Thessaloniki Night Half Marathon
Αρχική Ειδήσεις Καλεντάρι Αποτελέσματα Ενημέρωση Εικόνες Άρθρα Εξοπλισμός Forum Διαφήμιση
Never Second athletin My Athlete Energy Photos RUNAWAY Kasimis Training
Ενημέρωση
Saucony

Kallithea Night Run

Olympic Day Run

X-treme Stores
Athens Marathon EXPO 2026
12 Νοέ 24 ← πίσω

ΑΜΑ 2024: Πιο πολλοί Έλληνες δρομείς τρέχουν πιο γρήγορα στις μεγάλες αποστάσεις

ΣΕΓΑΣ

Χιλιάδες δρομείς από κάθε γωνιά του πλανήτη απόλαυσαν την εμπειρία της συμμετοχής στον Αυθεντικό Μαραθώνιο, αλλά και στις υπόλοιπες διαδρομές του διημέρου του ΑΜΑ (9-10/11). Οι πολύ καλές, για τους δρομείς, καιρικές συνθήκες και ο άνεμος που έπνεε ούριος σε όλο το τελευταίο κομμάτι της διαδρομής του Μαραθωνίου, βοήθησαν να βγουν και πολύ καλές επιδόσεις από τους Έλληνες και τις Ελληνίδες δρομείς.

Στο πολύ δύσκολο ελληνικό Μαραθώνιο τερμάτισαν περισσότεροι από 17.000 δρομείς και συγκεκριμένα 17.029 (13.310 άνδρες και 3.719 γυναίκες), νούμερο παραπλήσιο με αυτό του 2023, όταν τερμάτισαν 17.059 δρομείς και σημειώθηκε νέο ρεκόρ. To 2022 είχαν τερματίσει 12.528.

Όσον αφορά τις επιδόσεις, φέτος, είδαμε 9 άνδρες να τερματίζουν κάτω από τις 2:30 από τους οποίους οι 7 ήταν Έλληνες. Το 2022 τις δυόμιση ώρες κατέβηκαν 15, αλλά μόνο 3 ήταν Έλληνες.

Όσον αφορά το μαζικό, δρομικό κίνημα, 270 έτρεξαν πιο γρήγορα από τις 3:00 και 1.556 τερμάτισαν σε χρόνο κάτω από 3:30.

Θετικά ήταν τα μηνύματα που έρχονται και από τις γυναίκες. Κάτω από τις 3:00 έτρεξαν 16 αθλήτριες, εκ των οποίων οι 10 Ελληνίδες.

Τις 3:30 κατέβηκαν 125 δρομείς και τις 4 ώρες 582.

Τα στατιστικά στα 5.000 και στα 10.000 μέτρα

Στον αγώνα των 10.000 μέτρων, 26 Έλληνες (συνολικά 28) χρονομετρήθηκαν με επίδοση κάτω από τα 35.00 και 16 Ελληνίδες (συνολικά 19) κάτω από 40.00.

Στα δε 5.000 μ. είχαμε 42 αθλητές κάτω από τα 17.00 και 26 αθλήτριες (οι 25 Ελληνίδες) κάτω από τα 20.00.

Σημειωτέον, ότι στο 5άρι και στο 10άρι. οι επιδόσεις αυτές ήρθαν σε διαδρομές που μόνο εύκολες δεν μπορούν να χαρακτηριστούν και με τον αέρα να δυσχεραίνει τις προσπάθειές τους σε μεγάλο κομμάτι της προσπάθειάς τους.

Έστω κι αν οι αποστάσεις στην Ελλάδα απέχουν ακόμα από τα υψηλά διεθνή στάνταρ (εδικά εκτός Ευρώπης), όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί την τελευταία δεκαετία, είναι ξεκάθαρο ότι η σοβαρή και συστηματική δουλειά που γίνεται από τους αρμόδιους επιτελικούς του ΣΕΓΑΣ, με τα συνεχόμενα καμπ και τα σεμινάρια που γίνονται ανά τακτά διαστήματα έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς.

Μη λησμονούμε – ότι έρχεται και μια νέα γενιά σε αγόρια και καρότσια που διαθέτει μπόλικο ταλέντο, και έχει αρχίσει να αποκτά εμπειρίες σε διεθνές επίπεδο, χάρη στη στρατηγική της ομοσπονδίας να δίνει αγωνιστικές ευκαιρίες σε πολλούς αρκετούς αθλητές και αθλήτριες.

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Μοιράσου το με τους φίλους σου!


...διάβασε επίσης
Γιώργος Τσιάνος - AMPHIBIAN. 12 ημέρες, 1.609 χιλιόμετρα, από τον Μύτικα στη Γαύδο! Πού να πας για τρέξιμο στην Ελλάδα τον χειμώνα του 2026

Runster
Σχόλια αναγνωστών
...διάβασε επίσης
Τροφή για σκέψη. Ζεσταίνουν τις μηχανές τους οι αθλητές! Τα φαβορί του 43ου ΑΜΑ, και δυο σχόλια για Γιώργο Σταμούλη και Ματίνα Νούλα Αφιέρωμα : οι 20 Έλληνες δρομείς του EIGHT Star Finishers Hall of Fame (8 major marathons)
Σκελετικός μυς και δείκτες: Ποιος ο ρόλος της Μεσογειακής Διατροφής; Φυσική Δραστηριότητα και ΣΕΕ: Ο Ρόλος της Άσκησης και της Διατροφής στη διαχείριση των Συμπτωμάτων
Nutrition News

AtLife

Salomon

Aigio Half Marathon

Aligkari

Πρέπει να διαβάσετε
25 Σεπ 26
New Balance SuperComp Rebel: Αγωνιστική αίσθηση στο καθημερινό σου τρέξιμο
Το νέο New Balance SuperComp Rebel φέρνει την ταχύτητα, τη δυναμική αίσθηση και την τεχνολογία ενός performance running shoe στην καθημερινή σου προπόνηση. Ελαφρύ, γρήγορο και σχεδιασμένο για να σε κάνει να θέλεις να ανεβάσεις ρυθμό, είναι ένα παπούτσι που αποδεικνύει πως το race-day feeling μπορεί να γίνει μέρος κάθε run.
18 Σεπ 26
Amadeus Clements και ena athletics μαζί: Δέσμευση στο τρέξιμο, στην ανθεκτικότητα και στην Ελλάδα
Ο Amadeus Clements μπήκε με φόρα στη δρομική επικαιρότητα τους τελευταίους μήνες και έχει ήδη κλέψει τις εντυπώσεις με αποκορύφωμα το 1:04:27 στον ημιμαραθώνιο, φέτος τον Ιανουάριο επίδοση που αποτελούσε εκείνη την περίοδο τη δεύτερη ταχύτερη καταγεγραμμένη επίδοση Έλληνα δρομέα και την ταχύτερη επίδοση Έλληνα δρομέα στον ημιμαραθώνιο σε ελληνικό έδαφος.
12 Σεπ 26
Athens Company Run 5k - 10k & Aquathlon στο Ολυμπιακό Χωριό 10-11 Οκτωβρίου
Το Athens Company Run επιστρέφει με αποστάσεις 5χλμ και 10χλμ στο  Εθνικό Αθλητικό – Προπονητικό Κέντρο Ολυμπιακού Χωριού την Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2026 στα πλαίσια των 13ων Εθνικών Αγώνων Εργασιακού Αθλητισμού με διοργανωτή τον Ελληνικό Οργανισμό Εργασιακής Άθλησης και Υγείας. Παράλληλα για δεύτερη χρονιά θα διεξαχθεί φέτος και αγώνας Aquathlon (κολύμβηση και τρέξιμο) μια μερα πριν, το Σάββατο 10 Οκτωβρίου.
07 Σεπ 26
New Balance SC Elite v6: Φτιαγμένο για τη μέρα του αγώνα!
Όταν έχεις προπονηθεί για έναν συγκεκριμένο αγώνα, κάθε λεπτομέρεια μετράει. Το νέο New Balance SC Elite v6 έχει σχεδιαστεί ακριβώς για αυτή τη στιγμή: για runners που θέλουν να τρέξουν γρήγορα και να αξιοποιήσουν κάθε διαθέσιμο πλεονέκτημα όταν έρθει η ώρα να τα δώσουν όλα.
02 Σεπ 26
athletin.gr - Για διοργανωτές αγώνων που θέλουν ένα σύστημα εγγραφών εύκολο και αξιόπιστο
Το athletin.gr είναι μια σύγχρονη πλατφόρμα εγγραφών για διοργανώσεις μαζικού αθλητισμού, όπως τρέξιμο, ποδηλασία, κολύμβηση, τρίαθλο και πολλές ακόμη αθλητικές δραστηριότητες.


Thermaikos Half Marathon

Runster




©2005-2021 RunningNews.gr: Τα πάντα για το τρέξιμο, το δρομέα και τους αγώνες δρόμου. Ενημέρωση, Αρθρογραφία, Φωτογραφίες, Βίντεο, Φόρουμ - Όροι Χρήσης
Επικοινωνήστε μαζί μας για οτιδήποτε επιθυμείτε στο info [at] runningnews [dot] gr - Αν επιθυμείτε να διαφημιστείτε στο RunningNews.gr δείτε εδω

WERUN Network: RunningNews.gr - athletin.gr - trinews.gr - Runster.gr - RUNAWAY - duathlon.gr - Nutrition News - MyAngel Down syndrome