Alexander the Great Marathon
Αρχική Ειδήσεις Καλεντάρι Αποτελέσματα Ενημέρωση Εικόνες Άρθρα Εξοπλισμός Forum Διαφήμιση
Gold Nutrition athletin My Athlete Energy Photos RUNAWAY Kasimis Training
Καλεντάρι
Mizuno

Saucony

VICAN Carnation



Serres Ultra

Kallithea Run

Volos Run

Poseidon Half Marathon

Efklis Imitates

X-treme Stores

10 Μαϊ 25 ← πίσω

25ος Κλασικός Ευχίδειος Άθλος & 33η Αφή Δελφικού Φωτός

25os  ΚΛΑΣΣΙΚΟΣ  ΕΥΧΙΔΕΙΟΣ ΑΘΛΟΣ 10-11 ΜΑΪΟΥ 2025

                                ΠΛΑΤΑΙΕΣ-ΔΕΛΦΟΙ   107,5 ΧΛΜ.

                      ΔΙΕΘΝΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΥΠΕΡΑΠΟΣΤΑΣΗΣ

                           

         

       Ο Διεθνής όμιλος Ευχίδειος  άθλος “ Ο Ευχίδας” με ιδιαίτερη χαρά και τιμή ανακοινώνει την διεξαγωγή του 25ου  κλασσικού  Ευχίδειου άθλου στις 10-11  Μαίου 2025.

Πρόκειται για διεθνή ιστορικό αγώνα υπεροπόστασης, μέσω του οποίου αναβιώνεται ο άθλος του οπλίτη ημεροδρόμου Ευχίδα.

 Αμέσως μετά την νικηφόρα και πιο αποφασιστηκή μάχη των Ελλήνων κατά των Περσών στις Πλαταιές ,το 479 π.Χ. οι άρχοντες του τόπου δεν ησυχάζουν. Θεωρούν ότι το πυρ της πόλης των Πλαταιών είναι μειασμένο από την παρουσία των βαρβάρων. Καλούν αμέσως τον οπλίτη ημεροδρόμο τους Ευχίδα, να τρέξει ως τους Δελφούς για να πάρει καθαρό και εξαγνισμένο πυρ από το ιερό του Απόλλωνα.Ο Ευχίδας, έφυγε αμέσως τρέχοντας ασταμάτητα ,μέσα από μονομάτια δάση και βουνά, έφτασε στους Δελφούς, εξάγνισε το σώμα του στην Κασταλία πηγή, φόρεσε δάφνινο στεφάνι και μπήκε στο ιερό του Απόλλωνα. Από εκεί επέστρεψε αμέσως από τον ίδιο δρόμο στις Πλαταιές, μεταφέροντας την ιερή αμόλυντη φλόγα. Τον περιμενε όλη η  πόλη και οι σύντροφοι του στη μάχη. Ο Ευχίδας παρέδωσε το ιερό πυρ,και αμέσως μετά εξέπνευσε..περνώντας για πάντα την πύλη της αιωνιότητας.Οι Πλαταιείς τον ταφίασαν στο ιερό της Ευκλείας Αρτέμιδας χαράζοντας πάνω στον τάφο του το επίγραμμα: Ευχίδας Πυθώδε θρέξας ηλθόε τωδ΄αυθημερόν.

Ο Ευχίδας  διένυσε απόσταση 1000 περίπου σταδίων δηλ. σχεδόν 200 χλμ σε 24 περίπου ώρες.

Αυτή η καταπληκτική σελίδα της ιστορίας μας αναβιώνεται κάθε χρόνο , εδώ και 25 χρόνια μέσω του Ευχίδειου άθλου. Ο Ευχίδειος άθλος, δεν είναι ένας απλά ιστορικός αγώνας.

Εχει ένα τεράστιο συμβολισμό της αγνότητας, της καθαρότητας ,της νέας αρχής, του νέου ελεύθερου ξεκινήματος. Ο Ευχίδειος άθλος είναι κάθαρση!!

 

     Ο  Ευχίδειος  άθλος θα τελεστεί  υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας,του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, την αιγίδα  την στήριξη και συνεργασία των δήμων της διαδρομής, Θηβαίων, Λιβαδειάς, Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας,  Δελφών, καθώς επίσης και την συμμετοχή   και στήριξη φίλων σωματείων αλλά και φορέων κατά μήκος της διαδρομής.

Ένας αγώνας,, μοναδικός, ιστορικός   Ζήσε την ιστορία! Ξεπέρασε τα όρια σου!!

 

ΚΛΑΣΣΙΚΟΣ ΕΥΧΙΔΕΙΟΣ ΑΘΛΟΣ  ΠΛΑΤΑΙΕΣ-ΔΕΛΦΟΙ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: 10-11 Μαίου 2025

ΤΥΠΟΣ ΑΓΩΝΑ: Αγώνας υπεραπόστασης επί ασφάλτου.Η διαδρομή του Ευχίδειου άθλου, κινείται επί ασφαλτομένου δρόμου εκτός από 5χλμ. περίπου στο κανάλι του Μόρνου.

ΑΠΟΣΤΑΣΗ:  107,5 χλμ

ΕΚΚΙΝΗΣΗ:  Σάββατο 10 Μαίου 2025,ώρα  19.00  Πλαταιές

ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ: Κυριακή 11 Μαίου 2025   Δελφοί

ΧΡΟΝΙΚΟ ΟΡΙΟ:  16 ώρες

ΣΤΑΘΜΟΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑΣ : Θα υπάρχουν 19 επανδρωμένοι σταθμοί ελέγχου και τροφοδοσίας και 6 μη επανδρωμένα σημεία νερού.

ΕΠΑΘΛΑ: Μετάλλιο, δίπλωμα και το μοναδικό σύμβολο-έπαθλο η δάδα του Ευχίδα θα δώθούν σε όσους τερματίσουν εντός του χρονικού ορίου. Επιπλέον κύπελλα θα δωθούν στους έξι πρώτους νικητές και τις τρεις πρώτες νικήτριες.

   Κριτήρια συμμετοχής, απονομές, πρόγραμμα, άλλες παροχές και όλες τις  οδηγίες και λεπτομέρειες θα τις βρείτε  πολύ  αναλυτικά  στο site μας :www.euchidiosathlos.gr

  Σας περιμένουμε όλους με χαρά!

Καλές προπονήσεις , καλή προετοιμασία!!

 

ΤΡΕΞΕ ΜΕ ΤΟΝ ΕΥΧΙΔΑ, ΣΥΝΑΝΤΗΣΕ ΤΙΣ ΜΟΥΣΕΣ ΣΤΟΝ ΕΛΙΚΩΝΑ, ΕΞΑΓΝΙΣΕ ΤΟ ΣΩΜΑ ΣΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΑΛΙΑ ΠΗΓΗ, ΦΟΡΕΣΕ ΔΑΦΝΙΚΟ ΣΤΕΦΑΝΙ ΚΑΙ ΜΠΕΣ ΝΙΚΗΤΗΣ ΣΤΟ ΙΕΡΟ ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ!! ΖΗΣΕ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΡΕΧΟΝΤΑΣ ΣΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ!!

     

        ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΜΙΛΟΣ ΕΥΧΙΔΕΙΟΣ ΑΘΛΟΣ ¨ΕΥΧΙΔΑΣ¨”

 

33η ΑΦΗ ΔΕΛΦΙΚΟΥ ΦΩΤΟΣ-ΥΠΕΡΑΠΟΣΤΑΣΕΩΝ-ΕΥΧΙΔΕΙΑ ΛΑΜΠΑΔΗΔΡΟΜΙΑ

                           ΚΥΡΙΑΚΗ 11 ΜΑΪΟΥ 2025- ΔΕΛΦΟΙ

 

 

    Τήν  Κυριακή 11 Μαίου 2025 και ώρα 12.00 περίπου  θα πραγματοποιηθεί στους Δελφούς , στα πλαίσια του Ευχίδειου άθλου ,η καθιερωμένη από το 1993 αφή του Δελφικού φωτός, σε μία λιτή τελετή και στην συνέχεια η Ευχίδεια λαμπαδηδρομία .

Η λαμπαδηδρομία είναι συμβολική και θα λάβει χώρα  μέσα στην πόλη των Δελφών.

Καλούνται όλοι οι αθλητές και από τον Ευχίδειο άθλο και από το δρόμο 9 Μουσών να συμμετέχουν στην πολιτιστική αυτή εκδήλωση καθώς και όλοι όσοι επιθυμούν.

Λάβετε μέρος στην ιδιαίτερη λαμπαδηδρομία με την φλόγα και την δάδα του Ευχίδα στην ιερή πολή των Δελφών!!

 

                          Η ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ



                           

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Μοιράσου το με τους φίλους σου!


...διάβασε επίσης
Τα Mizuno Hyperwarp Elite είναι τα αγωνιστικά παπούτσια της σεζόν! Fitness tracker: Καταγράφετε αποτελεσματικά την σωματική σας δραστηριότητα;

Runster
Σχόλια αναγνωστών
...διάβασε επίσης
14ος Ημιμαραθώνιος Αθηνών (8 Μαρτίου 2026), τα exit polls του αγώνα! Πίνακες περασμάτων Περί προπονητικής - τα φαβορί και τα outsiders για τον Ημιμαραθώνιο Αθηνών - Σχόλια για Κλέμεντς και Μαρινάκου
Κάνω πρωταθλητισμό. Πώς μπορώ να διαχειριστώ το άγχος; Ν. Κωστόπουλος: «Το IRONMAN® 70.3® Greece να γίνει σημείο αναφοράς στη Μεσόγειο για το τρίαθλο»
Nutrition News

Pepsico Gives Back Kifissia

Crete Marathon

Chalkiopoulo Run

Poikilo Rocky Mountain

Πρέπει να διαβάσετε
04 Μάρ 26
Το On Cloudmonster 3 επιστρέφει πιο εντυπωσιακό από ποτέ!
Επιμέλεια: Γρηγόρης Σκουλαρίκης
Το On Cloudmonster επιστρέφει με την τρίτη του έκδοση και επιβεβαιώνει τη φήμη του σαν ένα εκπληκτικό αθλητικό παπούτσι για όσους αγαπούν ένα σταθερό μαλακό παπούτσι τρεξίματος με εντυπωσιακό στυλ.
27 Φεβ 26
29 Μαρτίου τρέχουμε για καλό σκοπό στην Κηφισιά 5-10χλμ «PepsiCo Gives Back - Kifissia 2026»
Την Κυριακή 29 Μαρτίου τρέχουμε για καλό σκοπό! «PepsiCo Gives Back – Run. Smile. Repeat.»: Οι Αγώνες Δρόμου της PepsiCo Hellas για καλό σκοπό επιστρέφουν για τρίτη συνεχή χρονιά στην Κηφισιά!
26 Φεβ 26
On Cloudrunner 3 : Μια εξαιρετική επιλογή για τα καθημερινά μας τρεξίματα
Επιμέλεια: Γρηγόρης Σκουλαρίκης
Η On συνεχίζει να εξελίσσει τη σειρά των παπουτσιών της για τρέξιμο με το Cloudrunner 3, ένα μοντέλο σχεδιασμένο για δρομείς που θέλουν αξιόπιστη αντικραδασμική προστασία, σταθερότητα και άνεση στο καθημερινό τους τρέξιμο. Το δοκιμάσαμε και σας το παρουσιάζουμε:
24 Φεβ 26
Το νέο 1080v15 της New Balance είναι αυτό που ξέρεις και εμπιστεύεσαι σε εντελώς νέο επίπεδο
Γιατί το νέο 1080v15 της New Balance είναι ακριβώς αυτό που ξέρεις και εμπιστεύεσαι από ένα everyday running shoe — απλώς σε ένα εντελώς νέο επίπεδο.
10 Φεβ 26
athletin.gr - Για διοργανωτές αγώνων που θέλουν ένα σύστημα εγγραφών εύκολο και αξιόπιστο
Το athletin.gr είναι μια σύγχρονη πλατφόρμα εγγραφών για διοργανώσεις μαζικού αθλητισμού, όπως τρέξιμο, ποδηλασία, κολύμβηση, τρίαθλο και πολλές ακόμη αθλητικές δραστηριότητες.
02 Φεβ 26
Η New Balance παρουσιάζει τα νέα colourways του FuelCell SuperComp Elite v5
Η New Balance ανακοινώνει την άφιξη του FuelCell SuperComp Elite v5 σε Ελλάδα και Κύπρο To νέο αυτό version το οποίο αποτελεί το κορυφαίο αγωνιστικό μοντέλο για δρόμο, είναι σχεδιασμένο για δρομείς που στοχεύουν στην απόλυτη απόδοση από αγώνα 5 km, μέχρι και τον μαραθώνιο.


Thermaikos Coastal Half Marathon

Axios Running

Runster



©2005-2021 RunningNews.gr: Τα πάντα για το τρέξιμο, το δρομέα και τους αγώνες δρόμου. Ενημέρωση, Αρθρογραφία, Φωτογραφίες, Βίντεο, Φόρουμ - Όροι Χρήσης
Επικοινωνήστε μαζί μας για οτιδήποτε επιθυμείτε στο info [at] runningnews [dot] gr - Αν επιθυμείτε να διαφημιστείτε στο RunningNews.gr δείτε εδω

WERUN Network: RunningNews.gr - athletin.gr - trinews.gr - Runster.gr - RUNAWAY - duathlon.gr - Nutrition News - MyAngel Down syndrome