδην
Ρένος Φραγκούδης, Λάμπρου, Μοιρόπουλος, Μάντικας   4Χ100 μ. 41.6
Βράβευση του Στέλιου Κυριακίδη το 1987.


11οι Σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες

Βερολίνο 1936

Ελληνικές συμμετοχές: 13 άνδρες, 1 γυναίκα

Μετάλλια: –

Η ναζιστική Γερμανία διοργάνωσε στο Βερολίνο τους τελευταίους προπολεμικούς Αγώνες, η απόφαση ωστόσο είχε ληφθεί δύο χρόνια προτού το κόμμα του Αδόλφου Χίτλερ ανεβεί στην εξουσία. Για πρώτη φορά οι Ολυμπιακοί Αγώνες κινηματογραφήθηκαν από την Λένι Ρίφενσταλ με τεχνικές που επαναλαμβάνονται ακόμα και στις μέρες μας. Το φιλμ φέρει τον τίτλο Olympia.

Ιστορική πρώτη για την Ελλάδα η συμμετοχή μιας γυναίκας, της 22χρονης Ελληνοκύπριας Δομνίτσας Λανίτου-Καβουνίδου, η οποία μάλιστα προκρίθηκε και έτρεξε στα ημιτελικά στα 80 μ. με εμπόδια. Κορυφαίες στιγμές αγωνιστικά η έκτη θέση του χαρισματικού Χρήστου Μάντικα στα 400 μ. με εμπόδια και του ασυναγώνιστου Νικόλαου Σύλλα στο δίσκο. Εξαιρετική και η εμφάνιση του Στέλιου Κυριακίδη στο μαραθώνιο, ενώ στο τριπλούν συμμετείχε ο Γρηγόρης Λαμπράκης. Την τρίτη του Ολυμπιακή συμμετοχή κατέγραψε ο Ελληνοκύπριος Ρένος Φραγκούδης.

Οι θέσεις των Ελλήνων:

Αθλητής/τρια Θέση Αγώνισμα Επίδοση
Αριστείδης Σακελλαρίου Προκρ. 100 μ.
Ρένος Φραγκούδης Προκρ. 100 μ. 10.8
Αριστείδης Σακελλαρίου Προκρ. 200 μ.
Ρένος Φραγκούδης Προημιτ. 200 μ.
Σταύρος Βελκόπουλος Προκρ. 800 μ.
Γρηγόριος Γεωργακόπουλος Προκρ. 800 μ. 1.57.3
Γρηγόριος Γεωργακόπουλος Προκρ. 1.500 μ. 4.01.4
Σταύρος Βελκόπουλος Δεν εκκίνησε 1.500 μ.
Στέλιος Κυριακίδης 11η Μαραθώνιος 2:43.20.9
Χρήστος Μάντικας Προκρ. 110 μ. εμπόδια 15.2
Ιωάννης Σκιαδάς Προκρ. 110 μ. εμπόδια
Ιωάννης Σκιαδάς Προκρ. 400 μ. εμπόδια 55.3
Χρήστος Μάντικας 6η 400 μ. εμπόδια 54.2
Κωνσταντίνος Πανταζής Προκρ. Ύψος 1.70
Γρηγόρης Λαμπράκης Προκρ. Μήκος
Γρηγόρης Λαμπράκης Προκρ. Τριπλούν
Νικόλαος Σύλλας 6η Δισκοβολία 47.75
Κωνσταντίνος Μεταξάς Προκρ. Ακοντισμός
Ναπολέων Παπαγεωργίου Προκρ. Ακοντισμός
Χρήστος Δημητρόπουλος Προκρ. Σφυροβολία
Δομνίτσα Λανίτου-Καβουνίδου Προκρ. 100 μ. 12.8
Δομνίτσα Λανίτου-Καβουνίδου Ημιτ. 80 μ. εμπ.


14οι Σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες

Λονδίνο 1948

Ελληνικές συμμετοχές: 14 άνδρες, 1 γυναίκα

Μετάλλια: –

Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος οδήγησε στην αναβολή των 12ων Ολυμπιακών Αγώνων που θα φιλοξενούσε το Τόκιο το 1940, ενώ αυτοί του 1944, οι 13οι στη σειρά, δεν ανατέθηκαν ποτέ επίσημα σε καμία πόλη, αν και ήταν κοινό μυστικό ότι θα τους διοργάνωνε το Λονδίνο. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες επέστρεψαν το 1948 στη χτυπημένο από τους βομβαρδισμούς βρετανική πρωτεύουσα και έμειναν γνωστοί ως οι «Αγώνες της Λιτότητας». Γερμανία και Ιαπωνία δεν προσκλήθηκαν, ενώ η Σοβιετικοί επέλεξαν να μη λάβουν μέρος. Μολοταύτα, σημειώθηκε νέο ρεκόρ συμμετοχών με 59 χώρες (53 στο στίβο).

Αν και είχαν περάσει 12 χρόνια από το 1936, ο 34χρονος, πια, Νικόλαος Σύλλης, προκρίθηκε και πάλι στον τελικό της δισκοβολίας και κατέλαβε την 7η θέση. Στον τελικό της σφαιροβολίας πέρασε και ο Κωνσταντίνος Γιαταγάνας, ενώ ο 38χρονος Στέλιος Κυριακίδης κατέγραψε άλλη μια αξιοπρεπή εμφάνιση στο κύκνειο άσμα του στον Ολυμπιακό μαραθώνιο.

Οι θέσεις των Ελλήνων:

Αθλητής/τρια Θέση Αγώνισμα Επίδοση
Νικόλαος Σύλλης 7η Δισκοβολία 47.25
Κωνσταντίνος Γιαταγάνας 9η  Σφαιροβολία 14.54
Στέλιος Κυριακίδης 18η Μαραθώνιος 2:49.00
Στέφανος Πετράκης Προκρ. 100 μ.
Στέφανος Πετράκης Προκρ. 200 μ.
Στέφανος Πετράκης Προκρ. 400 μ. 54.5
Γεώργιος Καραγεώργος Προκρ. 400 μ. 54.5
Στυλιανός Στρατάκος Προκρ. 400 μ. 52.8
Βασίλειος Μαυροειδής Προκρ. 800 μ. 1.57.4
Γεώργιος Καραγεώργος Προκρ. 800 μ.
Στυλιανός Στρατάκος Προκρ. 800 μ. 2.02.2
Βασίλειος Μαυροειδής Προκρ. 1.500 μ.
Βασίλειος Μαυραπόστολος Προκρ. 5.000 μ.
Αθανάσιος Ραγαζός Εγκατ. Μαραθώνιος
Λάζαρος Πετροπουλάκης Προκρ. 110 μ. εμπόδια
Όμηρος Πέτρος Κρόσφιλντ Προκρ. 110 μ. εμπόδια
Λάζαρος Πετροπουλάκης Προκρ. 400 μ. εμπόδια 57.9
Βασίλειος Μαυραπόστολος Προκρ. 3.000 μ. στιπλ
Ιωάννης Λάμπρου Προκρ. Ύψος
Κύρος Μαρίνης Προκρ. Μήκος
Θεοδόσιος Μπαλάφας Προκρ. Επί κοντώ
Μαυροειδής, Πετροπουλάκης, Πετράκης, Στρατάκος Προκρ. 4Χ400 μ. 3.33.0
Δομνίτσα Λανίτου-Καβουνίδου Προκρ. 80 μ. εμπόδια


Αφιέρωμα Ολυμπιακοί Αγώνες (1952-1972): Η ελληνική σημαία επιστρέφει στο βάθρο των νικητών


Στην μεταπολεμική εποχή, ο ελληνικός στίβος επιστρέφει δυναμικά με μια πλειάδα εξαιρετικών αθλητών που πετυχαίνουν να προκριθούν στους τελικούς των αγωνισμάτων τους. Ηγετικές μορφές δύο επικοντιστές, ο Γιώργος Ρουμπάνης και ο Χρήστος Παπανικολάου που παλεύουν απέναντι στα… θηρία για να επαναφέρουν τη χώρα μας στον πίνακα των μεταλλίων. Μαζί τους αγωνιά όλη η Ελλάδα.

15οι Σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες

Ελσίνκι 1952

Ελληνικές συμμετοχές: 11 άνδρες

Μετάλλια: –

Το Ελσίνκι επρόκειτο να διοργανώσει τους Αγώνες του 1940 αντί του Τόκιο, απόφαση που λήφθηκε το 1938 μετά την έναρξη του 2ου Κινεζο-ιαπωνικού πολέμου. Τελικώς, οι Φινλανδοί έγιναν αμφιτρύωνες των Ολυμπιακών Αγώνων το 1952 και αυτή ήταν η τελευταία φορά που η διοργάνωση φιλοξενήθηκε στην Ευρώπη δύο συνεχόμενες φορές.

Από ελληνικής πλευράς, συμμετείχαν μόνο άνδρες, με τον 38χρονο Νικόλαο Σύλλα να γίνεται ο τέταρτος Έλληνας που μετέχει σε τρεις Ολυμπιακούς Αγώνες. Άξιο αναφοράς το γεγονός ότι η πρώτη από την τρίτη του συμμετοχή απείχαν 16 χρόνια, λόγω του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Μάλιστα, ο Σύλλας κατάφερε για τρίτη φορά να προκριθεί στον τελικό της δισκοβολίας, ένα σημαντικό επίτευγμα.

Στον τελικό της σφαιροβολίας πέρασε και πάλι ο Κωνσταντίνος Γιαταγάνας, όπως και οι Ρήγας Ευσταθιάδης και Θεοδόσιος Μπαλάφας στο επί κοντώ. Στον ακοντισμό πήρε μέρος ο Αριστείδης Ρουμπάνης, μετέπειτα επιτυχημένος καλαθοσφαιριστής.

Οι θέσεις των Ελλήνων:

Αθλητής Θέση Αγώνισμα Επίδοση
Στέφανος Πετράκης Προκρ. 100 μ. 11.2
Στέφανος Πετράκης Προκρ. 200 μ. 22.4
Βασίλειος Σύλλης Προκρ. 200 μ. 22.7
Βασίλειος Σύλλης Προκρ. 400 μ. 49.7
Βασίλειος Μαυροειδής Προκρ. 800 μ. 1.58.7
Βασίλειος Μαυροειδής Προκρ. 1.500 μ. 4.07.8
Φώτιος Κοσμάς Προημιτ. 400 μ. εμπόδια 55.3
Ρήγας Ευσταθιάδης 14η Επί κοντώ 3.95
Θεοδόσιος Μπαλάφας 17η Επί κοντώ 3.80
Βασίλειος Σακελλαράκης Προκρ. Τριπλούν 14.05
Κωνσταντίνος Γιαταγάνας Προκρ. Σφαιροβολία 14.05
Νικόλαος Σύλλας 9η Δισκοβολία 48.99
Κωνσταντίνος Γιαταγάνας 15η Δισκοβολία 46.23
Αριστείδης Ρουμπάνης Προκρ. Ακοντισμός 60.55
Φώτιος Κοσμάς Εγκατ. Δέκαθλο 1.299 (σε 2 αγωνίσματα)
Ο Ευάγγελος Δεπάστας (δεξιά).


16οι Σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες

Μελβούρνη 1956

Ελληνικές συμμετοχές: 6 άνδρες

Μετάλλια: 1 χάλκινο

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες διεξήχθησαν για πρώτη φορά στο νότιο ημισφαίριο, τέλη Νοεμβρίου και αρχές Δεκεμβρίου.

Η Ελλάδα έστειλε μια μικρή, αλλά ισχυρή ομάδα έξι ατόμων που έμελλε να επιστρέψει στην Αθήνα με το πρώτο μετάλλιο για τον στίβο από το 1912 και για τον ελληνικό αθλητισμό γενικότερα από το 1920. Τα κατάφερε ο Γιώργος Ρουμπάνης με άλμα 4.50 στον πολύωρο τελικό. Ο νικητής του αγώνα, Αμερικανός Μπομπ Ρίτσαρντς κινδύνεψε να μείνει εκτός τελικού κάνοντας δύο αποτυχημένες στα 4.00, αλλά τα κατάφερε με την τρίτη και στη συνέχεια πέρασε και το όριο πρόκρισης των 4.15. Στον τελικό, με το 4.50 ο Ρουμπάνης βρέθηκε προσωρινά στη δεύτερη θέση, αλλά ο Μπομπ Γκουτόφσκι ξεπέρασε το 4.53 και κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο. Ο Ρίτσαρντς πέτυχε Ολυμπιακό ρεκόρ με 4.56.

Στον τελικό της σφαιροβολίας πέρασε ο Γιώργος Τσακανίκας, αλλά, αν και όγδοος, επιχείρησε μόνο τρεις βολές, καθώς έξι προσπάθειες είχαν δικαίωμα να κάνουν μόνο οι έξι πρώτοι της κατάταξης. Μάλιστα, ο τελικός έγινε την ίδια μέρα, αμέσως μετά τον τελικό.

Οι θέσεις των Ελλήνων:

Αθλητής Θέση Αγώνισμα Επίδοση
Δημήτριος Κωνσταντινίδης Προκρ. 800 μ. 1.52.7
Ευάγγελος Δεπάστας Ημιτ. 800 μ.
Ευάγγελος Δεπάστας Προκρ. 1.500 μ. 3.52.0
Γεώργιος Παπαβασιλείου Προκρ. 1.500 μ. 3.57.0
Ιωάννης Καμπαδέλης Προκρ. 110 μ. εμπόδια 15.1
Ιωάννης Καμπαδέλης Ημιτ. 400 μ. εμπόδια 53.8
Γεώργιος Παπαβασιλείου Προκρ. 3.000 μ. στιπλ 8.55.6
Γιώργος Ρουμπάνης 3η Επί κοντώ 4.50
Γιώργος Τσακανίκας 8η Σφαιροβολία 16.56

17οι Σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες

Ρώμη 1960

Ελληνικές συμμετοχές: 19 άνδρες

Μετάλλια: –

Στη γειτονική Ιταλία η Ελλάδα έστειλε μια μεγάλη και φιλόδοξη ομάδα, αλλά οι προσδοκίες δεν δικαιώθηκαν, καθώς μόλις δύο προκρίθηκαν σε τελικό: ο Δημοσθένης Μαγκλάρας στο μήκος και ο Αντώνης Κουνάδης στο δίσκο, ενώ και η 4Χ100 μ. έκανε καλή εμφάνιση φτάνοντας μέχρι τα ημιτελικά, όπου πέτυχε τον ένατο καλύτερο χρόνο. Η ομάδα 4Χ400 μ., δεν πήρε μέρος στον προκριματικό γιατί ο Βασίλης Σύλλης τραυματίστηκε στο ζέσταμα.

Οι θέσεις των Ελλήνων:

Αθλητής Θέση Αγώνισμα Επίδοση
Νικόλαος Γεωργόπουλος Προκρ. 100 μ. 11.0
Νικόλαος Γεωργόπουλος Προημιτ. 200 μ. 22.0
Βασίλειος Σύλλης Προκρ. 400 μ. 48.4
Κωνσταντίνος Μοραγιέμος Προκρ. 800 μ. 1.54.3
Ευάγγελος Δεπάστας Προκρ. 1.500 μ. 3.48.4
Χρήστος Χιώτης Προκρ. 5.000 μ. 15.01.2
Γεώργιος Μαρσέλλος Προκρ. 110 μ. εμπόδια 14.8
Δημήτριος Σκούρτης Προκρ. 400 μ. εμπόδια 53.7
Γεώργιος Παπαβασιλείου Προκρ. 3.000 μ. στιπλ 8.51.2
Γιώργος Ρουμπάνης Προκρ. Επί κοντώ 4.20
Δημοσθένης Μαγκλάρας 11η Μήκος 7.45
Κωνσταντίνος Σφήκας Προκρ. Τριπλούν 14.32
Γιώργος Τσακανίκας Προκρ. Σφαιροβολία 16.44
Αντώνιος Κουνάδης 18η Δισκοβολία 52.42
Ανδρέας Κουβελογιάννης Προκρ. Σφυροβολία 55.18
Μύρων Ανυφαντάκης Προκρ. Ακοντισμός 69.53
Παναγιώτης Επιτρόπουλος 23η Δέκαθλο 4.737 (σε 9 αγωνίσματα)
Ιωάννης Κομιτούδης, Κωνσταντίνος Λώλος, Λεωνίδας Κόρμαλης, Γεωργόπουλος Ημιτ. 4Χ100 μ. 41.7
Κόρμαλης, Μοραγιέμος, Δεπάστας, Σύλλης Δεν εκκίνησαν 4Χ400 μ.
Η υποδοχή που επιφύλλαξε ο κόσμος στην επιστροφή του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου.


18οι Σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες

Τόκιο 1964

Ελληνικές συμμετοχές: 6 άνδρες

Μετάλλια: –

Η Ιαπωνία έγινε η πρώτη ασιατική χώρα που φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, στην πρωτεύουσά της το Τόκιο. Οι αγώνες, που έγιναν τον Οκτώβριο για να αποφευχθεί η ζέστη και η υγρασία του καλοκαιριού, αλλά και οι τυφώνες του Σεπτέμβρη, ήταν οι πρώτοι που μεταδόθηκαν τηλεοπτικά μέσω δορυφόρου. Δεν έγινε δεκτή η Νότια Αφρική λόγω των φυλετικών διακρίσεων.

Η Ελλάδα συμμετείχε με μόλις έξι άνδρες, αλλά οι τρεις, Χρήστος Παπανικολάου, Χρήστος Πιερράκος και Γιώργος Τσακανίκας (για δεύτερη φορά) πέτυχαν να περάσουν στους τελικούς των αγωνισμάτων τους πιάνοντας τα σχετικά όρια πρόκρισης. Οι τελικοί των ρίψεων έγιναν και πάλι μετά το πέρας των προκριματικών.

Οι θέσεις των Ελλήνων:

Αθλητής Θέση Αγώνισμα Επίδοση
Γεώργιος Μαρσέλλος Προκρ. 110 μ. εμπόδια 14.9
Χρήστος Παπανικολάου 18η Επί κοντώ 4.40
Δημοσθένης Μαγκλάρας Προκρ. Μήκος 7.21
Χ. Μωυσιάδης Δεν μετείχε Τριπλούν
Γιώργος Τσακανίκας 13η Σφαιροβολία 16.87
Γιώργος Τσακανίκας Προκρ. Δισκοβολία 51.03
Χρήστος Πιερράκος 10η Ακοντισμός 72.65

19οι Σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες

Πόλη του Μεξικού 1968

Ελληνικές συμμετοχές: 9 άνδρες

Μετάλλια: –

Οι Αγώνες του υψόμετρου, του συνθετικού ελαστικού τάπητα, του ηλεκτρονικού χρονομέτρου, των μεγάλων ρεκόρ, της υψωμένης γροθιάς των Μαύρων Πανθήρων Τόμι Σμιθ και Τζον Κάρλος, αλλά και της πρώτης επίδειξης δύναμης των Αφρικανών στις αποστάσεις.

Η Ελλάδα ξενύχτησε με την προσμονή της κατάκτησης μεταλλίου από τον Χρήστο Παπανικολάου στο επί κοντώ. O μετέπειτα παγκόσμιος ρέκορντμαν προκρίθηκε εύκολα στον τελικό με άλμα στα 4.90 και εκεί πέρασε εύκολα με την πρώτη τα 4.80, 5.00 και 5.15. Για το 5.25 και το 5.30 χρειάστηκε και δεύτερη προσπάθεια, αλλά υπερέβη τα 5.35 με την πρώτη και με αυτό το άλμα σκαρφάλωσε στη δεύτερη θέση. Όταν ο πήχης ανέβηκε στα 5.40, στον αγώνα είχαν απομείνει πέντε αθλητές. Ο Αμερικανός Μπομπ Σίγκρεν και ο Δυτικογερμανός Κλάους Σιπρόφκσι πέρασαν με τη δεύτερη το ύψος και ο Ανατολικογερμανός Βόλφγκανγκ Νόρντβιγκ με την τρίτη. Ο Παπανικολάου απέτυχε τρεις φορές και έμεινε με την πίκρα της τέταρτης θέσης.

Οι υπόλοιποι Έλληνες αθλητές αποκλείστηκαν στους προκριματικούς.

Οι θέσεις των Ελλήνων:

Αθλητής Θέση Αγώνισμα Επίδοση
Ιωάννης Βιρβίλης Προκρ. 1.500 μ. 3.55.5
Γεώργιος Μπιρμπίλης Προκρ. 400 μ. εμπόδια 52.6
Ιωάννης Κούσουλας Προκρ. Ύψος 2.09
Χρήστος Παπανικολάου 4η Επί κοντώ 5.35
Παναγιώτης Νικολαΐδης Προκρ. Επί κοντώ 4.80
Ευάγγελος Βλάσσης Προκρ. Τριπλούν 15.71
Γεώργιος Λεμονής Προκρ. Σφαιροβολία 16.43
Φραγκίσκος Πολίτης Δεν μετείχε Σφυροβολία
Χρήστος Πιερράκος Δεν μετείχε Ακοντισμός
Υποδοχή στον 6ο των Ολυμπιακών Αγώνων του Μονάχου, Σταύρο Τζιωρτζή (δεξιά).

20οι Σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες

Μόναχο 1972

Ελληνικές συμμετοχές: 12 άνδρες

Μετάλλια: –

Η διοργάνωση σημαδεύτηκε από το τρομοκρατικό χτύπημα μελών της παλαιστινιακής οργάνωσης Μαύρος Σεπτέμβρης, που προκάλεσε το θάνατο έντεκα Ισραηλινών αθλητών και προπονητών και ενός Δυτικογερμανού αστυνομικού.

Η ελληνική ομάδα, αν και δεν κατέκτησε κάποια μετάλλιο, πραγματοποίησε μία από τις καλύτερες εμφανίσεις της με τέσσερις προκρίσεις σε τελικούς και μια μεγάλη χαμένη ευκαιρία από τον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, που αν και πέρασε στα ημιτελικά των 100 μέτρων με μία από τις καλύτερες επιδόσεις και πρόβαλε ως υποψήφιος ακόμα και για μετάλλιο, δεν μπόρεσε να αγωνιστεί λόγω τραυματισμού.

Την υψηλότερη θέση, 6η, κατέλαβε ο Σταύρος Τζιωρτζής στα 400 μ. με εμπόδια, ενώ στους τελικούς προκρίθηκαν ακόμα ο Χρήστος Παπανικολάου στο επί κοντώ, ο Βασίλης Παπαδημητρίου στο ύψος και ο Σταύρος Μουταφτσίδης στη σφυροβολία.

Οι θέσεις των Ελλήνων:

Αθλητής Θέση Αγώνισμα Επίδοση
Βασίλης Παπαγεωργόπουλος Ημιτ. 100 μ.
Κυριάκος Ονισηφόρου Προημιτ. 400 μ. 47.22
Σπήλιος Ζαχαρόπουλος Ημιτ. 1.500 μ. 3.43.5
Σταύρος Τζιωρτζής 6η 400 μ. εμπ. 49.66
Παναγιώτης Νακόπουλος Προκρ. 3.000 μ. στιπλ 8.48.4
Σπύρος Κοντοσώρος Προκρ. 3.000 μ. στιπλ 8.41.0
Βασίλης Παπαδημητρίου 12η Ύψος 2.15
Ιωάννης Κούσουλας Προκρ. Ύψος 2.12
Χρήστος Παπανικολάου 11η Επί κοντώ 5.00
Λουκάς Λουκά Προκρ. Σφαιροβολία 17.48
Σταύρος Μουταφτσίδης 15η Σφυροβολία 68.30
Γιώργος Γεωργιάδης Προκρ. Σφυροβολία 63.58

Αφιέρωμα Ολυμπιακοί Αγώνες (1976-1996): Τα μποϋκοτάζ και η άνοιξη του ελληνικού στίβου


Με το Ολυμπιακό κίνημα να πλήττεται τις δεκαετίες του ’70 και του ’80 από τα μποϋκοτάζ, πότε των Αφρικανών, πότε των Δυτικών και άλλοτε των Ανατολικών, ο ελληνικός στίβος πασχίζει να βρει τη γενιά αυτή που θα τον καθιερώσει στο διεθνές στερέωμα και θα φέρει το πρώτο μετάλλιο από το 1956 και το πρώτο χρυσό από το 1912. Και θα τη βρει στις αρχές της δεκαετίας του ’90 με δυο απρόσμενους μπροστάρηδες, που δεν έπαψαν, όμως ποτέ να πιστεύουν: την Βούλα Πατουλίδου και την Νίκη Μπακογιάννη. Ήταν η αρχή αυτού που ονομάστηκε «άνοιξη του ελληνικού στίβου».

21οι Σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες

Μόντρεαλ 1976

Ελληνικές συμμετοχές: 10 άνδρες – 2 γυναίκες

Μετάλλια: –

Οι Αγώνες στέφθηκαν με μεγάλη οικονομική αποτυχία, κυρίως λόγω των πολυέξοδων εγκαταστάσεων και στιγματίστηκσν από το πρώτο μαζικό μποϋκοτάζ 29 αφρικανικών χωρών, λόγω της άρνησης της ΔΟΕ να τιμωρήσει τη Νέα Ζηλανδία για τη συμμετοχή της εθνικής της ομάδας ράγκμπι σε περιοδεία στη Νότια Αφρική.

Η ελληνική αποστολή δεν έφερε διακρίσεις ανάλογες με αυτές του 1972, με την πρόκριση του Σταύρου Τζιωρτζή και του Γιώργου Παρρή στα ημιτελικά να ξεχωρίζουν. Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι στην ομάδα μας επέστρεψαν οι γυναίκες, για πρώτη φορά από το 1948 και μάλιστα δύο αθλήτριες. Η Μαρούλα Λάμπρου και η 19χρονη τότε Σοφία Σακοράφα, νυν πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ.


Αθλητής/τρια Θέση Αγώνισμα Επίδοση
Βασίλης Παπαγεωργόπουλος Προκρ. 100 μ. 10.82
Σταύρος Τζιώρτζης Δεν εκκίνησε 400 μ.
Σπήλιος Ζαχαρόπουλος Προκρ. 1.500 μ. 3.45.12
Μιχάλης Κούσης Δεν εκκίνησε 10.000 μ.
Σταύρος Βασιλείου Προκρ. 110 μ. εμπόδια 14.33
Σταύρος Τζιωρτζής Ημιτ. 400 μ. εμπόδια 50.30
Γιώργος Παρρής Ημιτ. 400 μ. εμπόδια – (δεν τερμάτισε)
Μιχάλης Κούσης 29η Μαραθώνιος 2:21..42
Παναγιώτης Χατζηστάθης Προκρ. Μήκος 7.33
Απόστολος Καθηνιώτης Προκρ. Τριπλούν 14.13
Δημήτρης Κυτέας Προκρ. Επί κοντώ 5.00
Κλεάνθης Ιερισιώτης Προκρ. Σφυροβολία 65.50
Μαρούλα Λάμπρου Προκρ. Μήκος 6.13
Σοφία Σακοράφα Προκρ. Ακοντισμός – (άκυρη)


22οι Σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες

Μόσχα 1980

Ελληνικές συμμετοχές: 6 άνδρες – 2 γυναίκες

Μετάλλια: –

Μόλις 80 χώρες πήραν μέρος μετά το μποϋκοτάζ πολλών δυτικών χωρών ως αντίδραση στην πολεμική εμπλοκή της Σοβιετικής Ένωσης στο Αφγανιστάν. Επιπλέον, πολλοί αθλητές άλλων χωρών του δυτικού κόσμου, μετείχαν με την Ολυμπιακή σημαία.

Στον στίβο, πάντως, η διάκριση αποδείχτηκε πολύ δύσκολη υπόθεση, καθώς οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης ήταν πανίσχυρες εκείνη την εποχή. Η Ελλάδα αγωνίστηκε με μια μικρή σε μέγεθος ομάδα, με τον Χρήστο Καραγεώργο να καταφέρνει να πλασαριστεί ψηλότερα, στη 12η θέση στα 50 χλμ. βάδην. Για τέσσερα εκατοστά έμεινε εκτός τελικού στο μήκος ο Δημήτρης Δεληφώτης.


Αθλητής/τρια Θέση Αγώνισμα Επίδοση
Λάμπρος Κεφάλας Προημιτ. 100 μ. 10.63
Νίκος Αγγελόπουλος Προκρ. 200 μ. 21.98
Μιχάλης Κούσης 20η Μαραθώνιος 2:18.02
Άρης Καραγεώργος 15η 20 χλμ. βάδην 1:36.53.4
Χρήστος Καραγεώργος 12η 50 χλμ. βάδην 4:24.36
Άρης Καραγεώργος Δεν εκκίνησε 50 χλμ. βάδην
Δημήτρης Δεληφώτης Προκρ. Μήκος 7.74
Μαρούλα Λάμπρου Προκρ. Μήκος 6.37
Σοφία Σακοράφα Προκρ. Ακοντισμός – (άκυρη)


23οι Σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες

Λος Άντζελες 1984

Ελληνικές συμμετοχές: 8 άνδρες – 2 γυναίκες

Μετάλλια: –

Στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου, όλοι περίμεναν, και έγιναν μάρτυρες της απάντησης των χωρών του ανατολικού μπλοκ στο μποϋκοτάζ των δυτικών του 1980. Έτσι, 14 χώρες επέλεξαν να γυρίσουν την πλάτη στους Αγώνες, με εξαίρεση τη Ρουμανία, οι αθλητές της οποίας αποθεώθηκαν κατά την είσοδό τους στο Μεμόριαλ Κολίζιουμ.

Ο ελληνικός στίβος εκπροσωπήθηκε και πάλι από μια ομάδα που μετά βίας έφτανε το διψήφιο αριθμό. Υπήρχαν σοβαρές ελπίδες για το πρώτο μετάλλιο από το 1956, που, όμως ναυάγησαν , όταν η τρίτη στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 1983, Άννα Βερούλη έμεινε 13η στον προκριματικό. Το σοκ έγινε μεγαλύτερο τις επόμενες μέρες, όταν αποκαλύφθηκε ότι η αθλήτρια είχε κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών.

Ξεχώρισε με την πρόκρισή του στον τελικό της δισκοβολίας ο 21χρονος Κώστας Γεωργακόπουλος, ενώ ο Μιχάλης Κούσης έτρεξε στον τρίτο Ολυμπιακό μαραθώνιο της καριέρας του. Οριακά έχασε τον τελικό ο Δημήτρης Μίχας στο τριπλούν (για 3 εκατοστά), ενώ γενναία κούρσα έκανε στα 800 μ. ο Σωτήρης Μουτσανάς και ανταμείφθηκε με ένα νέο πανελλήνιο ρεκόρ.


Αθλητής/τρια Θέση Αγώνισμα Επίδοση
Σωτήρης Μουτσανάς Προημιτ. 800 μ. 1.46.34
Μιχάλης Κούσης 26η Μαραθώνιος 2:17.38
Γιώργος Βαμβακάς Προκρ. 400 μ. εμπόδια 50.35
Θανάσης Καλογιάννης Προκρ. 400 μ. εμπόδια 51.27
Δημήτρης Καττής Προκρ. Ύψος 2.15
Δημήτρης Μίχας Προκρ. Τριπλούν 16.15
Δημήτρης Κουτσούκης Προκρ. Σφαιροβολία 18.74
Κώστας Γεωργακόπουλος 11η Δισκοβολία 60.30
Σίσσυ Πανταζή Προκρ. 100 μ. εμπόδια 14.20
Άννα Βερούλη Προκρ. Ακοντισμός Τιμωρ. (58.62)


24οι Σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες

Σεούλ 1988

Ελληνικές συμμετοχές: 6 γυναίκες

Μετάλλια: –

Έπειτα από τρεις συνεχόμενες διοργανώσεις με μαζικές απουσίες, σχεδόν όλος ο πλανήτης – με εξαίρεση τη Βόρεια Κορέα, την Κούβα και την Αιθιοπία από τις αθλητικές δυνάμεις – ταξίδεψαν στη Σεούλ. Για τη Σοβιετική Ένωση και τις Δυτική και Ανατολική Γερμανία αυτή ήταν η τελευταία τους Ολυμπιακή συμμετοχή.

Με την ελληνική ομάδα για πρώτη φορά δεν αγωνίστηκαν άνδρες. Ο λόγος ήταν τα πολύ αυστηρά όρια που εισηγήθηκε η τεχνική ηγεσία και έκανε αποδεκτή η διοίκησης της Ομοσπονδίας. Μετείχαν έξι γυναίκες, αλλά ουσιαστικά την πρόκριση είχαν πάρει μόνο η Άννα Βερούλη και η ομάδα 4Χ100 μ. που έφτασε μέχρι τη ημιτελικά (15η). Η Βούλα Πατουλίδου συμμετείχε για πρώτη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες.


Αθλήτρια Θέση Αγώνισμα Επίδοση
Βούλα Πατουλίδου Προκρ. 100 μ. 11.85
Μαρίνα Σκορδή Προκρ. 200 μ. 24.06
Άννα Βερούλη Προκρ. Ακοντισμός 58.52
Μαρία Τσώνη, Πατουλίδου, Κατερίνα Κόφφα, Σκορδή, Γεωργία Ζουγανέλη (προκριμ.) Ημιτε. 4Χ100 μ. 45.74


25οι Σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες

Βαρκελώνη 1992

Ελληνικές συμμετοχές: 7 άνδρες – 4 γυναίκες

Μετάλλια: 1 χρυσό

Ύστερα από 20 χρόνια πολιτικών σκοπιμοτήτων και μετά το πέρας του Ψυχρού Πολέμου, στη Βαρκελώνη συγκεντρώθηκε όλος ο πλανήτης για τη μεγάλη γιορτή του αθλητισμού. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες συμμετείχε και η Νότια Αφρική μετά την απομάκρυνση του καθεστώτος των φυλετικών διακρίσεων.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1992 αποτελούν ακόμα και σήμερα παράδειγμα για τα οφέλη που μπορεί να έχει μια πόλη από τη σωστή διαχείρισή τους, αλλά ήταν και μια διοργάνωση- σταθμός για τον ελληνική στίβο, αφού εκεί, στην πρωτεύουσας της Καταλωνίας, ξεκίνησε η παρατεταμένη άνοιξή του.

Το πρώτο βιολί της ελληνικής ομάδας αναμενόταν να είναι ο σημαιοφόρος μας στην τελετή έναρξης, Λάμπρος Παπακώστας, καθώς είχε την καλύτερη επίδοση στον κόσμο. Σε καλή κατάσταση ήταν και ο Κώστας Κουκοδήμος, που πράγματι έφτασε στην έκτη θέση στο άλμα εις μήκος. Κανείς δεν περίμενε, όμως, ότι μια γυναίκα, η Βούλα Πατουλίδου, που στους προηγούμενους Ολυμπιακούς Αγώνες είχε αποκλειστεί στον πρώτο γύρο των 100 μέτρων, θα έφτανε στην κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στα 100 μ. με εμπόδια.

Ογδόντα χρόνια μετά το χρυσό του Κωστή Τσικλητήρα, η ελληνική σημαία κυμάτισε ψηλότερα από κάθε άλλη για ένα παιδί του στίβου, για την πρώτη Ελληνίδα, οποιουδήποτε αθλήματος, που ανέβηκε στο βάθρο των Ολυμπιακών Αγώνων.


Αθλητής/τρια Θέση Αγώνισμα Επίδοση
Θανάσης Καλογιάννης Προκρ. 400 μ. εμπ. 49.52
Κοσμάς Μιχαλόπουλος Προκρ. Ύψος 2.10
Λάμπρος Παπακώστας Προκρ. Ύψος 2.20
Χρήστος Παλλάκης Προκρ. Επί κοντώ 5.30
Σπύρος Βασδέκης Προκρ. Μήκος 7.82
Κώστας Κουκοδήμος 6η Μήκος 8.04
Σάββας Σαριτζόγλου Προκρ. Σφυροβολία 74.16
Βούλα Πατουλίδου 1η 100 μ. εμπόδια 12.64
Νίκη Γκαβέρα Προκρ. Ύψος 1.83
Νίκη Μπακογιάννη Προκρ. Ύψος 1.88
Άννα Βερούλη Προκρ. Ακοντισμός 56.96


26οι Σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες

Ατλάντα 1996

Ελληνικές συμμετοχές: 15 άνδρες – 10 γυναίκες

Μετάλλια: 1 αργυρό

Η επέτειος των 100 χρόνων από την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων, έλαβε χώρα στην Ατλάντα, που κέρδισε με ψήφους 51-35 στην τελευταία από τις πέντε ψηφοφορίες την Αθήνα. Αν και οικονομικά επιτυχημένοι, οι Αγώνες στιγματίστηκαν από τη βομβιστική επίθεση στο Σεντένιαλ Παρκ που σκότωσε δύο ανθρώπους και τραυμάτισε 111. Πολλοί κατηγόρησαν επίσης τους Αμερικανούς για υπερ-εμπορευματοποίηση των Αγώνων.

Η Ελλάδα πήρε μέρος με τη δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα της ιστορίας της, έπειτα από αυτή των 1ων Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ για πρώτη φορά ο αριθμός των γυναικών ήταν διψήφιος. Από τις γυναίκες ήρθε και το ελληνικό μετάλλιο, από μια αθλήτρια που συμμετείχε δέκα χρόνια στο διεθνές στερέωμα χωρίς να έχει πετύχει τη μεγάλη διάκριση. Στην Ατλάντα, όμως, η Νίκη Μπακογιάννη, όπως και η Βούλα Πατουλίδου, τέσσερα χρόνια νωρίτερα, κατέρριπτε συνεχώς το πανελλήνιο ρεκόρ, το έφτασε στο 2.03 και κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο – μια ανέλπιστη επιτυχία.


Η Νίκη Ξάνθου άγγιξε το χάλκινο στο μήκος. Ήταν τρίτη μέχρι την τελευταία προσπάθεια, αλλά την ξεπέρασε η Τζάκι Τζόινερ-Κέρσι με ένα άλμα οριακά έγκυρο (ή άκυρο;) στα 7.00. Στην πρώτη εξάδα κατατάχθηκαν η Όλγα Βασδέκη και ο Λάμπρος Παπακώστας, ενώ στους τελικούς προκρίθηκαν ακόμα ο Κώστας Γκατσιούδης (με την καλύτερη επίδοση, 87.12) και η Βούλα Πατουλίδου, αυτή τη φορά στο μήκος. Την απόφαση να αλλάξει αγώνισμα την είχε λάβει πριν κερδίσει το χρυσό μετάλλιο στη Βαρκελώνη.

Αθλητής/τρια Θέση Αγώνισμα Επίδοση
Αλέξανδρος Τερζιάν Προκρ. 100 μ. 10.48
Χάρης Παπαδιάς Προκρ. 100 μ. 10.46
Αλέξανδρος Γενοβέλης Προημιτ. 100 μ. 10.31
Θώμας Σμπώκος Προκρ. 200 μ. 20.88
Γιώργος Παναγιωτόπουλος Προημιτ. 200 μ. 20.86
Σπύρος Ανδριόπουλος 36η Μαραθώνιος 2:19.41
Στέλιος Μπίσμπας Προκρ. 110 μ. εμπόδια 13.85
Λάμπρος Παπακώστας 6η Ύψος 2.32
Κώστας Κουκοδήμος Προκρ. Μήκος 7.82
Σπύρος Βασδέκης Προκρ. Μήκος 7.98
Αλέξανδρος Παπαδημητρίου Προκρ. Σφυροβολία 74.46
Χρήστος Πολυχρονίου Προκρ. Σφυροβολία – (άκυρος)
Κώστας Γκατσιούδης 10η Ακοντισμός 81.46
Δημήτρης Πολυμέρου Προκρ. Ακοντισμός 77.82
Γενοβέλης, Σμπώκος, Παναγιωτόπουλος, Αλέξης Αλεξόπουλος Προκρ. 4Χ100 μ. – (άκυροι)
Κατερίνα Θάνου Προημιτ. 100 μ. 11.48
Κατερίνα Κόφφα Προημιτ. 100 μ. 11.38
Κατερίνα Κόφφα Ημιτ. 200 μ. 23.20
Μαρία Πολύζου 42η Μαραθώνιος 2.41.33
Νίκη Μπακογιάννη 2η Ύψος 2.03
Νίκη Ξάνθου 4η Μήκος 6.97
Βούλα Πατουλίδου 10η Μήκος 6.37
Όλγα Βασδέκη 5η Τριπλούν 14.44
Τασούλα Κελεσίδου Προκρ. Δισκοβολία 59.60
Κατερίνα Βόγγολη Προκρ. Δισκοβολία 58.70
Στέλλα Τσικούνα Προκρ. Δισκοβολία 56.66

Αφιέρωμα Ολυμπιακοί Αγώνες (2000-2021): Οι ημέρες δόξας του 2004 και η ολική επαναφορά

Στο τελευταίο μέρος του αφιερώματος στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων αναφέρουμε τα γεγονότα από το 2000 και εντεύθεν. Στις απαρχές της νέας χιλιετίας, ο ελληνικός στίβος φτάνει στο απώγειο της δόξας με κορύφωση τους δικούς μας Ολυμπιακούς Αγώνες το 2004. Ακολουθεί μια δωδεκαετία προσαρμογής μετά την αποχώρηση της χρυσής γενιάς, για να μπει και πάλι το νερό στο αυλάκι στο Ρίο το 2016 με «σημαιοφόρο» την Κατερίνα Στεφανίδη.

27οι Σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες

Σίδνεϊ 2000

Ελληνικές συμμετοχές: 24 άνδρες – 20 γυναίκες

Μετάλλια: 1 χρυσό, 3 αργυρά

Για πολλούς, οι καλύτεροι Ολυμπιακοί Αγώνες της ιστορίας όσον αφορά την ατμόσφαιρα στα στάδια και τη γενικότερη φιλοσοφία και στάση των διοργανωτών, επαγγελματιών και εθελοντών. Σίγουρα οι Αυστραλοί πέτυχαν να παρουσιάσουν εξαιρετικούς Αγώνες και έβαλαν ψηλά τον πήχη για τους μελλοντικούς διοργανωτές.

Η Ελλάδα, με τη μεγαλύτερη ομάδα της ιστορίας της, έζησε ανεπανάληπτες στιγμές στο στίβο με την κατάκτηση τεσσάρων μεταλλίων και το πρώτο χρυσό από άνδρα, τον νυν α’ αντιπρόεδρο του ΣΕΓΑΣ, Κώστα Κεντέρη, μετά το 1912. Στο δεύτερο σκαλί του βάθρου ανέβηκαν η Κατερίνα Θάνου, η νυν εκπρόσωπος του ΣΕΓΑΣ στην ΕΟΕ, Τασούλα Κελεσίδου και η Μιρέλα Μανιάνι. Στον πίνακα των μεταλλίων η Ελλάδα κατέλαβε την 11η θέση.

Στους τελικούς των αγωνισμάτων τους προκρίθηκαν ακόμα ο Αλέξανδρος Παπαδημητρίου, ο Κώστας Γκατσιούδης (για δεύτερη φορά σημείωσε την καλύτερη επίδοση στον προκριματικό), η Όλγα Βασδέκη, η Πόπη Ουζούνη, η Κατερίνα Βόγγολη και η Στέλλα Τσικούνα, ενώ η 4Χ100 μ. των ανδρών έφτασε μέχρι τα ημιτελικά και έμεινε για μία θέση εκτός τελικού. Η Βούλα Πατουλίδου έγινε η πρώτη Ελληνίδα με τέσσερις Ολυμπιακές συμμετοχές.

Οι θέσεις των Ελλήνων:

Αθλητής/τρια Θέση Αγώνισμα Επίδοση
Γιώργος Θεοδωρίδης Προημιτ. 100 μ. 10.29
Άγγελος Παυλακάκης Δεν εκκίνησε 100 μ.
Κώστας Κεντέρης 1η 200 μ. 20.09
Αλέξης Αλεξόπουλος Δεν εκκίνησε 200 μ.
Τάσος Γκούσης Προκρ. 200 μ. 21.10
Τάσος Γκούσης Προκρ. 400 μ. 46.38
Παναγιώτης Στρουμπάκος Προκρ. 800 μ. 1.47.96
Παναγιώτης Χαραμής 63η Μαραθώνιος 2:26.55
Γιώργος Γιαννέλης Προκρ. 3.000 μ. στιπλ 9.19.14
Περικλής Ιακωβάκης Προκρ. 400 μ. εμπόδια 50.20
Λάμπρος Παπακώστας Δεν μετείχε Ύψος
Δημήτρης Σερέλης Προκρ. Μήκος Άκυρος
Κώστας Κουκοδήμος Προκρ. Μήκος 7.44
Κώστας Ζαλαγκίτης Προκρ. Τριπλούν 14.15
Χρήστος Μελέτογλου Προκρ. Τριπλούν 16.00
Σταμάτης Λένης Προκρ. Τριπλούν Άκυρος
Βάιος Τίγκας Προκρ. Σφαιροβολία 18.13
Αλέξανδρος Παπαδημητρίου 12η Σφυροβολία 73.30
Χρήστος Πολυχρονίου Προκρ. Σφυροβολία 74.02
Κώστας Γκατσιούδης 6η Ακοντισμός 86.53
Σπύρος Καστάνης Εγκατ. 50 χλμ. βάδην
Θοδωρής Σταματόπουλος Εγκατ. 50 χλμ. βάδην
Θεοδωρίδης, Κεντέρης, Αλεξόπουλος, Παυλακάκης Ημιτ. 4Χ100 μ. 38.80
Γιώργος Οικονομίδης, Γκούσης, Στέλιος Δημότσιος, Ιακωβάκης Προκρ. 4Χ400 μ. 3.06.50
Μάκης Κορκίζογλου Εγκατ. Δέκαθλο 3.914 (σε 5 αγωνίσματα)
Κατερίνα Θάνου 2η 100 μ. 11.12
Βούλα Πατουλίδου Προκρ. 100 μ. 11.65
Κατερίνα Κόφφα Προκρ. 200 μ. 23.53
Χρυσοστομία Ιακώβου Προκρ. 5.000 μ. 15.46.48
Χρυσοστομία Ιακώβου Δεν εκκίνησε 10.000 μ.
Χρύσα Γκουντενούδη Προκρ. 400 μ. εμπόδια 1.01.59
Νίκη Μπακογιάννη Προκρ. Ύψος 1.80
Θάλεια Ιακωβίδου Πρόκρ. Επί κοντώ Άκυρη
Νίκη Ξάνθου Προκρ. Μήκος 6.50
Δέσποινα Παπαβασιλάκη Προκρ. Μήκος 5.86
Όλγα Βασδέκη 7η Τριπλούν 14.15
Πόπη Ουζούνη 7η Σφαιροβολία 18.63
Κατερίνα Βόγγολη 9η Δισκοβολία 61.57
Τασούλα Κελεσίδου 2η Δισκοβολία 65.71
Στέλλα Τσικούνα 5η Δισκοβολία 64.08
Μιρέλα Μανιάνι 2η Ακοντισμός 67.51
Αγγελική Τσιολακούδη Προκρ. Ακοντισμός 58.11
Ανθή Παπαγιάννη 11η 20 χλμ. βάδην 1:33.14
Χριστίνα Κοκκότου 36η 20 χλμ. βάδην 1:38.52
Ασημίνα Βανακάρα Εγκατ. Έπταθλο 3.189 (σε 5 αγωνίσματα)
Κόφφα, Πατουλίδου, Φρόσω Πατσού, Θάνου Ημιτ. 4Χ100 μ. 43.53


28οι Σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες

Αθήνα 2004

Ελληνικές συμμετοχές: 20 άνδρες – 37 γυναίκες

Μετάλλια: 2 χρυσά, 2 αργυρά, 1 χάλκινο

Ο τότε πρόεδρος της ΔΟΕ, Ζακ Ρογκ τους χαρακτήρισε «Αξέχαστους Αγώνες», για εμάς τους Έλληνες, όμως, ήταν κάτι πολύ περισσότεροι. Ήταν οι Αγώνες της Καρδιάς μας, τις Τιμής στις ρίζες μας και της Δόξας. Για πρώτη φορά στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων συμμετείχαν όλες οι χώρες, ενώ στα μετάλλια διορθώθηκε ένα ιστορικό λάθος ενός και πλέον αιώνα, με το Παναθηναϊκό στάδιο να αντικαθιστά το Κολοσσαίο της Ρώμης.

Στο στίβο η Ελλάδα παρουσίασε μια… κολοσσιαία ομάδα 57 ατόμων και με απολογισμό πέντε μετάλλια (όλα από γυναίκες), εκ των οποίων τα δύο χρυσά, κατέλαβε την έκτη θέση στον σχετικό πίνακα. Τις πρώτες θέσεις κατέκτησαν δύο απρόσμενες ηρωίδες, η Αθανασία Τσουμελέκα και η Φανή Χαλκιά με νέο Ολυμπιακό ρεκόρ, 52.77, στον ημιτελικό. Στο δεύτερο σκαλί του βάθρου ανέβηκαν η Τασούλα Κελεσίδου και η Πηγή Δεβετζή και το χάλκινο κατέκτησε η Μιρέλα Μανιάνι.

Στους τελικούς προκρίθηκαν ο Χρήστος Μελέτογλου, η Όλγα Βασδέκη (για τρίτη φορά), η Κατερίνα Βόγγολη, η Στέλλα Τσικούνα, η Αλεξάνδρα Παπαγεωργίου, η Σάββα Λίκα και τα κορίτσια στα 4Χ400 μ., ενώ στην πρώτη δεκάδα τερμάτισε στο βάδην η Αθηνά Παπαγιάννη.

Οι θέσεις των Ελλήνων:

Αθλητής/τρια Θέση Αγώνισμα Επίδοση
Γιώργος Θεοδωρίδης Προημιτ. 100 μ. 10.36
Χριστόφορος Χοΐδης Δεν εκκίνησε 100 μ.
Παναγιώτης Σαρρής Προημιτ. 200 μ. 20.92
Τάσος Γκούσης Ημιτ. 200 μ. 20.68
Στέλιος Δημότσιος Προκρ. 400 μ. 46.51
Παναγιώτης Στρουμπάκος Προκρ. 800 μ. 1.47.69
Νίκος Πολιάς 24η Μαραθώνιος 2:17.56
Περικλής Ιακωβάκης Ημιτ. 400 μ. εμπόδια 48.47
Μάριος Ευαγγέλου Προκρ. Επί κοντώ 5.30
Δημήτρης Φιλίνδρας Προκρ. Μήκος 7.45
Δημήτρης Σερέλης Προκρ. Μήκος Άκυρος
Λούης Τσάτουμας Προκρ. Μήκος 7.81
Χρήστος Μελέτογλου Τριπλούν 17.13
Σάββας Πανάβογλου Προκρ. Δισκοβολία 58.47
Αλέξανδρος Παπαδημητρίου Προκρ. Σφυροβολία 75.55
Μάκης Κορκίζογλου 26η Δέκαθλο 7.573
Λευτέρης Θανόπουλος 36η 20 χλμ. βάδην 1:30.15
Γιώργος Αργυρόπουλος 39η 50 χλμ. βάδην 4:17.25
Σπύρος Καστάνης Εγκατ. 50 χλμ. βάδην
Θοδωρής Σταματόπουλος Εγκατ. 50 χλμ. βάδην
Δημότσιος, Γκούσης, Σαρρής, Ιακωβάκης Προκρ. 4Χ400 μ. 3.04.27
Όλγα Καϊδαντζή Ημιτ. 200 μ. 23.30
Νάντια Εφεντάκη Ημιτ. 1.500 μ. 4.09.37
Μαρία Πρωτοπαππά Προκρ. 5.000 μ. 15.35.07
Γεωργία Αμπατζίδου 50η Μαραθώνιος 2:50.01
Φλώρα Ρεντούμη Προκρ. 100 μ. εμπόδια 13.14
Φανή Χαλκιά 1η 400 μ. εμπόδια 52.82
Νίκη Μητροπούλου Προκρ. Ύψος 1.85
Γεωργία Τσιλιγκίρη Προκρ. Επί κοντώ 4.30
Αφροδίτη Σκαφίδα Προκρ. Επί κοντώ Άκυρη
Γιαννούλα Καφετζή Προκρ. Μήκος 6.49
Στέλλα Πιλάτου Προκρ. Μήκος 6.42
Νίκη Ξάνθου Προκρ. Μήκος 6.31
Πηγή Δεβετζή 2η Τριπλούν 15.25
Όλγα Βασδέκη 11η Τριπλούν 14.34
Αθανασία Πέρρα Προκρ. Τριπλούν 13.19
Πόπη Ουζούνη Προκρ. Σφαιροβολία 18.03
Ειρήνη Τερζόγλου Προκρ. Σφαιροβολία 17.34
Κατερίνα Βόγγολη 7η Δισκοβολία 62.37
Τασούλα Κελεσίδου 2η Δισκοβολία 66.68
Στέλλα Τσικούνα 10η Δισκοβολία 59.48
Ευδοκία Τσαμόγλου Προκρ. Σφυροβολία 62.76
Αλεξάνδρα Παπαγεωργίου 12η Σφυροβολία 66.83
Στέλλα Παπαδοπούλου Προκρ. Σφυροβολία 61.61
Σάββα Λίκα 9η Ακοντισμός 60.91
Μιρέλα Μανιάνι 3η Ακοντισμός 64.29
Αγγελική Τσιολακούδη Προκρ. Ακοντισμός 59.64
Αργυρώ Στρατάκη 15η Έπταθλο 6.117
Αθανασία Τσουμελέκα 1η 20 χλμ. βάδην 1:29.12
Αθηνά Παπαγιάννη 10η 20 χλμ. βάδην 1:30.37
Χριστίνα Κοκκότου 31η 20 χλμ. βάδην 1:35.43
Γεωργία Κοκλώνη, Φρόσω Πατσού, Μαρίνα Βασαρμίδου, Μαρία Καρασταμάτη Προκρ. 4Χ100 μ. 44.45
Χαρά Μπουντά, Χρύσα Γκουντενούδη, Δήμητρα Ντόβα, Χαλκιά 8η 4Χ400 μ. 3.45.70

29οι Σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες

Πεκίνο 2008

Ελληνικές συμμετοχές: 13 άνδρες – 19 γυναίκες

Μετάλλια: –

Οι Αγώνες του Πεκίνου συνοδεύτηκαν από μεγάλη οργανωτική επιτυχία. Για την ελληνική ομάδα στίβου ήταν η μετάβαση στη νέα εποχή, καθώς πολλοί αθλητές και αθλήτριες της χρυσής γενιάς ολοκλήρωσαν την καριέρα τους στην Αθήνα.

Η ελληνική αποστολή ήταν πολυπληθής και πέντε μέλη της πέτυχαν να προκριθούν στους τελικούς. Η Πηγή Δεβετζή ανέβηκσε στο βάθρο των νικητριών, ούσα τρίτη στο τριπλούν, αλλά η επανεξέταση δείγματος που είχε δώσει το 2007, οδήγησε τη ΔΟΕ το 2016 στην απόφαση να της αφαιρέσει το μετάλλιο του Πεκίνου. Η εξέλιξη αυτή χρίζει τον Περικλή Ιακωβάκη ως τον πιο επιτυχημένο Έλληνα στους 29ους Ολυμπιακούς Αγώνες με την όγδοη θέση στα 400 μ. με εμπόδια.

Ένατη ήταν στη σφύρα η Στέλλα Παπαδοπούλου. Στο μήκος ο Λούης Τσάτουμας βρέθηκε σε εκπληκτική κατάσταση και στο προκριματικό πέτυχε το καλύτερο άλμα (8.27) από όλους τους συμμετέχοντες. Στον τελικό, όμως, έκανε τρία άκυρα. Στους Αγώνες του Πεκίνου τιμωρήθηκε για χρήση απαγορευμένων ουσιών και η Αθανασία Τσουμελέκα, αρχικά ένατη στα 20 χλμ. βάδην.

Οι θέσεις των Ελλήνων:

Αθλητής/τρια Θέση Αγώνισμα Επίδοση
Κώστας Δουβαλίδης Ημιτ. 110 μ. εμπόδια 13.55
Περικλής Ιακωβάκης 8η 400 μ. εμπόδια 49.96
Κώστας Μπανιώτης Προκρ. Ύψος 2.10
Λούης Τσάτουμας Τελικός Μήκος Άκυρος
Δημήτρης Τσιάμης Προκρ. Τριπλούν 16.65
Μιχάλης Σταματόγιαννης Προκρ. Σφαιροβολία 18.45
Αλέξανδρος Παπαδημητρίου Προκρ. Σφυροβολία 74.33
Γιάννης Σμαλιός Προκρ. Ακοντισμός 71.87
Κώστας Στεφανόπουλος 37η 50 χλμ. βάδην 4:07.53
Στέλιος Δημότσιος, Δημήτρης Γράβαλος, Παντελής Μελαχροινούδης, Κώστας Αναστασίου Προκρ. 4Χ100 μ. 3.04.30
Δήμητρα Ντόβα Προκρ. 400 μ. 52.69
Νάντια Εφεντάκη Προκρ. 1.500 μ. 4.15.02
Ελένη Δοντά 60η Μαραθώνιος 2:46.44
Ειρήνη Κοκκιναρίου Προκρ. 3.000 μ. στιπλ 10.22.39
Φλώρα Ρεντούμη Προκρ. 100 μ. εμπόδια 13.56
Τόνια Στεργίου Προκρ. Ύψος 1.85
Αφροδίτη Σκαφίδα Προκρ. Επί κοντώ 4.30
Νικόλ Κυριακοπούλου Προκρ. Επί κοντώ 4.15
Πηγή Δεβετζή Προκρ. Μήκος Τιμωρ. (6.57)
Πηγή Δεβετζή Τελικός Τριπλούν Τιμωρ. (15.23)
Αθανασία Πέρρα Προκρ. Τριπλούν Άκυρη
Ειρήνη Τερζόγλου Προκρ. Σφαιροβολία 16.50
Δώρα Καλπακίδου Προκρ. Δισκοβολία 53.00
Στέλλα Παπαδοπούλου 9η Σφυροβολία 64.97
Αλεξάνδρα Παπαγεωργίου Προκρ. Σφυροβολία 66.72
Σάββα Λίκα Προκρ. Ακοντισμός 59.11
Αργυρώ Στρατάκη 24η Έπταθλο 5.893
Αθανασία Τσουμελέκα Τελικός 20 χλμ. βάδην Τιμωρ. (1:27.54)
Ευαγγελία Ξυνού 24η 20 χλμ. βάδην 1:32.19
Δέσποινα Ζαπουνίδου 40η 20 χλμ. βάδην 1:39.11


30οι Σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες

Λονδίνο 2012

Ελληνικές συμμετοχές: 11 άνδρες – 12 γυναίκες

Μετάλλια: –

Εξαιρετικά επιτυχημένοι Αγώνες που κατά βάση έγιναν σε υπάρχουσες εγκαταστάσεις. Οι Βρετανοί έδωσαν βάση στη μεταολυμπιακή χρήση των γηπέδων και… απογείωσαν το κίνημα του εθελοντισμού. Οι κερκίδες, στη συντριπτική πλειοψηφία των γηπέδων, ήταν κατάμεστες.

Η ελληνική ομάδα στίβου παρουσίασε πολλά νέα πρόσωπα, ωστόσο πέτυχε να βάλει δύο αθλητές σε τελικούς και μάλιστα στην πρώτη εξάδα: τον Κώστα Φιλιππίδη και τον Σπύρο Λεμπέση. Για μια θέση εκτός τελικού έμειναν η Τόνια Στεργίου και η Στέλλα Λεδάκη, ενώ η Σοφία Υφαντίδου σημείωσε νέο Ολυμπιακό ρεκόρ στον ακοντισμό επτάθλου με 56.96.

Ο Αλέξανδρος Παπαδημητρίου κατέγραψε την πέμπτη και τελευταία Ολυμπιακή συμμετοχή του, επίδοση-ρεκόρ για τον ελληνικό στίβο. Την Ολυμπιακή σταδιοδρομία του ολοκλήρωσε και ο Περικλής Ιακωβάκης με τέσσερις συμμετοχές, όπως και Σάββα Λίκα, που αγωνίστηκε για τρίτη φορά στα 42 της χρόνια.

Οι θέσεις των Ελλήνων:

Αθλητής/τρια Θέση Αγώνισμα Επίδοση
Λυκούργος Τσάκωνας Ημιτ. 200 μ. 20.52
Κώστας Πούλιος 80η Μαραθώνιος 2:33.17
Κώστας Δουβαλίδης Ημιτ. 110 μ. εμπόδια 13.77
Περικλής Ιακωβάκης Προκρ. 400 μ. εμπόδια 50.27
Κώστας Μπανιώτης Προκρ. Ύψος 2.21
Κώστας Φιλιππίδης 6η Επί κοντώ 5.65
Λούης Τσάτουμας Προκρ. Μήκος 7.53
Μιχάλης Σταματόγιαννης Προκρ. Σφαιροβολία 19.24
Αλέξανδρος Παπαδημητρίου Προκρ. Σφυροβολία 67.19
Σπύρος Λεμπέσης 6η Ακοντισμός 81.91
Αλέξανδρος Παπαμιχαήλ 15η 20 χλμ. βάδην 1:21.12
Αλέξανδρος Παπαμιχαήλ 22η 50 χλμ. βάδην 3:49.56
Μαρία Μπελιμπασάκη Προκρ. 100 μ. 11.63
Μαρία Μπελιμπασάκη Προκρ. 200 μ. 23.36
Ειρήνη Φιλάνδρα Ημιτ. 800 μ. 2.04.42
Τίνα Κεφαλά 104η Μαραθώνιος 3:01.18
Αντωνία Στεργίου Προκρ. Ύψος 1.93
Κατερίνα Στεφανίδη Προκρ. Επί κοντώ 4.25
Νικόλ Κυριακοπούλου Προκρ. Επί κοντώ 4.25
Στέλλα Στεφανίδη Προκρ. Επί κοντώ 4.50
Νίκη Πανέτα Προκρ. Τριπλούν 13.66
Αθανασία Πέρρα Προκρ. Τριπλούν 11.93
Σάββα Λίκα Προκρ. Ακοντισμός 57.06
Σοφία Υφαντίδου 23η Έπταθλο 5.947
Δέσποινα Ζαπουνίδου 44η 20 χλμ. βάδην 1:35.19


31οι Σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες

Ρίο ντε Τζανέιρο 2016

Ελληνικές συμμετοχές: 10 άνδρες – 15 γυναίκες

Μετάλλια: 1 χρυσό

Η πρώτη φορά που οι Ολυμπιακοί Αγώνες έγιναν στη Νότια Αμερική και μάλιστα Αύγουστο, δηλαδή καταχείμωνο για το νότιο ημισφαίριο. Στη μεγαλούπολη της Βραζιλίας έκανε την παρθενική της εμφάνιση η ομάδα των προσφύγων.

Όσον αφορά την εθνική ομάδα στίβου, η εκπληκτική Κατερίνα Στεφανίδη επανέφερε τη χώρα μας στον πίνακα των μεταλλίων ύστερα από δώδεκα χρόνια, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στο άλμα επί κοντώ. Στο αντίστοιχο αγώνισμα των ανδρών, ο Κώστας Φιλιππίδης προκρίθηκε για δεύτερη φορά σε τελικό και μάλιστα, κατατάχθηκε στην πρώτη οχτάδα, ενώ την όγδοη θέση πήρε η Βούλα Παπαχρήστου, που είχε χάσει για εξωαγωνιστικούς λόγους τη συμμετοχή της στο Λονδίνο το 2012.


Οι θέσεις των Ελλήνων:

Αθλητής/τρια Θέση Αγώνισμα Επίδοση
Λυκούργος Τσάκωνας Ημιτ. 200 μ. 20.63
Χριστόφορος Μερούσης 116η Μαραθώνιος 2:29.39
Μιχάλης Καλομοίρης 132η Μαραθώνιος 2:37.03
Κώστας Δουβαλίδης Ημιτ. 110 μ. εμπόδια 13.47
Κώστας Μπανιώτης Προκρ. Ύψος 2.22
Κώστας Φιλιππίδης Επί κοντώ 5.50
Μίλτος Τεντόγλου Προκρ. Μήκος 7.64
Νικόλας Σκαρβέλης Προκρ. Σφαιροβολία 19.37
Μιχάλης Αναστασάκης Προκρ. Σφυροβολία 71.28
Αλέξανδρος Παπαμιχαήλ 20η 20 χλμ. βάδην 1:21.55
Αλέξανδρος Παπαμιχαήλ 28η 50 χλμ. βάδην 3:59.21
Μαρία Μπελιμπασάκη Προκρ. 200 μ. 23.19
Ειρήνη Βασιλείου Προκρ. 400 μ. 54.37
Αλέξι Πάππας 17η 10.000 μ. 31.36.16
Ράνια Ρεμπούλη 88η Μαραθώνιος 2:46.32
Σοφία Ρήγα 103η Μαραθώνιος 2:49.07
Γιώτα Βλαχάκη 118η Μαραθώνιος 2:59.12
Ελισάβετ Πεσιρίδου Προκρ. 100 μ. εμπόδια 13.10
Κατερίνα Στεφανίδη Επί κοντώ 4.85
Νικόλ Κυριακοπούλου Δεν αγωνίστηκε Επί κοντώ
Λίλη Αλεξούλη Προκρ. Μήκος 6.13
Βούλα Παπαχρήστου Τριπλούν 14.26
Χρυσούλα Αναγνωστοπούλου Προκρ. Δισκοβολία 54.84
Σοφία Υφαντίδου 27η Έπταθλο 5.613
Αντιγόνη Ντρισμπιώτη 15η 20 χλμ. βάδην 1:32.32
Πένυ Τσινοπούλου 47η 20 χλμ. βάδην 1:38.24


32οι Σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες

Τόκιο 2021

Ελληνικές συμμετοχές: 8 άνδρες – 12 γυναίκες

Μετάλλια: 1 χρυσό

Οι μοναδικοί Ολυμπιακοί Αγώνες στην ιστορία που έγιναν σε μονή χρονιά και χωρίς την παρουσία θεατών, λόγω της πανδημίας. Όλη αυτή η καθυστέρηση εκτίναξε τον προϋπολογισμό της διοργάνωσης. Άλλο χαρακτηριστικό των Αγώνων στο Τόκιο, η συμμετοχή των Ρώσων με τη σημαία της Ολυμπιακής Επιτροπής τους και όχι με αυτή της χώρας τους.

Την Κατερίνα Στεφανίδη στην κορυφή του Ολυμπιακού βάθρου από ελληνικής πλευράς, διαδέχτηκε ο Μίλτος Τεντόγλου σε έναν συγκλονιστικό τελικό, που κρίθηκε στο τελευταίο άλμα με τον αθλητή μας να έχει καλύτερη δεύτερη προσπάθεια από τον Χουάν Μιγκέλ Ετσεβαρία.

Στο επί κοντώ είχαμε δύο τέταρτες θέσεις με την Κατερίνα Στεφανίδη και τον πρωτοεμφανιζόμενο Εμμανουήλ Καραλή, ενώ η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη και η Νικόλ Κυριακοπούλου κατέλαβαν την όγδοη θέση. Σίγουρα η πιο επιτυχημένη παρουσία του ελληνικού στίβου μετά το 2004.


Οι θέσεις των Ελλήνων:

Αθλητής/τρια Θέση Αγώνισμα Επίδοση
Κώστας Δουβαλίδης Προκρ. 110 μ. εμπόδια 13.63
Κώστας Φιλιππίδης Προκρ. Επί κοντώ 5.50
Εμμανουήλ Καραλής 4η Επί κοντώ 5.80
Μίλτος Τεντόγλου Μήκος 8.41
Δημήτρης Τσιάμης Προκρ. Τριπλούν Άκυρος
Χρήστος Φραντζεσκάκης Προκρ. Σφυροβολία 72.19
Μιχάλης Αναστασάκης Προκρ. Σφυροβολία 73.52
Αλέξανδρος Παπαμιχαήλ 36η 50 χλμ. βάδην 4:12.49
Ραφαέλα Σπανουδάκη Προκρ. 100 μ. 11.45
Ραφαέλα Σπανουδάκη Ημιτ. 200 μ. 23.38
Ειρήνη Βασιλείου Προκρ. 400 μ. 53.16
Ελισάβετ Πεσιρίδου Προκρ. 100 μ. εμπόδια Δεν τερμάτισε
Νικόλ Κυριακοπούλου 8η Επί κοντώ 4.50
Κατερίνα Στεφανίδη Επί κοντώ 4.80
Ελένη Πόλακ Προκρ. Επί κοντώ 4.40
Βούλα Παπαχρήστου Προκρ. Τριπλούν 12.23
Χρυσούλα Αναγνωστοπούλου Προκρ. Δισκοβολία 59.18
Σταματία Σκαρβέλη Προκρ. Σφυροβολία 69.01
Αντιγόνη Ντρισμπιώτη 8η 20 χλμ. βάδην 1:31.24
Κυριακή Φιλτισάκου 29η 20 χλμ. βάδην 1:36.51
Πένυ Τσινοπούλου 53η 20 χλμ. βάδην 1:47.19
Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Μοιράσου το με τους φίλους σου!


...διάβασε επίσης
Θεόδωρος Λουλούδης: «Προσκαλούμε όλους τους δρομείς να έλθουν στον Ημιμαραθώνιο Πάτρας στις 6 Απριλίου 2025» Βασικές συμβουλές για όποιον σκέφτεται να παίξει στο Καζίνο

Runster
Σχόλια αναγνωστών
...διάβασε επίσης
Ντοκιμαντέρ : The Greatest Of All Time (οι Πρωταθλητές) Dean Karnazes & Jo Manta Ι Μέσα από τον πόνο μαθαίνεις τις αδυναμίες σου
Οι καλύτεροι Έλληνες Μαραθωνοδρόμοι για το 2025 Οι καλύτερες Ελληνίδες Μαραθωνοδρόμοι για το 2025
Nutrition News

PepsiCo Gives Back Kifissia 2025

Crete Marathon

Thermaikos Half Marathon


Πρέπει να διαβάσετε
24 Φεβ 25
On Cloudsurfer 2: Η άνεση που κερδίζει στα καθημερινά μας χιλιόμετρα
Επιμέλεια: Γρηγόρης Σκουλαρίκης
Το νέο On Cloudsurfer 2 είναι επί τέλους εδώ, βελτιωμένο , πιο μαλακό και άνετο για τα καθημερινά μας χιλιόμετρα. Δεν είναι τυχαίο που η On το λάνσαρε με μότο "soft wins" καθώς αυτή είναι και η αίσθηση που σου αφήνει απο τα πρώτα χιλιόμετρα.
19 Φεβ 25
30 Μαρτίου τρέχουμε στην Κηφισιά 5-10χλμ «PepsiCo Gives Back - Kifissia 2025»
PepsiCo Gives Back: Υπό την αιγίδα του Δήμου Κηφισιάς, η PepsiCo Hellas διοργανώνει Αγώνες Δρόμου για όλους! Το «PepsiCo Gives Back - Kifissia 2025 - Run Smile Repeat» θα πραγματοποιηθεί σε μια καταπράσινη διαδρομή στην Κηφισιά, την Κυριακή 30 Μαρτίου 2025
04 Φεβ 25
Το τρέξιμο ξεκινά από το RUNAWAY
Θες να ξεκινήσεις τρέξιμο ή να προετοιμαστείς για τον επόμενο σου αγώνα? Το RUNAWAY, το νέο running στέκι στα βόρεια προάστια της Αττικής (Κηφισιά , Γεωργίου Λύρα 53) είναι για σένα
28 Ιαν 25
Αραφήνειος Δρόμος 2025: Στις 23 Μαρτίου τρέχουμε στην ομορφότερη δρομική διαδρομή της Ανατολικής Αττικής
Ο Αραφήνειος Δρόμος διεξάγεται για 9η χρονιά στη Ραφήνα με διοργανωτές τον Δήμο Ραφήνας – Πικερμίου και τον σύλλογο ΔΑΣ ΑΡΑΦΗΝ . Η διοργάνωση περιλαμβάνει αγώνες δρόμου επί δημοσίας οδού στις αποστάσεις των 10χλμ και 5χλμ καθώς και 1χλμ για παιδιά.
20 Δεκ 24
Ena Proto Runner 1: Διαχρονική κομψότητα, μοντέρνος σχεδιασμός και κορυφαία απόδοση με άρωμα Ελλάδας
Το Proto Runner 1 είναι εδώ και είναι η υλοποίηση του οράματος της Ena Athletics, που συνδυάζει την πλούσια αθλητική κληρονομιά της Ελλάδας με την αιχμή της καινοτομίας. Ένα κομψό και τεχνολογικά προηγμένο παπούτσι για τρέξιμο, εμπνευσμένο από τη γενέτειρα του σύγχρονου αθλητισμού, σχεδιασμένο για να προσφέρει κορυφαίες επιδόσεις.


©2005-2023 RunningNews.gr: Τα πάντα για το τρέξιμο, το δρομέα και τους αγώνες δρόμου. Ενημέρωση, Αρθρογραφία, Φωτογραφίες, Βίντεο, Φόρουμ - Όροι Χρήσης
Επικοινωνήστε μαζί μας για οτιδήποτε επιθυμείτε στο info [at] runningnews [dot] gr - Αν επιθυμείτε να διαφημιστείτε στο RunningNews.gr δείτε εδω

SportsWeb.gr Network: RunningNews.gr - trinews.gr - Runster.gr - Energy Races - duathlon.gr - Nutrition News - Fitness Pulse